Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Video op iPod verhoogt aantal donorregistraties bij rijbewijs

Door Yvette van der Schaaf 

Meer mensen registreren hun bereidheid tot orgaandonatie na het bekijken van een vijf minuten durend informatiefilmpje op een iPod. Zo blijkt uit een onderzoek in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, waar aan een deel van de aanvragers van een indentiteits- of (voorlopig) rijbewijs vooraf zo’n filmpje werd getoond.

Ohio is een staat met een overwegend blanke, christelijke bevolking, die een relatief hoge donatiebereidheid kent. Als onderdeel van de aanvraagprocedure van bepaalde documenten, komt vrijwel altijd de vraag naar donatiebereidheid aan de orde. Die bereidheid wordt vervolgens op dat document vastgelegd.

Vooroordelen wegnemen
Het getoonde videofilmpje was erop gericht om een aantal zorgen en vooroordelen over orgaandonatie weg te nemen. Zoals tegenzin om aan de dood te denken gecombineerd met een daarop volgende mogelijke verminking door orgaandonatie. Of een stuk wantrouwen in het medische systeem. Bijvoorbeeld de zorg dat het oogsten van hun organen voorrang krijgt, waardoor geregistreerde orgaandonoren zelf een minder zorgvuldige behandeling ten deel valt. Of simpelweg onbekendheid met het grote tekort aan donororganen.

Meeste effect bij kleurlingen
Na het bekijken van dit filmpje bleek 84% van de proefpersonen hun donatiebereidheid te hebben vastgelegd, vergeleken met 72% van degenen die de normale aanvraagprocedure hadden gevolgd. In het algemeen is de donatiebereidheid bij blanken groter dan bij kleurlingen. Maar bij deze laatste groep deed het tonen van het filmpje die bereidheid met veertig procent toenemen. Bij blanken is die toename niet meer dan veertien procent.

Degenen die het filmpje hadden bekeken toonden zich beter geïnformeerd over orgaandonatie. De vrees dat het zijn van geregistreerde donor zou kunnen leiden tot een minder grondige medische verzorging van de donor zelf bleek echter niet te zijn afgenomen. Moeilijk valt te voorspellen in welke mate de op deze manier gerealiseerde toename van de geregistreerde postmortale donatiebereidheid zich zal vertalen in meer transplantaties.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-04-2012
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties


Weinig prednison na amandelen knippen spaart nierfunctie bij IgA

IgA-nefropathie is de meest voorkomende vorm van glomerulonefritis ter wereld. Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan, verloop, en de beste behandeling van IgA-nefropathie. In Japan, bijvoorbeeld, is het niet ongebruikelijk om patiënten met IgA-nefropathie te behandelen door hun amandelen te knippen, gevolgd door een tijdelijke behandeling met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Uit recent Japans onderzoek blijkt dat het beter is één behandeling te doen met prednison en dan een onderhoudsdosis andere immuunsysteem onderdrukkende medicijnen, dan de prednison uit te smeren over drie behandelingen.

Glomerulonefritis is een verzamelnaam van nierziekten waarbij de nierfilters ontstoken raken. Bij IgA-nefropathie worden die ontstekingen veroorzaakt door op drift geraakte IgA-moleculen, die onderdeel zijn van het immuunsysteem. De enige manier om vast te stellen of iemand IgA heeft, is door een nierbiopt te nemen. Het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Een deel van de patiënten met IgA krijgt vroeger of later te maken met niervervangende therapie; maar hoe groot dit deel precies is, blijkt moeilijk vast te stellen. Schattingen lopen uiteen van tien tot dertig procent. Dat komt mogelijk ook doordat een ander deel van de patiënten niet merkt dat ze IgA hebben (of hebben gehad); pas bij een autopsie blijkt dan dat de nierfilters door IgA zijn aangetast.

Lees meer »

'Extra vitamine D positief bij peritoneale dialyse' »

Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneale dialyse (PD). Deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid, maar geeft ook een vergrote kans op buikvliesontsteking. Onderzoeker Andrea Stavenuiter ontdekte dat vitamine D deze nadelen mogelijk kan verminderen. Stavenuiter promoveert op 8 oktober op dit onderwerp.

Lees meer »

'Gouden Klim' naar Joris Linssen voor serie ‘Deel je leven’  »

Op 14 oktober krijgt Joris Linssen de 'Gouden Klim' van de Stichting Nationaal Donor Monument (SNDM) uitgereikt voor het televisieprogramma ‘Deel je leven’. Als dank en blijk van waardering reikt de SNDM jaarlijks tijdens de Donorweek een Gouden Klim uit aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingespannen om bewustwording omtrent donatie en/of transplantatie te bevorderen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.