Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Dotteren nierslagader verbetert bloedvoorziening nieren niet

Door Merel Dercksen 

Wanneer de slagaders naar de nieren sterk zijn vernauwd doordat iemand aan atherosclerose lijdt, kunnen die met behulp van een ballonnetje of door een chirurgische ingreep weer open gemaakt worden: revascularisatie. Maar er zijn niet veel mensen die na die ingreep een betere nierfunctie hebben dan ervoor. Sterker: zelfs de doorbloeding van de nieren verbetert vaak amper.

Er wordt wel gedacht dat de geringe toename van de nierfunctie komt doordat de verminderde nierfunctie van deze patiënten niet, of niet alleen, het directe gevolg is van de verminderde bloedvoorziening van de nieren, maar doordat er ook sprake is van schade aan de kleine vaatjes in de nieren. Het is goed voor te stellen dat eenmaal ontstane schade aan de nieren niet ineens verdwijnt wanneer de bloedstroom weer goed op gang komt.

Finse wetenschappers besloten te meten wat het effect van revascularisatie op de doorbloeding van de nieren nu precies is. Zij deden dat door bij 17 patiënten die aan een (8) of aan twee (9) zijden een revascularisatie van de nierslagaders ondergingen tweemaal een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) uit te voeren: eenmaal voor en eenmaal na de ingreep. De meeste patiënten ondergingen de ingreep nadat ze een niet onder controle te brengen hoge bloeddruk hadden.

Voor de ingreep zagen de onderzoekers een verband tussen de doorbloeding van de nieren en de mate van stenose, de vernauwing. Maar na revascularisatie nam de doorbloeding gemiddeld genomen niet duidelijk toe. 'Onze gegevens bevestigen de data uit eerdere onderzoeken, dat de ernst van de sclerose in de nierslagaders niets zegt over de respons op revascularisatie.'

Er zijn ook studies waaruit blijkt, dat als er na dotteren van de nierslagader een stent geplaatst wordt, deze meestal te klein is. Dat vermindert het positieve effect op de doorbloeding en zorgt ervoor dat alles sneller weer dichtslibt dan bij een stent met een juiste maat het geval zou zijn.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-07-2012
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties


Lokeiwit remt nierschade bij membraneuze nefropathie

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester (Verenigd Koninkrijk) hebben een doorbraak geforceerd in het begrip van het mechanisme achter membraneuze nefropathie (MN). Dit opent de weg voor nieuwe behandelmethoden van deze nierziekte.

Membraneuze nefropathie is een auto-immuunziekte waarbij de nierfilters (glomeruli) met de tijd beschadigd raken. Meestal is de ziekte primair (er is dan geen onderliggende oorzaak). De nierfilters raken aangetast doordat antilichamen van het immuunsysteem het PLA2R eiwit aanvallen, en neerslaan tegen de wanden van de nierfilters. De ziekte is zeldzaam (naar schatting jaarlijks 100 nieuwe gevallen in België en 150 in Nederland), maar desondanks wel de belangrijkste oorzaak voor nefrotisch syndroom.

De Engelse onderzoekers zijn er in geslaagd de 'epitoop' van het PLA2R eiwit te identificeren. De epitoop is het deel dat door antilichamen wordt gebruikt om een eiwit als vijand te herkennen. Het gedeelte van het antilichaam dat de epitoop herkent heet zelf de 'paratoop'. Met de kennis hoe de epitoop eruit ziet kan wellicht een 'lokeiwit' worden gemaakt, dat dezelfde epitoop bevat, waardoor de antilichamen het lokeiwit gaan aanvallen, in plaats van het PLA2R eiwit. Een andere optie is om dat lokeiwit te verwerken in een immunoadsorptiekolom waar het bloed van de patiënt doorheen stroomt, zodat deze gebonden antilichamen uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Lees meer »

Nieronderzoek ruim bedeeld in subsidieronde NWO »

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt veel geld in niergerelateerd onderzoek. Gisteren maakte de organisatie de ontvangers van de nieuwste Vidi-beurzen bekend. Onder hen zijn drie onderzoekers die zich bezig houden met een nefrologisch onderwerp. De Vidi-beurs is onderdeel van de vernieuwingsimpuls. Binnen dit programma geeft NWO persoonsgebonden beurzen aan wetenschappers die daarmee een eigen, vernieuwende onderzoekslijn kunnen opzetten.

Lees meer »

Verbetering lange termijn transplantatie in zicht »

De donornieren van getransplanteerden die behandeld zijn met belatacept doen het zeven jaar na de transplantatie beter dan patiënten die met ciclosporine zijn behandeld. Dit blijkt uit onderzoek dat vorige week werd gepresenteerd tijdens het 2015 American Transplant Congress in Philadelphia. Het onderzoek sluit goed aan bij dit artikel van vorige week.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.