Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Minder ontstekingsreactie door niertransplantatie met heparine

Wanneer: woensdag 10-01-2018

Behandeling met afgeleiden van het antibloedstollingsmedicijn heparine kan helpen om ontstekingsprocessen in de nier na een niertransplantatie te remmen. Deze ‘heparine-afgeleiden’ kunnen op meerdere punten in het ontstekingsproces ingrijpen en zijn daardoor mogelijk geschikt voor gebruik in de klinische praktijk. Dat concludeert Ditmer Talsma in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde op basis van literatuurstudies en proefdieronderzoek. In dit onderzoek stond de rol van het lichaamseigen proteïne heparan sulfaat proteoglycanen (HSPGs) centraal binnen ontstekingsprocessen in de nier.

Talsma legt in zijn proefschrift uit dat de migratie van witte bloedcellen naar de infectiehaard of (zoals na een niertransplantatie) naar een gebied met weefselschade een belangrijk proces is in een ontstekingsreactie. De witte bloedcellen weten waar ze moeten zijn door de signaalmoleculen die worden verzonden door het beschadigde weefsel. In dit ‘boodschapperproces’ spelen HSPGs een belangrijke rol. De promovendus onderzocht wat deze rol precies is.

Ook ging hij na of het mogelijk is ontstekingsprocessen te remmen door de interactie tussen HSPGs en chemokines (een bepaalde groep ontstekings-signaalmoleculen) met medicijnen te verhinderen in een rat-transplantiemodel. Dat bleek inderdaad het geval te zijn, al ging deze remming van de ontstekingsreactie niet samen met een betere nierfunctie. Talsma benadrukt dan ook dat er meer onderzoek nodig is voordat de resultaten uit zijn onderzoek gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk.

Promotie D.T. Talsma: woensdag 10 januari 2018, 12:45 uur
Titel proefschrift: Renal heparan sulfate proteoglycans, a double edged sword

Promotores: prof. dr. C.A. Stegeman en prof. dr. M.R. Daha

Locatie: Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-01-2018
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Ouderen met slechte nieren vallen zelfs in vroege stadia van de aandoening vaker

Ouderen met een verminderde nierfunctie gaan moeilijker lopen en hebben daardoor een grotere kans dat ze ten val komen met alle gevolgen van dien. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nephrology Dialysis Transplantation.

Van meer dan veertienhonderd Rotterdammers uit de wijk Ommoord met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar analyseerden zij gegevens over de nierfunctie, gemeten met de glomerulaire filtratiesnelheid en de albumine-creatinineratio. Daarvoor brachten de deelnemers hun ochtendurine naar het onderzoekscentrum. Ook lieten de onderzoekers de deelnemers daar over een zes meter lange mat met sensoren lopen. Deze elektronische loopmat meet nauwkeurig hoe snel iemand loopt, of iemand als een koorddanser met de voeten achter elkaar, dus hiel tegen teen over een zichtbare lijn, kan lopen, maar ook bijvoorbeeld of de stappen ongeveer even groot en even snel zijn of dat er meer variatie tussen de verschillende stappen zit.

Het bleek dat mensen met een slechtere nierfunctie ook slechter scoorden op de looptest. Ze liepen langzamer en hadden meer variatie in de stappen. Ook bleken zij in het voorgaande jaar vaker te zijn gevallen.

Lees meer »

Minder risico op nierschade RA-patiënten door malariamedicijn »

Het vermoeden bestaat dat patiënten met reumatoïde artritis een groter risico lopen op nierfalen later in hun leven dan hun gezonde medemensen. Het is niet duidelijk waar dat hogere risico door wordt veroorzaakt: mogelijk zijn chronische ontstekingen de boosdoener, maar het zou ook kunnen zijn dat medicijnen tegen reumatoïde artritis slecht zijn voor de nieren.

Lees meer »

Nierstichting en NVN kiezen voor gezamenlijke website »

De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) introduceerden vanochtend de gezamenijke website nieren.nl. De site biedt een online omgeving voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen. Op nieren.nl kunnen bezoekers informatie vinden over nierschade en over het leven met een nieraandoening. Er is ook onderling contact mogelijk in een veilige online omgeving.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.