Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Risotto met gehakt

Ingrediënten:
1 ui
200 gr prei
6 worteltjes
100 gr broccoli
150 gr gehakt
2 el boter
kerrie, knoflookpoeder, paprikapoeder
150 gr rijst
300 ml water
bieslook (eventueel)


Bereiding:
Snijd de ui fijn, de prei in ringen en de worteltjes in kleine stukjes. Snijd de roosjes van de broccoli en snijd de stronkjes in stukjes. Bak het gehakt rul in de hete boter en voeg de kruiden en de fijngesneden groenten toe; houd de broccoliroosjes nog apart. Bak de groenten in ca. 5 minuten. Voeg de rijst toe en bak deze 2 minuten mee. Giet het water erbij en laat de rijst op een zacht vuurtje in ca. 20 minuten gaar worden. Schep na ca. 15 minuten de broccoliroosjes door de rijst. Strooi eventueel fijngesneden bieslook over de risotto.

Voedingsstoffen:
24 g eiwit, 100 mg natrium, 900 mg kalium per persoon

Bereidingstijd: ca. 25 minuten
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vlees
Bron: Eten met plezier, een uitgave van de Nierstichting

sterren Nog geen reacties


Het nier- en diervriendelijke Kerstmenu 2015

Dit jaar geen vlees, vis of gevogelte, maar een volledig diervriendelijk NierNieuws Kerstmenu. Minder vlees eten is niet alleen prima voor uzelf, het is ook goed voor het voortbestaan van onze leefomgeving en met dit menu is het bewijs geleverd dat een Kerstfeest zonder vlees ook een heel lekkere belevenis kan zijn. Natuurlijk is het geheel weer natriumarm, niervriendelijk en voorzien van alle nodige waarden (natrium, kalium, eiwit, fosfaat, kilocalorieën en vocht).

Dit menu hebben we bedacht, gekookt en geproefd samen met Sophie Luderer, diëtist Nierziekten in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen.

Hieronder vindt u voor elke gang een pdf met het recept, en de voedingswaarden per persoon. Het totale menu bevat per persoon: 798 mg natrium, 1749 mg kalium, 38,9 g eiwit, 785 mg fosfaat, 1202 kcal en 690 ml vocht. Eet u ijs bij het nagerecht, dan wordt dat 837 mg natrium, 1824 mg kalium, 40,4 g eiwit, 820 mg fosfaat, 1311 kcal en 719 ml vocht per persoon. 

===============

Lees meer »

Gemberkoekjes »

Dit recept is voor ongeveer 35 koekjes. Je kunt de hoeveelheden heel makkelijk verdubbelen. Kneed het deeg niet te lang door: als de boter smelt zullen de koekjes minder bros zijn. Ingrediënten: 300 g bloem 125 g suiker mespunt nootmuskaat 1 tl gemberpoeder 200 g koude boter, in blokjes 8 bolletjes stemgember, fijngesneden (60 g) Bereiding: Meng bloem, suiker en specerijen. Voeg de boter toe en kneed tot een deeg. Voeg een beetje water toe als het te droog is.

Lees meer »

NierNieuws Kerstmenu 2014: Mangomousse »

Om helemaal in Oosterse sferen te blijven: ons dessert voor dit jaar is een mangomousse. Zoet, maar ook fris. Met een toefje slagroom en een blaadje munt erop en geserveerd in een mooi glas, is dit een heel feestelijk nagerecht. Een uitsmijter die zeker indruk zal maken! Probeer goed rijpe mango's te kopen, knijp er gerust even in of ze een beetje zacht zijn. Vooral bij het steeltje moet de mango meegeven als je erop duwt. Laat ze eventueel een paar dagen in huis verder rijpen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.