Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Shunt van eigen vaten onvoordeliger bij oudste patiŽnten

Door Gerard Kok 

Alleen voor oudere hemodialysepatiënten met een lage levensverwachting is het kosteneffectiever om een arterio-veneuze graft in plaats van een arterio-veneuze fistel te plaatsen, althans voor zover dit na aanvang van de dialyse gebeurt. Dit blijkt uit een wiskundig model dat Amerikaanse onderzoekers hebben opgesteld.

Voor regelmatige hemodialyse is een geschikte toegang tot de bloedbaan nodig. Een dergelijke toegang kan in het algemeen worden verkregen door een katheter in een groot bloedvat (bijvoorbeeld in de nek), of een shunt. Een shunt is een verbinding tussen twee bloedvaten, meestal in de onderarm. Als de shunt is aangelegd door twee vaten direct te verbinden spreekt men van een arterio-veneuze fistel (AV-fistel), en als er gebruik is gemaakt van een kunstmatig bloedvat om een verbinding te maken tussen twee vaten van een arterio-veneuze graft (AV-graft).

In het algemeen is een shunt beter dan een katheter, en een AV-fistel beter dan een AV-graft, omdat er bij een graft meer kans is op complicaties als trombose, waardoor deze verbinding eerder vervangen moet worden. Een graft kan echter wel eerder gebruikt worden, na twee tot drie weken, tegenover minimaal zes weken voor een fistel. Als het duidelijk is dat een patiënt zal gaan hemodialyseren, vereist het dus enige planning om te zorgen dat de patiënt een functionerende shunt heeft als de dialyse begint. Dat blijkt, in ieder geval volgens het artikel, in de Verenigde Staten niet gebruikelijk. Daar worden de meeste hemodialysepatiënten pas voorzien van een shunt na aanvang van de dialyse.

Bij een AV-fistel is er een grotere kans dat er complicaties optreden vlak na het plaatsen, waardoor de initiële kosten van een fistel hoger zijn dan die van een graft. Als een shunt eenmaal functioneert, zijn de onderhoudskosten van een fistel echter lager dan die van een graft. Er is dus ergens een omslagpunt vanaf welk moment het voordeliger wordt om een fistel te plaatsen.

Het Amerikaanse onderzoek ging over de vraag of, op basis van leeftijd en levensverwachting van de hemodialysepatiënt, op het moment van plaatsen van de shunt ingeschat zou kunnen worden wat uiteindelijk het voordeligst uit zou pakken: een AV-fistel of een AV-graft. Om dit te bepalen gebruikten de onderzoekers een Markov model. De benodigde gegevens, zoals kosten van het plaatsen van een AV-fistel, of kans op complicaties als gevolg van een AV-graft, haalde men uit de medische literatuur. Daarnaast waren alle virtuele patiënten tussen de 65 en 89 jaar oud.

Na doorrekening bleek dat het plaatsen van een AV-fistel het kosteneffectiefst was als de levensverwachting meer dan 2 jaar bedroeg, of als de patiënt nog relatief jong was. Een AV-graft kwam pas in beeld naarmate de leeftijd van de patiënt hoger werd, en levensverwachting lager.

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-05-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • t.vogels, eindhoven
  24-05-2017 08:06

  Tja, ben eerlijk gezegd niet erg onder de indruk van de kwaliteit van dit onderzoek.
  De vergelijking kan kloppen maar statistiek op basis van literatuur qua kostprijsberekening vindt ik "tricky".
  Mijn ervaring met de Amerikaanse vaattoegangscultuur is al niet best. Maar misschien zijn we hier "verwend" met onze pre-dialyse, kwaliteit van vaatchirurgie en borging van shuntzorg.
  Dat het aandeel DM en/of vaatlijden als primaire ziekte is toegenomen met alle gevolgen van dien voor de mogelijkheden van aanleg van een lichaamseigen fistel is wel een factor. Die is in de VS nog groter dus daarin zie ik een oorzakelijk verband.


Zomerzon doet nieren doneren

In Amerika lijkt de aanvang met nierfunctievervangende therapie onderhevig te zijn aan seizoensinvloeden. 's Winters beginnen meer nierpatiënten met dialyse dan 's zomers. Ook overlijden en afstoting van een donornier lijken deze trend te volgen. Alleen transplantaties volgen een tegengestelde trend: die komen het vaakst voor in de zomer.

Op basis van de gegevens uit de United States Renal Data System database over de jaren tussen 2000 en 2013, berekenden onderzoekers voor elke maand hoeveel nierpatiënten begonnen met dialyse of voor het eerst getransplanteerd werden, en hoeveel te maken kregen met afstoting of overlijden. Daaruit bleek dat dialyse, afstoting en overlijden het vaakst voorkwamen in de winter, en het minst in de zomer. Alleen transplantaties kwamen meer voor in de zomer dan in de winter. Volgens de onderzoekers komt dat geheel voor rekening van het aantal transplantaties met nieren van levende donoren, dat in de zomer hoger is.

Hoewel dit allemaal niet spectaculair klinkt, menen de onderzoekers dat het toch belangrijk is om inzicht in deze trends te hebben, zodat mensen en middelen die nodig zijn voor niervervangende zorg effectiever kunnen worden ingezet. Waarom deze seizoensgebonden trends optreden is nog onduidelijk, en zou nog onderzocht moeten worden.

'Eten tijdens de dialyse geen goed idee' »

In steeds meer dialysecentra mogen patiënten eten, vaak ook tijdens de behandeling. Het helpt om (eiwit)ondervoeding tegen te gaan. Maar dr. Rajiv Agarwal, hoogleraar aan de Indiana University School of Medicine en onder andere bekend van zijn onderzoek naar hoge bloeddruk bij nierpatiënten, vindt dat dat moet stoppen. In een blog gaat Agarwal in op de materie, waarover nog geen volledige consensus is bereikt.

Lees meer »

'Ontstekingsremmer voorkomt veelvoorkomend probleem bij dialyse' »

Uit onderzoek aan het LUMC blijkt dat ontstekingsremmers mogelijk eraan bij kunnen dragen dat shunts van hemodialysepatiënten minder snel dichtgroeien. Het ziekenhuis start een pilot bij patiënten, samen met andere centra in de omgeving. Nierpatiënten die met hemodialyse behandeld gaan worden, krijgen in Nederland bij voorkeur een shunt aangelegd om toegang tot de bloedbaan te verkrijgen. Dit is minder infectiegevoelig dan een katheter en gaat gemiddeld langer mee.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.