Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Cursus Praktische nefropathologie in LUMC

 Wanneer: donderdag 06-09-2012 t/m vrijdag 07-09-2012

In september organiseert het LUMC de jaarlijkse tweedaagse cursus praktische nefropathologie.

De cursus bestaat uit een systematische behandeling van morfologische veranderingen (lichtmicroscopie, immuno-fluorescentie en elektronenmicroscopie) van nierziekten. Op beide cursusdagen zal een afsluitende voordracht worden gegeven over klinisch-pathologische correlaties van de op die dag behandelde ziektebeelden. Verder zal op beide cursusdagen de mogelijkheid worden geboden tot het bestuderen van microscopische preparaten betrekking hebbende op de behandelde ziektebeelden.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor pathologen en pathologen in opleiding. Nefrologen, internisten, kinderartsen en zij die voor één van deze specialismen in opleiding zijn, zijn ook welkom. Een grondige kennis van de microscopische anatomie van de nier is een vereiste. Het maximum aantal deelnemers is 30. Op donderdagavond is er de mogelijkheid aan een diner deel te nemen.

Klik hier voor meer informatie.

Cursus praktische nefropathologie: donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012

Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, Leiden 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Boerhaave Nascholing | Nog geen reacties


Promotie: Nierfunctie op lange termijn in spina bifida-patiŽnten

donderdag 24-04-2014

Spina bifida is een aangeboren aandoening van het ruggenmerg die aanleiding kan geven tot tal van problemen in het gehele lichaam, dus ook de blaas en de nieren. Deze patiënten worden in hun jeugd door de kinderarts gevolgd - maar het is relatief onbekend wat er gebeurt als ze volwassen worden.

Promovendus P.W. Veenboer deed onderzoek in een relatief grote groep volwassen spina bifida-patiënten, met vragenlijsten, bezoek aan de polikliniek en aanvullende onderzoeken. Dit proefschrift laat zien dat de meeste patiënten het goed doen wat betreft nierfunctie, maar dat incontinentie en andere fysieke en psychosociale problemen nog relatief veel voorkomen. Patiënten zouden idealiter ieder jaar op een gespecialiseerde polikliniek moeten komen, op indicatie moeten worden doorgestuurd naar specialisten, en slechts indien nodig (bij klachten bijvoorbeeld) meer aanvullend onderzoek van de urinewegen moeten krijgen.

Promotie drs. P.W. Veenboer: donderdag 24 april 2014, 12:45 uur
Titel proefschrift: Long-term urological outcomes in spinal dysraphism

Promotores: prof. dr. J.L.H.R. Bosch en prof. dr. T.P.V.M. de Jong
Co-promotores: dr. L.M.O. de Kort en dr. F.W.A. van Asbeck

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, 3512 JE Utrecht

Maastricht: EVC Symposium Vaattoegang »

dinsdag 13-05-2014 Tijdens de European Vascular Course vindt een symposium plaats over alle facetten van vaattoegangszorg. Het symposium richt zich op verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en vasculair diagnostisch laboranten. Verschillende sprekers behandelen uiteenlopende aspecten van de vaattoegang bij dialyse. De kosten voor deelname bedragen € 100,-. Meer informatie over programma en aanmelding vindt u op de EVC-site.

Lees meer »

NVN Klimweekends voor jongeren in de Eifel »

vrijdag 16-05-2014 t/m zondag 18-05-2014 De Nierpatiënten Vereniging Nederland organiseert dit jaar twee klimweekenden in de Eifel voor jongeren. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Data en doelgroepen: Van 16 t/m 18 mei voor jongeren van 17 – 20 jaar Van 20 t/m 22 juni voor jongeren van 12 – 16 jaar Inschrijving is mogelijk tot 1 mei via een formulier op deze site. Locatie: De groepen verblijven in een bungalow op het Landalpark in Heimbach.

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.