Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Cursus Praktische nefropathologie in LUMC

Wanneer: donderdag 06-09-2012 t/m vrijdag 07-09-2012

In september organiseert het LUMC de jaarlijkse tweedaagse cursus praktische nefropathologie.

De cursus bestaat uit een systematische behandeling van morfologische veranderingen (lichtmicroscopie, immuno-fluorescentie en elektronenmicroscopie) van nierziekten. Op beide cursusdagen zal een afsluitende voordracht worden gegeven over klinisch-pathologische correlaties van de op die dag behandelde ziektebeelden. Verder zal op beide cursusdagen de mogelijkheid worden geboden tot het bestuderen van microscopische preparaten betrekking hebbende op de behandelde ziektebeelden.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor pathologen en pathologen in opleiding. Nefrologen, internisten, kinderartsen en zij die voor één van deze specialismen in opleiding zijn, zijn ook welkom. Een grondige kennis van de microscopische anatomie van de nier is een vereiste. Het maximum aantal deelnemers is 30. Op donderdagavond is er de mogelijkheid aan een diner deel te nemen.

Klik hier voor meer informatie.

Cursus praktische nefropathologie: donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012

Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, Leiden 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Boerhaave Nascholing | Nog geen reacties


Promotie: angiotensines in nieren van patiënten met hoge bloeddruk

woensdag 29-06-2016

Het renine-angiotensine systeem is één van de belangrijkste systemen die het lichaam ter beschikking heeft voor de regulatie van bloeddruk. Binnen dit systeem spelen diverse signaalstoffen (de angiotensines) een cruciale rol. Daniël van Twist bestudeerde tijdens zijn promotieonderzoek stimulatie en blokkade van verschillende angiotensines in nieren van patiënten met hoge bloeddruk. Hierbij keek hij ook naar verschillen tussen patiënten met en zonder vernauwing van de nierslagader (als gevolg van aderverkalking of door fibromusculaire dysplasie).

De resultaten van dit onderzoek verbeteren het inzicht in de mechanismen die leiden tot hoge bloeddruk en kunnen hierdoor de behandelmogelijkheden voor patiënten met hoge bloeddruk verbeteren.

Promotie Daniël J.L. van Twist MSc: woensdag 29 juni 2016, 14:00 uur
Titel proefschrift: The renin-angiotensin system in the hypertensive kidney; clinical studies in patients with essential hypertension, fibromuscular dysplasia, and the atherosclerotic renal artery stenosis

Promotores: prof. dr. P.W. de Leeuw en prof. dr. A.A. Kroon
Co-promotor: dr. A.J.H.M. Houben

Locatie: bestuursgebouw Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6, Maastricht

Promotie: Optimalisatie van tacrolimustherapie na transplantatie »

woensdag 29-06-2016 Promotie N.M. Shuker: woensdag 29 juni 2016, 11:30 uur Titel proefschrift: Strategies to Optimize Tacrolimus Treatment and Improve Long-term Clinical Outcomes in Solid Organ Transplantation Promotores: prof. dr. T. van Gelder en prof. dr. W. WeimarCo-promotores: dr. D.A. Hesselink en dr. B.C.P. Koch Locatie: Erasmus MC, faculteitsgebouw, Prof.dr. Andries Querido zaal, Rotterdam

Draagbare kunstnier voor het grote publiek »

zaterdag 02-07-2016 Nefroloog dr. Karin Gerritsen zal op Festival deBeschaving vertellen over het onderzoek naar de draagbare kunstnier. Festival deBeschaving is een jaarlijks evenement waar muziek wordt gecombineerd met wetenschap. De organisatie vult het wetenschapsprogramma in samen met de Universiteit Utrecht en het UMCU. Karin Gerritsen is nefroloog in het UMCU en als onderzoeker betrokken bij de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Tijdens het festival zal zij hierover vertellen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.