Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

EDTNA/ERCA congres 2018

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Wanneer: zaterdag 15-09-2018 t/m dinsdag 18-09-2018

Van 15 tot 18 september 2018 vindt het EDTNA/ERCA (European Dialysis Transplantation Nephrology Association / European Renal Care Association) congres 2018 plaats in het Italiaanse Genua.

De EDTNA/ERCA is een internationale vereniging voor verpleegkundigen, diëtisten, maatschappelijk werk en technici, werkzaam in de nefrologie. Eigenlijk alle nefrologie-professionals behalve artsen, die hun eigen congres hebben, vinden hier hun internationale platform voor multidisciplinaire kennisontwikkeling. De EDTNA/ERCA is opgericht in 1971 met als doelstelling de zorgverlening aan nierpatiënten te verbeteren. Dit omvat alle aspecten van preventie en vroegtijdige opsporing van chronische nierinsuffiëntie tot management en behandeling zoals dialyse, transplantatie, ondersteuning en begeleiding. De vereniging heeft op dit moment 1600 leden uit meer dan 70 landen.

Activiteiten EDTNA/ERCA
Om haar doelstelling te halen werkt de EDTNA/ERCA o.a. actief mee aan verschillende internationale verbeterprojecten die oplossingen kunnen bieden voor de problemen die zowel professionals als patiënten tegenkomen in de praktijk. Vaak worden deze projecten opgezet in nauwe samenwerking met internationale bedrijven. Daarnaast organiseert de vereniging ieder jaar internationale congressen over relevante onderwerpen in de nefrologie. De congressen worden voornamelijk bezocht door verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, diëtisten en technici werkzaam in de nefrologie.

Jaarlijks congres
De jaarlijkse EDTNA/ERCA-congressen zijn behoorlijk grootschalige evenementen, waar kennis, ervaringen en best practices uit de hele wereld samenkomen. Het congres van 2017 in Krakau, Polen werd bezocht door meer dan 1000 deelnemers uit 46 verschillende landen. Die tientallen presentaties, workshops en andere sessies konden bijwonen. In het decembernummer van 2017 besteedde het Magazine Dialyse en Nefrologie van de V&VN uitgebreid aandacht aan dit congres.

Congres 2018
Het volgende congres vindt plaats in Genua, Italië, van 15 tot 18 september 2018. Het thema is “Global Approach to Renal Care Innovation Balancing Compassion and Health Technologies”.
Deadline voor het insturen van abstracts is 28 februari 2018.

> Hier vindt u informatie over het indienen van een abstract
> Hier vindt u meer informatie over de vereniging

EDTNA/ERCA-congres 2018: 15 t/m 18 september 2018

Locatie: Porto Antico di Genova, Centro Congressi, Calata Molo Vecchio 1516128, Genoa, Italy

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-02-2018
Bron: EDTNA/ERCA | Nog geen reacties
Biomimetica: katten bieden inzicht in nierschade

Biomimetica biedt meerdere aanknopingspunten om chronische nierschade te lijf te gaan, meldt de Diergeneeskundige Universiteit van Wenen. Diersoorten als katten en beren kunnen ons leren hoe de evolutie verschillende organismen meer of minder vatbaar voor nierproblemen heeft gemaakt. Daarop kunnen in de toekomst nieuwe therapieën voor mensen gebaseerd worden.

Biomimetica of biomimicry betekent het in de natuur of biologie zoeken naar evolutionair ontstane processen, om daarmee oplossingen te vinden voor problemen waar mensen mee kampen. Het is bij uitstek een gebied waarin wetenschappers multidisciplinair samenwerken. Een van de onderwerpen die in Wenen bekeken worden, is chronische nierschade.

Katachtigen lopen bijvoorbeeld een hoog risico op nierproblemen, vermoedelijk door hun vleesrijke dieet. Beren daarentegen plassen tijdens hun winterslaap niet en krijgen zelfs dan nog geen nierschade. Een publicatie hierover is verschenen in Nature Reviews Nephrology.

Lees meer »

Oeuvreprijs voor uitmuntend hypertensieonderzoek uitgereikt »

Tijdens het Nationaal Hypertensie Congres heeft dr. Jaap Joles, hoofdonderzoeker van de afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht, de Willem Birkenhäger Award ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan hypertensieonderzoekers met een uitmuntende staat van dienst in het internationale onderzoek naar een verhoogde bloeddruk.De voorzitter van de Nederlandse Hypertensie Vereniging, dr. Wilko Spiering (internist-vasculair geneeskundige), reikte de prijs uit aan dr. Jaap Joles.

Lees meer »

Medicijncombinatie getest tegen nierschade na operatie »

Het Franse biotechbedrijf Balmes Transplantation heeft 1,6 miljoen euro bij elkaar gehaald om een in vivo proof of concept studie te doen met medicijncombinaties die nierschade na een operatie zouden moeten kunnen tegengaan. Als de doorbloeding van de nieren tijdelijk verminderd of afgesloten is geweest en daarna weer op gang komt, kan ischemie-reperfusieschade in de nier ontstaan. Dat gebeurt niet alleen bij niertransplantatiepatiënten, maar bijvoorbeeld ook bij hartoperaties.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.