Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Te weinig kalium niet directe oorzaak nierfunctieverlies

Door Merel Dercksen 

Nierproblemen bij een kaliumtekort lijken, anders dan gedacht, niet direct het gevolg te zijn van dat kaliumverlies, schrijven Britse en Franse onderzoekers. Vooral als er ook een verlies van natrium en water optreedt en een hormoonspiegel verstoord raakt, gaan de nieren namelijk achteruit.

Bij mensen met een chronisch overmatig kaliumverlies worden regelmatig nierproblemen gezien. Er ontstaan fibrose en andere afwijkingen in de nier, die tot gevolg hebben dat de nierfunctie afneemt. Wat de oorzaak van het kaliumverlies is, is daarbij van klein belang. Het treedt zowel op bij patiŽnten met een genetische aandoening waarbij de bijnieren te veel aldosteron produceren, als bij mensen die chronische diarree hebben, veel laxeermiddelen gebruiken of een eetstoornis hebben. Deze vorm van nierfalen heet, naar het kaliumtekort waarbij het voorkomt, hypokalemische nefropathie.

Het wordt ook gezien bij patiŽnten met twee verschillende genetische nierziekten waarbij kaliumverlies optreedt. Bij de ziekte van Bartter gaat een ernstig kaliumtekort samen met verlies van water en natrium en hebben relatief meer patiŽnten last van hypokalemische nefropathie. Bij het syndroom van Gitelman daarentegen, waarbij even ernstige kaliumverliezen kenmerkend zijn maar het natriumverlies meevalt, worden deze nierproblemen veel minder gezien.

Britse en Franse artsen veronderstelden dat hypokalemische nefropathie niet direct en alleen het gevolg is van het tekort aan kalium, maar van continue te hoge spiegels van het bijnierschorshormoon aldosteron, en mogelijk verergerd wordt door periodes van verminderde doorstroming van de nieren die daar bovenop komen. Aldosteron speelt een belangrijke rol in de regulatie van de kalium- en natriumspiegels in het bloed.

De onderzoekers doorzochten Europese databases om gegevens over de urine en het bloed van patiŽnten met de syyndromen van Bartter en Gitelman te vergelijken. Ze zagen dat patiŽnten met Gitelman vaak een lagere kaliumconcetratie in hun bloed hadden, maar dat juist de patiŽnten met Bartter een hogere creatininespiegel en een lagere filtratiesnelheid van de nieren hadden. Zoals verwacht hadden deze laatste patiŽnten ook een hogere natriumuitscheiding, en ook meer plasma-renineactiviteit en aldosteronspiegels.

De onderzoekers concluderen dat bij een genetisch bevestigd syndroom van Bartter of Gitelman de ernst van het kaliumtekort (als maat voor het chronische verlies) geen verband vertoont met de nierfunctie, zoals uitgedrukt door de filtratiesnelheid. Voortdurend verlies van water en natrium, en als gevolg daarvan een te hoge aldosteronspiegel, zijn mogelijk belangrijker bij het ontstaan van hypokalemische nefropathie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-06-2011
Bron: QJM | Nog geen reacties


Canadese nefrologe wint gezondheidszorgprijs

De voorzitter van de International Society of Nephrology, dr. Adeera Levin, is winnaar van de Aubrey J. Tingle Prize die in april zal worden uitgereikt. De nefrologe krijgt vaker prijzen toegekend, maar in tegenstelling tot recente andere is dit er waarvoor niet alleen mensen die in de nefrologie werken kunnen worden genomineerd.

De prijs wordt op 16 april voor de zesde keer uitgereikt. Initiatiefnemer is de Michael Smith Foundation for Health Research (MSFHR) uit British Columbia, Canada en de Aubrey Tingle prijs is vernoemd naar de oprichter van deze organisatie. Voor het prijzengeld van $ 10.000 komen onderzoekers in de gezondheidszorg in aanmerking die werken in British Columbia en van wie het werk niet alleen internationaal gewaardeerd wordt, maar ook significante invloed heeft op de zorg of het onderzoek daarnaar.

Volgens dr. Diane Finegood, voorzitter van MSFHR, voldoet Adeera Levin hier ruimschoots aan. 'Ze is al twintig jaar een drijvende kracht binnen het veld van chronische nierschade en weet de vooruitgang in onderzoeksbewijs te vertalen naar het bed van de patiënt.'

Lees meer »

Maria ter Welle prijs voor ijslolly's »

De Maria ter Welle prijs 2015 is gisteren gewonnen door Renske Karens, verpleegkundig teamleider nefrologie in het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede. Zij krijgt de prijs van 10.000 euro om de onder haar leiding ontwikkelde ijslolly’s voor nierpatiënten ook in andere centra te introduceren. De Maria ter Welle prijs is een gezamenlijk initiatief van de Willem Kolff stichting en de Nierstichting.

Lees meer »

'In 2025 sterft niemand meer onnodig aan acuut nierfalen' »

In 2025 sterft niemand meer onnodig aan acuut nierfalen. Althans, dat is het streven van de Internationale Organisatie voor Nefrologie (ISN) met het initiatief ‘0by25’ (zero preventable deaths from AKI by 2025). Tijdens het wereldcongres voor Nefrologie in Zuid-Afrika zijn op 14 maart jongstleden de resultaten gepresenteerd van het eerste grote onderzoekproject van dit veelbelovende initiatief.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.