Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer dan 10 procent patiŽnten overlijdt, Amerikaans ziekenhuis moet niertransplantaties stoppen

Door Merel Dercksen 

Het Hackensack University Medical Center (New Jersey) moet stoppen met het uitvoeren van niertransplantaties vanwege de enorm hoge sterftecijfers de afgelopen jaren.

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door Northjersey.com liggen de sterftecijfers van de patiënten die opgenomen zijn in het niertransplantatieprogramma drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Vanaf 18 mei mag het ziekenhuis daarom vier maanden lang niet meer opereren.

Tien van de 90 patiënten die een transplantatie ondergingen in de periode juli 2008 tot december 2010 overleden binnen een jaar, volgens het Scientific Registry of Transplant Recipients. Volgens het ziekenhuis zijn er in het eerste half jaar van 2011 geen overlijdensgevallen die gerelateerd waren aan een transplantatie meer geweest, maar die cijfers zijn nog niet openbaar gemaakt.

Het ziekenhuis in Hackensack is een van de zes centra in New Jersey met een niertransplantatieprogramma. De eerste vonden dertien jaar geleden plaats.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-04-2012
Bron: New Jersey On-Line | Nog geen reacties


Nierverkalking na transplantatie

Patiënten die net een donornier hebben ontvangen, lopen risico op een verhoogde calciumniveau in het bloed. Deze verhoogde calciumspiegel kan negatieve consequenties hebben; er kan bijvoorbeeld tubulo-interstitiële calcificatie (verkalking van het weefsel tussen de nierfilters en van de nierbuisjes) optreden, wat het risico op afstoting van de donornier verhoogt. Uit Turks onderzoek blijkt dat niergetransplanteerden met een langdurig verhoogde calciumspiegel ook het meeste risico lopen op tubulo-interstitiële calcificatie.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Ege universiteit van Izmir, in het westen van Turkije. Het gehele onderzoek omvatte 247 patiënten die net een niertransplantatie hadden ondergaan. Bij alle patiënten werd drie keer de hoogte van de calciumspiegel, en de mate van tubulo-interstitiële calcificatie gemeten: meteen na de transplantatie, na een half jaar en na een jaar.

Lees meer »

Orgaandonatie onder de loep »

Binnen drie weken tijd vinden twee promoties plaats op het gebied van orgaandonatie. Opvallend: beide vanuit een niet-medisch perspectief. Op 25 augustus promoveerde jurist Nils Broeckx in Antwerpen op zijn proefschrift 'Orgaantransplantatie. Een juridische analyse'. 13 september is het in Nijmegen de beurt aan gepensioneerd geestelijk verzorger Jack de Groot, die zijn onderzoek richtte op het besluitvormingsproces over orgaandonatie bij nabestaanden.

Lees meer »

AMC symposium 'Een beter leven met nierfalen: nu en later' »

Het AMC organiseert een symposium 'Een beter leven met nierfalen: nu en later', over de verschillen in behandeling van terminaal nierfalen bij kinderen. Het symposium sluit aan op de promotie van Maike van Huis, op de resultaten van het RICH-Q onderzoek naar behandeling van nierzieke kinderen. Kinderen met terminaal nierfalen krijgen niet overal in Europa dezelfde behandeling. Dat is vooral op het gebied van transplantaties, hoge bloeddruk en het gebruik van groeihormonen het geval.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.