Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Artsen veroordeeld die nierfalen topvoetballer niet zagen

Door Merel Dercksen 

De rechter heeft geoordeeld: (club)artsen die niet door hebben gehad dat voetballer Ivan Klasnic ernstige nierproblemen had, zijn schuldig. Hiermee is een voorlopig oordeel geveld in het proces dat al bijna 10 jaar duurt. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet vastgesteld en beide partijen kunnen nog beroep aantekenen.

Voor veel mensen met nierproblemen geldt dat de achteruitgang van de nieren pas ontdekt wordt, als die al een eind gevorderd is. Maar topvoetballers staan onder regelmatige medische controle, nodig of niet nodig. Dat was ook wat Klasnic stelde toen hij in 2008 twee artsen van zijn eigen club aanklaagde: hij was in 2001 van club gewisseld en daarbij intensief gekeurd. Ook daarna was zijn bloed regelmatig getest. Toch had geen van de artsen doorgehad dat zijn nieren achteruitgingen.

Tijdens het proces stelde Klasnic de vraag aan opgeroepen deskundigen: 'had ik kunnen overlijden als ik in 2005 niet toevallig een blindedarmoperatie had moeten ondergaan?' Bij die operatie werd ontdekt dat hij nog maar zeer weinig nierfunctie over had. Opvallend genoeg leek hij weinig last te hebben: in die periode was hij bijna op zijn best als voetballer.

Afgelopen vrijdag diende in Bremen de zitting waarin de rechter zijn oordeel uitsprak over de vraag: schuldig of niet. Zoals vaker gebeurt volgt de behandeling van de strafmaat later. Volgens de rechter zijn de artsen grote behandelfouten te verwijten. 'Het is onnavolgbaar, dat dit een arts gebeuren kan.'

Klasnic is inmiddels 37. In 2007 onderging hij twee niertransplantaties: eerst met een nier van zijn moeder, maar dat ging niet goed. Een aantal maanden later kreeg hij een nier van zijn vader. Daarmee boekte hij primeurs: hij was bijvoorbeeld de eerste getransplanteerde voetballer die op een EK speelde. Maar ook die nier heeft inmiddels de geest gegeven. Zijn broer wil ook wel donor zijn, maar Klasnic heeft tegen hem antistoffen aangemaakt. Een cross-overprogramma zoals in Nederland bestaat in Duitsland niet, dus Klasnic dialyseert. De wachttijd voor een postmortale nier bedraagt in Duitsland gemiddeld zeven jaar. Hadden de artsen beter opgelet, dan was hij er mogelijk nu niet zo aan toe geweest.

De voetballer heeft recht op € 100.000 smartegeld plus rente. Maar daarnaast zijn beide artsen aansprakelijk voor de geleden materiële en immateriële schade. Hoeveel Klasnic gaat eisen is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk flink in de papieren lopen. In zijn hoogtijdagen verdiende hij ongeveer een miljoen per jaar, een inkomen dat hij nu misloopt.

sterren Gepubliceerd: maandag 03-04-2017
Bron: Westfälische Rundschau | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    08-04-2017 21:45

    Wat een beroerde situatie voor het slachtoffer. Geld? Daar koop je je leven niet voor terug. Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt en weet hoe zoiets je raakt in je bestaan. Als je zoiets overkomt moet je kiezen tussen stilhouden en vechten. Kiezen voor vechten is een moeilijke keuze. Het is heel goed dat hij gekozen heeft om te vechten en het er niet bij laat zitten. Niet alleen voor hem zelf, maar ook voor toekomstige gevallen.


Wandelen over de Rode Loper

Op zaterdag 22 april 2017 organiseren de Nierstichting en de NVN een bijzonder wandelevenement: de Rode Loper. Deelnemers gaan in het rood op pad door het Goois Natuurreservaat. Vanaf het startpunt in de Grote Kerk in Naarden valt er te kiezen uit drie wandelroutes van 5, 10 of 20 km. Samen halen de wandelaars geld op voor de draagbare kunstnier en laten ze nierpatiënten ervaren dat zij er niet alleen voor staan.

Iedereen die zich inzet voor de draagbare kunstnier, is voor de organisatoren een VIP. Dus leggen zij je tijdens de Rode Loper in de watten. Met entertainment, versnaperingen, een fotoshoot, BN’ers en nog veel meer. Het wordt een dag vol verrassingen en plezier.

Elke stap op de Rode Loper is een stap richting de draagbare kunstnier. Die geeft nierpatiënten meer vrijheid. De ontwikkeling is ver, maar de draagbare kunstnier is er nog niet. Daarom krijgen alle deelnemers van de Rode Loper een eigen actiepagina om geld in te zamelen.

Michelle: Ik doe mee met de Rode Loper, omdat ik in één jaar tijd te horen heb gekregen dat mijn twee jongste kinderen nierpatiënt zijn. Ik heb geleerd hoe belangrijk nieren zijn, en dat gezondheid niet vanzelfsprekend is!

Wil je meewandelen? Schrijf je dan in op rodeloper.nl

Expositie 75 jaar kunstnier in Kampen »

Donderdag 9 maart was World Kidney Day, een dag die elk jaar op de tweede donderdag in maart wordt georganiseerd. Wereldwijd, zoals de naam al zegt, en uiteraard ook in Kampen, de stad waar professor doctor Willem Johan Kolff 75 jaar geleden de eerste kunstnier ontwikkelde. Nierpatiënten hoefden niet meer te overlijden aan hun nierziekte. Er was eindelijk een machine die de giftige afvalstoffen uit het lichaam kon verwijderen.

Lees meer »

Kees van der Woude wint twee plaatsen voor benefietdiner NS »

Afgelopen maand schreven wij een wedstrijd uit: win twee kaarten voor de benefietavond die de FortaFoundation 8 mei organiseert en waarvan de opbrengst mede ten goede komt aan onderzoek naar nefrotisch syndroom. Vandaag, op World Kidney Day, kunnen wij de winnaar bekend maken. De redactie kreeg een recordaantal inzendingen binnen, met zeer uiteenlopende motivaties. Een ding hadden ze gemeen: het waren allemaal goede en waardevolle inzendingen. Dat heeft het de jury niet makkelijker gemaakt.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.