Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijzondere ingreep verlaagt onbehandelbare hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Artsen van verschillende instituten in de Australische stad Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze een onbehandelbare hoge bloeddruk tot normale waarden kunnen terugbrengen. Om dit te bereiken schakelen ze een deel van het zenuwstelsel gericht uit met behulp van radiogolven.

Mensen met een sterk verhoogde bloeddruk lopen een groot risico op een beroerte of hartaanval. Maar steeds vaker is die hoge bloeddruk niet met medicijnen te behandelen. In AustraliŽ gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Artsen in Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze het probleem op een andere manier aanpakken: ze schakelen een deel van het zenuwstelsel uit. Ze voeren een speciaal ontwikkelde katheter op vanuit de lies, tot in de nierslagader. Daar schakelen ze sympatische zenuwen in de slagaderwand uit met behulp van radiogolven. De omliggende weefsels ondervinden geen schade van de radiogolven. De totale ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Het sympatische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een verhoogde bloeddruk en hartslag in situaties waarin dat nodig is. Gedeeltelijke uitschakeling ervan blijkt nu dus effectief bij de behandeling van blijvend verhoogde bloeddruk. Bovendrukken van meer dan 200 mmHg zijn in en enkel geval zelfs terug te brengen tot minder dan 140 mmHg. Tot nu toe zijn vijftig patiŽnten op deze manier behandeld. Hoewel bij de meesten van hen de waarden nog altijd hoger bleven dan wat normaal zou zijn, trad er een gemiddelde daling op van 30 mmHg.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-04-2009
Bron: The Lancet | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 20:09

  AANVULLING:
  In BelgiŽ wordt de techniek experimenteel toegepast door Jean Renkin van de Cliniques Universitaires Saint Luc in Leuven.

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 12:15

  Wie in aanmerking wil komen voor een bepaalde medische behandeling kan het beste contact opnemen met zijn eigen arts.

  De methode wordt tegenwoordig in elk geval ook in Nederland toegepast (http://www.niernieuws.nl/?cat=ln&id=3482), over Belgische initiatieven is ons nog niets bekend.

 • klinkenberg, nadrin
  06-11-2010 10:36

  Goedendag,

  Deze behandeling tegen te hoge bloeddruk is die in BelgiŽ ook bekend ? Wie kan ik benaderen voor meer informatie?


Wereldwijde onderschatting nierproblematiek kost miljoenen

Op wereldschaal gezien, valt er nog veel te verbeteren aan de nierzorg. En niet alleen in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit The Global Kidney Health Atlas, het resultaat van een wereldwijd onderzoek onder nefrologische zorgverleners. De Atlas is afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het World Congress of Nephrology in Mexico City. Een samenvatting van de Atlas is gepubliceerd in JAMA; in The Lancet zal een werkplan volgen om de nierzorg te verbeteren.

Wereldwijd heeft ongeveer een op de tien mensen een vorm van nierschade, maar het overgrote deel van hen heeft daar geen weet van. Dat kan liggen aan de ernst van de schade: in eerste instantie zijn er geen of weinig klachten, of aan het gebrek aan zorg waardoor de diagnose niet gesteld wordt. Wanneer de schade wel in een vroeg stadium ontdekt wordt, kunnen vaak een heleboel problemen voorkomen worden door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk te behandelen.

Lees meer »

Helikopter haalt vrouw van schip voor transplantatie »

Een 40-jarige vrouw uit het Australische New South Wales is vanwege tijdgebrek door een helikopter van een cruiseschip geplukt om te worden getransplanteerd. Ze wachtte al zeven jaar op een nier en is nu voorspoedig aan het herstellen van de operatie in een ziekenhuis in Sydney. In januari was†Kathie John uit New South Wales met een cruise op volle zee toen er, eindelijk, een nier voor haar was.

Lees meer »

Software ondersteunt huisarts bij opsporen beginnende nierschade »

Een Australisch experiment om met behulp van software potentiële nierpatiënten te identificeren is een succes gebleken. De software waarschuwt huisartsen welke patiënten verder moeten worden onderzocht op nierproblemen, ook al hebben deze patiënten geen zichtbare symptomen. Nierproblemen worden hierdoor eerder ontdekt, en dat is op de lange duur zowel goed voor de patiënt, als voor de Australische zorgkosten.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.