Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Video op iPod verhoogt aantal donorregistraties bij rijbewijs

Door Yvette van der Schaaf 

Meer mensen registreren hun bereidheid tot orgaandonatie na het bekijken van een vijf minuten durend informatiefilmpje op een iPod. Zo blijkt uit een onderzoek in Cleveland, in de Amerikaanse staat Ohio, waar aan een deel van de aanvragers van een indentiteits- of (voorlopig) rijbewijs vooraf zo’n filmpje werd getoond.

Ohio is een staat met een overwegend blanke, christelijke bevolking, die een relatief hoge donatiebereidheid kent. Als onderdeel van de aanvraagprocedure van bepaalde documenten, komt vrijwel altijd de vraag naar donatiebereidheid aan de orde. Die bereidheid wordt vervolgens op dat document vastgelegd.

Vooroordelen wegnemen
Het getoonde videofilmpje was erop gericht om een aantal zorgen en vooroordelen over orgaandonatie weg te nemen. Zoals tegenzin om aan de dood te denken gecombineerd met een daarop volgende mogelijke verminking door orgaandonatie. Of een stuk wantrouwen in het medische systeem. Bijvoorbeeld de zorg dat het oogsten van hun organen voorrang krijgt, waardoor geregistreerde orgaandonoren zelf een minder zorgvuldige behandeling ten deel valt. Of simpelweg onbekendheid met het grote tekort aan donororganen.

Meeste effect bij kleurlingen
Na het bekijken van dit filmpje bleek 84% van de proefpersonen hun donatiebereidheid te hebben vastgelegd, vergeleken met 72% van degenen die de normale aanvraagprocedure hadden gevolgd. In het algemeen is de donatiebereidheid bij blanken groter dan bij kleurlingen. Maar bij deze laatste groep deed het tonen van het filmpje die bereidheid met veertig procent toenemen. Bij blanken is die toename niet meer dan veertien procent.

Degenen die het filmpje hadden bekeken toonden zich beter geïnformeerd over orgaandonatie. De vrees dat het zijn van geregistreerde donor zou kunnen leiden tot een minder grondige medische verzorging van de donor zelf bleek echter niet te zijn afgenomen. Moeilijk valt te voorspellen in welke mate de op deze manier gerealiseerde toename van de geregistreerde postmortale donatiebereidheid zich zal vertalen in meer transplantaties.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-04-2012
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties


Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiŽnten

Foto: Tulane University

Maakt het nou wel of niet uit of je veel of weinig zout eet? De meningen en de onderzoeksresultaten blijven daarover uiteen lopen. Zie de recente publicatie in The Lancet die stelt dat veel zout samen gaat met meer hart- en vaataandoeningen, maar weinig zout ook. Waaruit sommige nierpatiënten de conclusie trekken dat een zoutbeperking helemaal niet goed voor je is. Het is maar zeer de vraag of dergelijke uitkomsten ook voor mensen met een verminderde nierfunctie gelden. Daarom heeft een groep Amerikaanse onderzoekers gekeken naar het verband tussen natriuminname en hart- en vaatproblemen bij nierpatiënten. Hun conclusie: meer zout is niet goed voor nierpatiënten. Ons bezwaar bij deze studie: het afkappunt ligt bij een wel heel hoge zoutinname.

Lees meer »

Katja van Geffen manager Zorg & Innovatie Nierstichting »

dr. E.C.G. (Katja) van GeffenKatja van Geffen is de nieuwe manager Zorg & Innovatie bij de Nierstichting. Zij volgt daarmee per 1 juni Lidy Vlaskamp op, die zij tijdens haar ziekte en later na haar overlijden al verving. Van Geffen, die vijf jaar bij de Nierstichting werkt, treedt daarmee toe tot het Management Team van de stichting. Directeur Tom Oostrom: 'Katja heeft Lidy op een fantastische manier vervangen naast haar reguliere functie als programmamanager preventie.

Lees meer »

NN-TV: ERA-EDTA Congres Wenen 2016 »

Het ERA-EDTAcongres wordt elk jaar in een ander Europees land gehouden en dit jaar is dat de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nederland was ook dit keer weer sterk vertegenwoordigd. Een aantal Nederlandse deelnemers en bezoekers aan het congres vertelt in deze video wat ze ervan vinden en hoe ze het congres beleven.

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.