Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Diabetesmedicijn tegen vaatvernauwing transplantaat

Door Merel Dercksen 

Wanneer: maandag 04-07-2011

Een medicijn dat wordt gebruikt om diabetespatiŽnten te behandelen, gaat vernauwing van bloedvaten in getransplanteerde organen tegen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Geanina Onuta. Het medicijn, rosiglitazon geheten, wordt normaal gesproken gebruikt om patiŽnten gevoeliger te maken voor insuline.

Over bloedvatvernauwing in getransplanteerde organen (transplantaat arteriosclerosis; TA) is nog veel onduidelijk. Een medicijn is nog niet beschikbaar. Samen met bloedvatvernauwing na het plaatsen van een stent (in-stent restenosis; ISR) is TA een belangrijke en levensbedreigende bloedvatvernauwende afwijking aan slagaders. Beide aandoeningen gaan gepaard met schade aan het endotheel, ontstekingsreacties en ophoping van gladde spiercellen aan de binnenzijde van het bloedvat.

Onuta bracht diverse moleculaire aspecten in kaart die ten grondslag liggen aan deze aandoeningen. Ze ontdekte niet alleen het beschermende effect van rosiglitazon, maar ook dat de gladde spiercellen die na ISR in bloedvaten ontstaan, niet uit het beenmerg afkomstig zijn, maar mogelijk uit de vaatwand zelf. Diabetes blijkt de groei van deze gladde spiercellen bovendien te bevorderen. Ten slotte ontdekte Onuta een samenhang tussen de genetische aanleg voor TA en de groei van gladde spiercellen. Deze inzichten kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe therapieŽn om de onderzochte vormen van bloedvatvernauwing te voorkomen of te behandelen.

Promotie G. Onuta: maandag 4 juli 2011, 14:45 uur
Titel proefschrift: Transplant arteriosclerosis and in-stent restenosis. Experimental studies on pathomechanisms and therapeutic intervention

Promotores: prof.dr. J.L. Hillebrands en prof.dr. F.G.M. Kroese

Locatie: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2011
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties


Alles wordt anders

'Ik heb een intakegesprek in de buurt op dinsdag, als jij naar het ziekenhuis gaat. Zal ik je afzetten en daarna weer ophalen?' vraagt mijn man. 'Dan rijden we lekker samen.' 'Is goed' knik ik instemmend. Altijd fijn om niet alleen te hoeven. Al helemaal omdat het dit keer een bezoek is met veel gedoe. Ik moet lijstjes meenemen van bloeddrukmetingen, 24 uurs-urine (twee bokalen in mijn geval), een ochtendplas in een potje mikken, mijn medicijnen inleveren. Bepakt en bezakt, rijden we op een vroege dinsdagochtend richting het noorden. En hij rijdt. Lekker relaxt.

Lees meer »

Medicijnen bevatten onnodig veel fosfaat »

Dialysepatiënten krijgen al snel te veel fosfaat binnen. Dit kan leiden tot te veel fosfaat in het bloed, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen zoals atherosclerose of hartproblemen tot gevolg kan hebben. Voor dialysepatiënten is het daarom belangrijk de hoeveelheid fosfaat die ze binnen krijgen goed in de gaten te houden. Voeding is een voor de hand liggende bron van fosfaat, maar medicijnen zijn een andere belangrijke bron, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Lees meer »

'Rood vlees eten is slecht voor je nieren' »

Onderzoekers van de Cleveland Clinic hebben een verband gelegd tussen trimethylamine N-oxide (TMAO) en nierproblemen. TMAO onstaat als product van de vertering van stoffen die in sommige dierlijke producten zitten. De stof is eerder al in verband gebracht met hartziekten. TMAO ontstaat wanneer mensen choline of L-carnitine verteren. Deze stoffen zijn te vinden in bijvoorbeeld rood vlees, en choline zit ook in eidooiers.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.