Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer dan 10 procent patiŽnten overlijdt, Amerikaans ziekenhuis moet niertransplantaties stoppen

Door Merel Dercksen 

Het Hackensack University Medical Center (New Jersey) moet stoppen met het uitvoeren van niertransplantaties vanwege de enorm hoge sterftecijfers de afgelopen jaren.

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door Northjersey.com liggen de sterftecijfers van de patiënten die opgenomen zijn in het niertransplantatieprogramma drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Vanaf 18 mei mag het ziekenhuis daarom vier maanden lang niet meer opereren.

Tien van de 90 patiënten die een transplantatie ondergingen in de periode juli 2008 tot december 2010 overleden binnen een jaar, volgens het Scientific Registry of Transplant Recipients. Volgens het ziekenhuis zijn er in het eerste half jaar van 2011 geen overlijdensgevallen die gerelateerd waren aan een transplantatie meer geweest, maar die cijfers zijn nog niet openbaar gemaakt.

Het ziekenhuis in Hackensack is een van de zes centra in New Jersey met een niertransplantatieprogramma. De eerste vonden dertien jaar geleden plaats.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-04-2012
Bron: New Jersey On-Line | Nog geen reacties


Slechtere nierfunctie verhoogt risico trage schildklier altijd

Een lagere nierfunctie gaat vaak hand in hand met een verhoog risico op een trage schildklier voor mensen met een normale tot licht verminderde nierfunctie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat deze relatie ook stand houdt bij patiënten met een matig tot ernstig verminderde nierfunctie.

Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen. De oorzaak is meestal de schildklier zelf die onvoldoende hormonen aanmaakt, wat op zijn beurt veroorzaakt kan worden door een tekort aan jodium in de voeding. Onder andere daarom wordt in Nederland jodium aan tafelzout toegevoegd, en ook door bakkers wordt jodiumhoudend zout gebruikt. Patiënten met hypothyreoïdie kunnen vermoeid zijn, aankomen zonder te veel te eten, en kunnen vaak slecht tegen kou. Een juiste diagnose is niet al te eenvoudig, omdat de ziekte zich kenmerkt door een lange lijst algemene symptomen, die net zo goed op een ander lichamelijk probleem kunnen wijzen. De behandeling bestaat uit het toedienen van een synthetisch schildklierhormoon.

Lees meer »

Maatschappelijke participatie cruciaal voor later welbevinden jonge nierpatiŽnt »

Volwassenen die al op jonge leeftijd (voor het 15e levensjaar) zijn begonnen met niervervangende therapie, hebben fysiek een lagere kwaliteit van leven dan gezonde leeftijdsgenoten. Opmerkelijk is dat zij wel een goede emotionele kwaliteit van leven hebben. Toch zijn de geleidelijke achteruitgang van de gezondheid en de perceptie van het lichamelijk functioneren zorgelijk. Deze achteruitgang kan het sociale functioneren en het vermogen tot werken nog verder verlagen.

Lees meer »

TransplantatiepatiŽnten UMCG beklimmen Kilimanjaro »

Tijdens de Donorweek van 12 tot en met 19 oktober, gaat een groep getransplanteerden naar de top van de Kilimanjaro (5895 meter) klimmen. De groep bestaat uit 12 deelnemers, die allemaal in het UMCG een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Doel van de expeditie is om te laten zien dat er na een transplantatie heel veel mogelijk is. De beklimming vindt plaats tijdens de Donorweek, om daarmee te stimuleren dat meer mensen zich laten registreren als orgaandonor.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.