Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Te weinig kalium niet directe oorzaak nierfunctieverlies

Door Merel Dercksen 

Nierproblemen bij een kaliumtekort lijken, anders dan gedacht, niet direct het gevolg te zijn van dat kaliumverlies, schrijven Britse en Franse onderzoekers. Vooral als er ook een verlies van natrium en water optreedt en een hormoonspiegel verstoord raakt, gaan de nieren namelijk achteruit.

Bij mensen met een chronisch overmatig kaliumverlies worden regelmatig nierproblemen gezien. Er ontstaan fibrose en andere afwijkingen in de nier, die tot gevolg hebben dat de nierfunctie afneemt. Wat de oorzaak van het kaliumverlies is, is daarbij van klein belang. Het treedt zowel op bij patiŽnten met een genetische aandoening waarbij de bijnieren te veel aldosteron produceren, als bij mensen die chronische diarree hebben, veel laxeermiddelen gebruiken of een eetstoornis hebben. Deze vorm van nierfalen heet, naar het kaliumtekort waarbij het voorkomt, hypokalemische nefropathie.

Het wordt ook gezien bij patiŽnten met twee verschillende genetische nierziekten waarbij kaliumverlies optreedt. Bij de ziekte van Bartter gaat een ernstig kaliumtekort samen met verlies van water en natrium en hebben relatief meer patiŽnten last van hypokalemische nefropathie. Bij het syndroom van Gitelman daarentegen, waarbij even ernstige kaliumverliezen kenmerkend zijn maar het natriumverlies meevalt, worden deze nierproblemen veel minder gezien.

Britse en Franse artsen veronderstelden dat hypokalemische nefropathie niet direct en alleen het gevolg is van het tekort aan kalium, maar van continue te hoge spiegels van het bijnierschorshormoon aldosteron, en mogelijk verergerd wordt door periodes van verminderde doorstroming van de nieren die daar bovenop komen. Aldosteron speelt een belangrijke rol in de regulatie van de kalium- en natriumspiegels in het bloed.

De onderzoekers doorzochten Europese databases om gegevens over de urine en het bloed van patiŽnten met de syyndromen van Bartter en Gitelman te vergelijken. Ze zagen dat patiŽnten met Gitelman vaak een lagere kaliumconcetratie in hun bloed hadden, maar dat juist de patiŽnten met Bartter een hogere creatininespiegel en een lagere filtratiesnelheid van de nieren hadden. Zoals verwacht hadden deze laatste patiŽnten ook een hogere natriumuitscheiding, en ook meer plasma-renineactiviteit en aldosteronspiegels.

De onderzoekers concluderen dat bij een genetisch bevestigd syndroom van Bartter of Gitelman de ernst van het kaliumtekort (als maat voor het chronische verlies) geen verband vertoont met de nierfunctie, zoals uitgedrukt door de filtratiesnelheid. Voortdurend verlies van water en natrium, en als gevolg daarvan een te hoge aldosteronspiegel, zijn mogelijk belangrijker bij het ontstaan van hypokalemische nefropathie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-06-2011
Bron: QJM | Nog geen reacties


Ruim zeven ton voor zoektocht naar alternatieve methode dialysaatreiniging

In het UMC Utrecht en Universiteit Utrecht gaan onderzoekers aan de slag met een alternatieve methode om ureum te verwijderen uit gebruikt dialysaat. Verwijdering van ureum is een cruciale stap voor het hergebruik van spoelvloeistof. Hergebruik van een klein volume spoelvloeistof vormt de basis van de draagbare kunstnier.

Ureum is een afbraakproduct van eiwitten dat je normaal gesproken via de nieren uitplast. Bij eindstadium nierfalen moet echter dialyse worden toegepast om het overtollige ureum en andere afvalstoffen kwijt te raken. De afvalstoffen komen dan terecht in het dialysaat. Om deze spoelvloeistof te kunnen hergebruiken, moet je de afvalstoffen daaruit zien te filteren. Voor de meeste afvalstoffen lukt dat goed met behulp van actief kool en harsen. Ureum is daarentegen erg lastig te verwijderen.

Bestaande verwijderingstechnieken gebruiken een enzym dat ureum afbreekt, maar daarbij komt het schadelijke ammoniak vrij. Het nieuwe materiaal waar de Utrechtse wetenschappers nu naar op zoek gaan, bindt ureum zonder dat daarbij ammoniak ontstaat.

De Nierstichting en de Technologiestichting STW investeren ruim 700.000 euro in het onderzoek. De bedrijven DSM en Cabot Corporation dragen respectievelijk 18.000 en 15.000 euro bij.

Nieuwe vloeistof voor continue IC-hemodialyse »

Baxter heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen om een nieuwe vloeistof op de markt te brengen voor continue nierfunctievervangende therapie. Deze vorm van hemodialyse wordt vrijwel alleen toegepast op de intensive care. Naar verwachting is de vloeistof binnen enkele maanden beschikbaar. Het gaat om een vloeistof, 'pre-mix' met verschillende stoffen erin, met de naam Phoxillum.

Lees meer »

150.000 dollar voor onderzoek naar anesthesie bij transplantatie »

De anesthesioloog dr. Gertrude Nieuwenhuijs-Moeke van het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft van het farmaceutisch bedrijf Astellas via de Astellas European Foundation een subsidie van 150.000 dollar (134.000 euro) ontvangen. Het geld is bedoeld voor de studie 'Volatile Anaesthetic Protection of Renal Transplants-2' (VAPOR-2). De onderzoekers bestuderen optimalisatie van de anesthesie bij niertransplantaties.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.