Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer dan 10 procent patiŽnten overlijdt, Amerikaans ziekenhuis moet niertransplantaties stoppen

Door Merel Dercksen 

Het Hackensack University Medical Center (New Jersey) moet stoppen met het uitvoeren van niertransplantaties vanwege de enorm hoge sterftecijfers de afgelopen jaren.

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door Northjersey.com liggen de sterftecijfers van de patiënten die opgenomen zijn in het niertransplantatieprogramma drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Vanaf 18 mei mag het ziekenhuis daarom vier maanden lang niet meer opereren.

Tien van de 90 patiënten die een transplantatie ondergingen in de periode juli 2008 tot december 2010 overleden binnen een jaar, volgens het Scientific Registry of Transplant Recipients. Volgens het ziekenhuis zijn er in het eerste half jaar van 2011 geen overlijdensgevallen die gerelateerd waren aan een transplantatie meer geweest, maar die cijfers zijn nog niet openbaar gemaakt.

Het ziekenhuis in Hackensack is een van de zes centra in New Jersey met een niertransplantatieprogramma. De eerste vonden dertien jaar geleden plaats.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-04-2012
Bron: New Jersey On-Line | Nog geen reacties


Waarom niet elke nierpatiŽnt aan de dialyse raakt of hoeft te worden getransplanteerd

Bij niet alle patiënten met chronische nierschade ontwikkelt de ziekte zich tot het nierfunctieverlies zo ernstig is dat dialyse of transplantatie noodzakelijk is. Helaas is niet precies te voorspellen bij wie dat wel gebeurt, en bij wie niet. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het meten van de zuurstofconcentratie in de nierschors daar een bijdrage aan kan leveren.

Op dit moment wordt het stadium van chronische nierproblemen bepaald aan de hand van zaken als de filtratiesnelheid en eventueel eiwitverlies. Maar, stellen Amerikaanse wetenschappers, dit is geen perfecte methode om de aandoening te classificeren. Het zou de wel eens zowel de aanwezigheid van, als het risico op, een verergerende ziekte kunnen overschatten. Daarom is het nodig om andere manieren te vinden waarmee patiënten die het risico lopen dat hun nierfunctie duidelijk verslechtert, te identificeren. Deze groep onderzoekers heeft een studie gedaan naar de bruikbaarheid van MRI-scans bij het in een vroeg stadium opmerken van veranderingen bij chronische nierschade.

Lees meer »

V&VN workshop Nefrogeriatrische zorg  »

Dagprogramma waarvan de ochtend in het teken staat van theorie en de middag gewijd is aan de praktijk. De workshop wordt geleid door 4 verpleegkundig specialisten. Sprekers: Marjolijn van Buren (internist-nefroloog Haga/LUMC), Joep Lagro (internist-geriater Haga), Tim Vaessen (klinisch neuropsycholoog RdGG),  Noeleen Berkhout-Byrne (verpleegkundig specialist LUMC).

Lees meer »

Frankrijk: meer orgaandonaties en langere wachtlijst »

In 2014 is het aantal orgaandonaties in Framkrijk opnieuw gestegen. Dit jaar met zo'n kleine vijf procent. Maar toch is de wachtlijst langer geworden. Dat blijkt uit cijfers die het Agence de la Biomédecine heeft bekend gemaakt. 'De vraag naar organen stijgt nog steeds sneller dan de toename van beschikbare organen,' merkt het agentschap op in het vrijdag gepubliceerde rapport. Tussen 2000 en 2014 steeg het aantal transplantaties in Frankrijk met 67 procent.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.