Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Tegengaan hyperfiltratie kan nieren beschermen bij diabetes

Door Merel Dercksen 

Bij beginnende nierschade kunnen de nefronen die nog wel goed zijn harder gaan werken, zodat de totale filtratiecapaciteit van de nier in eerste instantie gelijk blijft. De beginnende schade wordt zo gemaskeerd. Vooral bij patiënten met diabetes type 2 treedt deze hyperfiltratie nogal eens op. Wanneer dit blijft bestaan, gaat hun nierfunctie uiteindelijk harder achteruit.

Italiaanse wetenschappers hebben een studie gedaan met als doel te beschrijven hoe vaak hyperfiltratie (met een filtratiesnelheid van meer dan 120 ml/minuut) voorkomt onder diabetespatiënten met weinig tot geen eiwitverlies in de urine. Ook hebben ze onderzocht welke factoren bepalen of deze patiënten hyperfiltratie, een achteruitgang van de filtratiesnelheid en het begin of een verergering van nefropathie meemaken. Hun onderzoekspopulatie bestond uit 600 patiënten met diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Deze mensen deden mee aan een onderzoek naar bloeddrukverlagende medicijnen, waarbij de streefwaarde voor de bloeddruk op 120/80 mmHg lag.

Bij het begin van het onderzoek was er bij 15 procent van de patiënten sprake van hyperfiltratie. In de vier jaar die het onderzoek duurde nam de filtratiesnelheid met gemiddeld enkele ml/min per jaar af. Maar dat blijkt via verschillende patronen te verlopen, waaraan verschillende vervolgscenario's vastzitten. Patiënten met hyperfiltratie bij wie de filtratiesnelheid in de eerste zes maanden snel afnam, hadden daarna juist een trage achteruitgang van de nierfunctie. Maar er waren ook patiënten bij wie de hyperfiltratie bleef bestaan, en zij kregen veel vaker eiwit in de urine dan de anderen. Verder vertoonde een verbetering van de hyperfiltratie een duidelijk verband met een betere controle van de bloeddruk en de glucosehuishouding.

Ondanks de behandeling van bloeddruk en glucosehuishouding hebben patiënten met diabetes type 2 een relatief snelle achteruitgang van de filtratiesnelheid van de nieren. Hyperfiltratie, wat optreedt bij een subgroep van deze patiënten, lijkt bij te dragen aan achteruitgang van de nierfunctie, wanneer het blijft bestaan. Of het zinvol is hyperfiltratie actief te verbeteren om te proberen de nieren te beschermen, is het onderzoeken waard, sluiten de wetenschappers dit onderzoek af.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-08-2012
Bron: Diabetes Care | Nog geen reacties


Zorgen en twijfels bij patiŽnt verhinderen plaatsing op wachtlijst

Slechts één op de vijf dialysepatiënten staat in Nederland op de wachtlijst voor niertransplantatie. Leeftijd, meerdere ziekten, conditie; allerlei redenen liggen hieraan ten grondslag. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat niet alleen medische redenen, maar vooral ook zorgen over transplantatie een grote rol spelen bij plaatsing op een wachtlijst. Met name bij oudere volwassenen en vrouwen.

Een toekomst waarin vriendschappen, werk en gezinsleven de normaalste zaak van de wereld zijn; het is niet voor iedere nierpatiënt weggelegd. Dialyse neemt ongeveer 10 tot 15 procent van een normale nierfunctie over. Genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties maar te weinig om van een goede gezondheid te spreken. Transplantatie biedt het beste toekomstperspectief. Toch komt lang niet iedere patiënt – die medisch gezien getransplanteerd kan worden – op een wachtlijst. Waarom niet? Welke factoren liggen hieraan ten grondslag?

Lees meer »

Nierstenen en hartziekte gaan vooral bij vrouwen samen »

Nierstenen gaan samen met een verhoogd risico op coronaire hartziekte, vooral bij vrouwen, zo blijkt uit nieuw Chinees onderzoek. De onderzoekers zijn nogal verrast dat het risico voor vrouwen zoveel hoger is, maar een goede verklaring laat nog even op zich wachten. Coronaire hartziekte ontstaat als er vernauwingen of verstoppingen optreden in de kransslagaders, de slagaders die het hart zelf van bloed voorzien.

Lees meer »

Soort dialyse bij SLE maakt niet uit »

Voor patiŽnten met nierfalen als gevolg van Systemische Lupus Erythematodes (SLE) maakt het niet uit of ze starten met hemodialyse of buikspoeling: op de middellange termijn zijn de overlevingskansen gelijk. De Amerikaanse onderzoekers die aan deze studie hebben gewerkt, constateren dat er eigenlijk niet bekend is of het voor de sterfte onder patiŽnten met SLE uitmaakt met welke vorm van dialyse ze starten.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.