Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Remming creatine leidt tot lagere bloeddruk

Wanneer: woensdag 20-03-2013

Mensen die veel zout eten èn beschikken over relatief veel van het enzym creatine kinase (CK), scheiden minder zout uit. Ook knijpen de spieren in de bloedvaten dan sterker samen. Dit leidt tot hogere bloeddruk. Ook lijkt er een verband te zijn tussen CK en obesitas - een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hoge bloeddruk - en laat verhoogde bloeddruk zich moeilijker behandelen bij een hoge activiteit van dit enzym. Remming van het CK-systeem leidt tot verlaging van de bloeddruk, constateert promovendus Inge Oudman.

Creatine kinase speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in de cel. Er bestaat een relatie tussen de activiteit van dit enzym en de bloeddruk. Bij mensen met een hogere CK-activiteit is meer energie beschikbaar voor het creëren van een hogere bloeddruk. Dit komt doordat de nieren zout beter vasthouden en daarvan dus minder wordt uitgescheiden.

Op basis van experimenten met proefdieren met een hoge bloeddruk constateert Inge Oudman dat remming van het CK-systeem leidt tot een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Dit zou een veelbelovend nieuw mechanisme voor de behandeling van een hoge bloeddruk kunnen zijn. Oudman ontwikkelde een protocol om het effect van dit middel in gezonde mensen na te kunnen gaan. Als er geen noemenswaardige bijwerkingen optreden, kan binnen afzienbare tijd worden begonnen met een onderzoek naar het effect van remming van het CK-systeem in patiënten met hypertensie.

Promotie I. Oudman: woensdag 20 maart 2013, 16:00 uur
Titel proefschrift: Creatine Kinase and Blood Pressure. Clinical and Therapeutic Implications

Promotor: prof.dr. H.R. Büller
Co-promotor: dr. L.M. Brewster

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-03-2013
Bron: UvA | Nog geen reacties


Zeven vragen aan nefroloog Michiel Betjes

Waarom is nefrologie zoín mooi vak
De nier is een prachtig ingewikkeld orgaan en een goede functie is belangrijk om gezond te blijven. De behandeling van nierziekten vraagt daarom vaak om complexe, uitdagende besluitvorming. Met name ook voor niertransplantatie en autoimmuunziekten is kennis van de immunologie vereist en dat heeft mijn bijzondere belangstelling. Kortom, nefrologie is een veelzijdig en boeiend vak om in te werken.

Wat maakt u het meest en wat het minst gelukkig in uw werk
PatiŽnten met een moeilijk probleem toch kunnen helpen en nierfunctie laten behouden. Het minst gelukkig word ik van trage besluitvorming.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Tijdens een dialysebehandeling overleed een jonge vrouw door een hartstilstand. Volledig onverwacht en een grote schok voor de familie, verpleging en artsen.

Lees meer »

Dialyseren bij grote commerciŽle keten? Minder kans op transplantatie »

Het lijkt erop dat nierpatiënten die in Amerikaanse geprivatiseerde dialyseketens worden behandeld, minder vaak op de wachtlijst voor een donornier komen dan patiënten die worden behandeld in een niet-commerciële instelling. De toename van het aantal op winst gerichte ketens van dialyseklinieken in Amerika is een zorgwekkende ontwikkeling voor de kwaliteit van de medische behandeling van nierpatiënten. Vooral als het gaat om plaatsing op de wachtlijst voor een donornier.

Lees meer »

Larense nierpatiŽnt moet niet aan transplantatie denken »

'Ik doe nu tien jaar thuisdialyse en het bevalt me uitstekend. Zes dagen per week dialyseer ik en daarnaast ben ik actief in diverse maatschappelijke organisaties. Eerlijk gezegd moet ik niet denken aan een transplantatie, want het leven met een nieuwe nier heeft zeker ook zijn schaduwkanten, ook al hoor je vaak alleen de voordelen. Dat is de vaste overtuiging van Renť Calis (52), die zweert bij thuishemodialyse. Alleen op zaterdag gunt hij zich een dialysevrije dag.

Lees meer »





NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.