Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Minder ontstekingsreactie door niertransplantatie met heparine

Wanneer: woensdag 10-01-2018

Behandeling met afgeleiden van het antibloedstollingsmedicijn heparine kan helpen om ontstekingsprocessen in de nier na een niertransplantatie te remmen. Deze ‘heparine-afgeleiden’ kunnen op meerdere punten in het ontstekingsproces ingrijpen en zijn daardoor mogelijk geschikt voor gebruik in de klinische praktijk. Dat concludeert Ditmer Talsma in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde op basis van literatuurstudies en proefdieronderzoek. In dit onderzoek stond de rol van het lichaamseigen proteïne heparan sulfaat proteoglycanen (HSPGs) centraal binnen ontstekingsprocessen in de nier.

Talsma legt in zijn proefschrift uit dat de migratie van witte bloedcellen naar de infectiehaard of (zoals na een niertransplantatie) naar een gebied met weefselschade een belangrijk proces is in een ontstekingsreactie. De witte bloedcellen weten waar ze moeten zijn door de signaalmoleculen die worden verzonden door het beschadigde weefsel. In dit ‘boodschapperproces’ spelen HSPGs een belangrijke rol. De promovendus onderzocht wat deze rol precies is.

Ook ging hij na of het mogelijk is ontstekingsprocessen te remmen door de interactie tussen HSPGs en chemokines (een bepaalde groep ontstekings-signaalmoleculen) met medicijnen te verhinderen in een rat-transplantiemodel. Dat bleek inderdaad het geval te zijn, al ging deze remming van de ontstekingsreactie niet samen met een betere nierfunctie. Talsma benadrukt dan ook dat er meer onderzoek nodig is voordat de resultaten uit zijn onderzoek gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk.

Promotie D.T. Talsma: woensdag 10 januari 2018, 12:45 uur
Titel proefschrift: Renal heparan sulfate proteoglycans, a double edged sword

Promotores: prof. dr. C.A. Stegeman en prof. dr. M.R. Daha

Locatie: Academiegebouw RUG, Broerstraat 5, Groningen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-01-2018
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Maagverkleining verlaagt risico nierproblemen

Ernstig overgewicht brengt allerlei gezondheidsrisico's met zich mee. Onder die risico's is ook een verhoogd risico om nierinsufficiëntie te ontwikkelen. Om het overgewicht te verminderen kan bariatrische chirurgie worden ingezet, maar zou dit ook positieve gevolgen hebben voor het risico op nierproblemen? Recent Amerikaans onderzoek suggereert van wel.

Patiënten met ernstig overgewicht lopen een hoger risico op nierproblemen dan hun gezonde leeftijdsgenoten, naast de wellicht bekendere risico's als hart- en vaatziekten, diabetes en slaapapneu. Al deze risico's verlagen de levensverwachting van deze patiënten aanzienlijk, en ook sociaal en psychisch brengt ernstig overgewicht de nodige problemen met zich mee. Een belangrijk doel in de behandeling van deze ziekte is daarom om het overgewicht te verlagen.

In eerste instantie wordt daarbij gekozen voor een behandeling waarbij niet wordt geopereerd, dus bijvoorbeeld met behulp van een diëtist, om een gezonder eetpatroon aan te leren, of een personal coach om meer te bewegen. Als zo'n behandeling niet werkt, kan worden gekozen voor een 'bariatrische operatie', zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een maagband, die de maag kunstmatig verkleint. Omdat dit geheel eigen risico's met zich meebrengt is dit doorgaans alleen een optie als eerdere behandelingen niet zijn aangeslagen.

Lees meer »

Duitse donatiebereidheid zakt onder kritische grens  »

Duitsland heeft weinig donoren. Dat is al jaren zo, en geen nieuws. Maar nu begint het toch een beetje ongemakkelijk te worden. Het aantal donoren per miljoen inwoners is namelijk onder een kritieke grens gezakt. Sinds 2012 daalt het aantal postmortale donoren in Duitsland. Dat is iets waar wel over gediscussieerd wordt en wat ook de politiek bezighoudt, maar wat nog niet veel gevolgen heeft gehad.

Lees meer »

Thema-avond Orgaandonatie met Pia Dijkstra »

Op maandagavond 22 januari organiseert D66 een thema-avond over orgaandonatie, waar het verhaal van patiënten centraal staat. Wat doet het met je wanneer je op de wachtlijst staat voor orgaandonatie, en alleen met een nieuw orgaan beter kan worden? Wat voor effect heeft dat op je omgeving? Hoe ziet je dagelijks leven eruit? Over dit thema heeft D66 een documentaire gemaakt.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.