Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ouderen met korte levensverwachting identificeerbaar voor start dialyse

Door Gerard Kok 

Sommige nierpatiënten die aan dialyse beginnen, zijn lichamelijk in zo'n slechte toestand dat zij het eerste jaar van de dialyse niet overleven. Achteraf gezien waren deze patiënten misschien beter af geweest als zij alleen met medicatie, en niet met dialyse behandeld waren geweest. Tijdens de ASN Kidney Week in New Orleans, die vorige week plaatsvond, bleek dat er voorafgaand aan de dialyse wel degelijk aanwijzingen zijn welke patiënten een hoog risico lopen op overlijden binnen één jaar na aanvang van dialyse, en dus wellicht beter alleen met medicijnen behandeld kunnen worden.

De bevindingen werden gepresenteerd door Silvi Shah, verbonden aan de universiteit van Cincinnati, en waren gebaseerd op vier onderzoeken naar dit onderwerp. Drie van de vier onderzoeken gingen in op de risico's van hoge leeftijd op overlijden in het eerste jaar na aanvang van dialyse, terwijl de vierde keek naar de risico's die konden worden verbonden aan ras of geslacht.

Oudere patiënten die in de twee jaar voor aanvang van dialyse één of meerdere keren in het ziekenhuis waren beland, liepen een veel hoger risico op overlijden dan oudere patiënten die niet in het ziekenhuis terecht kwamen. Ook patiënten die voorafgaand aan de dialyse niet of slecht mobiel waren, liepen een hogere kans. Verder bleek dat vrouwen het beter deden dan mannen in het eerste jaar van dialyse, en Hispanics, Aziaten en zwarte patiënten het beter deden dan witte patiënten.

Gewapend met deze kennis kan er wellicht beter geïdentificeerd worden wie er een hoog risico loopt in het eerste jaar van de dialyse te overlijden. Voorafgaand kan dan gepoogd worden deze risico's omlaag te brengen, bijvoorbeeld door slecht mobiele patiënten toch te mobiliseren, of patiënten niet in het ziekenhuis op te nemen als het niet echt nodig is. Volgens dokter Shah verhoogt dit de kansen van de patiënt het eerste jaar dialyse te overleven, en verlaagt het bovendien de kosten van dit eerste jaar.

sterren Gepubliceerd: donderdag 09-11-2017
Bron: Gears of biz | Nog geen reacties
Promotie: Ischemie-reperfusieschade

Promotie L.G.M. Wijermars: woensdag 21 maart 2018, 11:15 uur
Titel proefschrift: Ischemia/reperfusion injury: a metabolic meltdown

Promotor: prof.dr. J.F. Hamming

Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Bestel nu de ansichtkaart WKD 2018! »

Op initiatief van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws heeft illustrator Dimitri Laktionov een ansichtkaart ontworpen rondom het thema van World Kidney Day 2018: vrouwen en nieren. U kunt deze kaart nu bestellen om uit te delen op 8 maart. Na een succesvolle editie voor het VUmc ter gelegenheid van World Kidney Day 2017, heeft Laktionov dit jaar een ansichtkaart ontworpen die landelijk gebruikt kan worden.

Lees meer »

Engelse parlement in beginsel akkoord met opt-out »

Het wetsvoorstel voor een opt-outsysteem voor orgaandonatie in Engeland is vandaag unaniem door het parlement geaccepteerd. Daarmee is de weg vrij voor een gedetailleerdere behandeling van het voorstel. De bill, geïntroduceerd door parlementslid Geoffrey Robinson, stelt voor over te stappen op een systeem van geen bezwaar, in plaats van een systeem van expliciete toestemming voor orgaandonatie.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.