Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Wel of geen enzymtherapie bij ziekte van Fabry?

Wanneer: woensdag 15-11-2017

De ernst van de ziekte van Fabry is sterk afhankelijk van welke type de patiënt heeft. Bij niet alle patiënten heeft daarom een dure behandeling met medicijnen zin. Promovendus Maarten Arends heeft aangetoond dat patiënten met een klassiek fenotype ernstiger aangedaan zijn dan niet-klassieke patiënten. In de klassieke vorm komen naar verhouding ernstige nierfunctiestoornissen voor. Deze zijn een voorspeller voor het optreden van complicaties tijdens de behandeling. Het beginnen met enzymtherapie bij vergevorderde onherstelbare schade is volgens Arends niet zinvol.

De ziekte van Fabry is een zeldzame aangeboren ziekte. In Nederland zijn ongeveer 175 patiënten. De patiënten missen een enzym om afvalstoffen in het lichaam af te breken die zich daarom in het lichaam ophopen. Dit leidt tot ernstige lichamelijke gevolgen. Behandeling bestaat uit het toedienen van een peperdure enzymtherapie. Met dit proefschrift wil Arends bijdragen aan de doelmatige inzet van deze dure medicijnen.

De aandoening is zeldzaam, maar de hoge prijs van de geneesmiddelen (circa 200 duizend euro per patiënt per jaar) en de impact van deze ziekte op de patiënt maakt dat de behandeling van de ziekte van Fabry een maatschappelijk relevant probleem is.

Promotie Maarten Arends: woensdag 15 november 2017; 10:00 uur
Titel proefschrift: Enzyme replacement therapy in Fabry disease, towards individualized treatment

Promotor: prof. dr. C.E.M. Hollak
Co-promotor: dr. M. Biegstraaten

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: donderdag 02-11-2017
Bron: AMC | Nog geen reacties
Promotie: Renine producerende cellen

dinsdag 28-11-2017

Promotie A. de Goés Martini: dinsdag 28 november 2017, 11:30 uur
Titel proefschrift: Renin-Synthesizing Cells in the Kidney and Beyond

Promotores: prof. dr. A.H.J. Danser en prof. dr. F.A.R. Neves

Locatie: Prof.Dr. Andries Querido zaal, Onderwijscentrum, Erasmus MC, Wytemaweg 80, Rotterdam

Promotie: Nierfunctie op de kinderleeftijd; generatie R »

woensdag 29-11-2017 Promotie J. Bakker: woensdag 29 november 2017, 13:30 uur Titel proefschrift: Fetal and Infant Origins of Childhood Kidney Function. The Generation R Study Promotores: prof. dr. E.A.P. Steegers en prof. dr. V.W.V.K. Jaddoe Locatie: Prof.Dr. Andries Querido zaal, Onderwijscentrum, Erasmus MC, Wytemaweg 80, Rotterdam

Promotie: Therapie-uitkomsten bij kinderen met nierfalen »

vrijdag 01-12-2017 Wanneer de nieren niet of nauwelijks meer functioneren, spreken we van eindstadium nierfalen. Zonder levenslange behandeling met nierfunctie-vervangende therapie (dialyse of transplantatie) is dit fataal. Bij kinderen is de aandoening zeer zeldzaam. Dat betekent dat de statistische kracht om epidemiologisch onderzoek uit te voeren in deze patiëntengroep ontbreekt.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.