Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Buikspoeling verhoogt risico op diabetes na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Diabetes is een beruchte complicatie na een niertransplantatie, die het risico op voortijdige achteruitgang van de getransplanteerde nier verhoogt. Poolse onderzoekers concluderen dat naast de bekende risicofactoren, buikspoeling voorafgaand aan de transplantatie bijdraagt aan een verhoogd risico op diabetes.

Diabetes (suikerziekte) is een vrij algemene maar niet onschuldige complicatie na een niertransplantatie. De aandoening kan de getransplanteerde nier aantasten, waardoor deze minder lang meegaat. Ook verhoogt het het risico op hart- en vaataandoeningen. Er zijn verschillende factoren bekend die invloed kunnen hebben op het ontstaan van diabetes na transplantatie, zoals overgewicht en de gebruikte medicijnen.

Poolse onderzoekers hebben een studie uitgevoerd om de risicofactoren en hun invloed na te gaan, waarbij ze in het bijzonder keken naar kenmerken van de ontvangers voordat de transplantatie had plaatsgevonden. De vorm van dialyse die de patiënten deden had hun speciale aandacht. Ze volgden 377 patiënten die in één centrum getransplanteerd werden.

Van deze patiënten ontwikkelde bijna een kwart binnen een jaar na de transplantatie diabetes. Na een analyse van de cijfers, komen de onderzoekers tot de conclusie dat de factoren die het risico hierop significant vergroten, een hogere leeftijd van de ontvanger, diabetes in de familie en buikspoeling zijn.

Dat nierpatiënten die buikspoeling doen meer risico lopen op diabetes na transplantatie dan patiënten die behandeld worden met hemodialyse, is volgens de onderzoekers nog niet eerder beschreven.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-09-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties


Zit het lab straks in je smartphone?

Zo kom je nog eens ergens, denk ik als de slagboom van de TU Eindhoven zich opent en ik het terrein oprijd. Het is alsof ik een dorp binnenkom, compleet met massale gebouwen, pleinen, straten, verschillende parkeergelegenheden en lanen vol met grote, in de wind zwaaiende bomen. De zon speelt met de bladeren en laat wisselende schaduwen op de grond zien. Ik rijd een beetje rond en besluit de auto te parkeren op parkeerterrein 11, dat later het verst bij mijn doel vandaan blijkt te zijn: het Auditorium. Daar ga ik straks namens de Nierpatiënten Vereniging Nederland plaatsnemen in de jury van SensUs, de eerste door professor Menno Prins georganiseerde wedstrijd tussen vijf Europese universiteiten, waarvan de studenten de opdracht hebben gekregen een instrument te maken dat een patiënt in staat stelt thuis zijn/haar creatinine te meten.

Als ik over het terrein van oost naar west loop, zie ik honderden jongeren om mij heen. Omdat het lunchtijd is en mooi weer, zitten veel studenten op bankjes met elkaar te praten, vergezeld van broodtrommeltjes en drinken, schaterlachend of druk in gesprek. Een boomlange knul wijst mij de weg als ik op de plattegrond wel het Auditorium zie, maar mij verwonderd afvraag of ik er nou nóg niet ben.

Lees meer »

'Gouden Klim' voor Pia Dijkstra »

Pia Dijkstra (D66) krijgt voor haar werk voor orgaandonatie de waarderingsspeld ‘De Gouden Klim’. Dat heeft de stichting Nationaal Donor Monument bekend gemaakt. Het Nationaal Donor Monument is een beeldhouwwerk in Naarden en heet ‘De Klim’. Het is bedoeld om donoren van organen of weefsels te eren. Een kleine replica wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een bijzonder manier heeft ingezet voor orgaandonatie en transplantatie.

Lees meer »

Prof. Nine Knoers wint Catharijneprijs »

Gisteren werd in Utrecht de Catharijneprijs uitgereikt aan prof.dr. Nine Knoers. Knoers is hoogleraar klinische genetica en ontvangt de prijs voor haar inzet voor patiëntenzorg en de wetenschappelijke impact daarvan. Daarnaast was zij de drijvende kracht bij het opbouwen van de afdeling Genetica van het UMC Utrecht tot een internationaal toonaangevende afdeling.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.