Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Eten tijdens de dialyse geen goed idee'

Door Merel Dercksen 

In steeds meer dialysecentra mogen patiënten eten, vaak ook tijdens de behandeling. Het helpt om (eiwit)ondervoeding tegen te gaan. Maar dr. Rajiv Agarwal, hoogleraar aan de Indiana University School of Medicine en onder andere bekend van zijn onderzoek naar hoge bloeddruk bij nierpatiënten, vindt dat dat moet stoppen.

In een blog gaat Agarwal in op de materie, waarover nog geen volledige consensus is bereikt. Om met zijn woorden te spreken: 'het is omgeven met substantiële controverse'. Niet zo verwonderlijk, volgens Agarwal, dat er zoveel verschillen tussen centra bestaan.

Hij ontkent niet dat extra eten goed kan zijn om ondervoeding te voorkomen of verminderen, maar heeft twee belangrijke tegenargumenten. Beide zijn, net zoals de genoemde voordelen, gebaseerd op een beperkte hoeveelheid data.

 1. Er is bewijs dat eten tijdens de dialyse een klinisch significante daling in de bloeddruk veroorzaakt en het risico op een te lage bloeddruk verhoogt. Een te lage bloeddruk tijdens dialysesessies gaat gepaard met een hoger sterfterisico.
 2. Eten tijdens de dialyse maakt de dialyse minder efficiënt, terwijl een maaltijd twee tot drie uur voor de dialyse dit effect niet heeft.

Voldoende reden om te stoppen met het aanbieden van eten tijdens de dialyse, vindt Agarwal. Uiteraard vindt hij ook dat er meer onderzoek moet komen. Tot die tijd kunnen dialyseaanbieders 'in plaats van het wijdverbreide gebruik van eten tijdens de dialyse aan te moedigen en daarmee het risico op complicaties te vergroten, beter focussen op adequate calorie-intake door onze patiënten in de tijd die ze niet op de dialyse zijn'.

Dr. Chris Hagen, nefroloog in het Meander MC, kent de problematiek maar ziet het niet zo zwart-wit. 'De gedachte is dat bij eten de bloedvaten in het splanchnicusgebied (rondom de ingewanden - red.) uitzetten en er minder bloed beschikbaar is voor het hart. Bij ons in het Meander MC geldt: eten tijdens de hemodialysebehandeling mag bij hemodynamisch stabiele patiënten. Die krijgen zelfs een broodje van ons ziekenhuis (en bij uitzondering een warme maaltijd, op indicatie). Maar patiënten met lage bloeddrukken krijgen het niet, zij eten vaak een broodje na de dialyse. Kortom: maatwerk per patiënt.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-03-2017
Bron: AJKDblog | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tink
  22-03-2017 10:59

  Juist: maatwerk! Ik had bij eten tijdens dialyse geen last van bloeddrukdalingen, dus die tosti ham-kaas was mťťr dan welkom (ik was inderdaad ondervoed dus elke calorie die er dan in gaat is meegenomen). Anderen die daar wel last van hadden wisten dat zelf ook en bestelden de tosti niet.
  Kopje soep behoorde trouwens ook tot de mogelijkheden en natuurlijk thee/koffie/ranja.

 • T. Vogels , Eindhoven
  22-03-2017 09:03

  Helemaal mee eens Janneke,
  We weten dat juist na het aansluiten bij veel patiŽnten de cognitieve aandacht afneemt. Maar veel patiŽnten komen toch niet graag terug voor afspraken....
  ook vervoer is dan vaak een probleem.

 • Janneke Bresser-Keijzers, Eindhoven
  22-03-2017 08:52

  Een ander ding wat hiermee samenhangt: veel vindt al plaats op de dialysestoel, tijdens de dialyse: artsenbezoek, maatschappelijk werk gesprekjes, allerlei soorten voorlichting. Bij (voormalig) kankerpatienten is de zorg rondom en na de chemo's veel breder. Daarmee bedoel ik dat er juist buiten de dialyses om zorg voor de dialyse-patient moet zijn: De patient moet dan wel extra terugkomen maar ik denk dat de informatie beter beklijft. En misschien dat er online of via thuisbezoek ook behandeling mogelijk moet zijn, bijvoorbeeld veel meer telefonisch of via thuisbezoeken

 • T. Vogels, Eindhoven
  22-03-2017 08:16

  Ben het helemaal eens met dr. Hagen; het is een open deur maar nierfalen kent vele achtergronden en de co-mobiliteiten spelen vaak ook een doorslaggevende rol in de gehele behandeling. Proefondervindelijk wisten we al wel dat het voor sommige patiŽnten slecht bekomt om te eten. Onderzoek wat het mechanisme probeert aan te tonen is in dit opzicht altijd welkom om die zorg op maat zonder trial-and-error te bereiken.


DiŽtisten winnen Maria ter Welleprijs met game voor beter eten

'Een grote eer, en een mooie kans om ons werk voort te zetten.' Een week voor de uitreiking is vandaag de winnaar van de Maria ter Welleprijs bekendgemaakt. Of beter: de twee winnaars. De Nederlandse prijs voor nefrologische zorgvernieuwing door niet-artsen is toegekend aan di&

235;tisten Sophie Luderer en Louise Witteman. Zij ontwikkelden een serious game om beter te leren omgaan met een niervriendelijk dieet.

Iemand met een nierziekte moet veel nieuwe kennis over voeding opdoen. Bij mondelinge en schriftelijke informatieoverdracht onthouden pati&

235;nten gemiddeld maar ongeveer 10 procent van de informatie, terwijl bewezen is dat dit stijgt naar 75 procent als men kennis in de praktijk oefent. Sophie Luderer, di&

235;tist in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, ontwikkelde samen met Louise Witteman, di&

235;tist RobinHealthGames, een serious game om dit probleem aan te pakken. Het spel met de naam 'Beter weten, Beter eten' leert de pati&

235;nt over diverse dieetonderdelen. Per voedingsstof zet de speler bijvoorbeeld de producten op volgorde of beantwoordt kennisvragen. Tijdens het spelen is het eenvoudig aanvullende informatie of tips op te vragen of zelf kennis en informatie met anderen te delen via Whatsapp en een chatfunctie.

Lees meer »

Drie dagen zoutbewust eten in het betere restaurant »

Vanaf vandaag kan drie dagen lang 'zoutbewust' worden gegeten in 17 restaurants in het betere segment in Amsterdam en Het Gooi. Als de actie van de Nierstichting een succes wordt, is het de bedoeling die het volgend jaar te herhalen met restaurants in het hele land. De meeste deelnemende restaurants bieden het speciale menu overigens ook aan gasten aan die dat niet speciaal bij hun reservering hebben opgegeven.

Lees meer »

UMC Groningen gaat leefstijladvies aan patiŽnten geven »

Het UMC Groningen start in een pilot met het aanbieden van leefstijladviezen aan patiënten. Daarvoor ontwikkelde het ziekenhuis de leefstijlwijzer. Een leefstijlcheck die bestaat uit een aantal vragen over bewegen, eten en roken en een gericht advies over een gezonde leefstijl. Doel van het advies is bewustwording van het belang van gezonde leefstijl en preventie van ziekte. Aan veel zogenaamde welvaartsziekten zoals diabetes type 2 ligt een ongezonde leefstijl ten grondslag.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.