Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bart blogt: de kop is eraf!

Gisteren speelde ik mijn eerste golfwedstrijd ooit op een internationaal toernooi! Wat een belevenis. Om jullie niet lang in spanning te houden: ik heb geen medaille gewonnen, maar er viel wel voor Team NL zilver bij Yvette Draisma en goud bij Nico Zonneveld. Mijn korte spel liet mij in de steek. Voor de kenners, met 2 a 3 binnen 80 meter of green, met 6 a 7 van de hole af… En dat was zonde. De organisatie was hier en daar op z’n Spaans, maar we begonnen niet mañana. Overigens: het komt altijd goed! En dat is ook mooi om te leren, de kloktijdstress is niet altijd nodig.

Bart Pijpers is bij veel
NierNieuwslezers bekend als
bestuurder van organisaties
in het werkveld nefrologie. Maar
hij is ook een behoorlijk goed
golfer; zo goed in elk geval dat
hij zich heeft gekwalificeerd
voor deelname aan de World
Transplant Games 2017
, die in
juni plaatsvinden in Málaga.
Bart laat ons rond de WTG 2017
met blogs delen in zijn
belevenissen.

Vandaag de vierde aflevering

Lees hier ook de vorige blogs.

We deden een dikke zes uur(!) over 18 holes. Normaal is dat 3,5 à 4 uur. Ik heb daardoor extra lang genoten van mijn rondje met twee gezellige flightgenoten; een Duitser en een Zuid-Afrikaan, beiden niergetransplanteerd. En dan besef je, en spreek je ook naar elkaar uit, wat een bofkonten we zijn. Getransplanteerd, fit en dan met prachtig, oké, wel erg warm, weer over een fantastische golfbaan lopen. Het was dus erg gezellig, zo gezellig dat ik mij jegens de Duitser die na bijna elke bunker gezien te hebben, weer in een bunker kwam het grapje 'Well, at least you have had some practise today' permitteerde. Hij vond het geloof ik minder grappig dan ik.

Of mijn eerste internationale wedstrijd nog niet genoeg was, was er diezelfde avond de Donor Recognition Walk. Een wandeling met heel veel sporters en supporters door Malaga om het belang van orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Heel geslaagd! Niet alleen het leuke internationale contact dat je dan hebt met deelnemers uit andere landen, maar ook met de plaatselijke bevolking die zich afvroeg wat die hele groep mensen aan het doen was in hun straat. Of eigenlijk, die de normale gang van zaken in de straat ontregelde.

En zo beleef ik meer tijdens deze Spelen, tegelijkertijd natuurlijk ook een vakantie, en het geeft af en toe verwondering en ‘binnenpretjes’. Zoals niet begrijpen waarom de mensen niet in de klaarstaande lift stappen in het hotel; ik natuurlijk weer wel instappen en dan er achter komen dat je eerst buiten de lift een verdieping moet kiezen. Zo belandde ik ongepland op het dakterras.

Niet iemand die onwel is en letterlijk voor de ingang van de supermarkt ligt verplaatsen, maar de mensen die naar binnen en naar buiten willen, helpen met over de persoon heen te stappen. Ongelooflijke vriendelijkheid en ontspannenheid van de locals. De moeite die door hen gedaan wordt om in het Engels dingen uit te leggen of te begrijpen. Zelfs bij een toch wel zwaar onderwerp als orgaantransplantatie. In het park zitten, marihuana aangeboden krijgen en dan een duimpje krijgen wanneer je antwoordt 'no thank you, I am fine'. Heerlijk!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het Holland House dat dinsdag in een plaatselijk kroegje was georganiseerd, onder meer ter huldiging van 'ons' gouden volleybalteam. De kroegjongens hadden de omzet van hun leven en kunnen André Hazes en anderen nu moeiteloos meezingen. Of niet meer aanhoren...

Kortom, het is geweldig; medailles worden behaald, de sfeer is perfect, het is gewoon genieten!

Tot lees in m’n volgende blog.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-06-2017 | Nog geen reacties
Nieuwe artsenwijzer helpt bij verwijzing naar diëtist

Door Brechje van Adrichem, namens Diëtisten Nierziekten Nederland - Tijdens een jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is de Dag van de Diëtist in het leven geroepen. Deze dag wordt sindsdien jaarlijks gevierd door activiteiten van diëtisten in de regio en/of activiteiten vanuit het hoofdbestuur van de NVD. Dit jaar, op 19 september, wordt de nieuwe Artsenwijzer Diëtetiek gelanceerd. In de Artsenwijzer staat bij welke indicatie en op welk moment het gewenst is dat een patiënt wordt verwezen naar een diëtist. Verwijzing naar een diëtist op het juiste moment levert een belangrijke bijdrage aan de behandeling van de patiënt.

Voorheen was de Artsenwijzer Diëtetiek een handzaam boekje voor artsen en verwijzers. Een eerste versie was in 1994 beschikbaar. Vandaag wordt de digitale versie gelanceerd, deze is te vinden op www.artsenwijzer.info.

Lees meer »

Terugkijken: Zembla-uitzending 'Handel in vluchtelingen' »

Het onderzoeksprogramma Zembla heeft op 13 september j.l. een uitzending besteed aan orgaanhandel in Egypte. Volgens de onderzoekers is driekwart van de Egyptische transplantatie-artsen op enige manier betrokken bij handel in nieren van vluchtelingen uit Afrikaanse landen. Met de opbrengst van de verkoop van hun nier willen vluchtelingen uit onder meer Soedan en Eritrea hun overtocht naar Europa bekostigen.

Lees meer »

Minder kans op levende nierdonor bij lagere sociaal-economische status »

De vooruitzichten na een niertransplantatie zijn beter als de donornier afkomstig is van een levende donor, dan wanneer er sprake is van een donornier van een overleden donor. Daarom wordt transplantatie met een nier van een levende donor wel gezien als de 'gouden standaard', waar allen die voor transplantatie in aanmerking komen, gelijke toegang toe zouden moeten hebben.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.