Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Tegengaan hyperfiltratie kan nieren beschermen bij diabetes

Door Merel Dercksen 

Bij beginnende nierschade kunnen de nefronen die nog wel goed zijn harder gaan werken, zodat de totale filtratiecapaciteit van de nier in eerste instantie gelijk blijft. De beginnende schade wordt zo gemaskeerd. Vooral bij patiënten met diabetes type 2 treedt deze hyperfiltratie nogal eens op. Wanneer dit blijft bestaan, gaat hun nierfunctie uiteindelijk harder achteruit.

Italiaanse wetenschappers hebben een studie gedaan met als doel te beschrijven hoe vaak hyperfiltratie (met een filtratiesnelheid van meer dan 120 ml/minuut) voorkomt onder diabetespatiënten met weinig tot geen eiwitverlies in de urine. Ook hebben ze onderzocht welke factoren bepalen of deze patiënten hyperfiltratie, een achteruitgang van de filtratiesnelheid en het begin of een verergering van nefropathie meemaken. Hun onderzoekspopulatie bestond uit 600 patiënten met diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Deze mensen deden mee aan een onderzoek naar bloeddrukverlagende medicijnen, waarbij de streefwaarde voor de bloeddruk op 120/80 mmHg lag.

Bij het begin van het onderzoek was er bij 15 procent van de patiënten sprake van hyperfiltratie. In de vier jaar die het onderzoek duurde nam de filtratiesnelheid met gemiddeld enkele ml/min per jaar af. Maar dat blijkt via verschillende patronen te verlopen, waaraan verschillende vervolgscenario's vastzitten. Patiënten met hyperfiltratie bij wie de filtratiesnelheid in de eerste zes maanden snel afnam, hadden daarna juist een trage achteruitgang van de nierfunctie. Maar er waren ook patiënten bij wie de hyperfiltratie bleef bestaan, en zij kregen veel vaker eiwit in de urine dan de anderen. Verder vertoonde een verbetering van de hyperfiltratie een duidelijk verband met een betere controle van de bloeddruk en de glucosehuishouding.

Ondanks de behandeling van bloeddruk en glucosehuishouding hebben patiënten met diabetes type 2 een relatief snelle achteruitgang van de filtratiesnelheid van de nieren. Hyperfiltratie, wat optreedt bij een subgroep van deze patiënten, lijkt bij te dragen aan achteruitgang van de nierfunctie, wanneer het blijft bestaan. Of het zinvol is hyperfiltratie actief te verbeteren om te proberen de nieren te beschermen, is het onderzoeken waard, sluiten de wetenschappers dit onderzoek af.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-08-2012
Bron: Diabetes Care | Nog geen reacties


Lokeiwit remt nierschade bij membraneuze nefropathie

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester (Verenigd Koninkrijk) hebben een doorbraak geforceerd in het begrip van het mechanisme achter membraneuze nefropathie (MN). Dit opent de weg voor nieuwe behandelmethoden van deze nierziekte.

Membraneuze nefropathie is een auto-immuunziekte waarbij de nierfilters (glomeruli) met de tijd beschadigd raken. Meestal is de ziekte primair (er is dan geen onderliggende oorzaak). De nierfilters raken aangetast doordat antilichamen van het immuunsysteem het PLA2R eiwit aanvallen, en neerslaan tegen de wanden van de nierfilters. De ziekte is zeldzaam (naar schatting jaarlijks 100 nieuwe gevallen in België en 150 in Nederland), maar desondanks wel de belangrijkste oorzaak voor nefrotisch syndroom.

De Engelse onderzoekers zijn er in geslaagd de 'epitoop' van het PLA2R eiwit te identificeren. De epitoop is het deel dat door antilichamen wordt gebruikt om een eiwit als vijand te herkennen. Het gedeelte van het antilichaam dat de epitoop herkent heet zelf de 'paratoop'. Met de kennis hoe de epitoop eruit ziet kan wellicht een 'lokeiwit' worden gemaakt, dat dezelfde epitoop bevat, waardoor de antilichamen het lokeiwit gaan aanvallen, in plaats van het PLA2R eiwit. Een andere optie is om dat lokeiwit te verwerken in een immunoadsorptiekolom waar het bloed van de patiënt doorheen stroomt, zodat deze gebonden antilichamen uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Lees meer »

Nieronderzoek ruim bedeeld in subsidieronde NWO »

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt veel geld in niergerelateerd onderzoek. Gisteren maakte de organisatie de ontvangers van de nieuwste Vidi-beurzen bekend. Onder hen zijn drie onderzoekers die zich bezig houden met een nefrologisch onderwerp. De Vidi-beurs is onderdeel van de vernieuwingsimpuls. Binnen dit programma geeft NWO persoonsgebonden beurzen aan wetenschappers die daarmee een eigen, vernieuwende onderzoekslijn kunnen opzetten.

Lees meer »

Verbetering lange termijn transplantatie in zicht »

De donornieren van getransplanteerden die behandeld zijn met belatacept doen het zeven jaar na de transplantatie beter dan patiënten die met ciclosporine zijn behandeld. Dit blijkt uit onderzoek dat vorige week werd gepresenteerd tijdens het 2015 American Transplant Congress in Philadelphia. Het onderzoek sluit goed aan bij dit artikel van vorige week.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.