Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Diabetesmedicijn tegen vaatvernauwing transplantaat

Door Merel Dercksen 

Wanneer: maandag 04-07-2011

Een medicijn dat wordt gebruikt om diabetespatiŽnten te behandelen, gaat vernauwing van bloedvaten in getransplanteerde organen tegen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Geanina Onuta. Het medicijn, rosiglitazon geheten, wordt normaal gesproken gebruikt om patiŽnten gevoeliger te maken voor insuline.

Over bloedvatvernauwing in getransplanteerde organen (transplantaat arteriosclerosis; TA) is nog veel onduidelijk. Een medicijn is nog niet beschikbaar. Samen met bloedvatvernauwing na het plaatsen van een stent (in-stent restenosis; ISR) is TA een belangrijke en levensbedreigende bloedvatvernauwende afwijking aan slagaders. Beide aandoeningen gaan gepaard met schade aan het endotheel, ontstekingsreacties en ophoping van gladde spiercellen aan de binnenzijde van het bloedvat.

Onuta bracht diverse moleculaire aspecten in kaart die ten grondslag liggen aan deze aandoeningen. Ze ontdekte niet alleen het beschermende effect van rosiglitazon, maar ook dat de gladde spiercellen die na ISR in bloedvaten ontstaan, niet uit het beenmerg afkomstig zijn, maar mogelijk uit de vaatwand zelf. Diabetes blijkt de groei van deze gladde spiercellen bovendien te bevorderen. Ten slotte ontdekte Onuta een samenhang tussen de genetische aanleg voor TA en de groei van gladde spiercellen. Deze inzichten kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe therapieŽn om de onderzochte vormen van bloedvatvernauwing te voorkomen of te behandelen.

Promotie G. Onuta: maandag 4 juli 2011, 14:45 uur
Titel proefschrift: Transplant arteriosclerosis and in-stent restenosis. Experimental studies on pathomechanisms and therapeutic intervention

Promotores: prof.dr. J.L. Hillebrands en prof.dr. F.G.M. Kroese

Locatie: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2011
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties


Nieuwe vloeistof voor continue IC-hemodialyse

Baxter heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen om een nieuwe vloeistof op de markt te brengen voor continue nierfunctievervangende therapie. Deze vorm van hemodialyse wordt vrijwel alleen toegepast op de intensive care. Naar verwachting is de vloeistof binnen enkele maanden beschikbaar.

Het gaat om een vloeistof, 'pre-mix' met verschillende stoffen erin, met de naam Phoxillum. Patiënten die ernstig ziek zijn, zijn vaak te instabiel om de hoeveelheid vloeistof die tijdens een normale dialyse- of ultrafiltratiebehandeling buiten het lichaam is, tijdelijk te kunnen missen. Dat volume kan worden aangevuld tijdens een langzame, maar continue behandeling.

Ook kan het vocht dat tijdens de ultrafiltratie verwijderd wordt, vervangen worden door Phoxillum. Op deze manier kunnen artsen stoornissen in de elektrolyten- en zuur-basebalans gerichter behandelen. Ze passen als het ware de samenstelling van het bloed aan door een exact berekende hoeveelheid vloeistof te onttrekken en te vervangen door de substitutievloeistof.

Een van de stoornissen die vaak voorkomt bij ernstig zieke patiënten die behandeld worden met continue dialyse, is een tekort aan fosfaat. Phoxillum is volgens Baxter 'de enige door de FDA goedgekeurde pre-mix vloeistof die fosfaat bevat, in een zak van vijf liter'. 

Lees meer »

150.000 dollar voor onderzoek naar anesthesie bij transplantatie »

De anesthesioloog dr. Gertrude Nieuwenhuijs-Moeke van het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft van het farmaceutisch bedrijf Astellas via de Astellas European Foundation een subsidie van 150.000 dollar (134.000 euro) ontvangen. Het geld is bedoeld voor de studie 'Volatile Anaesthetic Protection of Renal Transplants-2' (VAPOR-2). De onderzoekers bestuderen optimalisatie van de anesthesie bij niertransplantaties.

Lees meer »

Ook Nederland schrapt toelating bloeddrukverlagers »

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft, in navolging van onder andere de Duitse geneesmiddelenautoriteit, besloten om de handelsvergunningen van 13 generieke geneesmiddelen te schorsen. Een aantal van deze geneesmiddelen is in meerdere doses of onder verschillende namen beschikbaar. In totaal worden daardoor 39 verschillende handelsvergunningen geschorst. Op de lijst staan onder andere bloeddrukverlagende middelen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.