Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Lange termijn FSGS beter te voorspellen

Door Gerard Kok 

Voor focale segmentale glomerulosclerose (FSGS) geldt wat voor veel andere nierziekten ook geldt: het is lastig om het langetermijnverloop van de ziekte voor de individuele patiënt te voorspellen. Er zijn wel vuistregels gebaseerd op (gedeeltelijke) klinische remissie, maar uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat dit niet zulke goede voorspellers zijn. Het onderzoek stelt nieuwe vuistregels voor, die beter lijken te voorspellen hoe FSGS zal verlopen.

Glomerulosclerose betekent dat er littekenweefsel ontstaat in sommige glomeruli, de nierfilters. Het gebeurt niet in alle glomeruli, vandaar 'focaal', en als het in glomerulus voorkomt, dan komt het alleen in een gedeelte voor, vandaar 'segmentaal'. FSGS kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden, en is bij kinderen een zeldzame, maar bij volwassenen meer voorkomende oorzaak van nefrotisch syndroom. Kenmerken zijn bijvoorbeeld proteïnurie (eiwit in de urine), hypo-albuminemie (te weinig albumine in het bloed) en hyperlipidemie (te veel lipiden, 'vet', in het bloed). De eerste behandeling bestaat uit medicatie door middel van steroïden, maar dit heeft lang niet altijd het gewenste effect.

Als er geen of weinig verschijnselen van de ziekte meer zijn spreekt men van (klinische) remissie: de ziekte is nog wel aanwezig, maar niet meer zo goed waarneembaar. De traditionele definitie spreekt van 'volledige remissie' bij een verhouding tussen proteïnurie en creatinine van 0,3 of minder, en van 'partiële remissie' als die verhouding onder 3,5 is gezakt, en de proteïnurie bovendien binnen 8 maanden met (meer dan) de helft is gedaald.

Volgens het Amerikaanse onderzoek voldoet de definitie van volledige remissie, tenminste als je kijkt naar de voorspellende waarde van de vooruitzichten op lange termijn. De definitie van partiële remissie bleek minder goed: deze had alleen onder bepaalde extra condities voorspellende waarde. De onderzoekers stellen voor de definitie bij te stellen tot een proteïnurie-tot-creatinine verhouding van (minder dan) 1,5, en een reductie van proteïnurie met 40%.

De vuistregels waarmee in enige mate voorspeld kan worden hoe FSGS zal verlopen, zouden dus wat kunnen worden aangescherpt. Dat laat onverlet dat de conventionele definities, mits er bepaalde extra condities in acht worden genomen, ook nog wel voorspellende waarde hebben.

sterren Gepubliceerd: donderdag 30-11-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Promotie: Ischemie-reperfusieschade

Promotie L.G.M. Wijermars: woensdag 21 maart 2018, 11:15 uur
Titel proefschrift: Ischemia/reperfusion injury: a metabolic meltdown

Promotor: prof.dr. J.F. Hamming

Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Bestel nu de ansichtkaart WKD 2018! »

Op initiatief van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws heeft illustrator Dimitri Laktionov een ansichtkaart ontworpen rondom het thema van World Kidney Day 2018: vrouwen en nieren. U kunt deze kaart nu bestellen om uit te delen op 8 maart. Na een succesvolle editie voor het VUmc ter gelegenheid van World Kidney Day 2017, heeft Laktionov dit jaar een ansichtkaart ontworpen die landelijk gebruikt kan worden.

Lees meer »

Engelse parlement in beginsel akkoord met opt-out »

Het wetsvoorstel voor een opt-outsysteem voor orgaandonatie in Engeland is vandaag unaniem door het parlement geaccepteerd. Daarmee is de weg vrij voor een gedetailleerdere behandeling van het voorstel. De bill, geïntroduceerd door parlementslid Geoffrey Robinson, stelt voor over te stappen op een systeem van geen bezwaar, in plaats van een systeem van expliciete toestemming voor orgaandonatie.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.