Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Dodelijke melamine in Chinese babymelk

Door Merel Dercksen 

Het melkpoeder dat in China tot tientallen gevallen van nierstenen bij baby's heeft geleid en waaraan één zuigeling zelfs is overleden, is zeer waarschijnlijk vervuild met melamine. Dat heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid gemeld. De producent van het melkpoeder heeft 700 ton van het product teruggeroepen van de markt. Vorig jaar werd in de Verenigde Staten in diervoeding die afkomstig was uit China melamine aangetroffen. Hierdoor hadden duizenden huisdieren nierproblemen ontwikkeld.

De Chinese overheid heeft een nationaal onderzoek ingesteld naar melkpoeder voor baby's nu blijkt dat het poeder van Sanlu, dat in verband wordt gebracht met nierstenen bij zuigelingen, zeer waarschijnlijk vervuild is met melamine. Melamine wordt gebruikt als grondstof voor plastics en China is de grootste producent ervan. Zuivelfabrikant Sanlu heeft inmiddels alle verpakkingen van zijn melkpoeder die voor 6 augustus geproduceerd zijn, teruggeroepen. Het gaat in totaal om 700 ton.

Vorig jaar zorgde diervoeding die uit China afkomstig was bij duizenden Amerikaanse huisdieren voor nierstenen, soms met dodelijke afloop. De fabrikanten hadden melamine toegevoegd, om het eiwitgehalte van de voeding hoger te laten lijken.

De World Health Organisation werkt samen met de Chinese overheid in het onderzoek naar het melkpoeder en is bedacht op de gevolgen voor andere landen. Het is niet duidelijk of het poeder ook geëxporteerd is. Uit voorzorg heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration gewaarschuwd geen melkpoeder te gebruiken dat uit China afkomstig is. Wereldwijd is China de tweede fabrikant van babymelkpoeder.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-09-2008
Bron: News | Nog geen reacties


Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiënten

Foto: Tulane University

Maakt het nou wel of niet uit of je veel of weinig zout eet? De meningen en de onderzoeksresultaten blijven daarover uiteen lopen. Zie de recente publicatie in The Lancet die stelt dat veel zout samen gaat met meer hart- en vaataandoeningen, maar weinig zout ook. Waaruit sommige nierpatiënten de conclusie trekken dat een zoutbeperking helemaal niet goed voor je is. Het is maar zeer de vraag of dergelijke uitkomsten ook voor mensen met een verminderde nierfunctie gelden. Daarom heeft een groep Amerikaanse onderzoekers gekeken naar het verband tussen natriuminname en hart- en vaatproblemen bij nierpatiënten. Hun conclusie: meer zout is niet goed voor nierpatiënten. Ons bezwaar bij deze studie: het afkappunt ligt bij een wel heel hoge zoutinname.

Lees meer »

Katja van Geffen manager Zorg & Innovatie Nierstichting »

dr. E.C.G. (Katja) van GeffenKatja van Geffen is de nieuwe manager Zorg & Innovatie bij de Nierstichting. Zij volgt daarmee per 1 juni Lidy Vlaskamp op, die zij tijdens haar ziekte en later na haar overlijden al verving. Van Geffen, die vijf jaar bij de Nierstichting werkt, treedt daarmee toe tot het Management Team van de stichting. Directeur Tom Oostrom: 'Katja heeft Lidy op een fantastische manier vervangen naast haar reguliere functie als programmamanager preventie.

Lees meer »

NN-TV: ERA-EDTA Congres Wenen 2016 »

Het ERA-EDTAcongres wordt elk jaar in een ander Europees land gehouden en dit jaar is dat de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nederland was ook dit keer weer sterk vertegenwoordigd. Een aantal Nederlandse deelnemers en bezoekers aan het congres vertelt in deze video wat ze ervan vinden en hoe ze het congres beleven.

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.