Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Cursus Praktische nefropathologie in LUMC

Wanneer: donderdag 06-09-2012 t/m vrijdag 07-09-2012

In september organiseert het LUMC de jaarlijkse tweedaagse cursus praktische nefropathologie.

De cursus bestaat uit een systematische behandeling van morfologische veranderingen (lichtmicroscopie, immuno-fluorescentie en elektronenmicroscopie) van nierziekten. Op beide cursusdagen zal een afsluitende voordracht worden gegeven over klinisch-pathologische correlaties van de op die dag behandelde ziektebeelden. Verder zal op beide cursusdagen de mogelijkheid worden geboden tot het bestuderen van microscopische preparaten betrekking hebbende op de behandelde ziektebeelden.

De cursus is in eerste instantie bedoeld voor pathologen en pathologen in opleiding. Nefrologen, internisten, kinderartsen en zij die voor één van deze specialismen in opleiding zijn, zijn ook welkom. Een grondige kennis van de microscopische anatomie van de nier is een vereiste. Het maximum aantal deelnemers is 30. Op donderdagavond is er de mogelijkheid aan een diner deel te nemen.

Klik hier voor meer informatie.

Cursus praktische nefropathologie: donderdag 6 en vrijdag 7 september 2012

Locatie: LUMC, Albinusdreef 2, Leiden 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-04-2012
Bron: Boerhaave Nascholing | Nog geen reacties


Voorlichting nierdonatie en transplantatie in Dordrecht

woensdag 11-05-2016

Op 11 mei 2016 vindt er een voorlichting over niertransplantatie en nierdonatie plaats in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De voorlichting is voor zowel nierpatiënten, als voor hun familie, vrienden of andere belangstellenden. Tijdens de voorlichting kunnen bezoekers aanschuiven bij het onderwerp waar zij meer van willen weten. U kunt zich inschrijven voor drie workshops.

Voor de workshops kunt u kiezen uit onderstaande lijst:

  • Wegwijs door de transplantatie en donatie (transplantatiecoördinator);
  • Doneren en transplanteren: Wat zijn de mogelijkheden? (nefroloog);
  • Alles over de operatie (chirurg);
  • De weg naar en na de operatie (verpleegkundig specialist);
  • Getransplanteerd of gedoneerd: Wat nu? (verpleegkundig specialist niertransplantatie);
  • Beleving en praktische zaken (maatschappelijk werker).

Programma

Lees meer »

Promotie: De rol van serum carnosinase 1 in diabetische nefropathie »

woensdag 11-05-2016 Steeds meer mensen hebben diabetes, en van krijgt een derde last van de nieren. Er zijn sterke aanwijzingen dat naast omgevingsfactoren zoals bloeddruk en bloedglucose-instelling ook genetisch factoren bijdragen aan de gevoeligheid om diabetische nefropathie te ontwikkelen. Een polymorfisme in het gen van serum carnosinase, ook wel CN-1 genoemd, is één van deze genetische factoren die mogelijk in betrekking staan met diabetische nefropathie. Shiqi Zhang deed hier onderzoek naar.

Lees meer »

NVN themadag voor mensen met matig tot ernstig verminderde nierfunctie »

zaterdag 21-05-2016 Op 21 mei organiseert de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor het tweede jaar een themadag voor mensen met een matig tot ernstig verminderde nierfunctie (eGFR 20-45). Dialyse of transplantatie is nog niet in zicht, maar u kunt al veel hinder ondervinden van fysieke klachten, terwijl de omgeving nog weinig merkt. De behoefte aan informatie is vaak groot. Hoe past de diagnose in mijn leven, hoe verander ik mijn leefstijl, hoe ga ik om met medicatie, zijn vragen die veel spelen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.