Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gemaskeerde hoge bloeddruk te meten met inspanningstest

Door Gerard Kok 

Het omgekeerde van wittejassenhypertensie is gemaskeerde hypertensie: bij de dokter is de bloeddruk lager dan in het dagelijkse leven. Het is voor een arts niet eenvoudig vast te stellen dat er sprake is van gemaskeerde hypertensie. Amerikaanse artsen suggereren nu dat een vertraagde terugkeer naar normale bloeddruk na inspanning een goede manier is om te zien of iemand gemaskeerde hypertensie heeft, tenminste, als de persoon in kwestie al wel tegen hypertensie behandeld wordt.

Gemaskeerde hypertensie komt naar schatting bij 10-20% van de gezonde bevolking voor. De oorzaak is onduidelijk; wellicht ervaren deze mensen in hun dagelijks leven meer stress dan bij de dokter. Gemaskeerde hypertensie kan ook voorkomen bij mensen die al wel tegen hypertensie behandeld worden, vanwege een ziektebeeld waarbij het van belang is hoge bloeddruk te beheersen, zoals bijvoorbeeld bij nierpatiënten. In dat geval heet het 'gemaskeerde ongecontroleerde hypertensie' (in het Engels 'Masked UnControlled Hypertension - MUCH'). Bij dergelijke patiënten lijkt het nog belangrijker dan bij verder gezonde mensen dat de arts weet dat er sprake is van gemaskeerde hypertensie.

De Amerikaanse artsen suggereren in hun onderzoek dat gemaskeerde hypertensie kan worden opgespoord door te meten hoe lang het duurt voordat de bloeddruk weer normaal is na inspanning. Om dit aan te tonen, plaatsten zij een (kleine) groep patiënten op een hometrainer. Bij inspanning gaat de bloeddruk omhoog, om na het beëindigen van de inspanning weer vrij snel (enkele minuten) te zakken tot het normale niveau. De artsen maten hoe lang de bloeddruk van de deelnemers erover deed om weer te zakken na afloop van de oefening. Bij patiënten met gemaskeerde ongecontroleerde hypertensie bleek dit significant langer te duren.

Aangezien er geen verschil was in het herstel van de hartslag naar normale waardes, vermoeden de onderzoekers dat er bij patiënten met MUCH iets mis gaat in het orthosympatische zenuwstelsel, waardoor de bloedvaten langer dan noodzakelijk samengetrokken blijven (wat de bloeddruk verhoogt). In ieder geval, de tijd die een patiënt nodig heeft voordat de bloeddruk weer normaal is na inspanning kan een goede indicatie zijn voor gemaskeerde hypertensie, tenminste bij patiënten die al tegen hoge bloeddruk behandeld worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-10-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    30-10-2017 12:37

    Volgens mij is een 24-uurs meting wel zo goed en simpel. Of zie ik dat verkeerd.
Promotie: Ischemie-reperfusieschade

Promotie L.G.M. Wijermars: woensdag 21 maart 2018, 11:15 uur
Titel proefschrift: Ischemia/reperfusion injury: a metabolic meltdown

Promotor: prof.dr. J.F. Hamming

Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Bestel nu de ansichtkaart WKD 2018! »

Op initiatief van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws heeft illustrator Dimitri Laktionov een ansichtkaart ontworpen rondom het thema van World Kidney Day 2018: vrouwen en nieren. U kunt deze kaart nu bestellen om uit te delen op 8 maart. Na een succesvolle editie voor het VUmc ter gelegenheid van World Kidney Day 2017, heeft Laktionov dit jaar een ansichtkaart ontworpen die landelijk gebruikt kan worden.

Lees meer »

Engelse parlement in beginsel akkoord met opt-out »

Het wetsvoorstel voor een opt-outsysteem voor orgaandonatie in Engeland is vandaag unaniem door het parlement geaccepteerd. Daarmee is de weg vrij voor een gedetailleerdere behandeling van het voorstel. De bill, geïntroduceerd door parlementslid Geoffrey Robinson, stelt voor over te stappen op een systeem van geen bezwaar, in plaats van een systeem van expliciete toestemming voor orgaandonatie.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.