Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Natural killercellen in niertransplantatie

Wanneer: donderdag 21-09-2017

Promotie C.M. Michelo: donderdag 21 september 2017, 12:30 uur
Titel proefschrift: NK cells in kidney transplantation: going viral

Promotor: prof. dr. I. Joosten
Co-promotor: dr. A. van der Meer

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: donderdag 27-07-2017
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties


Promotie: Resistente hypertensie en renale denervatie

De aanwezigheid van resistente hypertensie maakt de kans op hart- en vaatziekten 25-50% groter. In het SYMPATHY onderzoek werd renale denervatie onderzocht, een relatief nieuwe techniek om hypertensie te behandelen. De bloeddrukdaling na de behandeling renale denervatie bleek niet groter dan in de controlegroep die alleen met medicatie behandeld werd.

Resistente hypertensie is een te hoge bloeddruk ondanks gebruik van 3 bloeddrukverlagende medicijnen, waaronder een plastablet, of gebruik van 4 of meer bloeddrukverlagende middelen. Het komt veel voor bij patiënten met hypertensie en een voorgeschiedenis van vaatlijden of verminderde nierfunctie. Bij patiënten met nierinsufficiëntie is de kans op het bereiken van eindstadium nierfalen ruim 2 keer groter als ze aan de definitie van resistente hypertensie voldoen. Resistente hypertensie is vaker aanwezig bij patiënten die overgewicht hebben, langduriger en ernstiger vaatlijden, diabetes, en bij verminderde nierfunctie en albuminurie (eiwituitscheiding).

Lees meer »

Promotie: Renale denervatie wint het niet van bloeddrukverlagers »

Renale denervatie is een vrij nieuwe behandeling voor patiënten met een moeilijk behandelbare of onbehandelbare hypertensie (hoge bloeddruk). In haar proefschrift beschrijft Rosa de Jager dat deze behandeling de bloeddruk in het algemeen niet meer terugdringt dan bloeddrukverlagende geneesmiddelen. De studie laat ook zien dat een objectieve methode om therapietrouw te meten onmisbaar is voor een correcte diagnose en behandeling van hoge bloeddruk.

Lees meer »

Promotie: Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten »

Hoge bloeddruk (hypertensie) en chronische nierziekte verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Ongecontroleerde hypertensie heeft een aanzienlijke impact op patiënten met hart- en vaatziekten, vanwege de hoge prevalentie en het cardiovasculair-gerelateerde risico. De grootte van de nier kan mogelijk gebruikt worden om patiënten met een hoog risico te identificeren.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.