Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Europa steekt 12 miljoen in onderzoek naar zeldzame nierziekten

Door Merel Dercksen 

Prof.Dr. F. Schaefer

Het European Consortium for High-Throughput Research in Rare Kidney Diseases, kortweg EURenOmics, krijgt de komende vijf jaar in totaal 12 miljoen euro om onderzoek te doen naar zeldzame nierziekten. Projectleider Franz Schaefer, hoofd van de afdeling kindernefrologie van de universiteit van Heidelberg, maakte de toekenning door de Europese Commissie op maandag 23 april bekend.

Het doel van het onderzoeksprogramma is nieuwe genen, biomarkers en hopelijk ook therapieën te vinden, allemaal rond zeldzame nierziekten. Het project concentreert zich rond vijf groepen van deze aandoeningen waarbij, volgens de aanvragers van de subsidie, diagnostische en therapeutische vooruitgang het hardst nodig zijn, maar waarbij ook de kans dat er door onderzoek belangrijke stappen gezet kunnen worden, heel groot is. Het gaat om steroïdresistent Nefrotisch syndroom, Membraneuze nefropathieën, aandoeningen waarbij de tubulaire cellen in de nier aangetast zijn, ziektes die gekenmerkt worden door een extreme activatie van het complementsysteem en aangeboren afwijkingen van de nieren en de urinewegen. Die laatste groep is de belangrijkste oorzaak van chronische nierziekte bij kinderen.

Behalve de universiteit van Heidelberg maken ook instituten in de Verenigde Staten en tal van Europese landen waaronder Nederland en België deel uit van het onderzoeksconsortium. In Nederland en België gaat het om het UMC Utrecht (Nine Knoers),  UMC St Radboud Nijmegen (Jack Wetzels, René Bindels en Joost Hoenderop) en het UZ Leuven (Elena Levtchenko). De verschillende instellingen zullen hun patiëntgegevens samenvoegen, zodat er een grote database ontstaat.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 24-04-2012 | Nog geen reacties


Te snel werkende nieren zijn geen goed teken

Renale hyperfiltratie bij ogenschijnlijk gezonde mensen houdt een hogere kans vroegtijdig te overlijden in, zo blijkt uit Koreaans onderzoek. Dat betekent dat renale hyperfiltratie mogelijk gebruikt kan worden om gezonde personen die risico lopen op hart- en vaatziekten, tijdig te identificeren en te behandelen.

Bij renale hyperfiltratie filteren de nieren anderhalf tot twee keer zoveel bloed als gebruikelijk. Het komt bijvoorbeeld voor in de eerste fase van diabetische nefropathie (nierproblemen als gevolg van suikerziekte). De nieren filteren dan meer bloed in een poging te compenseren voor beschadigde nefronen. Als gevolg van renale hyperfiltratie gaat de GFR (nierfiltratiesnelheid) omhoog.

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers de gegevens van 43 duizend vrijwilligers met een normale nierfunctie, dat wil zeggen een GFR van 60 ml/min of hoger. In het kader van het onderzoek werd renale hyperfiltratie gedefinieerd als een GFR in de hoogste 5% van alle deelnemers. Na ongeveer 12,5 jaar waren bijna 1750 deelnemers overleden. Vervolgens bleek dat deelnemers met renale hyperfiltratie een 37% hogere kans hadden op overlijden, en zelfs een 66% hogere kans te overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

Lees meer »

Antistolling helpt minder goede donornier »

Een antistollingsmiddel helpt schade tijdens een niertransplantatie te voorkomen, blijkt uit Frans onderzoek aan varkens. Daarmee kunnen meer donornieren die niet perfect zijn, toch getransplanteerd worden. Rondom een transplantatie, vooral bij nieren van overleden donoren, treedt schade op doordat de nier tijdelijk van de bloedsomloop wordt afgesloten. Een van de processen die daarbij een rol spelen is het ontstaan van kleine stolseltjes.

Lees meer »

Membraneuze nefropathie weer stukje verder ontrafeld »

Misschien wel de helft van de patiënten met membraneuze nefropathie bij wie tot nu toe geen oorzaak vastgesteld kon worden, maakt antistoffen tegen een nieuw ontdekt eiwit. Net als een eerder ontdekt eiwit dat een rol speelt bij 70% van alle patiënten, bevindt dit zich in de nierfilters. Membraneuze nefropathie is een ziekte die de nierfilters aantast. Het is bij volwassenen de meest voorkomende oorzaak van nefrotisch syndroom.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.