Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

De Niervriendelijke Recepten van NierNieuws

Door Redactie NierNieuws 

Vrijwel alle recepten zijn door ons uitgeprobeerd

Welkom bij De Recepten van NierNieuws.
Een service van de enige onafhankelijke website in Nederland op het gebied van nieren en nierziekten en alles wat daarbij komt kijken.

En wat er voor de meeste nierpatiënten vrijwel altijd bij komt kijken is een dieet. Een vaak erg lastig dieet bovendien. Als u, met dank aan uw diëtist, al wat gewend bent aan het rekenen met bepaalde voedingsstoffen zoals natrium, kalium en eiwit, kunt u met deze recepten aan de slag.

U kunt zoeken op soort gerecht, gang en of u een warm of koud gerecht wilt. Simpelweg door uw wensen in de rechterkolom in de Receptenzoeker (in de desktop versie van de site) aan te vinken. U kunt verschillende criteria combineren: u kunt bijvoorbeeld alle recepten opvragen van warme hoofdgerechten met vlees. Of alle koude bijgerechten.

U kunt ook vrij in de teksten zoeken door bijvoorbeeld het woord tonijn rechtsboven in de zoekbox in te tikken. U krijgt dan een lijst te zien met alle recepten waar het woord tonijn in voorkomt.

De recepten zijn beschreven voor twee personen, tenzij anders staat aangegeven. De berekende voedingsstoffen, natrium, kalium, eiwit en in sommige gevallen fosfaat, zijn per persoon of per portie.

Let op: een klein aantal recepten bevat rauw ei. Dit wordt afgeraden voor mensen met een zeer slechte weerstand. Twijfelt u of dit voor u ook geldt, vraag dit dan aan uw zorgverlener.

Waar in de recepten 'boter' staat kunt u, als u dat wilt, in veel gevallen ook olie, plantaardige margarine of vloeibaar bak- en braadvet gebruiken.

Wilt u anderen kennis laten maken met uw beste recept? Mailt u het dan naar de redactie en wie weet nemen wij het op. De berekening van de voedingsstoffen hoeft u niet zelf te doen, daar zorgen wij voor als dat nodig is.

sterren Reacties (6)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  07-02-2014 17:53

  Bij de oudere recepten ontbreekt dat inderdaad grotendeels nog. We werken eraan, om de hoeveelheden fosfaat ook toe te voegen. Als we een nieuw recept plaatsen, staat het er standaard bij.

 • nieuw-vennep
  07-02-2014 11:48

  Ik kan de hoeveelheden fosfor/fosfaat niet vinden in de recepten, dit is voor ons zeer belangrijk en ik denk ook voor veel anderen. Is het mogelijk deze waardes voor een aantal produkten op de site te zetten? Bij voorbaat dank!

 • Sophie Luderer, Nijmegen
  11-12-2013 14:26

  Wat een goed initiatief! Ik heb deze site meteen als link geplaatst op de website voor nierpatiënten die ik binnen ons ziekenhuis beheer.
  Bedankt!
  Sophie Luderer
  Diëtist Nierziekten
  Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen

 • Aranka Koning, Stabroek
  09-12-2013 16:51

  Ik heb erg goede ervaringen met Mijn Keuken in Wouw, ook een restaurant met een ster. Sowieso denk ik dat hoe beter de chef, des te minder zout er in de keuken gebruikt wordt. Tenminste, dat is mijn ervaring.

  En inderdaad, dag ervoor en erna meer opletten en dan gaat het prima. In de gemiddelde brasserie redt ik het daar niet mee en heb ik echt veel last van al het zout wat in t eten gaat.

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  12-06-2013 16:59

  Ik heb bijzonder goede ervaringen met restaurant De Posthoorn in Monnickendam. Toegeven: niet een standaard adres (heeft een Michelinster). Maar dan heb je ook iets goeds. Héérlijk zoutarm, maar ondanks dat zeer smakelijk gegeten.

  Natuurlijk ga je gauw 'over de schreef', ook al krijg je kleinere porties geserveerd (zoals ik elk goed restaurant gebeurt). Maar als je daar op de dag van je bezoek, én de dag daarna rekening mee houdt, d.w.z. compenseert, kun je heel goed een avond heerlijk smullen. Van mijn nefroloog mogen deze overschrijdingen in ieder geval zo af en toe.

  Met vriendelijke groet,
  Brenda de Coninck

 • Lex Ancher, Boskoop
  26-08-2012 12:43

  Meer een vraag dan reactie. Als patient in pre-dialyse (25% nierfunctie) zoek ik altijd weer naar restaurants waar dieetpatiënten terecht kunnen zonder eerst speciale afspraken gemaakt moeten worden met de kok.
  Wie heeft suggesties of adressen.
Last-minute kerstmenu zonder stress

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner!

Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades. Geen spruitjes, stoofpeertjes of cranberrycompôte, maar een heel erg lekker menu dat je in weinig tijd en met wat slimme voorbereiding stralend op tafel kunt zetten. Geen stressverhogende hoogstandjes uit de keuken maar wel een groot culinair genoegen.

Dit jaar eten we vooraf bruschetta met doperwtjespuree, daarna gebruiken we de oven nog intensiever. Voor de vegetariërs komt daar een gevulde portobello met gorgonzola en gekaramelliseerde rode ui uit of voor vleeseters een lekkere gevulde kipfilet. Cumberlandsaus die je ruim tevoren al kunt maken erbij. Daarnaast een simpel te bereiden rijsttimbaaltje en wat gestoofde sla. En mocht je nog ruimte hebben voor een toetje (dat je ruim van tevoren kunt maken) is er een snel te maken roomtaart met gember of, als je daar niet van houdt, met vanille.

Lees meer »

Het nier- en diervriendelijke Kerstmenu 2015 »

Dit jaar geen vlees, vis of gevogelte, maar een volledig diervriendelijk NierNieuws Kerstmenu. Minder vlees eten is niet alleen prima voor uzelf, het is ook goed voor het voortbestaan van onze leefomgeving en met dit menu is het bewijs geleverd dat een Kerstfeest zonder vlees ook een heel lekkere belevenis kan zijn. Natuurlijk is het geheel weer natriumarm, niervriendelijk en voorzien van alle nodige waarden (natrium, kalium, eiwit, fosfaat, kilocalorieën en vocht).

Lees meer »

Gemberkoekjes »

Dit recept is voor ongeveer 35 koekjes. Je kunt de hoeveelheden heel makkelijk verdubbelen. Kneed het deeg niet te lang door: als de boter smelt zullen de koekjes minder bros zijn. Ingrediënten: 300 g bloem 125 g suiker mespunt nootmuskaat 1 tl gemberpoeder 200 g koude boter, in blokjes 8 bolletjes stemgember, fijngesneden (60 g) Bereiding: Meng bloem, suiker en specerijen. Voeg de boter toe en kneed tot een deeg. Voeg een beetje water toe als het te droog is.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.