Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Synthetische pijnstiller extra gevaarlijk na transplantatie

Door Redactie NierNieuws 

Het gebruik van opioïden, synthetische pijnstillers zoals morfine, verslechtert de resultaten van een niertransplantatie en kan tot een snellere dood leiden. Dat geldt zowel voor het gebruik voor als na de transplantatie. Dat schrijft Renal and Urology News naar aanleiding van onderzoek gepresenteerd op de American Transplant Congress (ATC) in Chicago.

De onderzoekers bekeken resultaten van 75.430 niertransplantaties. Ze onderzochten het verband tussen opioïdegebruik in het jaar voor en na transplantatie en de patiënt- en transplantaatoverleving. Van alle patiënten bleek 43 procent in het jaar voor de transplantatie een synthetische pijnstiller te hebben gebruikt. Opioïdegebruik kwam het meest voor bij vrouwelijke, witte, werkloze en particulier verzekerde ontvangers en bij mensen die al langere tijd dialyseerden.

Na een groot aantal statistische correcties, bleek het hoogst mogelijke opioïdegebruik (meer dan 1000 mg morfine-equivalent per dag) verband te houden met een 45% hogere kans op overlijden en een 28% hoger risico op verlies van het transplantaat. Van die groep bleef volgens de onderzoekers 60% ook na de transplantaties een hoge dosis gebruiken.

Opioïdgebruik op hoog niveau (meer dan 600 mg per dag) in het eerste jaar na transplantatie was ook geassocieerd met slechtere resultaten. Het ging zelfs om een twee keer hoger risico op overlijden en een 68% hoger risico op verlies van de nier in het volgende jaar.

Overigens komt verslaving aan synthetische drugs in de VS steeds meer voor. De onderzoekers stellen dan ook dat hieraan bij het beoordelen en behandelen van transplantatiekandidaten, nu en in de toekomst, meer aandacht zou moeten worden besteed.

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-05-2017
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties


Transplanteren van met hepatitis C besmette nieren

Eerst een nier met hepatitis C transplanteren, en dan de patiënt genezen van de infectie. Daarmee is de afgelopen tijd in de Verenigde Staten geëxperimenteerd. De eerste resultaten zijn bemoedigend, mede dankzij de nieuwe virusremmers die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn. Mocht deze methode ook op grotere schaal veilig en betrouwbaar blijken, dan biedt dat weer nieuwe mogelijkheden om de donornierpool te vergroten.

Een ingezonden artikel in het New England Journal of Medicine, en een presentatie afgelopen weekend tijdens het American Transplant Congress. Plus een kleine hype. Dat is vooralsnog de oogst van twee parallelle Amerikaanse pilotprojecten om nieren die besmet zijn met hepatitis C type 1, te gebruiken voor transplantatie.

Een aantal jaar geleden was een behandeling voor hepatitis C nog een langdurige behandeling. Maar er is nogal wat gebeurd en er zijn meerdere medicijnen bijgekomen die het virus bestrijden. Zo ook een combinatiepreparaat van twee virusremmers, dat is toegelaten voor de behandeling van patiënten met een type 1 of type 4 hepatitis C virus. Omdat beide middelen op een ander punt in de levenscyclus van het virus ingrijpen, is de combinatie erg effectief. En bovendien relatief snel: de standaard behandelduur is twaalf weken.

Lees meer »

Minder ammonium is signaal voor ontstaan acidose »

Sommige patiënten met nierschade hebben wellicht al baat bij een behandeling die de zuurgraad van het bloed verlaagt, voordat er merkbaar sprake is van verzuring, denken onderzoekers uit Salt Lake City. Zij vonden namelijk een verband tussen een verminderde uitscheiding van ammonium, een verzurende stof, en een verhoogd risico op volledig nierfalen of overlijden. Ammonium is een stof die ontstaat bij het verteren van eiwitten.

Lees meer »

Belatacept niet voor nieuwe patiŽnten tot eind 2017 »

Door een tijdelijk probleem met de productiecapaciteit is belatacept (Nulojix), een medicijn dat moet voorkomen dat het lichaam een getransplanteerde nier afstoot, tot eind 2017 beperkt beschikbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert, in Europees verband, artsen en apothekers gedurende deze periode belatacept alleen te geven aan patiënten die al met dit middel worden behandeld.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.