Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Buikomvang voorspelt nierschade net zo goed als CT

Door Merel Dercksen 

Het voegt niets toe om een exacte bepaling van de hoeveelheid buikvet te doen met een CT-scan, als je in wilt schatten wat het risico is op verslechterende nierfunctie. Een centimeter rond de buik leggen en de patiënt wegen werkt net zo goed, schrijven Amerikaanse onderzoekers.

Overgewicht is een risicofactor voor nierschade en het maakt ook nog uit waar het meeste vet zit. Met een CT-scan kun je veel nauwkeuriger bepalen hoeveel vet waar zit, dan wanneer je gebruik maakt van centimeter en weegschaal. Een groep Amerikaanse onderzoekers vroeg zich daarom af of je door gebruik te maken van CT-scans een betere inschatting kunt maken van wie een groot risico loopt op achteruitgang van de nierfunctie.

Ze zijn dit nagegaan door data van bijna 3000 deelnemers uit de Health Aging and Body Composition Study te gebruiken. De deelnemers waren op het moment dat de studie startte, in 1997/1998, tussen de 70 en 79 jaar oud. Omdat de studie focuste op de relatie tussen verandering in lichaamssamenstelling en veranderend functioneren, zijn er veel data beschikbaar over vetpercentages en verdeling. De onderzoekers hebben gekeken naar vet tussen de buikorganen, onderhuids vetweefsel en vet tussen spieren, allemaal zichtbaar gemaakt op CT-scans. Daarnaast hebben ze analoge metingen als buikomvang en BMI in ogenschouw genomen. Al deze indicatoren van lichaamssamenstelling hebben ze gerelateerd aan het optreden van ofwel afname van de nierfunctie (30% afname na 3 of na 10 jaar), ofwel ontstaan van chronische nierschade (filtratiesnelheid < 60 ml/min).

Hoewel een grotere hoeveelheid onderhuids vetweefsel een duidelijk verband liet zien met een groter risico op afname van de nierfunctie, zagen de onderzoekers vergelijkbare verbanden met vet tussen de buikorganen, buikomvang en BMI. Voor het ontstaan van chronische nierschade bij mensen die dat eerder niet hadden, zagen de onderzoekers vergelijkbare patronen.

De onderzoekers concluderen dan ook dat metingen van buikvet met behulp van een CT-scan niet superieur lijken aan de conventionele metingen zoals buikomvang waar het gaat om het inschatten van het risico op achteruitgang van de nierfunctie.

sterren Gepubliceerd: maandag 22-05-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties


Meer dementie na niertransplantatie 55+

Niergetransplanteerden op leeftijd lopen een veel hogere kans dementie te krijgen dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Dit heeft op zijn beurt ook weer gevolgen voor het risico op overlijden of het verliezen van hun donornier: die zijn beide ook een stuk hoger dan bij even oude getransplanteerden zonder dementie, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het vermoeden bestaat dat nierpatiënten die een donornier ontvangen een zeker risico lopen op dementie of Alzheimer (een soort dementie), zowel als gevolg van hun (meestal) langdurige nieraandoening als van de immuunsysteem-onderdrukkende medicijnen die ze als onderdeel van de behandeling ná de transplantatie moeten innemen. Om aan dit hogere risico cijfers te kunnen verbinden bekeken de Amerikaanse onderzoekers de gegevens van meer dan 40.000 patiënten, ouder dan 55, die tussen 1999 en 2012 een donornier hadden ontvangen.

Uit de gegevens bleek dat getransplanteerden een hogere kans hadden op zowel dementie als Alzheimer als hun gezonde leeftijdsgenoten. Deze kans werd ook nog substantieel hoger naarmate de getransplanteerden ouder waren. De sterkste voorspellende factoren voor dementie en Alzheimer waren de leeftijd waarop een patiënt een donornier ontving, en of de patiënt voorafgaand aan de transplantatie diabetes had gehad.

Lees meer »

Nierfunctie bij kanker nog steeds niet goed te bepalen »

Patiënten die behandeld worden voor kanker, lopen risico op een verslechterende nierfunctie. De traditionele methode is alleen niet zo geschikt om hun nierfunctie te monitoren. Een alternatief, de bepaling op basis van cystatine C, is volgens onderzoekers uit Gent helaas ook niet nauwkeurig genoeg omdat gerichte anti-tumortherapie de hoeveelheid van deze stof in het bloed blijkt te beïnvloeden. Medicijnen die tumoren moeten bestrijden, kunnen nierschade veroorzaken.

Lees meer »

'Opt-outsysteem orgaandonatie werkt het best' »

Volgens het rapport 'Het orgaandonorregistratiesysteem in Europese landen' werkt een opt-out systeem voor orgaandonatie na overlijden over het algemeen het best. De voorzitter van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, Marlies Reinders, bood op dinsdag 9 mei het rapport aan Eerste Kamerlid Jan Anthonie Bruijn (VVD), vicevoorzitter van de commissie VWS, aan.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.