Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bart blogt: de kop is eraf!

Gisteren speelde ik mijn eerste golfwedstrijd ooit op een internationaal toernooi! Wat een belevenis. Om jullie niet lang in spanning te houden: ik heb geen medaille gewonnen, maar er viel wel voor Team NL zilver bij Yvette Draisma en goud bij Nico Zonneveld. Mijn korte spel liet mij in de steek. Voor de kenners, met 2 a 3 binnen 80 meter of green, met 6 a 7 van de hole af… En dat was zonde. De organisatie was hier en daar op z’n Spaans, maar we begonnen niet mañana. Overigens: het komt altijd goed! En dat is ook mooi om te leren, de kloktijdstress is niet altijd nodig.

Bart Pijpers is bij veel
NierNieuwslezers bekend als
bestuurder van organisaties
in het werkveld nefrologie. Maar
hij is ook een behoorlijk goed
golfer; zo goed in elk geval dat
hij zich heeft gekwalificeerd
voor deelname aan de World
Transplant Games 2017
, die in
juni plaatsvinden in Málaga.
Bart laat ons rond de WTG 2017
met blogs delen in zijn
belevenissen.

Vandaag de vierde aflevering

Lees hier ook de vorige blogs.

We deden een dikke zes uur(!) over 18 holes. Normaal is dat 3,5 à 4 uur. Ik heb daardoor extra lang genoten van mijn rondje met twee gezellige flightgenoten; een Duitser en een Zuid-Afrikaan, beiden niergetransplanteerd. En dan besef je, en spreek je ook naar elkaar uit, wat een bofkonten we zijn. Getransplanteerd, fit en dan met prachtig, oké, wel erg warm, weer over een fantastische golfbaan lopen. Het was dus erg gezellig, zo gezellig dat ik mij jegens de Duitser die na bijna elke bunker gezien te hebben, weer in een bunker kwam het grapje 'Well, at least you have had some practise today' permitteerde. Hij vond het geloof ik minder grappig dan ik.

Of mijn eerste internationale wedstrijd nog niet genoeg was, was er diezelfde avond de Donor Recognition Walk. Een wandeling met heel veel sporters en supporters door Malaga om het belang van orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Heel geslaagd! Niet alleen het leuke internationale contact dat je dan hebt met deelnemers uit andere landen, maar ook met de plaatselijke bevolking die zich afvroeg wat die hele groep mensen aan het doen was in hun straat. Of eigenlijk, die de normale gang van zaken in de straat ontregelde.

En zo beleef ik meer tijdens deze Spelen, tegelijkertijd natuurlijk ook een vakantie, en het geeft af en toe verwondering en ‘binnenpretjes’. Zoals niet begrijpen waarom de mensen niet in de klaarstaande lift stappen in het hotel; ik natuurlijk weer wel instappen en dan er achter komen dat je eerst buiten de lift een verdieping moet kiezen. Zo belandde ik ongepland op het dakterras.

Niet iemand die onwel is en letterlijk voor de ingang van de supermarkt ligt verplaatsen, maar de mensen die naar binnen en naar buiten willen, helpen met over de persoon heen te stappen. Ongelooflijke vriendelijkheid en ontspannenheid van de locals. De moeite die door hen gedaan wordt om in het Engels dingen uit te leggen of te begrijpen. Zelfs bij een toch wel zwaar onderwerp als orgaantransplantatie. In het park zitten, marihuana aangeboden krijgen en dan een duimpje krijgen wanneer je antwoordt 'no thank you, I am fine'. Heerlijk!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het Holland House dat dinsdag in een plaatselijk kroegje was georganiseerd, onder meer ter huldiging van 'ons' gouden volleybalteam. De kroegjongens hadden de omzet van hun leven en kunnen André Hazes en anderen nu moeiteloos meezingen. Of niet meer aanhoren...

Kortom, het is geweldig; medailles worden behaald, de sfeer is perfect, het is gewoon genieten!

Tot lees in m’n volgende blog.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-06-2017 | Nog geen reacties


Proteomica werpt nieuw licht op proces nierziekten

Bij veel nierziekten is nog steeds lastig te voorspellen hoe snel de nierfunctie achteruit zal gaan, en of er op langere termijn ernstige nierinsufficiëntie zal optreden. Een combinatie van eiwitspiegels heeft mogelijk wel voorspellende waarde, zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

De onderzoekers hadden de beschikking over de gegevens van meer dan 400 Zweden bij wie op enig moment nierschade werd vastgesteld, over een periode van vijf jaar. Deze gegevens omvatten onder andere de nierfunctie en informatie verkregen door 'proteomic profiling', van een combinatie van 80 eiwitten die geassocieerd worden met hart- en vaatziekten en ontstekingen.

'Proteomica' is de studie van een gesloten eiwitsysteem, zoals een orgaan, of het hele menselijk lichaam. Bij proteomic profiling worden verschillen tussen eiwithoeveelheden bepaald, die in twee of meer metingen zijn gevonden. De gevonden waardes zijn dus relatief (ten opzichte van elkaar), en niet absoluut.

Van de oorspronkelijke 80 bleef een combinatie van 20 eiwitten over die de achteruitgang van de nierfunctie voorspelde. 11 van deze eiwitten bleken nierinsufficiëntie te voorspellen. Geen van de gevonden eiwitten bleek los van andere factoren te koppelen aan een jaarlijkse achteruitgang van de nierfunctie in milliliters per minuut .

Lees meer »

'Prototype kleine kunstnier niet voor eind 2018' »

Van de 'draagbare kunstnier' zal een werkend prototype niet eerder dan eind 2018 beschikbaar komen. Daarna volgen nog uitgebreide klinische tests en keuringen. Dat meldt de Nierstichting, de drijvende organisatie achter het product. Het valt daardoor niet te verwachten dat patiënten voor 2020 of nog enkele jaren later, gebruik kunnen gaan maken van deze kleine verplaatsbare kunstnier. In recente berichten was sprake van dit jaar.

Lees meer »

Piek donatieweigeraars door wetsvoorstel D66 »

In september 2016, kort nadat het D66-initiatiefwetsvoorstel voor een ADR-systeem werd aangenomen in de Tweede Kamer, pasten meer dan 117.000 Nederlanders hun keuze in het donorregister aan. Een jaar eerder deden maar 5.000 mensen dat. Van die 117.000 wijzigden er 83.000 hun registratie in 'geen donor'. Het aantal mensen dat zich expliciet als niet-donor heeft laten registreren steeg mede daardoor tussen januari 2016 en maart 2017 met 150.000.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.