Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kleine hoeveelheid lood is al schadelijk voor nieren

Door Merel Dercksen 

Volgens onderzoekers van de Emory University in Atlanta is lood ook in lage concentraties giftig voor de nieren. Langdurige blootstelling vergroot het risico op nierfalen, concluderen ze uit onderzoek met meetgegevens die meer dan tien jaar beslaan.

De onderzoekers hadden de beschikking over de gegevens van bijna 60.000 volwassen mannen die in een onderzoeksprogramma gevolgd werden. De mannen werden in hun werk blootgesteld aan lood, daarom is van elk van hen op meerdere momenten de hoeveelheid lood in hun bloed gemeten. Lood veroorzaakt in hoge doseringen nierproblemen, in Nigeria speelt dat bijvoorbeeld. Over het effect van lage doseringen is nog veel minder bekend.

Uit de vergelijking van de mannen met de algemene bevolking blijkt dat een zeer lage hoeveelheid lood in het bloed het risico op nierfalen op termijn niet verhoogt. Maar bij degenen die op enig moment meer dan 51 μg/dL in hun bloed hadden, vallen anderhalf keer zo vaak de nieren uit als verwacht zou worden. Niet-blanke deelnemers lijken meer schade door lood te ondervinden dan hun blanke collega's.

De onderzoekers merken op dat er per deelnemer maar een paar metingen zijn verricht en dat ze niets weten van verdere ziekte en gezondheid van de deelnemers gedurende de tijd dat ze gevolgd werden. Maar omdat het om zulke grote aantallen mensen gaat stellen ze wel dat de huidige grenzen voor lood in het bloed als gevolg van blootstelling op het werk in de Verenigde Staten mogelijk te hoog liggen, en naar beneden zouden moeten om nierproblemen te voorkomen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-03-2014
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Ouderen met slechte nieren vallen zelfs in vroege stadia van de aandoening vaker

Ouderen met een verminderde nierfunctie gaan moeilijker lopen en hebben daardoor een grotere kans dat ze ten val komen met alle gevolgen van dien. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Nephrology Dialysis Transplantation.

Van meer dan veertienhonderd Rotterdammers uit de wijk Ommoord met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar analyseerden zij gegevens over de nierfunctie, gemeten met de glomerulaire filtratiesnelheid en de albumine-creatinineratio. Daarvoor brachten de deelnemers hun ochtendurine naar het onderzoekscentrum. Ook lieten de onderzoekers de deelnemers daar over een zes meter lange mat met sensoren lopen. Deze elektronische loopmat meet nauwkeurig hoe snel iemand loopt, of iemand als een koorddanser met de voeten achter elkaar, dus hiel tegen teen over een zichtbare lijn, kan lopen, maar ook bijvoorbeeld of de stappen ongeveer even groot en even snel zijn of dat er meer variatie tussen de verschillende stappen zit.

Het bleek dat mensen met een slechtere nierfunctie ook slechter scoorden op de looptest. Ze liepen langzamer en hadden meer variatie in de stappen. Ook bleken zij in het voorgaande jaar vaker te zijn gevallen.

Lees meer »

Erfelijke 'kinder'nierziekte komt ook bij volwassenen voor »

In ons interview met Rozemarijn Snoek kwam het anderhalve maand geleden al ter sprake maar nu is het groot nieuws: ook volwassenen kunnen de erfelijke nierziekte nefronoftise hebben, zonder dat de diagnose al op de kinderleeftijd gesteld is kunnen worden. Nefronoftise is een erfelijke ziekte, die vaak ontstaat door een fout in het NPHP1-gen. Omdat de aandoening bij kinderen tot uiting komt en vaak al op jonge leeftijd voor ernstige nierschade zorgt, staat het bekend als een kinderziekte.

Lees meer »

Niercellen maken littekenvorming zelf erger »

Door Koen Groeneweg – Een interview met onderzoeker Jenny Eymael uit het Radboudumc over haar onderzoek naar littekenvorming bij nierziektes. Dit onderzoek is in december 2017 gepubliceerd in Kidney International en is hier te vinden. Jenny Eymael heeft Biomedische Wetenschappen gestudeerd en zij werkt nu sinds 2,5 jaar aan promotie-onderzoek op de afdelingen Pathologie en Nierziekten, onder leiding van hoofdonderzoekers Bart Smeets en Johan van der Vlag.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.