Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Dodelijke melamine in Chinese babymelk

Door Merel Dercksen 

Het melkpoeder dat in China tot tientallen gevallen van nierstenen bij baby's heeft geleid en waaraan één zuigeling zelfs is overleden, is zeer waarschijnlijk vervuild met melamine. Dat heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid gemeld. De producent van het melkpoeder heeft 700 ton van het product teruggeroepen van de markt. Vorig jaar werd in de Verenigde Staten in diervoeding die afkomstig was uit China melamine aangetroffen. Hierdoor hadden duizenden huisdieren nierproblemen ontwikkeld.

De Chinese overheid heeft een nationaal onderzoek ingesteld naar melkpoeder voor baby's nu blijkt dat het poeder van Sanlu, dat in verband wordt gebracht met nierstenen bij zuigelingen, zeer waarschijnlijk vervuild is met melamine. Melamine wordt gebruikt als grondstof voor plastics en China is de grootste producent ervan. Zuivelfabrikant Sanlu heeft inmiddels alle verpakkingen van zijn melkpoeder die voor 6 augustus geproduceerd zijn, teruggeroepen. Het gaat in totaal om 700 ton.

Vorig jaar zorgde diervoeding die uit China afkomstig was bij duizenden Amerikaanse huisdieren voor nierstenen, soms met dodelijke afloop. De fabrikanten hadden melamine toegevoegd, om het eiwitgehalte van de voeding hoger te laten lijken.

De World Health Organisation werkt samen met de Chinese overheid in het onderzoek naar het melkpoeder en is bedacht op de gevolgen voor andere landen. Het is niet duidelijk of het poeder ook geëxporteerd is. Uit voorzorg heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration gewaarschuwd geen melkpoeder te gebruiken dat uit China afkomstig is. Wereldwijd is China de tweede fabrikant van babymelkpoeder.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-09-2008
Bron: News | Nog geen reacties


Weinig prednison na amandelen knippen spaart nierfunctie bij IgA

IgA-nefropathie is de meest voorkomende vorm van glomerulonefritis ter wereld. Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan, verloop, en de beste behandeling van IgA-nefropathie. In Japan, bijvoorbeeld, is het niet ongebruikelijk om patiënten met IgA-nefropathie te behandelen door hun amandelen te knippen, gevolgd door een tijdelijke behandeling met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Uit recent Japans onderzoek blijkt dat het beter is één behandeling te doen met prednison en dan een onderhoudsdosis andere immuunsysteem onderdrukkende medicijnen, dan de prednison uit te smeren over drie behandelingen.

Glomerulonefritis is een verzamelnaam van nierziekten waarbij de nierfilters ontstoken raken. Bij IgA-nefropathie worden die ontstekingen veroorzaakt door op drift geraakte IgA-moleculen, die onderdeel zijn van het immuunsysteem. De enige manier om vast te stellen of iemand IgA heeft, is door een nierbiopt te nemen. Het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Een deel van de patiënten met IgA krijgt vroeger of later te maken met niervervangende therapie; maar hoe groot dit deel precies is, blijkt moeilijk vast te stellen. Schattingen lopen uiteen van tien tot dertig procent. Dat komt mogelijk ook doordat een ander deel van de patiënten niet merkt dat ze IgA hebben (of hebben gehad); pas bij een autopsie blijkt dan dat de nierfilters door IgA zijn aangetast.

Lees meer »

'Extra vitamine D positief bij peritoneale dialyse' »

Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneale dialyse (PD). Deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid, maar geeft ook een vergrote kans op buikvliesontsteking. Onderzoeker Andrea Stavenuiter ontdekte dat vitamine D deze nadelen mogelijk kan verminderen. Stavenuiter promoveert op 8 oktober op dit onderwerp.

Lees meer »

'Gouden Klim' naar Joris Linssen voor serie ‘Deel je leven’  »

Op 14 oktober krijgt Joris Linssen de 'Gouden Klim' van de Stichting Nationaal Donor Monument (SNDM) uitgereikt voor het televisieprogramma ‘Deel je leven’. Als dank en blijk van waardering reikt de SNDM jaarlijks tijdens de Donorweek een Gouden Klim uit aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingespannen om bewustwording omtrent donatie en/of transplantatie te bevorderen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.