Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ouderen met korte levensverwachting identificeerbaar voor start dialyse

Door Gerard Kok 

Sommige nierpatiënten die aan dialyse beginnen, zijn lichamelijk in zo'n slechte toestand dat zij het eerste jaar van de dialyse niet overleven. Achteraf gezien waren deze patiënten misschien beter af geweest als zij alleen met medicatie, en niet met dialyse behandeld waren geweest. Tijdens de ASN Kidney Week in New Orleans, die vorige week plaatsvond, bleek dat er voorafgaand aan de dialyse wel degelijk aanwijzingen zijn welke patiënten een hoog risico lopen op overlijden binnen één jaar na aanvang van dialyse, en dus wellicht beter alleen met medicijnen behandeld kunnen worden.

De bevindingen werden gepresenteerd door Silvi Shah, verbonden aan de universiteit van Cincinnati, en waren gebaseerd op vier onderzoeken naar dit onderwerp. Drie van de vier onderzoeken gingen in op de risico's van hoge leeftijd op overlijden in het eerste jaar na aanvang van dialyse, terwijl de vierde keek naar de risico's die konden worden verbonden aan ras of geslacht.

Oudere patiënten die in de twee jaar voor aanvang van dialyse één of meerdere keren in het ziekenhuis waren beland, liepen een veel hoger risico op overlijden dan oudere patiënten die niet in het ziekenhuis terecht kwamen. Ook patiënten die voorafgaand aan de dialyse niet of slecht mobiel waren, liepen een hogere kans. Verder bleek dat vrouwen het beter deden dan mannen in het eerste jaar van dialyse, en Hispanics, Aziaten en zwarte patiënten het beter deden dan witte patiënten.

Gewapend met deze kennis kan er wellicht beter geïdentificeerd worden wie er een hoog risico loopt in het eerste jaar van de dialyse te overlijden. Voorafgaand kan dan gepoogd worden deze risico's omlaag te brengen, bijvoorbeeld door slecht mobiele patiënten toch te mobiliseren, of patiënten niet in het ziekenhuis op te nemen als het niet echt nodig is. Volgens dokter Shah verhoogt dit de kansen van de patiënt het eerste jaar dialyse te overleven, en verlaagt het bovendien de kosten van dit eerste jaar.

sterren Gepubliceerd: donderdag 09-11-2017
Bron: Gears of biz | Nog geen reacties
Biomimetica: katten bieden inzicht in nierschade

Biomimetica biedt meerdere aanknopingspunten om chronische nierschade te lijf te gaan, meldt de Diergeneeskundige Universiteit van Wenen. Diersoorten als katten en beren kunnen ons leren hoe de evolutie verschillende organismen meer of minder vatbaar voor nierproblemen heeft gemaakt. Daarop kunnen in de toekomst nieuwe therapieën voor mensen gebaseerd worden.

Biomimetica of biomimicry betekent het in de natuur of biologie zoeken naar evolutionair ontstane processen, om daarmee oplossingen te vinden voor problemen waar mensen mee kampen. Het is bij uitstek een gebied waarin wetenschappers multidisciplinair samenwerken. Een van de onderwerpen die in Wenen bekeken worden, is chronische nierschade.

Katachtigen lopen bijvoorbeeld een hoog risico op nierproblemen, vermoedelijk door hun vleesrijke dieet. Beren daarentegen plassen tijdens hun winterslaap niet en krijgen zelfs dan nog geen nierschade. Een publicatie hierover is verschenen in Nature Reviews Nephrology.

Lees meer »

Oeuvreprijs voor uitmuntend hypertensieonderzoek uitgereikt »

Tijdens het Nationaal Hypertensie Congres heeft dr. Jaap Joles, hoofdonderzoeker van de afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht, de Willem Birkenhäger Award ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan hypertensieonderzoekers met een uitmuntende staat van dienst in het internationale onderzoek naar een verhoogde bloeddruk.De voorzitter van de Nederlandse Hypertensie Vereniging, dr. Wilko Spiering (internist-vasculair geneeskundige), reikte de prijs uit aan dr. Jaap Joles.

Lees meer »

Medicijncombinatie getest tegen nierschade na operatie »

Het Franse biotechbedrijf Balmes Transplantation heeft 1,6 miljoen euro bij elkaar gehaald om een in vivo proof of concept studie te doen met medicijncombinaties die nierschade na een operatie zouden moeten kunnen tegengaan. Als de doorbloeding van de nieren tijdelijk verminderd of afgesloten is geweest en daarna weer op gang komt, kan ischemie-reperfusieschade in de nier ontstaan. Dat gebeurt niet alleen bij niertransplantatiepatiënten, maar bijvoorbeeld ook bij hartoperaties.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.