Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Medicijncombinatie getest tegen nierschade na operatie

Door Merel Dercksen 

Het Franse biotechbedrijf Balmes Transplantation heeft 1,6 miljoen euro bij elkaar gehaald om een in vivo proof of concept studie te doen met medicijncombinaties die nierschade na een operatie zouden moeten kunnen tegengaan.

Als de doorbloeding van de nieren tijdelijk verminderd of afgesloten is geweest en daarna weer op gang komt, kan ischemie-reperfusieschade in de nier ontstaan. Dat gebeurt niet alleen bij niertransplantatiepatiënten, maar bijvoorbeeld ook bij hartoperaties. Alleen al bij deze soorten ingrepen lopen enkele honderdduizenden mensen in Europa en de Verenigde Staten jaarlijks een zekere mate van nierschade op.

Het idee van Balmes is om met combinaties van bestaande, en dus al goedgekeurde, medicijnen deze schade tegen te gaan. Door wereldwijd te zoeken op medicijnen die mogelijk een beschermend effect op de nieren hebben, heeft het bedrijf naar eigen zeggen vijf combinaties gevonden die zouden kunnen werken. Daaronder zijn ook middelen uit onverwachte hoek, bijvoorbeeld een anti-schimmelmiddel.

Het geld dat nu beschikbaar is, is bedoeld om het effect van een van de vijf medicijncombinaties te onderzoeken op acute nierschade bij hartoperaties en op het vertraagd op gang komen van getransplanteerde nieren. Dit eerste onderzoek vindt plaats in ratten. Het bedrijf hoopt vervolgens in 2020 met fase-2-onderzoeken te beginnen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 14-02-2018
Bron: Labiotech | Nog geen reacties
Vervangende niet geregistreerde medicijnen toch vergoed

Over het algemeen is de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland goed. In uitzonderlijke gevallen kan er echter een tekort aan een geneesmiddel ontstaan waarbij ter vervanging een geneesmiddel nodig is dat niet in Nederland is geregistreerd. In die situatie moet het vervangende geneesmiddel ook vergoed kunnen worden uit de basisverzekering. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg mee ingestemd.

Het aantal geneesmiddelentekorten is de afgelopen jaren toegenomen. Veruit de meeste tekorten zijn op te vangen met een ander geregistreerd geneesmiddel. In uitzonderlijke gevallen heeft een patiënt een geneesmiddel nodig dat niet in Nederland is geregistreerd. Die middelen worden nu echter niet vergoed uit de basisverzekering (tenzij ze zijn bedoeld voor zogeheten weesgeneesmiddelen, die bij minder dan 1 op de 150.000 inwoners voorkomen).

Lees meer »

Geen bewijs dat nieren diabetespatiënten sneller achteruitgaan bij RAS-remmers »

Zowel bij diabetes als bij nierziekten waarbij de nierfunctie langzaam achteruit gaat is het vertragen van die achteruitgang een belangrijk deel van de behandeling. Tot voor kort werd die vertraging bij voorkeur gerealiseerd door te behandelen met een RAS-remmer. Recent zijn er echter twijfels gerezen of dat nu echt altijd de beste behandeling is.

Lees meer »

Dubbele anticonceptie bij mycofenolaat geen noodzaak meer »

Mannen die mycofenolaat-middelen gebruiken (CellCept, Myfortic en generieken), hoeven niet meer verplicht condooms te gebruiken als aanvulling op de anticonceptie van hun vrouw. Dit stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Uit Europees onderzoek blijkt dat de hoeveelheid mycofenolaat die de vrouwelijke partner met het sperma binnenkrijgt, laag is.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.