Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Zeldzame ziekte als model voor vaatverkalking

Wanneer: donderdag 15-02-2018

Verkalking van de vaatwand speelt een belangrijke rol in het optreden van hart- en vaatziekte en kan een aanknopingspunt zijn voor verdere preventieve behandeling. Vooral de verkalking van de middelste wand van de vaatwand (mediaverkalking), wat optreedt bij veroudering, diabetes mellitus en een verslechterde nierfunctie, leidt tot vaatziekte. Er is weinig bekend over de gevolgen van mediaverkalking.

Pseudoxanthoma elasticum (PXE) is een zeldzame, genetische verkalkingziekte waarbij al op jonge leeftijd mediaverkalking lijkt plaats te vinden. Naast de vaatverkalking hebben PXE patiënten typische huidafwijkingen (pseudoxanthomen) en oogafwijkingen die kunnen leiden tot ernstige slechtziendheid en blindheid. De ziekte PXE kan als model gebruikt worden om de gevolgen van mediaverkalking te bestuderen. In het proefschrift van Guido Kranenburg worden gevolgen van de ziekte PXE op het vaatstelsel onderzocht om zo meer te leren over de gevolgen van mediaverkalking.

Ook wordt het effect van bisfosfonaten op vaatverkalking en vaatziekte onderzocht. Op dit moment worden deze medicijnen gebruikt om botontkalking tegen te gaan, maar muizenstudies bij PXE laten zien dat deze medicijnen misschien vaatverkalking kunnen afremmen en een behandeling van PXE kunnen vormen.

Samenvattend laat dit proefschrift zien dat mediaverkalking leidt tot verstijving van slagaders en daarmee een hoger risico op hart- en vaatziekte, met name TIA’s, beroerte en vernauwde beenslagaders. Verder toont dit proefschrift aan dat bisfosfonaten het proces van verkalking en vaatziekte af kunnen remmen. Bij patiënten met PXE remt het bisfosfonaat etidronaat de vaatverkalking. Bisfosfonaten kunnen worden gebruikt om de ernstge ziekte PXE, waarvoor nog geen enkele behandeling beschikbaar was, te behandelen.

Promotie G. Kranenburg: donderdag 15 februari 2018
Titel proefschrift: Calcification-induced vascular disease: insights from pseudoxanthoma elasticum

Promotores: prof. dr. F.L.J. Visseren en prof. dr. P.A. de Jong
Co-promotor: dr. W. Spiering

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-02-2018
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Promotie: De rol van lichaamsblaasjes bij de regulatie van hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen, en verhoogt hiermee het overlijdensrisico. Met een prevalentie van 1 op de 3 volwassenen wereldwijd, is hypertensie één van de ernstigste gezondheidsproblemen. In

90% van de patiënten met hypertensie is de oorzaak onbekend.

In de nier bevindt zich een zouttransporter (NCC) die een essentiële rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Recentelijk is een nieuwe variant van deze zouttransporter ontdekt, die alleen in de mens voorkomt. Omar Tutakhel toonde tijdens zijn promotieonderzoek aan dat deze nieuwe variant fungeert als een volledig functioneel zout transporterend eiwit dat een belangrijke rol speelt bij (patho)fysiologische processen in de mens.

Ook toonde hij aan dat bepaalde lichaamsblaasjes als non-invasieve tool gebruikt kunnen worden om de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk te begeleiden. Deze zogeheten exosomen worden als kleine blaasjes door lichaamscellen afgescheiden in bloed en urine. In de toekomst kan het wellicht voor sommige ziekten een nierbiopt overbodig maken.

Promotie O.A.Z. Tutakhel: donderdag 15 februari 2018, 16:30 uur
Titel proefschrift: Alternative splicing-derived isoforms of the NaCl cotransporter and their role in hypertension

Promotores: prof. dr. R.J.M. Bindels, prof. dr. J.G.J. Hoederop en prof. dr. E. Hoorn
Co-promotor: dr. J.A.J. van der Wijst

Lees meer »

Promotie: Psychologische consequenties van levende nierdonatie »

Promotie G.A.A. Wirken: woensdag 18 april 2018, 14:30 uur Titel proefschrift: Psychosocial consequences of living kidney donation: from screening to intervention Promotores: prof. dr. A.W.M. Evers, prof. dr. L.B. Hilbrands en prof. dr. A. HoitsmaCo-promotor: dr. H. van Middendorp Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Minder ontstekingsreactie door niertransplantatie met heparine »

Behandeling met afgeleiden van het antibloedstollingsmedicijn heparine kan helpen om ontstekingsprocessen in de nier na een niertransplantatie te remmen. Deze ‘heparine-afgeleiden’ kunnen op meerdere punten in het ontstekingsproces ingrijpen en zijn daardoor mogelijk geschikt voor gebruik in de klinische praktijk. Dat concludeert Ditmer Talsma in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde op basis van literatuurstudies en proefdieronderzoek.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.