Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Cursus Praktische nefropathologie in LUMC

Wanneer: donderdag 06-09-2012 t/m vrijdag 07-09-2012

In september organiseert het LUMC de jaarlijkse tweedaagse cursus praktische nefropathologie.

De cursus bestaat uit een systematische behandeling van morfologische veranderingen (lichtmicroscopie, immuno-fluorescentie en elektronenmicroscopie) van nierziekten. Op beide cursusdagen zal een afsluitende voordracht worden gegeven over klinisch-pathologische correlaties van de op die dag behandelde ziektebeelden. Verder zal op beide cursusdagen de mogelijkheid worden geboden tot het bestuderen van microscopische preparaten betrekking hebbende op de behandelde ziektebeelden.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor pathologen en pathologen in opleiding. Nefrologen, internisten, kinderartsen en zij die voor één van deze specialismen in opleiding zijn, zijn ook welkom. Een grondige kennis van de microscopische anatomie van de nier is een vereiste. Het maximum aantal deelnemers is 30. Op donderdagavond is er de mogelijkheid aan een diner deel te nemen.

Klik hier voor meer informatie.

Cursus praktische nefropathologie: donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012

Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, Leiden 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Boerhaave Nascholing | Nog geen reacties


Promotie: B- en T-cellen minderen bij niertransplantatie

vrijdag 03-07-2015

Voor patiënten met ernstig nierfalen biedt een niertransplantatie de beste kans om de kwaliteit van leven en de levensverwachting te verbeteren. Ondanks dit succes, resteren nog vele problemen, waarvan het optreden van een acute afstotingsreactie er één is.

Promovendus Martijn van den Hoogen heeft in één van zijn drie onderzoeken bekeken of anti-B-celtherapie acute afstotingsreacties kan voorkomen. Een eenmalige gift rituximab of placebo werd toegevoegd aan de standaard anti-afstotingsmedicatie (drie verschillende medicijnen) in een groep van 280 niertransplantatiepatiënten. Nog nooit eerder werd aan zoveel niertransplantatiepatiënten rituximab gegeven en hiermee is dit Nijmeegse onderzoek het grootste ter wereld. Alhoewel behandeling met rituximab veilig was, leidde het niet tot minder afstotingsreacties in de hele onderzoekspopulatie. In een vooraf gedefinieerde groep patiënten was rituximab wel effectief. Het betrof hier een groep patiënten die ofwel veel antistoffen tegen de donornier hadden, of een tweede, derde of vierde niertransplantatie ondergingen. De kans op afstoting verminderde in deze groep van 38,2% naar 17,9%.

Lees meer »

Promotie: Aanleg voor nierziekten bij HIV »

dinsdag 07-07-2015 Annelot Schoffelen promoveert op haar onderzoek naar de HIV-zorg in Afrika op de lange termijn. Ook daar is HIV steeds vaker een chronische ziekte, met alle bijbehorende problemen als hart- en vaatziekten en nierschade. Het beloop van een besmetting met HIV bij mensen van Afrikaanse afkomst kan anders zijn dan bij Westerse patiënten.

Lees meer »

Promotie: De rol van het complementsysteem bij HUS »

woensdag 15-07-2015 Het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) is een zeldzame, maar ernstige nierziekte, die in meer dan 90% van de gevallen wordt voorafgegaan door een infectie met de Shiga-like toxine producerende Escherichia coli (STEC-HUS) bacterie. In de andere gevallen kan HUS veroorzaakt worden door een activatie van het complementsysteem (onderdeel van het aangeboren immuunsysteem) door genetische afwijkingen (atypisch HUS of aHUS).

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.