Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Remming creatine leidt tot lagere bloeddruk

Wanneer: woensdag 20-03-2013

Mensen die veel zout eten èn beschikken over relatief veel van het enzym creatine kinase (CK), scheiden minder zout uit. Ook knijpen de spieren in de bloedvaten dan sterker samen. Dit leidt tot hogere bloeddruk. Ook lijkt er een verband te zijn tussen CK en obesitas - een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hoge bloeddruk - en laat verhoogde bloeddruk zich moeilijker behandelen bij een hoge activiteit van dit enzym. Remming van het CK-systeem leidt tot verlaging van de bloeddruk, constateert promovendus Inge Oudman.

Creatine kinase speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling in de cel. Er bestaat een relatie tussen de activiteit van dit enzym en de bloeddruk. Bij mensen met een hogere CK-activiteit is meer energie beschikbaar voor het creëren van een hogere bloeddruk. Dit komt doordat de nieren zout beter vasthouden en daarvan dus minder wordt uitgescheiden.

Op basis van experimenten met proefdieren met een hoge bloeddruk constateert Inge Oudman dat remming van het CK-systeem leidt tot een aanzienlijke verlaging van de bloeddruk. Dit zou een veelbelovend nieuw mechanisme voor de behandeling van een hoge bloeddruk kunnen zijn. Oudman ontwikkelde een protocol om het effect van dit middel in gezonde mensen na te kunnen gaan. Als er geen noemenswaardige bijwerkingen optreden, kan binnen afzienbare tijd worden begonnen met een onderzoek naar het effect van remming van het CK-systeem in patiënten met hypertensie.

Promotie I. Oudman: woensdag 20 maart 2013, 16:00 uur
Titel proefschrift: Creatine Kinase and Blood Pressure. Clinical and Therapeutic Implications

Promotor: prof.dr. H.R. Büller
Co-promotor: dr. L.M. Brewster

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-03-2013
Bron: UvA | Nog geen reacties


NierNieuws Kerstmenu 2014: Zoetzure komkommersalade

Gisteren kreeg u het recept voor het voorafje van dit jaar, vandaag gaan we verder met het bijgerecht. Om in Aziatische sferen te blijven, is dat een zoetzure komkommersalade geworden. Wij maken die met rijstazijn, maar als u daar niet aan kunt komen is een andere azijn zonder uitgesproken smaak ook goed te gebruiken. Let bij rijstazijn wel op dat u een flesje koopt waar nog geen zout in zit.

Net als het voorgerecht van gisteren, is deze salade een beetje pittig. Dat is een lekkere combinatie met het hoofdgerecht dat u morgen van ons krijgt: dat is vrij mild van smaak. Vindt u het toch een beetje te veel van het goede, dan kunt u de rode peper weglaten.

De salade is het lekkerst als u de smaken een tijdje laat intrekken. Maak hem daarom een paar uur van tevoren. 




Zoetzure komkommersalade

======

De ASN Kidney Week, een indrukwekkend congres »

Van 11 tot 16 november vond in Philadelphia de ASN (American Society of Nephrology) Kidney Week 2014 plaats. Op dit grootste nefrologiecongres ter wereld komen meer dan 13.000 professionals bij elkaar. Ze bespreken de nieuwste inzichten op het gebied van nieronderzoek en wonen educatieve sessies bij over ontwikkelingen in de zorg voor patiënten met nierstoornissen. Charlotte Keyzer, arts-onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), bezocht het congres en was onder de indruk.

Lees meer »

NierNieuws Kerstmenu 2014: Oosters spektakel »

Net als vorig jaar maken we al plannen voor de Kerst nu Sinterklaas nog maar net in het land is. En daar hoort lekker eten bij! Onze koks Aranka en Merel zijn er weer in geslaagd om een heerlijk kerstmenu samen te stellen. Hadden we vorig jaar een heel klassiek menu, dit jaar gaan we op de Aziatische toer. Van elke gang apart en van het volledige menu geven we een analyse van de voor nierpatiënten belangrijke voedingsstoffen. Zo kunt u zelf bepalen of het in uw dieet past.

Lees meer »





NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.