Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Apotheker aan huis helpt nierpatiŽnten niet

Door Gerard Kok 

Gemiddeld genomen komen patiënten met matige tot ernstige nierinsufficiëntie relatief vaak in het ziekenhuis terecht, als je dat vergelijkt met andere chronisch zieken. Artsen uit Seattle (Noordwest-Amerika) hoopten het aantal ziekenhuisopnames van deze nierpatiënten te verminderen, door deze, na afloop van een ziekenhuisopname, een stoomcursus medicijngebruik te geven. Helaas haalde dit weinig uit, het aantal opnames bleef nagenoeg gelijk.

Het onderzoek omvatte 141 nierpatiënten met matige tot ernstige nierproblemen, maar (nog) niet dialyserend. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: één groep met patiënten die binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis thuis een apotheker op bezoek kregen, die een 'actieplan medicijnen' bij zich had. Dit plan bevatte een overzicht van alle medicijnen die deze patiënt gebruikte, en een schema voor inname. Het plan werd door de apotheker met de patiënt doorgenomen. Het doel hiervan was een nieuwe ziekenhuisopname binnen 90 dagen te voorkomen. De andere groep kreeg geen huisbezoek.

Na afloop bleek dat het niet veel had uitgehaald. Zowel 26% van de patiënten die huisbezoek hadden gekregen, als 26% van de patiënten die dat niet hadden gehad, kwamen opnieuw in het ziekenhuis terecht. In beide groepen waren de voornaamste redenen om heropgenomen te worden: cardiovasculaire gebeurtenissen, infecties, en nierziekten. Naar de oorzaken moeten we nog gissen; daar gaat het onderzoek niet op in; de enige conclusie die rest is dat het thuis doornemen van het medicijngebruik, in elk geval in deze studie, niet helpt om heropnames te verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-01-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Maagverkleining verlaagt risico nierproblemen

Ernstig overgewicht brengt allerlei gezondheidsrisico's met zich mee. Onder die risico's is ook een verhoogd risico om nierinsufficiëntie te ontwikkelen. Om het overgewicht te verminderen kan bariatrische chirurgie worden ingezet, maar zou dit ook positieve gevolgen hebben voor het risico op nierproblemen? Recent Amerikaans onderzoek suggereert van wel.

Patiënten met ernstig overgewicht lopen een hoger risico op nierproblemen dan hun gezonde leeftijdsgenoten, naast de wellicht bekendere risico's als hart- en vaatziekten, diabetes en slaapapneu. Al deze risico's verlagen de levensverwachting van deze patiënten aanzienlijk, en ook sociaal en psychisch brengt ernstig overgewicht de nodige problemen met zich mee. Een belangrijk doel in de behandeling van deze ziekte is daarom om het overgewicht te verlagen.

In eerste instantie wordt daarbij gekozen voor een behandeling waarbij niet wordt geopereerd, dus bijvoorbeeld met behulp van een diëtist, om een gezonder eetpatroon aan te leren, of een personal coach om meer te bewegen. Als zo'n behandeling niet werkt, kan worden gekozen voor een 'bariatrische operatie', zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een maagband, die de maag kunstmatig verkleint. Omdat dit geheel eigen risico's met zich meebrengt is dit doorgaans alleen een optie als eerdere behandelingen niet zijn aangeslagen.

Lees meer »

Duitse donatiebereidheid zakt onder kritische grens  »

Duitsland heeft weinig donoren. Dat is al jaren zo, en geen nieuws. Maar nu begint het toch een beetje ongemakkelijk te worden. Het aantal donoren per miljoen inwoners is namelijk onder een kritieke grens gezakt. Sinds 2012 daalt het aantal postmortale donoren in Duitsland. Dat is iets waar wel over gediscussieerd wordt en wat ook de politiek bezighoudt, maar wat nog niet veel gevolgen heeft gehad.

Lees meer »

Thema-avond Orgaandonatie met Pia Dijkstra »

Op maandagavond 22 januari organiseert D66 een thema-avond over orgaandonatie, waar het verhaal van patiënten centraal staat. Wat doet het met je wanneer je op de wachtlijst staat voor orgaandonatie, en alleen met een nieuw orgaan beter kan worden? Wat voor effect heeft dat op je omgeving? Hoe ziet je dagelijks leven eruit? Over dit thema heeft D66 een documentaire gemaakt.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.