Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Zoutbeperkt dieet verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten na niertransplantatie

Wanneer: woensdag 11-04-2018

Een zoutbeperkt dieet verlaagt de bloeddruk en daarmee mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij niertransplantatiepatiënten. Dat concludeert Laura de Vries in haar proefschrift. Bovendien laat ze zien dat een gepersonaliseerde behandeling, waarbij de dosis prednisolon wordt aangepast aan de hoeveelheid cortisol in de urine, hier in de toekomst mogelijk ook een rol bij kan spelen.

Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is voor niertransplantatiepatiënten vele malen groter dan voor de gemiddelde mens. Dat komt doordat ze naast de ‘standaard’ risicofactoren als hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte, ook een slechtere nierfunctie hebben. Bovendien gebruiken ze medicijnen tegen afstoting van de donornier, zoals prednisolon. Prednisolon lijkt erg op het lichaamseigen stresshormoon cortisol en heeft onder meer hoge bloeddruk als bijwerking.

De Vries toont allereerst aan dat niertransplantatiepatiënten die een zoutbeperkt dieet volgen een veel lagere bloeddruk hebben, zonder dat dit nadelige effecten heeft op de nierfunctie. Vervolgens toont ze aan dat de mate waarin prednisolon de aanmaak en omzetting van cortisol beïnvloedt, gerelateerd is aan het aantal bijwerkingen van prednisolon, het optreden van het metabool syndroom en aan overlijden aan hart- en vaatziekten op de lange termijn. Zij adviseert daarom in de toekomst de behandeling met prednisolon te monitoren door het meten van de hoeveelheid cortisol in de urine. Zo kan schade door prednisolon mogelijk beperkt worden en kan het risico op bijwerkingen en hart- en vaatziekten op de lange termijn mogelijk verkleind worden.

Promotie L.V. de Vries: woensdag 11 april 2018, 14:30 uur
Titel proefschrift: Towards personalized cardiovascular risk management in renal transplant recipients

Promotores: prof. dr. S.J.L. Bakker, prof. dr. G.J. Navis, prof. dr. I.P. Kema

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen

sterren Gepubliceerd: zondag 08-04-2018
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Een 'groen' ziekenhuis is beter voor de patiŽnt

Bij de behandeling van nierpatiënten denken de meeste mensen aan dialyse, transplantatie en speciale dieetvoorschriften. Met het effect van omgevingsfactoren houdt (bijna) niemand zich bezig. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat buiten zijn in de natuur, uitzicht hebben op groen, zelfs kijken naar een foto van een boom of luisteren naar natuurgeluiden al een positieve invloed kan hebben op patiënten. Zo ervaren zij minder stress en pijn en kan een verblijf in een groene omgeving tot een lagere bloeddruk en sneller herstel leiden.

In de nieuwste Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), wordt een aantal veelbelovende initiatieven van deze ‘healing environment’ op een rij gezet. Denk aan een virtual reality bril die bij dialyses de aandacht afleidt van angst voor het aanprikken. Het Tergooi ziekenhuis heeft op de locatie in Blaricum een groene kas ingericht. Bezoekers en patiënten kunnen daar genieten van de natuur en eventueel meehelpen met het verzorgen van planten. In Tilburg hebben (dialyse)patiënten van het ETZ-ziekenhuis uitzicht op zogeheten Kijktuinen met veel groen en kunstwerken.

Nepplanten helpen al
Ook nepplanten of led-schermen met bomen of langsdrijvende wolken blijken al te helpen. Wellicht een idee voor transplantatiecentra? Daar zijn bloemen en planten immers vrijwel altijd verboden in verband met infectiegevaar.

Lees meer »

Levende donatie prioriteit voor nieuwe voorzitter NKF »

De nieuw aangetreden voorzitter van de National Kidney Foundation, Holly Kramer, heeft levende nierdonatie tot een van haar speerpunten uitgeroepen. De National Kidney Foundation (NKF) is in de Verenigde Staten de grootste organisatie die zich bezig houdt met bewustwording, preventie en behandeling van nierziekten en daar fondsen voor werft. De totale begroting bedraagt 30 tot 40 miljoen dollar op jaarbasis.

Lees meer »

Ouderen met slechte nieren vallen zelfs in vroege stadia van de aandoening vaker »

Ouderen met een verminderde nierfunctie gaan moeilijker lopen en hebben daardoor een grotere kans dat ze ten val komen met alle gevolgen van dien. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nephrology Dialysis Transplantation. Van meer dan veertienhonderd Rotterdammers uit de wijk Ommoord met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar analyseerden zij gegevens over de nierfunctie, gemeten met de glomerulaire filtratiesnelheid en de albumine-creatinineratio.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.