Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Europa steekt 12 miljoen in onderzoek naar zeldzame nierziekten

Door Merel Dercksen 

Prof.Dr. F. Schaefer

Het European Consortium for High-Throughput Research in Rare Kidney Diseases, kortweg EURenOmics, krijgt de komende vijf jaar in totaal 12 miljoen euro om onderzoek te doen naar zeldzame nierziekten. Projectleider Franz Schaefer, hoofd van de afdeling kindernefrologie van de universiteit van Heidelberg, maakte de toekenning door de Europese Commissie op maandag 23 april bekend.

Het doel van het onderzoeksprogramma is nieuwe genen, biomarkers en hopelijk ook therapieën te vinden, allemaal rond zeldzame nierziekten. Het project concentreert zich rond vijf groepen van deze aandoeningen waarbij, volgens de aanvragers van de subsidie, diagnostische en therapeutische vooruitgang het hardst nodig zijn, maar waarbij ook de kans dat er door onderzoek belangrijke stappen gezet kunnen worden, heel groot is. Het gaat om steroïdresistent Nefrotisch syndroom, Membraneuze nefropathieën, aandoeningen waarbij de tubulaire cellen in de nier aangetast zijn, ziektes die gekenmerkt worden door een extreme activatie van het complementsysteem en aangeboren afwijkingen van de nieren en de urinewegen. Die laatste groep is de belangrijkste oorzaak van chronische nierziekte bij kinderen.

Behalve de universiteit van Heidelberg maken ook instituten in de Verenigde Staten en tal van Europese landen waaronder Nederland en België deel uit van het onderzoeksconsortium. In Nederland en België gaat het om het UMC Utrecht (Nine Knoers),  UMC St Radboud Nijmegen (Jack Wetzels, René Bindels en Joost Hoenderop) en het UZ Leuven (Elena Levtchenko). De verschillende instellingen zullen hun patiëntgegevens samenvoegen, zodat er een grote database ontstaat.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 24-04-2012 | Nog geen reacties


Lokeiwit remt nierschade bij membraneuze nefropathie

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester (Verenigd Koninkrijk) hebben een doorbraak geforceerd in het begrip van het mechanisme achter membraneuze nefropathie (MN). Dit opent de weg voor nieuwe behandelmethoden van deze nierziekte.

Membraneuze nefropathie is een auto-immuunziekte waarbij de nierfilters (glomeruli) met de tijd beschadigd raken. Meestal is de ziekte primair (er is dan geen onderliggende oorzaak). De nierfilters raken aangetast doordat antilichamen van het immuunsysteem het PLA2R eiwit aanvallen, en neerslaan tegen de wanden van de nierfilters. De ziekte is zeldzaam (naar schatting jaarlijks 100 nieuwe gevallen in België en 150 in Nederland), maar desondanks wel de belangrijkste oorzaak voor nefrotisch syndroom.

De Engelse onderzoekers zijn er in geslaagd de 'epitoop' van het PLA2R eiwit te identificeren. De epitoop is het deel dat door antilichamen wordt gebruikt om een eiwit als vijand te herkennen. Het gedeelte van het antilichaam dat de epitoop herkent heet zelf de 'paratoop'. Met de kennis hoe de epitoop eruit ziet kan wellicht een 'lokeiwit' worden gemaakt, dat dezelfde epitoop bevat, waardoor de antilichamen het lokeiwit gaan aanvallen, in plaats van het PLA2R eiwit. Een andere optie is om dat lokeiwit te verwerken in een immunoadsorptiekolom waar het bloed van de patiënt doorheen stroomt, zodat deze gebonden antilichamen uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Lees meer »

Nieronderzoek ruim bedeeld in subsidieronde NWO »

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt veel geld in niergerelateerd onderzoek. Gisteren maakte de organisatie de ontvangers van de nieuwste Vidi-beurzen bekend. Onder hen zijn drie onderzoekers die zich bezig houden met een nefrologisch onderwerp. De Vidi-beurs is onderdeel van de vernieuwingsimpuls. Binnen dit programma geeft NWO persoonsgebonden beurzen aan wetenschappers die daarmee een eigen, vernieuwende onderzoekslijn kunnen opzetten.

Lees meer »

Verbetering lange termijn transplantatie in zicht »

De donornieren van getransplanteerden die behandeld zijn met belatacept doen het zeven jaar na de transplantatie beter dan patiënten die met ciclosporine zijn behandeld. Dit blijkt uit onderzoek dat vorige week werd gepresenteerd tijdens het 2015 American Transplant Congress in Philadelphia. Het onderzoek sluit goed aan bij dit artikel van vorige week.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.