Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Allochtone kinderen maken minder kans op niertransplantatie

Door Merel Dercksen 

In Nederland en België heeft ruim 40% van de kinderen die dialyseren ouders die geïmmigreerd zijn uit een niet-westers land. Artsen en onderzoekers van vooral afdelingen kindernefrologie in verschillende Belgische en Nederlandse ziekenhuizen vroegen zich af of deze kinderen wel even goede zorg krijgen als kinderen met westerse ouders. Uit de Verenigde Staten is bekend dat mensen die tot een etnische minderheid of sociaal achtergestelde groep behoren, minder goede zorg krijgen.

Zij vergeleken de start van de dialyse, het vervolg van de behandeling en de resultaten hiervan onder alle kinderen (jonger dan 19 jaar) die in beide landen chronisch dialyseren, tussen september 2007 en mei 2011. Als niet-westerse kinderen zijn ook die patiëntjes aangemerkt, van wie een van beide ouders in een niet-westers land geboren is. Dat waren er 79 van in totaal 179 kinderen.

Deze kinderen blijken vaker met hemodialyse behandeld te worden, in plaats van dat er gestart wordt met buikdialyse, dat bij kinderen in principe de voorkeur heeft. Niet-westerse kinderen dialyseren gemiddeld twee keer zo lang als westerse kinderen (30 versus 15 maanden) voordat ze getransplanteerd worden. Ook hebben ze vaker last van botproblemen die het gevolg zijn van de nierziekte en, bij buikspoeling, veel vaker een acute buikvliesontsteking.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 20-04-2012
Bron: Pediatric Nephrology | Nog geen reacties


Lekkende nierfilters muizen zijn te herstellen

Ontregeling van het structuur gevende netwerk in de podocyt, een van de cellen waaruit de nierfiltertjes zijn opgebouwd, is een van de onderliggende oorzaken die tot eiwitverlies in de urine leidt. Een groep samenwerkende onderzoekers uit Duitsland en de Verenigde Staten heeft gevonden dat het middel Bis-T-23 de structuur van podocyten kan herstellen en daarmee eiwitverlies kan beperken. Het middel is tot nu toe alleen onderzocht in diermodellen van nierschade, bij zebravisjes en muizen. De studie toont aan dat beschadigde nierfilters een aanzienlijk vermogen tot herstel hebben dat mogelijk ook bij mensen met behulp van geneesmiddelen beïnvloed en gestimuleerd kan worden.

Lees meer »

'Honing beschermt nieren tegen kankermedicijn' »

Volgens recent onderzoek beschermt honing de nieren tegen de schadelijke effecten van een medicijn tegen kanker. Het is nog niet bij mensen onderzocht. Cisplatine is een effectief chemotherapeutisch middel dat bij verschillende vormen van kanker wordt ingezet. Helaas is het schadelijk voor de nieren, wat het minder geschikt maakt voor ruime toepassing. Nierschade door cisplatine kan op dit moment niet voorkomen of genezen worden.

Lees meer »

Vooral ouderen profiteren van acetaatvrije dialysevloeistof »

Volgens Frans onderzoek hebben vooral patiŽnten boven de 70 baat bij een dialysevloeistof zonder acetaat. Jongere patiŽnten hebben misschien wel last van bloeddrukschommelingen wanneer deze buffer wel gebruikt wordt, maar dat lijkt bij hen niet tot een groter sterfterisico te leiden. Er zijn verschillende manieren om dialysevloeistof te bufferen: zorgen dat de zuurgraad (pH) stabiel blijft. Het toevoegen van acetaat is een daarvan, maar acetaat heeft vaatverwijdende effecten.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.