Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer dan 10 procent patiënten overlijdt, Amerikaans ziekenhuis moet niertransplantaties stoppen

Door Merel Dercksen 

Het Hackensack University Medical Center (New Jersey) moet stoppen met het uitvoeren van niertransplantaties vanwege de enorm hoge sterftecijfers de afgelopen jaren.

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door Northjersey.com liggen de sterftecijfers van de patiënten die opgenomen zijn in het niertransplantatieprogramma drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Vanaf 18 mei mag het ziekenhuis daarom vier maanden lang niet meer opereren.

Tien van de 90 patiënten die een transplantatie ondergingen in de periode juli 2008 tot december 2010 overleden binnen een jaar, volgens het Scientific Registry of Transplant Recipients. Volgens het ziekenhuis zijn er in het eerste half jaar van 2011 geen overlijdensgevallen die gerelateerd waren aan een transplantatie meer geweest, maar die cijfers zijn nog niet openbaar gemaakt.

Het ziekenhuis in Hackensack is een van de zes centra in New Jersey met een niertransplantatieprogramma. De eerste vonden dertien jaar geleden plaats.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-04-2012
Bron: New Jersey On-Line | Nog geen reacties


Duizenden illegale nieren in Nederland?

Hoewel orgaanhandel voor het gros van de Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show is, schatten artsen met duizenden gevallen van illegale niertransplantaties in aanraking te zijn gekomen. 'Dat gebeurt toch niet in Nederland?' Die vraag krijg ik steevast van vrienden als ik vertel dat ik orgaanhandel onderzoek. Mijn antwoord is dan 'Ja', maar op welke schaal dat gebeurt is veel moeilijker te zeggen.

Door: Jim van den Bos

Onderzoekers van het Erasmus Medisch centrum deden vorig jaar een poging meer duidelijkheid te verschaffen. In oktober kwamen zij met een studie waaruit bleek dat de 'helft van de zorgverleners die nierpatiënten behandelen vermoedt wel eens met illegale orgaanhandel te maken te hebben gehad'. In een enquête onder 241 professionals gaf 46% aan 1 tot 4 patiënten te kennen die illegaal een orgaan hebben verkregen. Ook blijkt uit de enquête dat 17 transplantatieprofessionals tussen 2008 en 2013 patiënten hebben behandeld die vermoedelijk een orgaan in Nederland hebben gekocht. Afgerond is dat zeven procent. Het zijn grove schattingen. Maar stel dat deze aantallen kloppen, wat betekent dat dan als je de percentages doortrekt op grote schaal?

Lees meer »

Onderzoeksjournalisten storten zich op orgaanhandel »

Yournalism, het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek, is een campagne gestart om onderzoek te doen naar orgaanhandel en commercieel draagmoederschap op online marktplaatsen. &

8203;Zodra het streefbedrag van €3000,- is opgehaald, zal journalist Evert Nieuwenhuis aan de slag gaan. De redactie van Yournalism zal het onderzoek, dat zich voor een deel op het deep­web afspeelt, ondersteunen.

Lees meer »

Nieuwe algemeen directeur voor Eurotransplant »

Eurotransplant heeft een nieuwe algemeen directeur. Per 1 april 2015 begint dr. P.J. Branger (54) in die functie bij de Leidse organisatie die voor tal van landen de toewijzing van te transplanteren organen in goede banen leidt. In januari werd nog aangekondigd dat Peter Branger per 1 april was benoemd tot directeur IT van de Vrije Universiteit. Hij blijkt nu echter voor Eurotransplant gekozen te hebben.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.