Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Spiermassa biedt betere overlevingskansen dan extra vet

Door Merel Dercksen 

Een zekere mate van overgewicht biedt nierpatiënten dan misschien wel betere overlevingskansen, het is vooral vetvrije massa die bijdraagt, stellen Taiwanese onderzoekers.

Hoewel overgewicht het risico op nierschade vergroot en de levensverwachting bekort, is bekend dat patiënten die al (gevorderde) nierschade hebben juist langer leven als ze te zwaar zijn: de obesitasparadox. Taiwanese onderzoekers vroegen zich af of het daarbij ook nog wat uitmaakt, waar dat extra gewicht uit bestaat. Zij hebben een onderzoek gedaan onder 326 nierpatiënten die niet van dialyse afhankelijk zijn.

Van al deze patiënten hebben ze met behulp van bioimpedantie de vetvrije massa en de hoeveelheid lichaamsvet bepaald. Vervolgens hebben ze de patiënten op verschillende manieren ingedeeld: naar BMI, naar vetvrije massa naar vetmassa. De onderzoekers vergeleken de deelnemers niet met 'ideale' kandidaten, maar met elkaar. Over een periode van gemiddeld vierenhalf jaar hebben ze vervolgens het aantal cardiovasculaire voorvallen (zoals een hartinfarct) geteld, dat waren er 68. Ook noteerden ze het aantal overlijdensgevallen in die periode: 40.

Uit een analyse van de data blijkt dat de patiënten die binnen de groep de hoogste relatieve vetvrije massa hadden, een lager risico liepen op zowel cardiovasculaire problemen als overlijden. Voor een hoger BMI in zijn algemeenheid zagen de onderzoekers geen verlaagd risico ten opzichte van de andere patiënten.

De vetvrije massa lijkt daarmee een betere indicatie te kunnen geven voor het risico op hart- en vaatproblemen en overlijden, dan de BMI. En dat klinkt dan weer niet zo paradoxaal: het is goed voor te stellen dat wanneer twee patiënten dezelfde BMI hebben maar een verschillende lichaamssamenstelling, degene met een hogere vetvrije massa meer beweegt en daardoor een betere algehele conditie heeft en fittere vaten.

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-11-2017
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Promotie: Ischemie-reperfusieschade

Promotie L.G.M. Wijermars: woensdag 21 maart 2018, 11:15 uur
Titel proefschrift: Ischemia/reperfusion injury: a metabolic meltdown

Promotor: prof.dr. J.F. Hamming

Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Bestel nu de ansichtkaart WKD 2018! »

Op initiatief van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws heeft illustrator Dimitri Laktionov een ansichtkaart ontworpen rondom het thema van World Kidney Day 2018: vrouwen en nieren. U kunt deze kaart nu bestellen om uit te delen op 8 maart. Na een succesvolle editie voor het VUmc ter gelegenheid van World Kidney Day 2017, heeft Laktionov dit jaar een ansichtkaart ontworpen die landelijk gebruikt kan worden.

Lees meer »

Engelse parlement in beginsel akkoord met opt-out »

Het wetsvoorstel voor een opt-outsysteem voor orgaandonatie in Engeland is vandaag unaniem door het parlement geaccepteerd. Daarmee is de weg vrij voor een gedetailleerdere behandeling van het voorstel. De bill, geïntroduceerd door parlementslid Geoffrey Robinson, stelt voor over te stappen op een systeem van geen bezwaar, in plaats van een systeem van expliciete toestemming voor orgaandonatie.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.