Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Remming creatine leidt tot lagere bloeddruk

Wanneer: woensdag 20-03-2013

Mensen die veel zout eten èn beschikken over relatief veel van het enzym creatine kinase (CK), scheiden minder zout uit. Ook knijpen de spieren in de bloedvaten dan sterker samen. Dit leidt tot hogere bloeddruk. Ook lijkt er een verband te zijn tussen CK en obesitas - een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hoge bloeddruk - en laat verhoogde bloeddruk zich moeilijker behandelen bij een hoge activiteit van dit enzym. Remming van het CK-systeem leidt tot verlaging van de bloeddruk, constateert promovendus Inge Oudman.

Creatine kinase speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in de cel. Er bestaat een relatie tussen de activiteit van dit enzym en de bloeddruk. Bij mensen met een hogere CK-activiteit is meer energie beschikbaar voor het creëren van een hogere bloeddruk. Dit komt doordat de nieren zout beter vasthouden en daarvan dus minder wordt uitgescheiden.

Op basis van experimenten met proefdieren met een hoge bloeddruk constateert Inge Oudman dat remming van het CK-systeem leidt tot een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Dit zou een veelbelovend nieuw mechanisme voor de behandeling van een hoge bloeddruk kunnen zijn. Oudman ontwikkelde een protocol om het effect van dit middel in gezonde mensen na te kunnen gaan. Als er geen noemenswaardige bijwerkingen optreden, kan binnen afzienbare tijd worden begonnen met een onderzoek naar het effect van remming van het CK-systeem in patiënten met hypertensie.

Promotie I. Oudman: woensdag 20 maart 2013, 16:00 uur
Titel proefschrift: Creatine Kinase and Blood Pressure. Clinical and Therapeutic Implications

Promotor: prof.dr. H.R. Büller
Co-promotor: dr. L.M. Brewster

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-03-2013
Bron: UvA | Nog geen reacties


Duizenden illegale nieren in Nederland?

Hoewel orgaanhandel voor het gros van de Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show is, schatten artsen met duizenden gevallen van illegale niertransplantaties in aanraking te zijn gekomen. 'Dat gebeurt toch niet in Nederland?' Die vraag krijg ik steevast van vrienden als ik vertel dat ik orgaanhandel onderzoek. Mijn antwoord is dan 'Ja', maar op welke schaal dat gebeurt is veel moeilijker te zeggen.

Door: Jim van den Bos

Onderzoekers van het Erasmus Medisch centrum deden vorig jaar een poging meer duidelijkheid te verschaffen. In oktober kwamen zij met een studie waaruit bleek dat de 'helft van de zorgverleners die nierpatiënten behandelen vermoedt wel eens met illegale orgaanhandel te maken te hebben gehad'. In een enquête onder 241 professionals gaf 46% aan 1 tot 4 patiënten te kennen die illegaal een orgaan hebben verkregen. Ook blijkt uit de enquête dat 17 transplantatieprofessionals tussen 2008 en 2013 patiënten hebben behandeld die vermoedelijk een orgaan in Nederland hebben gekocht. Afgerond is dat zeven procent. Het zijn grove schattingen. Maar stel dat deze aantallen kloppen, wat betekent dat dan als je de percentages doortrekt op grote schaal?

Lees meer »

Onderzoeksjournalisten storten zich op orgaanhandel »

Yournalism, het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek, is een campagne gestart om onderzoek te doen naar orgaanhandel en commercieel draagmoederschap op online marktplaatsen. &

8203;Zodra het streefbedrag van €3000,- is opgehaald, zal journalist Evert Nieuwenhuis aan de slag gaan. De redactie van Yournalism zal het onderzoek, dat zich voor een deel op het deep­web afspeelt, ondersteunen.

Lees meer »

Nieuwe algemeen directeur voor Eurotransplant »

Eurotransplant heeft een nieuwe algemeen directeur. Per 1 april 2015 begint dr. P.J. Branger (54) in die functie bij de Leidse organisatie die voor tal van landen de toewijzing van te transplanteren organen in goede banen leidt. In januari werd nog aangekondigd dat Peter Branger per 1 april was benoemd tot directeur IT van de Vrije Universiteit. Hij blijkt nu echter voor Eurotransplant gekozen te hebben.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.