Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Tegengaan hyperfiltratie kan nieren beschermen bij diabetes

Door Merel Dercksen 

Bij beginnende nierschade kunnen de nefronen die nog wel goed zijn harder gaan werken, zodat de totale filtratiecapaciteit van de nier in eerste instantie gelijk blijft. De beginnende schade wordt zo gemaskeerd. Vooral bij patiënten met diabetes type 2 treedt deze hyperfiltratie nogal eens op. Wanneer dit blijft bestaan, gaat hun nierfunctie uiteindelijk harder achteruit.

Italiaanse wetenschappers hebben een studie gedaan met als doel te beschrijven hoe vaak hyperfiltratie (met een filtratiesnelheid van meer dan 120 ml/minuut) voorkomt onder diabetespatiënten met weinig tot geen eiwitverlies in de urine. Ook hebben ze onderzocht welke factoren bepalen of deze patiënten hyperfiltratie, een achteruitgang van de filtratiesnelheid en het begin of een verergering van nefropathie meemaken. Hun onderzoekspopulatie bestond uit 600 patiënten met diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Deze mensen deden mee aan een onderzoek naar bloeddrukverlagende medicijnen, waarbij de streefwaarde voor de bloeddruk op 120/80 mmHg lag.

Bij het begin van het onderzoek was er bij 15 procent van de patiënten sprake van hyperfiltratie. In de vier jaar die het onderzoek duurde nam de filtratiesnelheid met gemiddeld enkele ml/min per jaar af. Maar dat blijkt via verschillende patronen te verlopen, waaraan verschillende vervolgscenario's vastzitten. Patiënten met hyperfiltratie bij wie de filtratiesnelheid in de eerste zes maanden snel afnam, hadden daarna juist een trage achteruitgang van de nierfunctie. Maar er waren ook patiënten bij wie de hyperfiltratie bleef bestaan, en zij kregen veel vaker eiwit in de urine dan de anderen. Verder vertoonde een verbetering van de hyperfiltratie een duidelijk verband met een betere controle van de bloeddruk en de glucosehuishouding.

Ondanks de behandeling van bloeddruk en glucosehuishouding hebben patiënten met diabetes type 2 een relatief snelle achteruitgang van de filtratiesnelheid van de nieren. Hyperfiltratie, wat optreedt bij een subgroep van deze patiënten, lijkt bij te dragen aan achteruitgang van de nierfunctie, wanneer het blijft bestaan. Of het zinvol is hyperfiltratie actief te verbeteren om te proberen de nieren te beschermen, is het onderzoeken waard, sluiten de wetenschappers dit onderzoek af.

sterren Gepubliceerd: maandag 06-08-2012
Bron: Diabetes Care | Nog geen reacties


Streefgewicht dialysepatiŽnt wordt vaak niet bereikt

Iedereen die iets van dialyse weet zal beamen dat ultrafiltratie, het verwijderen van vocht, een zeer belangrijk onderdeel van de dialyse is. Doe je dat niet, dan loopt de patiŽnt met alles wat hij drinkt verder vol. Maar is dat streefgewicht nu echt zo belangrijk? Of kun je net zo goed een beetje uit de losse pols vocht onttrekken?

Hoeveel vocht er elke hemodialysebehandeling onttrokken dient te worden, wordt bepaald op basis van het streefgewicht van de patiŽnt, en afgemeten aan hoeveel hij tussen twee behandelingen in aankomt. Het streefgewicht is het gewicht na de dialyse, waarbij de patiŽnt niet te veel, maar ook niet te weinig vocht in zijn lichaam heeft. Het is bekend dat een slecht volumemanagement samen gaat met een verhoogd sterfterisico. Bijvoorbeeld doordat het een onnodige extra belasting van het hart geeft.

Amerikaanse onderzoekers vroegen zich af wat nu het werkelijke effect is als dialysepatiŽnten regelmatig hun streefgewicht missen. Het antwoord op die vraag hebben ze gezocht binnen een groep van ruim tienduizend patiŽnten die driemaal per week dialyseerden. PatiŽnten die na ten minste 30% van de behandelingen meer dan twee kilo van hun streefgewicht zaten, of dat nu structureel te hoog, of structureel te laag was, benoemen ze als 'gewichtmissers'. De overige patiŽnten, die meestal hun streefgewicht wel behalen, zijn dan de controlegroep.

Lees meer »

Nierziekten door immuunreacties in onderzoek »

De Nierstichting heeft een nieuw onderzoeksconsortium bekendgemaakt: COMBAT. Dit consortium richt zich op nierziekten die veroorzaakt worden door een ontregeling van het aangeboren deel van het immuunsysteem, het complementsysteem. Het consortiaprogramma dat de Nierstichting enige jaren geleden in het leven heeft geroepen, is gebaseerd op de idee dat grotere groepen onderzoekers van verschillende instituten samen meer resultaat kunnen boeken dan allemaal kleine projecten apart.

Lees meer »

Oproep: Nierziekten op nationale wetenschapsagenda »

Vindt u ook dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar nierziekten? Of heeft u een specifieke vraag? Stel die vraag nu aan de Nationale Wetenschapsagenda! De Nationale Wetenschapsagenda is een initiatief van de overheid. Tot 1 mei kan iedereen vragen stellen. Op basis daarvan stelt de 'kenniscoalitie' onder voorzitterschap van Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan de agenda samen. Daarbij vat de commissie de vragen samen tot een klein aantal thema's.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.