Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Diabetesmedicijn tegen vaatvernauwing transplantaat

Door Merel Dercksen 

Wanneer: maandag 04-07-2011

Een medicijn dat wordt gebruikt om diabetespatiŽnten te behandelen, gaat vernauwing van bloedvaten in getransplanteerde organen tegen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Geanina Onuta. Het medicijn, rosiglitazon geheten, wordt normaal gesproken gebruikt om patiŽnten gevoeliger te maken voor insuline.

Over bloedvatvernauwing in getransplanteerde organen (transplantaat arteriosclerosis; TA) is nog veel onduidelijk. Een medicijn is nog niet beschikbaar. Samen met bloedvatvernauwing na het plaatsen van een stent (in-stent restenosis; ISR) is TA een belangrijke en levensbedreigende bloedvatvernauwende afwijking aan slagaders. Beide aandoeningen gaan gepaard met schade aan het endotheel, ontstekingsreacties en ophoping van gladde spiercellen aan de binnenzijde van het bloedvat.

Onuta bracht diverse moleculaire aspecten in kaart die ten grondslag liggen aan deze aandoeningen. Ze ontdekte niet alleen het beschermende effect van rosiglitazon, maar ook dat de gladde spiercellen die na ISR in bloedvaten ontstaan, niet uit het beenmerg afkomstig zijn, maar mogelijk uit de vaatwand zelf. Diabetes blijkt de groei van deze gladde spiercellen bovendien te bevorderen. Ten slotte ontdekte Onuta een samenhang tussen de genetische aanleg voor TA en de groei van gladde spiercellen. Deze inzichten kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe therapieŽn om de onderzochte vormen van bloedvatvernauwing te voorkomen of te behandelen.

Promotie G. Onuta: maandag 4 juli 2011, 14:45 uur
Titel proefschrift: Transplant arteriosclerosis and in-stent restenosis. Experimental studies on pathomechanisms and therapeutic intervention

Promotores: prof.dr. J.L. Hillebrands en prof.dr. F.G.M. Kroese

Locatie: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 04-07-2011
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties


Gelijkmatiger natrium onttrekken lijkt acute dialysepatiŽnt niet te helpen

Het variëren met de hoeveelheid natrium in het dialysaat bij patiënten met acuut nierfalen op de intensive care, lijkt weinig zin te hebben. De patiënten hebben niet minder vaak last van bloeddrukdalingen, en lijken ook niet beter te herstellen dan wanneer standaarddialysaat gebruikt wordt.

Patiënten met acuut nierfalen die gedialyseerd moeten worden, hebben nogal eens last van bloeddrukdalingen tijdens de dialyse. Dit is niet alleen vervelend, het kan ook invloed hebben op het mogelijke herstel van de nieren. Bij chronisch hemodialysepatiënten wordt soms geprobeerd deze dalingen van de bloeddruk op te vangen door het natriumgehalte in het dialysaat te variëren (sodium modeling). Hiermee probeert men ervoor te zorgen dat het onttrekken van natrium geleidelijk gaat, met hopelijk een stabielere bloeddruk tot gevolg. Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af of deze methode ook kan werken bij intensive-carepatiënten met acuut nierfalen.

Ze hebben dit bestudeerd in 191 patiënten die meerdere keren dialyse nodig hadden. Bij ruim een kwart van hen is sodium modeling toegepast. De onderzoekers waren uiteraard geïnteresseerd in het effect op bloeddrukdalingen tijdens de dialyse, maar ook in sterfte en blijvende dialyseafhankelijkheid onder de patiënten. Daarnaast keken ze naar de hoeveelheid vocht die tijdens de sessies onttrokken kon worden, en hoe die zich verhield tot het gewenste volume.

Lees meer »

Beschermt het kalium of de volledige dieetverandering de nieren? »

Diabetespatiënten die relatief veel kalium eten, lopen op de lange termijn een lager risico op hart- en nierproblemen. Japanse onderzoekers stellen dat het nodig is om te onderzoeken of het verhogen van de hoeveelheid kalium in het dieet het risico op nierfalen verlaagt. Maar het lijkt zeker zo waarschijnlijk dat het gevonden effect niet puur van het kalium afhangt, maar ook van andere aspecten van de voeding. Steeds meer mensen hebben diabetes type 2.

Lees meer »

Surinaamse dialysepatiŽnten op het nippertje gered »

Het Surinaamse Staatsziekenfonds (SZF) betaalt de dialyse voor patiënten die voor dit jaar hun budget voor dialyse hebben overschreden. Dialysepatiënten die het maximum bedrag dat verzekeringsmaatschappij Self Reliance per verzekeringsjaar uitkeert voor nierdialyse hadden bereikt, hoeven dus toch niet zelf voor de kosten tot het eind van dit jaar op te draaien. Voor mindervermogenden had dat een wisse dood kunnen betekenen. Dat meldt Starnieuws vandaag.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.