Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bijzondere ingreep verlaagt onbehandelbare hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

Artsen van verschillende instituten in de Australische stad Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze een onbehandelbare hoge bloeddruk tot normale waarden kunnen terugbrengen. Om dit te bereiken schakelen ze een deel van het zenuwstelsel gericht uit met behulp van radiogolven.

Mensen met een sterk verhoogde bloeddruk lopen een groot risico op een beroerte of hartaanval. Maar steeds vaker is die hoge bloeddruk niet met medicijnen te behandelen. In AustraliŽ gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Artsen in Melbourne hebben een methode ontwikkeld waarmee ze het probleem op een andere manier aanpakken: ze schakelen een deel van het zenuwstelsel uit. Ze voeren een speciaal ontwikkelde katheter op vanuit de lies, tot in de nierslagader. Daar schakelen ze sympatische zenuwen in de slagaderwand uit met behulp van radiogolven. De omliggende weefsels ondervinden geen schade van de radiogolven. De totale ingreep duurt ongeveer drie kwartier.

Het sympatische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een verhoogde bloeddruk en hartslag in situaties waarin dat nodig is. Gedeeltelijke uitschakeling ervan blijkt nu dus effectief bij de behandeling van blijvend verhoogde bloeddruk. Bovendrukken van meer dan 200 mmHg zijn in en enkel geval zelfs terug te brengen tot minder dan 140 mmHg. Tot nu toe zijn vijftig patiŽnten op deze manier behandeld. Hoewel bij de meesten van hen de waarden nog altijd hoger bleven dan wat normaal zou zijn, trad er een gemiddelde daling op van 30 mmHg.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-04-2009
Bron: The Lancet | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 20:09

  AANVULLING:
  In BelgiŽ wordt de techniek experimenteel toegepast door Jean Renkin van de Cliniques Universitaires Saint Luc in Leuven.

 • Redactie, Utrecht
  06-11-2010 12:15

  Wie in aanmerking wil komen voor een bepaalde medische behandeling kan het beste contact opnemen met zijn eigen arts.

  De methode wordt tegenwoordig in elk geval ook in Nederland toegepast (http://www.niernieuws.nl/?cat=ln&id=3482), over Belgische initiatieven is ons nog niets bekend.

 • klinkenberg, nadrin
  06-11-2010 10:36

  Goedendag,

  Deze behandeling tegen te hoge bloeddruk is die in BelgiŽ ook bekend ? Wie kan ik benaderen voor meer informatie?
Ervaring van behandelaar bepalend voor succes buikdialyse

Er blijkt een enorme variatie te zijn tussen de verschillende dialysecentra in Australië waar het gaat om het percentage patiënten dat jaarlijks niet door kan gaan met peritoneale dialyse. Hoewel patiëntkenmerken hier zeker invloed op hebben, lijkt ervaring vanuit de centra, gemeten in aantallen behandelde patiënten, de belangrijkste beïnvloedende factor.

De periode dat een patiënt met nierfalen behandeld kan worden met peritoneale dialyse (buikspoeling) wordt maar al te vaak begrensd door technisch falen. Het buikvlies is dan niet langer in staat voldoende afvalstoffen uit het lichaam te transporteren en vocht onttrekken gaat te moeizaam. Australische onderzoekers hebben geïnventariseerd of er factoren zijn die dit technisch falen voorspellen of beïnvloeden en waar mogelijk iets aan te doen is.

Ze hebben daarvoor data gebruikt van het Australia and New Zealand Dialysis and Transplant Registry, over alle PD-patiënten in Australië van 2004 tot 2014. Dat waren er in totaal 9362, uit 51 dialysecentra. De onderzoekers keken zowel naar kenmerken van de patiënten, als van de centra.

Uit de vergelijking blijkt, dat er tussen de verschillende centra een zevenvoudig verschil zit tussen hoe vaak technisch falen bij PD-patiënten voorkomt. Volgens de onderzoekers is dit grotendeels te wijten aan verschillen tussen centra, en niet zozeer aan variaties in de patiëntpopulaties.

Lees meer »

Wereldwijde onderschatting nierproblematiek kost miljoenen »

Op wereldschaal gezien, valt er nog veel te verbeteren aan de nierzorg. En niet alleen in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit The Global Kidney Health Atlas, het resultaat van een wereldwijd onderzoek onder nefrologische zorgverleners. De Atlas is afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens het World Congress of Nephrology in Mexico City. Een samenvatting van de Atlas is gepubliceerd in JAMA; in The Lancet zal een werkplan volgen om de nierzorg te verbeteren.

Lees meer »

Helikopter haalt vrouw van schip voor transplantatie »

Een 40-jarige vrouw uit het Australische New South Wales is vanwege tijdgebrek door een helikopter van een cruiseschip geplukt om te worden getransplanteerd. Ze wachtte al zeven jaar op een nier en is nu voorspoedig aan het herstellen van de operatie in een ziekenhuis in Sydney. In januari was†Kathie John uit New South Wales met een cruise op volle zee toen er, eindelijk, een nier voor haar was.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.