Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: De rol van lichaamsblaasjes bij de regulatie van hoge bloeddruk

Wanneer: donderdag 15-02-2018

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen, en verhoogt hiermee het overlijdensrisico. Met een prevalentie van 1 op de 3 volwassenen wereldwijd, is hypertensie één van de ernstigste gezondheidsproblemen. In ~90% van de patiënten met hypertensie is de oorzaak onbekend.

In de nier bevindt zich een zouttransporter (NCC) die een essentiële rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Recentelijk is een nieuwe variant van deze zouttransporter ontdekt, die alleen in de mens voorkomt. Omar Tutakhel toonde tijdens zijn promotieonderzoek aan dat deze nieuwe variant fungeert als een volledig functioneel zout transporterend eiwit dat een belangrijke rol speelt bij (patho)fysiologische processen in de mens.

Ook toonde hij aan dat bepaalde lichaamsblaasjes als non-invasieve tool gebruikt kunnen worden om de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk te begeleiden. Deze zogeheten exosomen worden als kleine blaasjes door lichaamscellen afgescheiden in bloed en urine. In de toekomst kan het wellicht voor sommige ziekten een nierbiopt overbodig maken.

Promotie O.A.Z. Tutakhel: donderdag 15 februari 2018, 16:30 uur
Titel proefschrift: Alternative splicing-derived isoforms of the NaCl cotransporter and their role in hypertension

Promotores: prof. dr. R.J.M. Bindels, prof. dr. J.G.J. Hoederop en prof. dr. E. Hoorn
Co-promotor: dr. J.A.J. van der Wijst

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: maandag 29-01-2018
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties
Dendritische cellen in donornier voorspellen afstoting

Een relatief laag aantal dendritische cellen in een getransplanteerde nier is mogelijk een aanwijzing dat het lichaam bezig is de donornier af te stoten, zo blijkt uit recent Canadees-Amerikaans onderzoek.

Dendritische cellen zijn onderdeel van het menselijk immuunsysteem. Eén van hun taken is het herkennen van antigenen (lichaamsvreemd materiaal), deze op te pakken, en te transporteren naar de lymfeklieren, waar het antigen wordt aangeboden aan T- en B-cellen. Deze cellen 'leren' zodoende hoe ze dit antigen moeten bestrijden, en zo begint de immuunrespons van het lichaam op het antigen.

Als de bloedtoevoer naar een weefsel wordt hersteld, nadat het enige tijd zonder bloedtoevoer heeft gezeten ontstaat er 'ischemie-reperfusieschade', kortweg 'reperfusieschade', aan het weefsel. Dit gebeurt ook nadat de bloedtoevoer naar een donornier wordt hersteld. De reperfusieschade veroorzaakt een dendritische respons; de dendritische cellen worden actief, en migreren naar de lymfeklieren, om een immuunrespons op te wekken.

Lees meer »

Pijnstillers schadelijk voor nieren hardlopers »

Uit onderzoek van artsen van VieCuri Medisch Centrum blijkt dat hardlopen gepaard kan gaan met milde nierschade en dat die schade toeneemt bij het gebruik van pijnstillers uit de categorie NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen) tijdens het hardlopen. Bijna één derde van de recreatieve lopers van een halve marathon in dit onderzoek gebruikt pijnstillers. Dat schrijft VieCuri op zijn website. Het viel de onderzoekers op dat hardlopers regelmatig klachten melden.

Lees meer »

NierpatiŽnten hebben verminderde cellulaire afweer tegen gordelroos »

Personen met een verminderde afweer hebben een verhoogd risico op gordelroos en complicaties daarvan. Christien Rondaan toont in haar proefschrift aan dat deze personen een verminderde cellulaire afweer hebben tegen het varicella-zostervirus, dat waterpokken en gordelroos kan veroorzaken. Het varicella-zostervirus veroorzaakt waterpokken, en blijft na deze eerste infectie zogenaamd latent aanwezig in het lichaam.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.