Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Therapie tegen nierfibrose stapje dichterbij

Door Albert de Vreede 

De universiteit van Sheffield in Engeland heeft een antistof gemaakt die fibrose (littekenvorming en verbindweefseling) van de nier moet tegengaan. Samen met het wereldwijd opererende biofarmaceutische bedrijf UCB met hoofdkantoor in Brussel gaan de onderzoekers deze antistof verder proberen te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om een middel tegen fibrose van de nier op de markt te brengen.

Details van de overeenkomst tussen de universiteit van Sheffield en UCB zijn niet bekend gemaakt. Er is ook niet bekend gemaakt tegen welk eiwit de antistof of antistoffen gericht zijn. De onderzoeksgroep van de universiteit van Sheffield onder leiding van prof. Tim Johnson richt zich al jaren op onderzoek naar fibrose van de nier, waarbij het eiwit transglutaminase 2 een grote rol speelt. We weten dat de Engelse onderzoekers afgelopen jaar een patent hebben aangevraagd voor antistoffen tegen transglutaminase 2. Het is dan ook aannemelijk dat het gaat om antistoffen tegen transglutaminase 2.

Transglutaminase 2 (TG2) is een enzym dat aan de buitenkant van de niercel zijn werk doet en dat essentieel is bij het ontstaan van fibrose van de nier maar ook bij fibrose van andere weefsels zoals de lever en de long. Hoewel het proces van het ontstaan van fibrose niet helemaal begrepen is, wordt wel steeds meer duidelijk welke stoffen en eiwitten erbij betrokken zijn. Mede door de onderzoekers uit Sheffield is recent aangetoond dat de interactie tussen transglutaminase 2 en het heparan sulfate proteoglycan syndecan-4 (Sdc4) van groot belang is bij het ontstaan van fibrose. Transglutaminase 2 en syndecan-4 werken samen om het buiten de cel aanwezig netwerk van eiwitten, waarvan fibronectine een essentieel onderdeel is, minder flexibel te maken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat juist veranderingen in dit netwerk van eiwitten buiten de cel de aanzet geven tot het ontwikkelen van fibrose.

Normaal gesproken is het vormen van littekenweefsel een nuttig proces dat ook weer stopt. Bij fibrose zet dat proces echter door en kan het leiden het tot verbindweefseling en verlies van functie van een heel orgaan zoals de longen, lever, hart, darmen, huid, of nieren. Vanwege die grote mogelijke schade is er ook bij de farmaceutische industrie veel belangstelling om middelen tegen fibrose te ontwikkelen. Grote farmaceutische concerns als AstraZeneca, Sanofi-Aventis, en Pfizer doen onderzoek naar middelen tegen fibrose maar ook tal van kleine biotechs zoals bijvoorbeeld het Groningse BiOrion. UCB in samenwerking met de universiteit van Sheffield en ook anderen heeft zich bij de bedrijven gevoegd die medicijnen tegen fibrose ontwikkelen.

Op dit moment zijn er meer dan 20 middelen tegen fibrose en 10 specifiek tegen fibrose van de nier die in (pre)klinische studies getest worden, maar een echte doorbraak is er nog niet. Desondanks lijkt enig optimisme gerechtvaardigd dat het stoppen en zelfs verminderen van al aanwezige fibrose van de nier in de nabije toekomst tot de mogelijkheden kan behoren.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-04-2014
Bron: Universiteit van Sheffield | Nog geen reacties


Website voor ouders nierpatiëntjes onrealistisch project

Een website waarmee ouders van kinderen met een nierziekte hulp-aan-huis geboden kan worden, waaraan moet die voldoen? Om tot een antwoord op die vraag te komen, interviewden Engelse artsen een kleine groep patiëntjes, ouders van patiëntjes, en medisch professionals. Het resultaat van deze interviews is niet onaardig, maar wel zó algemeen dat je er een hoop kanten mee uit kunt.

De artsen interviewden 32 ouders, 26 patiënten en 12 medisch professionals over hun wensen en verwachtingen aangaande zo'n website, als eerste stap naar een website die in het hele Verenigd Koninkrijk gebruikt zou kunnen worden. Uit de interviews kwam een website naar voren waarop ouders konden vinden hoe ze hun kinderen het best konden helpen, er zou accurate en niet te ingewikkelde informatie over de bekendste ziektebeelden te vinden moeten zijn, alsmede een gemodereerd lotgenotenforum. Dit kon bereikt worden door de website een klinische tak (behandelinformatie, techniekvideo's, FAQ) en een psychosociale tak (forum, stressmanagement) te geven.

Lees meer »

Dialyse is trigger voor boezemfibrilleren »

Boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de hartboezems te snel en onregelmatig samentrekken, komt regelmatig voor bij dialysepatiënten. Onderzoekers hebben nu gekeken in hoeverre dit het gevolg is van de nierziekte zelf, en in hoeverre de dialysebehandeling daarbij een rol speelt.

Lees meer »

NierNieuws column:
Opgefrist weer thuis
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Hierboven een kop die overigens nauwelijks spoort met de hoeveelheid zon die we hebben opgedaan (mooi bijgebronsd). We zijn nu wel weer in ons Klavertje Vier; met een verrassing van de natuur: alles buiten - zoals het terras, stoelen, barbecue - zag geel van het stuifmeel van dennen en eiken; stofblikken vol.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.