Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Echo goed alternatief bij herkennen niersteenaanval

Door Gerard Kok 

Nierstenen kunnen opeens opkomende pijnaanvallen geven, die soms zo hevig en plotseling zijn dat patiënten op de spoedeisende hulp belanden. De diagnose op de spoedeisende hulp wordt vaak gemaakt met behulp van een CT-scan, maar vanwege veiligheid - bij een CT-scan worden röntgenstralen gebruikt - en kosten wordt er naarstig gezocht naar alternatieve methoden om tot een diagnose te komen. Mogelijk voldoet een scoresysteem gepaard aan een echo vrijwel net zo goed, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers koppelden het STONE scoresysteem aan een echo van de nieren. STONE staat voor Sex, Timing, Origin, Nausea, Erythrocytes, ofwel sekse, timing (van de pijn), etnische afkomst, misselijkheid en de aanwezigheid van (microscopisch) bloed in de urine. Aan elk van deze factoren wordt een getal gehangen. Deze getallen geven opgeteld een score tussen 0 en 13: de STONE score. Patiënten met een hoge STONE score hebben zeer waarschijnlijk te kampen met nierstenen, en niet met iets anders dat hun symptomen zou kunnen verklaren.

Voor het Amerikaanse onderzoek werd van 835 deelnemers die zich op de spoedeisende hulp meldden de STONE score bepaald en een nier-echo gemaakt. Daarnaast werd ook een CT-scan gemaakt om de resultaten van de STONE score en de echo te verifiëren. De STONE score werd voorts nog versimpeld tot 'laag', 'midden', 'hoog', en ook werd meegenomen of er uiteindelijk een urologische ingreep nodig was.

Uit de resultaten bleek dat de diagnose voor nierstenen veel beter werd door de STONE score te combineren met een echo dan de STONE score alleen, tenminste voor patiënten met een lage en middelmatige score. Voor patiënten met een hoge STONE score maakte het voor de diagnose niet veel uit, maar het kon wel helpen de patiënten eruit te pikken die een ingreep nodig zouden hebben. Al met al lijkt het er dus op dat de STONE score gecombineerd met een echo een goed alternatief is voor een CT-scan.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2016
Bron: Annals of Emergency Medicine | Nog geen reacties


Te dikke mensen hebben vaker last van nierstenen

Sinds 1980 is het aantal mensen met obesitas verdubbeld. Ook het metabool syndroom, waarbij naast overgewicht ook hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en (pre)diabetes voorkomt, is geen zeldzaamheid meer. Tegelijkertijd is het aantal gevallen van nierstenen, en zeker ook stenen die te groot zijn om vanzelf te verdwijnen, sterk toegenomen. Onderzoekers in het Britse Southampton hebben een review gedaan van alle studies die naar de relatie van deze twee verschijnselen zijn uitgevoerd, om te zien of er een overtuigend verband gevonden wordt.

In hun eigen ziekenhuis is het aantal patiënten met nierstenen de afgelopen drie jaar met 40% gestegen, voldoende reden om wat ze zien te willen onderbouwen. Ze vonden 22 studies over nierstenen en metabool syndroom, waarvan er uiteindelijk zes geschikt bleken voor evaluatie. Hieraan hadden in totaal 219.255 mensen deelgenomen.

Lees meer »

Minder antibiotica na niersteenoperatie werkt net zo goed »

In Amerikaanse ziekenhuizen worden na een niersteenoperatie vaak tot wel een week lang antibiotica gegeven. Tegen infecties. En dat terwijl de richtlijn die urologen zelf hebben opgesteld, aangeeft dat 24 uur genoeg is. Artsen van Harvard hebben de twee methodes vergeleken, en komen tot de conclusie dat een kortdurende kuur inderdaad niet meer urineweginfecties lijkt op te leveren.

Lees meer »

Nierstenen verhogen risico op nierschade niet altijd »

Volgens Amerikaanse wetenschappers lopen mensen die nierstenen gehad hebben niet per se een hoger risico op chronische nierschade. Maar, onverwacht, wel als ze daarbij weinig urinezuur in hun bloed hebben. Uit meerdere onderzoeken is tot nu toe gebleken dat mensen die meerdere keren nierstenen hebben gehad, een verhoogd risico lopen op chronische nierschade.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.