Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866
Nierstichting heeft grip op zout

hoeveel zout zit er in een pizza?

Met de overhandiging van het eerste Zoutboek aan Trijntje Kok, diŽtist in het UMC Groningen, gaf de Nierstichting tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen de aftrap voor de campagne Grip op Zout. Met deze campagne wil de Nierstichting het zoutgebruik bij nierpatiŽnten en mensen met een verhoogd risico op nierschade terugdringen.

Naast een dringende oproep aan de minister van VWS om wettelijke maatregelen in te voeren om het zoutgehalte in bewerkte voedingsproducten te verlagen, biedt de Nierstichting met het Zoutboek zorgverleners ťn patiŽnten een instrument om het eetgedrag te veranderen.

Het Zoutboek laat zien hoeveel zout een bepaald voedingsproduct bevat. Het helpt diŽtisten om patiŽnten inzicht te geven in hun zoutgebruik en zo grip op zout te krijgen. '80% van het geconsumeerde zout is afkomstig uit bewerkte voedingsproducten, hier kan de grootste winst worden behaald. Minder zout eten begint met weten waar zout in zit,' aldus Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting.

Het Zoutboek is gebaseerd op een idee van Trijntje Kok, diŽtist nierziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het kwam tot stand met de inbreng van diŽtisten, wetenschappers en patiŽnten.

Lees meer »Promotie: Ischemie-reperfusieschade

    Promotie L.G.M. Wijermars: woensdag 21 maart 2018, 11:15 uur
    Titel proefschrift: Ischemia/reperfusion injury: a metabolic meltdown

    Promotor: prof.dr. J.F. Hamming

    Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.