Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Hersenvliesontsteking bij verminderd functioneren van immuunsysteem

Wanneer: donderdag 12-04-2018

Bacteriële meningitis is een ernstige acute infectie van de hersenvliezen. Het wordt in meer dan 80 procent van de gevallen veroorzaakt door Streptococcus pneumoniae (pneumokokken) en Meisseria menigitidis (meningokokken).

Er zijn meerdere risicofactoren voor het krijgen van bacteriële meningitis, waarvan er veel te maken hebben met het verminderde functioneren van het immuunsysteem, zoals bij miltverwijdering, alcoholisme, hiv-infectie en het gebruik van geneesmiddelen die de afweer onderdrukken.

Kiril van Veen bestudeert de incidenten, de klinische kenmerken, het beloop en de uitkomst bij van bacteriële meningitis bij patiënten met verschillende aandoeningen leidend tot een toestand waarin de afweer is aangetast.

Promotie K. van Veen: donderdag 12 april 2018, 14:00 uur
Titel proefschrift: Bacterial meningitis in immunocompromised patients

Promotor: prof. dr. D. van de Beek
Copromotor: dr. M.C. Brouwer

Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-04-2018
Bron: AMC | Nog geen reacties
Promotie: Zoutbeperkt dieet verlaagt mogelijk risico op hart- en vaatziekten na niertransplantatie

Een zoutbeperkt dieet verlaagt de bloeddruk en daarmee mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij niertransplantatiepatiënten. Dat concludeert Laura de Vries in haar proefschrift. Bovendien laat ze zien dat een gepersonaliseerde behandeling, waarbij de dosis prednisolon wordt aangepast aan de hoeveelheid cortisol in de urine, hier in de toekomst mogelijk ook een rol bij kan spelen.

Het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is voor niertransplantatiepatiënten vele malen groter dan voor de gemiddelde mens. Dat komt doordat ze naast de ‘standaard’ risicofactoren als hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte, ook een slechtere nierfunctie hebben. Bovendien gebruiken ze medicijnen tegen afstoting van de donornier, zoals prednisolon. Prednisolon lijkt erg op het lichaamseigen stresshormoon cortisol en heeft onder meer hoge bloeddruk als bijwerking.

Lees meer »

Promotie: T-cel immuunsysteem bij terminaal nierfalen »

Promotie L. Huang: woensdag 18 april 2018, 09:30 – 11:30 uurTitel proefschrift: New Insights in the T-cell Immune System of End-stage Renal Disease Patients Promotor: prof.dr. C.C. BaanCo-promotores: dr. M.G.H. Betjes en dr. N.H.R. Litjens Locatie: Prof.Dr. Andries Querido zaal, Onderwijscentrum, Erasmus MC, Wytemaweg 80, 3015 CN Rotterdam

Promotie: Signaaltransductie na niertransplantatie »

Promotie N.M. Kannegieter: dinsdag 1 mei 2018, 13:30 – 15:30 uurTitel proefschrift: Monitoring Signal Transduction after Kidney Transplantation Promotor: prof.dr. C.C. BaanCo-promotor: dr. D.A. Hesselink Locatie: Prof.Dr. Andries Querido zaal, Onderwijscentrum, Erasmus MC, Wytemaweg 80, 3015 CN Rotterdam

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.