Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Buikspoeling verhoogt risico op diabetes na transplantatie

Door Merel Dercksen 

Diabetes is een beruchte complicatie na een niertransplantatie, die het risico op voortijdige achteruitgang van de getransplanteerde nier verhoogt. Poolse onderzoekers concluderen dat naast de bekende risicofactoren, buikspoeling voorafgaand aan de transplantatie bijdraagt aan een verhoogd risico op diabetes.

Diabetes (suikerziekte) is een vrij algemene maar niet onschuldige complicatie na een niertransplantatie. De aandoening kan de getransplanteerde nier aantasten, waardoor deze minder lang meegaat. Ook verhoogt het het risico op hart- en vaataandoeningen. Er zijn verschillende factoren bekend die invloed kunnen hebben op het ontstaan van diabetes na transplantatie, zoals overgewicht en de gebruikte medicijnen.

Poolse onderzoekers hebben een studie uitgevoerd om de risicofactoren en hun invloed na te gaan, waarbij ze in het bijzonder keken naar kenmerken van de ontvangers voordat de transplantatie had plaatsgevonden. De vorm van dialyse die de patiënten deden had hun speciale aandacht. Ze volgden 377 patiënten die in één centrum getransplanteerd werden.

Van deze patiënten ontwikkelde bijna een kwart binnen een jaar na de transplantatie diabetes. Na een analyse van de cijfers, komen de onderzoekers tot de conclusie dat de factoren die het risico hierop significant vergroten, een hogere leeftijd van de ontvanger, diabetes in de familie en buikspoeling zijn.

Dat nierpatiënten die buikspoeling doen meer risico lopen op diabetes na transplantatie dan patiënten die behandeld worden met hemodialyse, is volgens de onderzoekers nog niet eerder beschreven.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-09-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties


Gebrek aan geld breekt Amerikaanse draagbare kunstnier op

Terwijl de Nierstichting zich in Nederland sterk maakte voor een draagbare kunstnier binnen het EU-gefinancierde Nephron+-project, stond ook in Amerika de tijd niet stil. De van oorsprong Argentijnse arts Victor Gura werkte hard aan een draagbare kunstnier. Zijn foto van een vrolijk huppelende dame behangen met apparatuur ging al jaren geleden de wereld over. Het leek een voorbode van een nieuwe tijd waarin de hemodialysepatiënt niet langer aan een apparaat hing, maar het apparaat aan de patiënt.

Dat was allemaal rond 2008, intussen meer dan vijf jaar geleden. En net zoals in Nederland het geval lijkt, stagneert ook in de VS de ontwikkeling. Dat komt, nog duidelijker dan hier, door een gebrek aan geld. Gura heeft het ver gebracht, zijn systeem zou klaar zijn voor klinische tests. Dat wil zeggen dat mensen de apparatuur nu echt zouden kunnen gaan gebruiken in een onderzoekssituatie. De FDA, de Amerikaanse waakhond over medicijnen en middelen in de gezondheidszorg, zou in februari toestemming gegeven hebben, maar tot nu toe gebeurt er niets.

Lees meer »

Nieuw boek voor kinderen met een chronische (nier)ziekte is gewoon léuk »

illustratie: Wieteke KoolhofDit najaar komt er een bijzonder nieuw kinderboek uit. Het is geschreven speciaal voor kinderen die ziek zijn en de mensen in hun omgeving, om te laten zien hoe dat is voor een kind én dat het leven toch nog een avontuur kan zijn. De hoofdpersoon is Steven Sterman, een jongen met een missie. Hij wil een raket bouwen en daarmee een ruimtereis maken.

Lees meer »

Visumproblemen nierdonatie niet-EU-burgers vallen mee »

Problemen waarbij een nierdonor van buiten de Europese Unie niet langer in Nederland mag blijven omdat het visum verloopt, lijken in ons land niet voor te komen. Eerder berichtte NierNieuws in de rubriek Wereldwijd kort over een in Engeland studerende Indiase nierpatiënt van wie de moeder die haar nier wil doneren, dit toch niet kan doen omdat haar visum dreigt te verlopen. Over een gelijksoortige situatie van een student zijn in Nederland geen voorbeelden bekend.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.