Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijzondere 'pacemaker' bestrijdt hoge bloeddruk effectief

Door Merel Dercksen 

plaats van de generator en elektroden; bron: cvrx.com

Tijdens het internationale congres rond hoge bloeddruk Hypertension 2008 in Berlijn, werden gisteren de eerste resultaten gepresenteerd van een Nederlandse test met een implanteerbaar apparaat dat de bloeddruk kan verlagen. Deze tussentijdse gegevens beloven heel wat: het toestelletje lijkt een ernstig verhoogde bloeddruk met enkele tientallen millimeters kwikdruk te kunnen verlagen.

Het systeem, onder de naam Rheos Hypertension (HT) System ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf CVRx Inc., is bedoeld om gebruikt te worden bij mensen bij wie de bloeddruk niet met medicijnen onder controle te houden is. Het gaat dan om ongeveer 25% procent van de patiënten met hoge bloeddruk. Het apparaat werkt volgens een ander mechanisme dan medicijnen: het zet het lichaam aan om op de natuurlijke manier de bloeddruk te reguleren.

Onder het sleutelbeen wordt een kleine pulsgenerator geïmplanteerd, waaraan twee loden draadjes verbonden zijn, die langs de halsslagaders lopen. De energie die de generator doorgeeft via deze elektroden, kan van buiten het lichaam geregeld worden. De gebruikte techniek wordt Baroreflex Activation Therapy genoemd, omdat de zogenaamde baroceptors in de slagaderwand, de sensors waarmee het lichaam de bloeddruk meet, geactiveerd worden.

Als dit gebeurt, sturen ze signalen naar de hersenen, die normaal gesproken betekenen dat de bloeddruk stijgt. Om deze stijging, die in werkelijkheid niet plaatsvindt, te compenseren, sturen de hersenen signalen naar andere lichaamsdelen (hart, bloedvaten en nieren), om de bloeddruk te verlagen.

Van de 45 patiënten die aan de eerste Europese studie naar de werking en de veiligheid van het apparaatje onder leiding van prof. dr. Peter de Leeuw van het Academisch Ziekenhuis Maastricht deelnemen, hebben er tot nu toe 16 de geplande behandeling van twee jaar gevolgd. Van deze 16 deelnemers werden de resultaten in Berlijn gepresenteerd.

De gemiddelde daling van de bovendruk was 35 mmHg (van 191 naar 156 mmHg), van de onderdruk was dat 24 mmHg (van 116 naar 92 mmHg). Deze daling was al na drie maanden bereikt en bleef daarna stabiel. Bij 12 van de 16 deelnemers daalde de bovendruk met 20 mmHg of meer, wat een halvering betekent van de kans te overlijden aan een beroerte of andere vaataandoening. Geen van de patiënten had last van ernstige bijwerkingen of verdroeg het apparaatje niet. Gedurende de studie bleven de patiënten dezelfde medicatie slikken als daarvoor.

Met het dalen van de bloeddruk was ook de hartfunctie van de deelnemers verbeterd. Uit gegevens van de deelnemers uit Maastricht lijkt geconcludeerd te kunnen worden dat de nierfunctie niet verder verslechtert.

sterren Gepubliceerd: donderdag 19-06-2008
Bron: PR-inside | Nog geen reacties


Wereldwijde onderschatting nierproblematiek kost miljoenen

Op wereldschaal gezien, valt er nog veel te verbeteren aan de nierzorg. En niet alleen in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit The Global Kidney Health Atlas, het resultaat van een wereldwijd onderzoek onder nefrologische zorgverleners. De Atlas is afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het World Congress of Nephrology in Mexico City. Een samenvatting van de Atlas is gepubliceerd in JAMA; in The Lancet zal een werkplan volgen om de nierzorg te verbeteren.

Wereldwijd heeft ongeveer een op de tien mensen een vorm van nierschade, maar het overgrote deel van hen heeft daar geen weet van. Dat kan liggen aan de ernst van de schade: in eerste instantie zijn er geen of weinig klachten, of aan het gebrek aan zorg waardoor de diagnose niet gesteld wordt. Wanneer de schade wel in een vroeg stadium ontdekt wordt, kunnen vaak een heleboel problemen voorkomen worden door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk te behandelen.

Lees meer »

Helikopter haalt vrouw van schip voor transplantatie »

Een 40-jarige vrouw uit het Australische New South Wales is vanwege tijdgebrek door een helikopter van een cruiseschip geplukt om te worden getransplanteerd. Ze wachtte al zeven jaar op een nier en is nu voorspoedig aan het herstellen van de operatie in een ziekenhuis in Sydney. In januari was Kathie John uit New South Wales met een cruise op volle zee toen er, eindelijk, een nier voor haar was.

Lees meer »

Software ondersteunt huisarts bij opsporen beginnende nierschade »

Een Australisch experiment om met behulp van software potentiële nierpatiënten te identificeren is een succes gebleken. De software waarschuwt huisartsen welke patiënten verder moeten worden onderzocht op nierproblemen, ook al hebben deze patiënten geen zichtbare symptomen. Nierproblemen worden hierdoor eerder ontdekt, en dat is op de lange duur zowel goed voor de patiënt, als voor de Australische zorgkosten.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.