Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Buikspoeling verhoogt risico op diabetes na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Diabetes is een beruchte complicatie na een niertransplantatie, die het risico op voortijdige achteruitgang van de getransplanteerde nier verhoogt. Poolse onderzoekers concluderen dat naast de bekende risicofactoren, buikspoeling voorafgaand aan de transplantatie bijdraagt aan een verhoogd risico op diabetes.

Diabetes (suikerziekte) is een vrij algemene maar niet onschuldige complicatie na een niertransplantatie. De aandoening kan de getransplanteerde nier aantasten, waardoor deze minder lang meegaat. Ook verhoogt het het risico op hart- en vaataandoeningen. Er zijn verschillende factoren bekend die invloed kunnen hebben op het ontstaan van diabetes na transplantatie, zoals overgewicht en de gebruikte medicijnen.

Poolse onderzoekers hebben een studie uitgevoerd om de risicofactoren en hun invloed na te gaan, waarbij ze in het bijzonder keken naar kenmerken van de ontvangers voordat de transplantatie had plaatsgevonden. De vorm van dialyse die de patiŽnten deden had hun speciale aandacht. Ze volgden 377 patiŽnten die in ťťn centrum getransplanteerd werden.

Van deze patiŽnten ontwikkelde bijna een kwart binnen een jaar na de transplantatie diabetes. Na een analyse van de cijfers, komen de onderzoekers tot de conclusie dat de factoren die het risico hierop significant vergroten, een hogere leeftijd van de ontvanger, diabetes in de familie en buikspoeling zijn.

Dat nierpatiŽnten die buikspoeling doen meer risico lopen op diabetes na transplantatie dan patiŽnten die behandeld worden met hemodialyse, is volgens de onderzoekers nog niet eerder beschreven.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-09-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties


Ierse gastvrijheid

‘Daisy en July komen vrijdag bij ons eten. Zij zijn heel goed voor ons geweest door ons zó welkom te heten toen we met Sander en Patrick in Ierland op vakantie waren. Daarom wil ik graag wat terugdoen. Wat zullen we maken? Wacht, ik weet het al: laten we bakplaten. Dat doen ze in Ierland niet. Lijkt me leuk om ze daar kennis mee te laten maken. Het is bovendien makkelijk, gezond en iedereen kan pakken wat ie wil.’ ‘Klinkt goed’ zegt mijn man. ‘Als het mooi weer is, kunnen we misschien eerst even een stukje varen.’ ‘Ja leuk! Ik heb er nu al zin in.’

Als onze gasten vrijdag aanbellen, heeft Daisy een prachtige bos bloemen bij zich. ‘You shouldn’t have done that’ zeg ik overbodig. Na 12 welkomstzoenen leiden we Daisy, July, Sander en Patrick naar de tuin waar de sloep klaarligt. Met een drankje en Hollandse bitterballen gaan we lekker een uur het water op. Teruggekomen zetten we op de verlengde tafel witte schaaltjes neer die we in de voormiddag al hebben gevuld met groenten, fruit, vlees en vis. Zelfgemaakte sausjes, stokbrood en frietjes maken het diner compleet.

Lees meer »

'Buikvliesontsteking geen reactie op type spoelvloeistof' »

Peritoneale dialyse (PD) kan leiden tot peritonitis, ontsteking van het buikvlies, wat een ernstige complicatie betekent. Het vermoeden bestond dat vooral het glucosegehalte van de bij PD gebruikte vloeistof bijdraagt aan het ontstaan van die ontsteking. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van vloeistoffen op basis van lactaat/bicarbonaat, die een lager glucosegehalte bevatten.

Lees meer »

NVN-TV: De ERA-EDTA Registratie »

Prof. dr. Kitty Jager is behalve hoogleraar medische informatiekunde in het AMC ook directeur van de ERA-EDTA Registry. Deze, bij veel buitenstaanders onbekende, database bevat ongelofelijk veel informatie over dialyse en niertransplantatie uit heel veel landen in Europa. De internationale database bestaat al sinds 1964 en werd in Amsterdam opgericht door een Nederlander. In deze video vertelt Kitty Jager over haar werk, wat de database inhoudt en wat ermee kan worden gedaan.

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.