Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bart blogt: de kop is eraf!

Gisteren speelde ik mijn eerste golfwedstrijd ooit op een internationaal toernooi! Wat een belevenis. Om jullie niet lang in spanning te houden: ik heb geen medaille gewonnen, maar er viel wel voor Team NL zilver bij Yvette Draisma en goud bij Nico Zonneveld. Mijn korte spel liet mij in de steek. Voor de kenners, met 2 a 3 binnen 80 meter of green, met 6 a 7 van de hole af… En dat was zonde. De organisatie was hier en daar op z’n Spaans, maar we begonnen niet mañana. Overigens: het komt altijd goed! En dat is ook mooi om te leren, de kloktijdstress is niet altijd nodig.

Bart Pijpers is bij veel
NierNieuwslezers bekend als
bestuurder van organisaties
in het werkveld nefrologie. Maar
hij is ook een behoorlijk goed
golfer; zo goed in elk geval dat
hij zich heeft gekwalificeerd
voor deelname aan de World
Transplant Games 2017
, die in
juni plaatsvinden in Málaga.
Bart laat ons rond de WTG 2017
met blogs delen in zijn
belevenissen.

Vandaag de vierde aflevering

Lees hier ook de vorige blogs.

We deden een dikke zes uur(!) over 18 holes. Normaal is dat 3,5 à 4 uur. Ik heb daardoor extra lang genoten van mijn rondje met twee gezellige flightgenoten; een Duitser en een Zuid-Afrikaan, beiden niergetransplanteerd. En dan besef je, en spreek je ook naar elkaar uit, wat een bofkonten we zijn. Getransplanteerd, fit en dan met prachtig, oké, wel erg warm, weer over een fantastische golfbaan lopen. Het was dus erg gezellig, zo gezellig dat ik mij jegens de Duitser die na bijna elke bunker gezien te hebben, weer in een bunker kwam het grapje 'Well, at least you have had some practise today' permitteerde. Hij vond het geloof ik minder grappig dan ik.

Of mijn eerste internationale wedstrijd nog niet genoeg was, was er diezelfde avond de Donor Recognition Walk. Een wandeling met heel veel sporters en supporters door Malaga om het belang van orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Heel geslaagd! Niet alleen het leuke internationale contact dat je dan hebt met deelnemers uit andere landen, maar ook met de plaatselijke bevolking die zich afvroeg wat die hele groep mensen aan het doen was in hun straat. Of eigenlijk, die de normale gang van zaken in de straat ontregelde.

En zo beleef ik meer tijdens deze Spelen, tegelijkertijd natuurlijk ook een vakantie, en het geeft af en toe verwondering en ‘binnenpretjes’. Zoals niet begrijpen waarom de mensen niet in de klaarstaande lift stappen in het hotel; ik natuurlijk weer wel instappen en dan er achter komen dat je eerst buiten de lift een verdieping moet kiezen. Zo belandde ik ongepland op het dakterras.

Niet iemand die onwel is en letterlijk voor de ingang van de supermarkt ligt verplaatsen, maar de mensen die naar binnen en naar buiten willen, helpen met over de persoon heen te stappen. Ongelooflijke vriendelijkheid en ontspannenheid van de locals. De moeite die door hen gedaan wordt om in het Engels dingen uit te leggen of te begrijpen. Zelfs bij een toch wel zwaar onderwerp als orgaantransplantatie. In het park zitten, marihuana aangeboden krijgen en dan een duimpje krijgen wanneer je antwoordt 'no thank you, I am fine'. Heerlijk!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over het Holland House dat dinsdag in een plaatselijk kroegje was georganiseerd, onder meer ter huldiging van 'ons' gouden volleybalteam. De kroegjongens hadden de omzet van hun leven en kunnen André Hazes en anderen nu moeiteloos meezingen. Of niet meer aanhoren...

Kortom, het is geweldig; medailles worden behaald, de sfeer is perfect, het is gewoon genieten!

Tot lees in m’n volgende blog.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-06-2017 | Nog geen reacties
Biomimetica: katten bieden inzicht in nierschade

Biomimetica biedt meerdere aanknopingspunten om chronische nierschade te lijf te gaan, meldt de Diergeneeskundige Universiteit van Wenen. Diersoorten als katten en beren kunnen ons leren hoe de evolutie verschillende organismen meer of minder vatbaar voor nierproblemen heeft gemaakt. Daarop kunnen in de toekomst nieuwe therapieën voor mensen gebaseerd worden.

Biomimetica of biomimicry betekent het in de natuur of biologie zoeken naar evolutionair ontstane processen, om daarmee oplossingen te vinden voor problemen waar mensen mee kampen. Het is bij uitstek een gebied waarin wetenschappers multidisciplinair samenwerken. Een van de onderwerpen die in Wenen bekeken worden, is chronische nierschade.

Katachtigen lopen bijvoorbeeld een hoog risico op nierproblemen, vermoedelijk door hun vleesrijke dieet. Beren daarentegen plassen tijdens hun winterslaap niet en krijgen zelfs dan nog geen nierschade. Een publicatie hierover is verschenen in Nature Reviews Nephrology.

Lees meer »

Oeuvreprijs voor uitmuntend hypertensieonderzoek uitgereikt »

Tijdens het Nationaal Hypertensie Congres heeft dr. Jaap Joles, hoofdonderzoeker van de afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht, de Willem Birkenhäger Award ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan hypertensieonderzoekers met een uitmuntende staat van dienst in het internationale onderzoek naar een verhoogde bloeddruk.De voorzitter van de Nederlandse Hypertensie Vereniging, dr. Wilko Spiering (internist-vasculair geneeskundige), reikte de prijs uit aan dr. Jaap Joles.

Lees meer »

Medicijncombinatie getest tegen nierschade na operatie »

Het Franse biotechbedrijf Balmes Transplantation heeft 1,6 miljoen euro bij elkaar gehaald om een in vivo proof of concept studie te doen met medicijncombinaties die nierschade na een operatie zouden moeten kunnen tegengaan. Als de doorbloeding van de nieren tijdelijk verminderd of afgesloten is geweest en daarna weer op gang komt, kan ischemie-reperfusieschade in de nier ontstaan. Dat gebeurt niet alleen bij niertransplantatiepatiënten, maar bijvoorbeeld ook bij hartoperaties.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.