Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wetenschapsdag 2017: schrijf u in!

Door Redactie NierNieuws 

Het programma voor de wetenschapsdag 2017 is bekend en vanaf vanmiddag 5 september kunt u zich inschrijven. Laat u bijpraten over de laatste stand van zaken in het nieronderzoek, verwerf meer inzicht in hoe wetenschap werkt en discussieer mee over maatschappelijke vraagstukken.

De wetenschapsdag wordt, na een geslaagde editie in 2016, dit jaar georganiseerd door de Nederlandse federatie voor Nefrologie, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. De dag bestaat uit vier rondes met steeds vijf parallelsessies, gevuld met voordrachten door vooraanstaande onderzoekers en aanstormend talent. Dit jaar besteden we extra aandacht aan de thema’s Inzicht in Wetenschap, Transplantatie, Nierschade & Leefstijl, Technologie & Innovatie en Dialyse & Bloedvaten. Inschrijven kan voor een thema, maar ook à la carte. 

Net als eerder is deze wetenschapsdag bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de stand van het nefrologisch onderzoek. Voor huisartsen (nieuw!), maatschappelijk werkenden, diëtisten (nieuw!), verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten is accreditatie aangevraagd. 

Het programma als blokschema kunt u hier downloaden

Aan deelname zijn geen kosten verbonden, maar wij vragen u wel zich vooraf aan te melden. De inschrijving opent dinsdag 5 september in de middag en het aantal plaatsen is beperkt. Hier vindt u een toelichting op het programma en het inschrijfformulier.

Wetenschapsdag: vrijdag 13 oktober 2017, 10:00 - 17:10 uur
Locatie: Postillion Hotel, Kosterijland 8, Bunnik

sterren Gepubliceerd: dinsdag 05-09-2017 | Nog geen reacties
Elasticiteit nier verraadt littekenvorming

Hoe lager de elasticiteit van een getransplanteerde nier is op een MRI-elastogram, hoe sneller de nierfunctie daarna achteruit gaat, zien Canadese onderzoekers. Als deze methode bruikbaar, betaalbaar en selectief genoeg blijkt, zou dat heel wat vervelende biopsies kunnen schelen.

Een van de ongewenste processen die in een getransplanteerde nier kunnen optreden is fibrose. Dit is het ontstaan van bindweefsel, bijvoorbeeld als gevolg van ontstekingen. Loopt de verhouding tussen gezond weefsel en fibrose scheef, dan gaat de nierfunctie achteruit. Of er sprake is van fibrose, wordt bepaald door een biopt uit de nier te nemen en dit weefsel onder de microscoop te bekijken. Nadelen hiervan zijn dat het belastend kan zijn voor de patiënt, dat er met het uitvoeren van de biopsie een beetje schade aan de nier wordt toegebracht en dat maar een heel klein stukje in beeld komt.

Bij leverpatiënten wordt, om te bepalen hoe ver de fibrose gevorderd is, al langer gebruikgemaakt van MRE: een techniek vergelijkbaar met MRI die de elasticiteit van weefsel weergeeft. Bindweefsel is stug en geeft een heel ander beeld dan gezond weefsel. MRE wordt in een MRI-scanner uitgevoerd. Hierbij worden golven door het te beoordelen orgaan gestuurd, waarbij met behulp van de MRI-scanner gemeten kan worden hoe snel deze golven zich verplaatsen. Deze snelheid is een maat voor de elasticiteit van het weefsel. De beelden van de MRI leveren tezamen een elastogram op.

Lees meer »

Blowen lijkt niet schadelijk voor nieren »

Nu marihuana op steeds meer plaatsen gelegaliseerd wordt, is er ook meer vraag naar onderzoeken die de medische gevolgen van marihuanagebruik in kaart brengen. Dierproeven suggereren dat marihuanagebruik een negatief effect op de nierfunctie kan hebben; bij mensen lijkt het toch niet zo te liggen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Het onderzoek bekeek de gegevens van 3765 jongvolwassenen, over een periode van 15 jaar.

Lees meer »

Is een hoge bloeddruk verlagen het geld waard? »

Hoe intensief wil je de bloeddruk verlagen bij patiënten bij wie die te hoog is, en wat heb je daarvoor over? En wat hebben patiënten daarvoor over? De studiegroep die zich bezig houdt met de Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT), probeert ook op deze vragen een antwoord te geven aan de hand van de resultaten van hun onderzoek.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.