Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Belatacept na niertransplantatie

Promotie G.N. de Graav: dinsdag 19 april 2017, 15:30 uur
Titel proefschrift: Cytotoxicity and T-B Cell Crosstalk in Belatacept-Treated Kidney Transplant Patients

Promotores: prof.dr. C.C. Baan en prof.dr. W. Weimar
Copromotor dr. D.A. Hesselink

Locatie: Prof.Dr. Andries Querido zaal, Onderwijscentrum, Erasmus MC, Wytemaweg 80, Rotterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 18-04-2017
Bron: Erasmus Universiteit | Nog geen reacties


Promotie: T-cellen, ontstekingen en afweer

Het doel van het promotieonderzoek van Alessandra Petrelli was om te begrijpen hoe chronische ontstekingen van de aangedane organen in Chronische inflammatoire ziektes (CID) T-cel eigenschappen beïnvloeden. De nadruk lag hierbij op een van de meest voorkomende auto-immuunziektes bij kinderen: Juveniele Idiopatische Arthritis (JIA), maar ze heeft zich ook bezig gehouden met niertransplantatie.

Chronische inflammatoire ziektes (CID) worden gekenmerkt door terugkerende ontstekingen in specifieke organen, waarvoor het immuunsysteem verantwoordelijk is. T-cellen zijn een essentiële component van het immuunsysteem, en als deze cellen ontregeld raken kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van CID.

In dit proefschrift heeft Petrelli subgroepen van T-cellen geïdentificeerd die mogelijk schadelijke eigenschappen hebben, specifiek op de plekken van de ontsteking. Ze beschrijft bijvoorbeeld dat deze T-cellen niet gevoelig zijn voor onderdrukking van hun functies, en duidelijke tekenen van activatie en ontsteking laten zien. Daarnaast zijn er specifieke moleculen verhoogd aanwezig die ervoor zorgen dat T-cellen overleven en schadelijke functies kunnen uitoefenen.

Lees meer »

Promotie: Nierschade na hartoperatie »

Jaarlijks worden in Nederland ruim 16.000 hartoperaties verricht. Twee van de meest voorkomende complicaties na hartchirurgie zijn atriumfibrilleren, een snelle hartritmestoornis, en nierschade. Uit het promotieonderzoek van Kirolos Jacob blijkt dat ontsteking een belangrijke rol speelt in het ontstaan van postoperatieve nierschade, maar het laat ook zien dat er geen verband bestaat tussen de inflammatoire respons en postoperatief atriumfibrilleren.

Lees meer »

Promotie: Overlevingskansen nierpatiŽnten voorspellen »

Promotie A.C. Hemke: woensdag 28 juni 2017, 12:30 uur Titel proefschrift: Survival prediction of patients starting renal replacement therapy Promotor: prof. dr. A.J. Hoitsma Copromotores: dr. M.B.A. Heemskerk en dr. M. van Diepen Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.