Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Apotheker aan huis helpt nierpatiŽnten niet

Door Gerard Kok 

Gemiddeld genomen komen patiënten met matige tot ernstige nierinsufficiëntie relatief vaak in het ziekenhuis terecht, als je dat vergelijkt met andere chronisch zieken. Artsen uit Seattle (Noordwest-Amerika) hoopten het aantal ziekenhuisopnames van deze nierpatiënten te verminderen, door deze, na afloop van een ziekenhuisopname, een stoomcursus medicijngebruik te geven. Helaas haalde dit weinig uit, het aantal opnames bleef nagenoeg gelijk.

Het onderzoek omvatte 141 nierpatiënten met matige tot ernstige nierproblemen, maar (nog) niet dialyserend. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: één groep met patiënten die binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis thuis een apotheker op bezoek kregen, die een 'actieplan medicijnen' bij zich had. Dit plan bevatte een overzicht van alle medicijnen die deze patiënt gebruikte, en een schema voor inname. Het plan werd door de apotheker met de patiënt doorgenomen. Het doel hiervan was een nieuwe ziekenhuisopname binnen 90 dagen te voorkomen. De andere groep kreeg geen huisbezoek.

Na afloop bleek dat het niet veel had uitgehaald. Zowel 26% van de patiënten die huisbezoek hadden gekregen, als 26% van de patiënten die dat niet hadden gehad, kwamen opnieuw in het ziekenhuis terecht. In beide groepen waren de voornaamste redenen om heropgenomen te worden: cardiovasculaire gebeurtenissen, infecties, en nierziekten. Naar de oorzaken moeten we nog gissen; daar gaat het onderzoek niet op in; de enige conclusie die rest is dat het thuis doornemen van het medicijngebruik, in elk geval in deze studie, niet helpt om heropnames te verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-01-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Ouderen met slechte nieren vallen zelfs in vroege stadia van de aandoening vaker

Ouderen met een verminderde nierfunctie gaan moeilijker lopen en hebben daardoor een grotere kans dat ze ten val komen met alle gevolgen van dien. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nephrology Dialysis Transplantation.

Van meer dan veertienhonderd Rotterdammers uit de wijk Ommoord met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar analyseerden zij gegevens over de nierfunctie, gemeten met de glomerulaire filtratiesnelheid en de albumine-creatinineratio. Daarvoor brachten de deelnemers hun ochtendurine naar het onderzoekscentrum. Ook lieten de onderzoekers de deelnemers daar over een zes meter lange mat met sensoren lopen. Deze elektronische loopmat meet nauwkeurig hoe snel iemand loopt, of iemand als een koorddanser met de voeten achter elkaar, dus hiel tegen teen over een zichtbare lijn, kan lopen, maar ook bijvoorbeeld of de stappen ongeveer even groot en even snel zijn of dat er meer variatie tussen de verschillende stappen zit.

Het bleek dat mensen met een slechtere nierfunctie ook slechter scoorden op de looptest. Ze liepen langzamer en hadden meer variatie in de stappen. Ook bleken zij in het voorgaande jaar vaker te zijn gevallen.

Lees meer »

Minder risico op nierschade RA-patiŽnten door malariamedicijn »

Het vermoeden bestaat dat patiënten met reumatoïde artritis een groter risico lopen op nierfalen later in hun leven dan hun gezonde medemensen. Het is niet duidelijk waar dat hogere risico door wordt veroorzaakt: mogelijk zijn chronische ontstekingen de boosdoener, maar het zou ook kunnen zijn dat medicijnen tegen reumatoïde artritis slecht zijn voor de nieren.

Lees meer »

Nierstichting en NVN kiezen voor gezamenlijke website »

De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) introduceerden vanochtend de gezamenijke website nieren.nl. De site biedt een online omgeving voor nierpatiënten, hun naasten en andere betrokkenen. Op nieren.nl kunnen bezoekers informatie vinden over nierschade en over het leven met een nieraandoening. Er is ook onderling contact mogelijk in een veilige online omgeving.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.