Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuw wetsvoorstel dialyse verdeelt Amerikanen

Door Redactie NierNieuws 

Voor of tegen? De nieuwe, nog niet aangenomen wet 'Dialysis PATIENTS Demonstration Act' laat Amerikanen niet koud. Dialyseaanbieder DaVita dringt er bij het Congres op aan dat de wet wordt aangenomen, andere professionele partijen hebben er hun vragen bij.

De conceptwet is niet gloednieuw, maar voor- en tegenstanders roeren zich nu behoorlijk. De wet beoogt onder andere geïntegreerde zorg voor dialysepatiënten te stimuleren. Dat biedt voordelen, omdat patiënten het complexe zorgsysteem met alle medicatie en ziekenhuisbezoeken niet altijd kunnen overzien. De wet zou de zorg in programma's vatten, waarmee alles overzichtelijker wordt. Plus, er komen mogelijkheden bij zoals toegang tot een zorgcoördinatieteam en medisch noodzakelijk vervoer.

De wet bouwt voort op modellen voor geïntegreerde zorg voor dialysepatiënten die de afgelopen decennia al hun effectiviteit hebben bewezen. Het model is goed voor patiënten, voor de belastingbetaler en voor het zorgsysteem in de VS, aldus een woordvoerder van DaVita. Het bedrijf maakt zich er dan ook hard voor dat de wet wordt aangenomen.

Maar sommige anderen zijn niet zo enthousiast. Zorgaanbieders en kleine dialyseketens zijn bijvoorbeeld bang dat de grote aanbieders bevoordeeld zullen worden, omdat kleinere organisaties niet de middelen hebben om (nog) een geïntegreerd zorgmodel aan te bieden. De non-profit dialyseketen Dialysis Clinic, Inc. ziet nog meer zaken waar patiënten goed over na moeten denken. Zo zou een patiënt niet zomaar uit het aangeboden programma kunnen stappen, na een eerste 'proeftijd' kan dat pas weer na een jaar. Ook bepaalt de aanbieder van het programma welke zorgverleners gecontracteerd worden. Wil een patiënt dan toch door een andere arts behandeld worden, dan zal hij daarvoor moeten bijbetalen. In die opzichten zou het een beetje gaan lijken op de Nederlandse zorgverzekeringen, met dat verschil dat het hier sec om zorg voor dialysepatiënten gaat en dat de zorgketen de rol heeft die hier bij de verzekeraar ligt.

Er staat nog geen datum voor een stemming in het congres gepland.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-11-2017
Bron: diverse | Nog geen reacties
'Dure medicijnen moeten in heel Europa worden aangeboden'

Wanneer de Europese Commissie een centrale markttoelating afgeeft voor nieuwe en innovatie medicijnen, moeten farmaceutische bedrijven verplicht zijn deze medicijnen aan te bieden in alle lidstaten. Dat is de kern van een initiatief dat minister Edith Schippers (Volkgezondheid) gisteren in de nadagen van haar ambtstermijn lanceerde.  Ze heeft hierover een brief gestuurd aan de Europese Commissie en alle EU-lidstaten.

Zodra nieuwe geneesmiddelen een positieve beoordeling van de EMA ontvangen, verleent de Europese Commissie een centrale markttoelating die geldig is voor de hele Europese Unie. Maar dat betekent niet, dat het medicijn ook voor alle patiënten beschikbaar komt. Fabrikanten kiezen er uit marktstrategische overwegingen soms voor om het medicijn niet overal beschikbaar te stellen. En individuele landen maken ook een eigen afweging, zie de recente discussies in Nederland over de vergoeding van dure medicijnen. Dat het medicijn gebruikt mag worden, betekent dus lang niet altijd dat het ook gebruikt kan worden.

Schippers: 'Snelle toegang tot innovatieve medicijnen tegen een aanvaardbare prijs. Dat was een absolute prioriteit tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 en dat is het nog steeds. Ik vind dat iedereen in Europa daar recht op heeft. Daarom focussen we nu ook op volledige toegang.'

Lees meer »

Eerste Kamer weet genoeg over wetsvoorstel geen-bezwaarsysteem »

Pia Dijkstra heeft de Eerste Kamer een toelichting gegeven over hoe ze de 'vergewisplicht' in haar wetsvoorstel voor zich ziet. Het komt erop neer dat artsen moeten nagaan of een overledene wilsbekwaam was toen die zijn voorkeur in het donorregister liet vastleggen, maar zij kunnen zich daarvan ook een beeld vormen door met nabestaanden en de huisarts te overleggen. Bovendien gaat het om een inspanningsverplichting, niet om een resultaatverplichting.

Lees meer »

Terugkijken: Zembla-uitzending 'Handel in vluchtelingen' »

Het onderzoeksprogramma Zembla heeft op 13 september j.l. een uitzending besteed aan orgaanhandel in Egypte. Volgens de onderzoekers is driekwart van de Egyptische transplantatie-artsen op enige manier betrokken bij handel in nieren van vluchtelingen uit Afrikaanse landen. Met de opbrengst van de verkoop van hun nier willen vluchtelingen uit onder meer Soedan en Eritrea hun overtocht naar Europa bekostigen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.