Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer dan 10 procent patiŽnten overlijdt, Amerikaans ziekenhuis moet niertransplantaties stoppen

Door Merel Dercksen 

Het Hackensack University Medical Center (New Jersey) moet stoppen met het uitvoeren van niertransplantaties vanwege de enorm hoge sterftecijfers de afgelopen jaren.

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door Northjersey.com liggen de sterftecijfers van de patiënten die opgenomen zijn in het niertransplantatieprogramma drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Vanaf 18 mei mag het ziekenhuis daarom vier maanden lang niet meer opereren.

Tien van de 90 patiënten die een transplantatie ondergingen in de periode juli 2008 tot december 2010 overleden binnen een jaar, volgens het Scientific Registry of Transplant Recipients. Volgens het ziekenhuis zijn er in het eerste half jaar van 2011 geen overlijdensgevallen die gerelateerd waren aan een transplantatie meer geweest, maar die cijfers zijn nog niet openbaar gemaakt.

Het ziekenhuis in Hackensack is een van de zes centra in New Jersey met een niertransplantatieprogramma. De eerste vonden dertien jaar geleden plaats.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-04-2012
Bron: New Jersey On-Line | Nog geen reacties


Nierstichting bereikt bijna 7.000 mensen met niercheck

De Nierstichting heeft met de Check Nier&Medicijn 6.880 mensen van een persoonlijk advies voorzien over het bepalen van hun nierfunctie. Veel mensen kennen hun nierfunctie niet, terwijl die belangrijk is voor wie dagelijks medicijnen gebruikt. De stichting lanceerde een campagne om daar verandering in te brengen.

In de campagne ‘Medicijnen moeten u beter maken. Niet slechter’ maakt de Nierstichting risicogroepen erop attent dat medicijnen hun werk alleen veilig kunnen doen, als de nieren ook hun werk doen. Bij mensen met een hoog risico op nierschade, moet minstens eens per jaar de nierfunctie worden bepaald, en de uitslag worden uitgewisseld tussen de huisarts en apotheker. Zo kunnen de huisarts en apotheker samen de veiligheid van het medicijngebruik bewaken. Dat gebeurt echter te weinig.

Lees meer »

Enzym ontdekt dat veelvoorkomende nierkanker vertraagt »

Amerikaanse onderzoekers hebben een enzym ontdekt dat de progressie van heldercellig niercelcarcinoom kan stoppen. Heldercellig niercelcarcinoom (ccRCC, clear cell Renal Cell Carcinoma) kenmerkt zich door de aanwezigheid van bolletjes heldere lipiden (vetten) en is de meest voorkomende vorm van niercelkanker. Lipiden worden normaliter geproduceerd door een mechanisme dat de citroenzuurcyclus of Krebs cyclus (naar de ontdekker) genoemd wordt.

Lees meer »

Genetische oorzaak nefrotisch syndroom bepaalt werking medicijn »

Er is een duidelijk verband tussen mutaties in een beperkte set genen, en hoe kinderen met zeldzame vormen van nefrotisch syndroom reageren op medicatie. De behandeling is nu vaak nog een kwestie van trial and error. Modern genetisch onderzoek kan een bruikbaar en kosteneffectief hulpmiddel zijn om beslissingen over een behandelplan te nemen. Nefrotisch syndroom is een verzameling van symptomen en feitelijk niet één ziekte.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.