Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijzondere ingreep verlaagt onbehandelbare hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Artsen van verschillende instituten in de Australische stad Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze een onbehandelbare hoge bloeddruk tot normale waarden kunnen terugbrengen. Om dit te bereiken schakelen ze een deel van het zenuwstelsel gericht uit met behulp van radiogolven.

Mensen met een sterk verhoogde bloeddruk lopen een groot risico op een beroerte of hartaanval. Maar steeds vaker is die hoge bloeddruk niet met medicijnen te behandelen. In AustraliŽ gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Artsen in Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze het probleem op een andere manier aanpakken: ze schakelen een deel van het zenuwstelsel uit. Ze voeren een speciaal ontwikkelde katheter op vanuit de lies, tot in de nierslagader. Daar schakelen ze sympatische zenuwen in de slagaderwand uit met behulp van radiogolven. De omliggende weefsels ondervinden geen schade van de radiogolven. De totale ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Het sympatische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een verhoogde bloeddruk en hartslag in situaties waarin dat nodig is. Gedeeltelijke uitschakeling ervan blijkt nu dus effectief bij de behandeling van blijvend verhoogde bloeddruk. Bovendrukken van meer dan 200 mmHg zijn in en enkel geval zelfs terug te brengen tot minder dan 140 mmHg. Tot nu toe zijn vijftig patiŽnten op deze manier behandeld. Hoewel bij de meesten van hen de waarden nog altijd hoger bleven dan wat normaal zou zijn, trad er een gemiddelde daling op van 30 mmHg.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-04-2009
Bron: The Lancet | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 20:09

  AANVULLING:
  In BelgiŽ wordt de techniek experimenteel toegepast door Jean Renkin van de Cliniques Universitaires Saint Luc in Leuven.

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 12:15

  Wie in aanmerking wil komen voor een bepaalde medische behandeling kan het beste contact opnemen met zijn eigen arts.

  De methode wordt tegenwoordig in elk geval ook in Nederland toegepast (http://www.niernieuws.nl/?cat=ln&id=3482), over Belgische initiatieven is ons nog niets bekend.

 • klinkenberg, nadrin
  06-11-2010 10:36

  Goedendag,

  Deze behandeling tegen te hoge bloeddruk is die in BelgiŽ ook bekend ? Wie kan ik benaderen voor meer informatie?
Omstandigheden bepalen voorkeur voor thuis- of centrumdialyse

Nieuw-Zeelandse nierpatiënten willen wel thuis dialyseren, maar niet omdat het moet. Als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt, heeft het echter wel hun voorkeur. 

Net als in Nederland bestaat er in Nieuw-Zeeland de wens om meer patiënten thuis te laten dialyseren, in plaats van in het ziekenhuis. Maar als je dat wilt bewerkstelligen, moet je wel weten welke factoren invloed hebben op de keuze van de patiënten voor huis of ziekenhuis. Een groep onderzoekers in Nieuw-Zeeland heeft geprobeerd de kenmerken van de dialysebehandelingen en de afwegingen die patiënten tijdens het keuzeproces maken, te kwantificeren.

Ze hebben hiervoor een studie gedaan onder 143 volwassen patiënten die naar verwachting binnen een jaar nierfunctievervangende therapie nodig zouden hebben. De kenmerken waar de onderzoekers naar keken waren onder andere flexibiliteit van het behandelschema, kosten die de patiënten zelf zouden moeten dragen en vergoeding voor vervoer.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de patiënten een voorkeur hebben voor thuisdialyse als het daarmee te verwachten is dat ze langer blijven leven, als het ten opzichte van centrumdialyse meer flexibiliteit in de behandeling oplevert, als ze zich naar verwachting beter zullen voelen en als er meer verpleegkundige ondersteuning bij de behandeling geboden wordt.

Lees meer »

Ervaring van behandelaar bepalend voor succes buikdialyse »

Er blijkt een enorme variatie te zijn tussen de verschillende dialysecentra in Australië waar het gaat om het percentage patiënten dat jaarlijks niet door kan gaan met peritoneale dialyse. Hoewel patiëntkenmerken hier zeker invloed op hebben, lijkt ervaring vanuit de centra, gemeten in aantallen behandelde patiënten, de belangrijkste beïnvloedende factor.

Lees meer »

Wereldwijde onderschatting nierproblematiek kost miljoenen »

Op wereldschaal gezien, valt er nog veel te verbeteren aan de nierzorg. En niet alleen in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit The Global Kidney Health Atlas, het resultaat van een wereldwijd onderzoek onder nefrologische zorgverleners. De Atlas is afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het World Congress of Nephrology in Mexico City. Een samenvatting van de Atlas is gepubliceerd in JAMA; in The Lancet zal een werkplan volgen om de nierzorg te verbeteren.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.