Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Cursus Praktische nefropathologie in LUMC

Wanneer: donderdag 06-09-2012 t/m vrijdag 07-09-2012

In september organiseert het LUMC de jaarlijkse tweedaagse cursus praktische nefropathologie.

De cursus bestaat uit een systematische behandeling van morfologische veranderingen (lichtmicroscopie, immuno-fluorescentie en elektronenmicroscopie) van nierziekten. Op beide cursusdagen zal een afsluitende voordracht worden gegeven over klinisch-pathologische correlaties van de op die dag behandelde ziektebeelden. Verder zal op beide cursusdagen de mogelijkheid worden geboden tot het bestuderen van microscopische preparaten betrekking hebbende op de behandelde ziektebeelden.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor pathologen en pathologen in opleiding. Nefrologen, internisten, kinderartsen en zij die voor één van deze specialismen in opleiding zijn, zijn ook welkom. Een grondige kennis van de microscopische anatomie van de nier is een vereiste. Het maximum aantal deelnemers is 30. Op donderdagavond is er de mogelijkheid aan een diner deel te nemen.

Klik hier voor meer informatie.

Cursus praktische nefropathologie: donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012

Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, Leiden 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Boerhaave Nascholing | Nog geen reacties


Nierstichting collecteweek 2014

zondag 14-09-2014 t/m zaterdag 20-09-2014

De collecte van de Nierstichting is altijd in de derde week van september. Dit jaar is dat 14 tot en met 20 september. Vorig jaar was de opbrengst 3,6 miljoen euro.

Plus een enorme boost in de aandacht voor nierziekten, want mensen zien het tv-spotje en andere publiciteit, en krijgen iemand aan de deur met een collectebus. Met de collecte zijn meer dan 85.000 vrijwilligers in touw.

De Nierstichting collecteweek heeft elk jaar een thema. Dit jaar is dat: 'de wachtlijst moet korter!' Iedereen ergert zich wel eens aan wachten, in de file of bij de kassa.

De campagne 'herinnert mensen eraan dat het leven van nierpatiënten in het teken staat van wachten. Tot hun bloed is gespoeld. Tot er een donornier is. Of... tot het te laat is.'

Bekijk ook het campagnespotje van de Nierstichting

Collecteweek Nierstichting: 14 t/m 20 september 2014

Rotterdam: Nierdialoog 'Transplantatie en donatie' »

dinsdag 16-09-2014 Voorlichtingsavond voor nierpatiënten, familie en andere geïnteresseerden. Het thema van deze Nierdialoog is “Niertransplantatie en nierdonatie". Niertransplantatie is op dit moment de beste vorm van nierfunctievervangende therapie, waarmee een dialyseperiode verkort of voorkomen kan worden. Tijdens de Nierdialoog is er een afvaardiging van het behandelteam aanwezig zoals een nefroloog, verpleegkundige, diëtiste en een maatschappelijk werker.

Lees meer »

Slecht werkende linker hartkamer door dialyse leidt tot hartproblemen en sterfte »

woensdag 17-09-2014 Hemodialyse kan schade aan de linker harthelft veroorzaken, wat de kans op sterfte vergroot, zo concludeert Solmaz Assa van het UMCG in haar proefschrift. Al langer was bekend dat er tijdens dialyse tijdelijke, omkeerbare schade aan het hart kan optreden. Assa toont echter aan dat deze ogenschijnlijk tijdelijke schade samenhangt met hartproblemen en sterfte. Dialyse is voor miljoenen nierpatiënten wereldwijd een levensreddende behandeling.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.