Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Meer dan 10 procent patiŽnten overlijdt, Amerikaans ziekenhuis moet niertransplantaties stoppen

Door Merel Dercksen 

Het Hackensack University Medical Center (New Jersey) moet stoppen met het uitvoeren van niertransplantaties vanwege de enorm hoge sterftecijfers de afgelopen jaren.

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door Northjersey.com liggen de sterftecijfers van de patiënten die opgenomen zijn in het niertransplantatieprogramma drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Vanaf 18 mei mag het ziekenhuis daarom vier maanden lang niet meer opereren.

Tien van de 90 patiënten die een transplantatie ondergingen in de periode juli 2008 tot december 2010 overleden binnen een jaar, volgens het Scientific Registry of Transplant Recipients. Volgens het ziekenhuis zijn er in het eerste half jaar van 2011 geen overlijdensgevallen die gerelateerd waren aan een transplantatie meer geweest, maar die cijfers zijn nog niet openbaar gemaakt.

Het ziekenhuis in Hackensack is een van de zes centra in New Jersey met een niertransplantatieprogramma. De eerste vonden dertien jaar geleden plaats.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-04-2012
Bron: New Jersey On-Line | Nog geen reacties


Schippers en De Block samen op zoek naar besparing op geneesmiddelen

Minister Edith Schippers (VWS) en haar Belgische collega Maggie De Block gaan samenwerken bij onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Het doel is vooral om de prijzen van zogeheten weesgeneesmiddelen omlaag te krijgen. De bewindslieden hebben dit gisteren afgesproken tijdens een Europese Raad van ministers van Volksgezondheid in Riga.

Medicijnen kennen bij introductie op de markt vaak geen concurrerend middel. Fabrikanten kunnen daarom hoge prijzen rekenen. Een bijzondere groep zijn daarbij de ‘weesgeneesmiddelen’. Deze medicijnen zijn bedoeld voor zeldzame ziektes, waaronder bepaalde nieraandoeningen, die vaak minder dan 1 op 100.000 mensen betreffen. Omdat dit naar verhouding heel weinig patiënten per EU-land zijn, kan een firma weinig van een weesgeneesmiddel verkopen en ligt de prijs daardoor vaak hoog.

Nederland en België werden onlangs geconfronteerd met een bijzonder hoge prijs van een Hepatitis C geneesmiddel. Beide landen onderhandelden toen afzonderlijk over de prijs en wisten een lagere prijs te bedingen. Schippers en De Block zijn ervan overtuigd dat gezamenlijk optrekken tot nog betere resultaten kan leiden: 'Als we samenwerken, vertegenwoordigen we meer patiënten en kunnen we gemakkelijker een lagere prijs bedingen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit'.

Lees meer »

Onderzoek orgaanhandel kan van start »

Diepgravend onderzoek gestart naar de rode markt: Online vraag en aanbod van organen en draagmoeders. Door: Jules van Hal De afgelopen weken publiceerde NierNieuws.nl korte blogs over orgaanhandel en de zogenaamde ‘online rode markt’. Deze korte verhalen werden geschreven door journalisten van Yournalism.nl in het kader van een crowdfundingcampagne.

Lees meer »

Kennis bevordert trouw aan fosfaatarm dieet »

Als een zorgprofessional inzicht heeft in de mate waarin een dialysepatiënt bereid is zijn leefstijl aan te passen, leidt de communicatie tussen hen waarschijnlijk eerder tot een beperking van de fosfaatinname. Dit blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek. Hyperfosfatemie, een te hoog fosfaatgehalte in het bloed, kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.