sluiten

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Te weinig kalium niet directe oorzaak nierfunctieverlies

Door Merel Dercksen 

Nierproblemen bij een kaliumtekort lijken, anders dan gedacht, niet direct het gevolg te zijn van dat kaliumverlies, schrijven Britse en Franse onderzoekers. Vooral als er ook een verlies van natrium en water optreedt en een hormoonspiegel verstoord raakt, gaan de nieren namelijk achteruit.

Bij mensen met een chronisch overmatig kaliumverlies worden regelmatig nierproblemen gezien. Er ontstaan fibrose en andere afwijkingen in de nier, die tot gevolg hebben dat de nierfunctie afneemt. Wat de oorzaak van het kaliumverlies is, is daarbij van klein belang. Het treedt zowel op bij patiŽnten met een genetische aandoening waarbij de bijnieren te veel aldosteron produceren, als bij mensen die chronische diarree hebben, veel laxeermiddelen gebruiken of een eetstoornis hebben. Deze vorm van nierfalen heet, naar het kaliumtekort waarbij het voorkomt, hypokalemische nefropathie.

Het wordt ook gezien bij patiŽnten met twee verschillende genetische nierziekten waarbij kaliumverlies optreedt. Bij de ziekte van Bartter gaat een ernstig kaliumtekort samen met verlies van water en natrium en hebben relatief meer patiŽnten last van hypokalemische nefropathie. Bij het syndroom van Gitelman daarentegen, waarbij even ernstige kaliumverliezen kenmerkend zijn maar het natriumverlies meevalt, worden deze nierproblemen veel minder gezien.

Britse en Franse artsen veronderstelden dat hypokalemische nefropathie niet direct en alleen het gevolg is van het tekort aan kalium, maar van continue te hoge spiegels van het bijnierschorshormoon aldosteron, en mogelijk verergerd wordt door periodes van verminderde doorstroming van de nieren die daar bovenop komen. Aldosteron speelt een belangrijke rol in de regulatie van de kalium- en natriumspiegels in het bloed.

De onderzoekers doorzochten Europese databases om gegevens over de urine en het bloed van patiŽnten met de syyndromen van Bartter en Gitelman te vergelijken. Ze zagen dat patiŽnten met Gitelman vaak een lagere kaliumconcetratie in hun bloed hadden, maar dat juist de patiŽnten met Bartter een hogere creatininespiegel en een lagere filtratiesnelheid van de nieren hadden. Zoals verwacht hadden deze laatste patiŽnten ook een hogere natriumuitscheiding, en ook meer plasma-renineactiviteit en aldosteronspiegels.

De onderzoekers concluderen dat bij een genetisch bevestigd syndroom van Bartter of Gitelman de ernst van het kaliumtekort (als maat voor het chronische verlies) geen verband vertoont met de nierfunctie, zoals uitgedrukt door de filtratiesnelheid. Voortdurend verlies van water en natrium, en als gevolg daarvan een te hoge aldosteronspiegel, zijn mogelijk belangrijker bij het ontstaan van hypokalemische nefropathie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-06-2011
Bron: QJM | Nog geen reacties


Schippers: 'Hogere vergoeding voor donoren'

Volksgezondheidsminister Schippers (VVD) wil de subsidieregeling donatie bij leven zodanig aanpassen, dat ZZP-ers er niet meer op hoeven toe te leggen. Ze zulllen als het aan Schippers ligt nooit minder belastingvrije subsidie ontvangen dan 80% van het minumiumloon. De minister zegt dat in een conceptvoorstel voor een aanpassing aan de subsidieregeling die ze naar de Kamer stuurde.

Werknemers in loondienst komen als ze een nier afstaan in de ziektewet. Maar kleine zelfstandigen kunnen inkomsten mislopen en in financiële problemen raken. Schippers wil proberen zoveel mogelijk drempels weg te nemen voor mensen die donor willen worden en de subsidieregeling lanten functioneren als vangnet voor deze mensen.

Uit het voorstel dat zij dinsdag naar de Tweede kamer stuurde blijkt dat ook wordt geregeld dat de donor huishoudelijke hulp krijgt. Ook kosten die worden gemaakt om een huisdier elders onder te brengen worden vergoed.

Van 2011 tot 2014 is er 1,7 miljoen euro uitgekeerd via deze regeling, gemiddeld 871 euro per donor. Van de levende donoren vroeg 90% (1985 personen) een bijdrage aan. De minister wil de subsidieregeling verlengen tot 2021.

Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiŽnten »

Foto: Tulane UniversityMaakt het nou wel of niet uit of je veel of weinig zout eet? De meningen en de onderzoeksresultaten blijven daarover uiteen lopen. Zie de recente publicatie in The Lancet die stelt dat veel zout samen gaat met meer hart- en vaataandoeningen, maar weinig zout ook. Waaruit sommige nierpatiënten de conclusie trekken dat een zoutbeperking helemaal niet goed voor je is. Het is maar zeer de vraag of dergelijke uitkomsten ook voor mensen met een verminderde nierfunctie gelden.

Lees meer »

Katja van Geffen manager Zorg & Innovatie Nierstichting »

dr. E.C.G. (Katja) van GeffenKatja van Geffen is de nieuwe manager Zorg & Innovatie bij de Nierstichting. Zij volgt daarmee per 1 juni Lidy Vlaskamp op, die zij tijdens haar ziekte en later na haar overlijden al verving. Van Geffen, die vijf jaar bij de Nierstichting werkt, treedt daarmee toe tot het Management Team van de stichting. Directeur Tom Oostrom: 'Katja heeft Lidy op een fantastische manier vervangen naast haar reguliere functie als programmamanager preventie.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.