Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnten Sint Maarten geŽvacueerd

Door Redactie NierNieuws 

Nu dialyse vooralsnog onmogelijk is op Sint Maarten, worden de nierpatiënten van het eiland overgebracht naar Aruba.

Er zijn nog geen berichten over de staat waarin het Sint Maarten Medical Center zich bevindt, maar gezien de situatie rond water- en elektriciteitsvoorziening is dialyse tot nader order onmogelijk op het getroffen eiland.

Volgens minister Ronald Plasterk zijn er 65 dialysepatiënten op Sint-Maarten. De vijftien meest acute patiënten gaan vrijdagavond met een vliegtuig van de kustwacht naar Aruba. Zij worden daar gedialyseerd. De andere vijftig gaan zaterdag met een Hercules van de luchtmacht.

Het American Kidney Fund is een inzamelingsactie gestart waarmee het financiële steun biedt aan dialysepatiënten in de Verenigde Staten (inclusief Puerto Rico) die getroffen zijn door Harvey en breidt uit naar slachtoffers van Irma. De organisatie verspreidt ook een driedaags nood-dieetplan voor als patiënten noodgedwongen een dialyse moeten overslaan.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 09-09-2017 | Nog geen reacties
Gelijke toegang tot zorg; toch etnische verschillen in uitkomst dialyse

Uit onderzoek blijkt dat verschillende etnische groepen ook verschillende moeilijkheden ervaren bij het verkrijgen van medische zorg, ook als zij onderdeel zijn van een samenleving waar medische zorg in principe voor elke etnische groep even goed bereikbaar is. Recent Canadees onderzoek naar de toegang en resultaten van specifiek thuisdialyse voor een aantal etnische groepen in Canada bevestigt het algemene beeld.

Het onderzoek baseerde zich op de gegevens van ruim 66.000 thuisdialysepatiënten tussen 1996 en 2012. Verreweg de meeste deelnemers deden peritoneale dialyse; er waren wel thuishemodialysepatiënten, maar dit waren er te weinig om wetenschappelijk gefundeerde uitspraken over te doen. De 'witte groep' was veruit het grootst, dus de andere groepen werden vooral met deze groep vergeleken.

Het Canadese onderzoek onderscheidde zes etnische groepen: wit, Aziatisch, zwart, Aboriginal (oorspronkelijke bewoners van Canada), Indiaas (d.w.z. uit India en omliggende landen) en overig. Uit de data bleek dat alle groepen ongeveer even vaak thuisdialyse kregen, met uitzondering van de Aboriginals (minder vaak), en de Aziaten (vaker). Zwart en Aboriginal moesten de thuisdialyse door omstandigheden vaker noodgedwongen voortijdig beëindigen, terwijl dat bij Aziaten minder vaak voor kwam. Zwart, Aziaat of 'overig' betekende een lagere kans op overlijden, maar Aboriginal helaas een hogere.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2017: schrijf u in! »

Het programma voor de wetenschapsdag 2017 is bekend en vanaf vanmiddag 5 september kunt u zich inschrijven. Laat u bijpraten over de laatste stand van zaken in het nieronderzoek, verwerf meer inzicht in hoe wetenschap werkt en discussieer mee over maatschappelijke vraagstukken. De wetenschapsdag wordt, na een geslaagde editie in 2016, dit jaar georganiseerd door de Nederlandse federatie voor Nefrologie, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting.

Lees meer »

Onrust om wetsvoorstel dialyse in CaliforniŽ »

Dialyseland in Californië is in rep en roer over een wetsvoorstel dat de kwaliteit van dialysecentra zou moeten verbeteren en de kosten binnen de perken houden. Volgens tegenstanders wordt de zorg er alleen maar duurder van en lopen patiënten risico op minder aanbod. Het aantal patiënten in Californië dat dialyse nodig heeft is de afgelopen jaren steeds gestegen. En het aantal nieuwe dialysecentra houdt daar gelijke tred mee.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.