Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Schippers: groei donaties niet zo gering als beweerd

Door Yvette van der Schaaf 

Het aantal postmortale orgaantransplantaties is de afgelopen twee jaar slechts licht gegroeid, tot 670 in 2011. Verdere investeringen op alle fronten zijn nodig om die beperkte stijging te doen toenemen.

Zo concludeert minister Schippers (VWS) bij de beantwoording van kamervragen van Pia Dijkstra (D66). De minister wijst erop dat de geringe aantallen in Nederland het moeilijk maken om representatieve conclusies te trekken. Ook merkt zij op dat het aantal gerealiseerde transplantaties de meest geschikte maatstaf vormt voor bereikte resultaten op het gebied van orgaandonatie. De wachtlijst is geen goede graadmeter. Een groeiend aantal patiënten op de wachtlijst kan ook juist een gunstig teken zijn.

Het aantal registraties in het donorregister neemt ieder jaar toe en bedraagt nu 42% van de bevolking ouder dan 18 jaar. De groei betreft vooral toestemmingregistraties. De wachtlijstaantallen zijn ongeveer gelijk gebleven op een niveau van 1.300.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 20-03-2012
Bron: Antwoorden op kamervragen | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Yvette
  23-03-2012 09:52

  De bewering van de minister is misschien wat kort door de bocht, maar zij heeft wel gelijk. De omvang van de wachtlijst is de uitkomst van meerdere stromen, die verschillende kanten uitgaan. Enerzijds spreekt het vanzelf dat een optimaal aantal patiŽnten toegang moet krijgen tot transplantatie en daarmee tot de wachtlijst, waardoor die toeneemt. Anderzijds zou de vermindering door het aantal transplantaties daarmee gelijke tred moeten houden. Maar het aanbod van organen is begrensd. Wat natuurlijk geen reden zou mogen zijn om minder mensen tot de wachtlijst toe te laten. Om aan de (wenselijke) de groei van de vraag naar organen te kunnen voldoen is het dus zaak om het aantal beschikbare organen en het daarmee uitgevoerde aantal transplantaties zoveel mogelijk te verhogen. En dat is precies wat de minister probeert aan te geven. Alleen lukt het in de huidige praktijk niet al te best om dat te realiseren.

  Maar de minister laat de belangrijkste factor helaas onvermeld. Dat is de wachttijd. Voor nieren blijft die de afgelopen tien jaar onveranderd rond de vier jaar hangen. En dat is wat de patiŽnten aan den lijve ondervinden. Waardoor ook teveel mensen op de wachtlijst komen te overlijden.

 • Cornelio, Hilvarenbeek
  22-03-2012 19:23

  'Wacht even..."

  De Minister is een positieve vrouw! Volgens haar is het volgen van het aantal uitgevoerde transplantaties beter.

  Zo vertelt ze:

  "De wachtlijst is geen goede graadmeter. Een groeiend aantal patiŽnten op de wachtlijst kan ook juist een gunstig teken zijn."

  Dus de huidige en toekomstige 'wachtlijstfans' mogen blij zijn dat dit een gunstige uitgangspositie is! U krijgt er immers meer lotgenoten bij. Gezellig met z'n allen op de lijst. U weet u gesteund met het feit dat de Minister nu u alleen 'ziet' wanneer u getransplanteerd bent.

  Zo kan ik ook creatief boekhouden! Of zie ik iets over het hoofd? Is het niet zo dat zij daardoor haar verantwoordelijkheid uit de weg gaat. Focus op resultaat kun je wanneer je de juiste uitgangspunten kiest.

  'Dus u staat op de lijst?' "Wacht even...."!


Schippers en De Block samen op zoek naar besparing op geneesmiddelen

Minister Edith Schippers (VWS) en haar Belgische collega Maggie De Block gaan samenwerken bij onderhandelingen met farmaceutische bedrijven. Het doel is vooral om de prijzen van zogeheten weesgeneesmiddelen omlaag te krijgen. De bewindslieden hebben dit gisteren afgesproken tijdens een Europese Raad van ministers van Volksgezondheid in Riga.

Medicijnen kennen bij introductie op de markt vaak geen concurrerend middel. Fabrikanten kunnen daarom hoge prijzen rekenen. Een bijzondere groep zijn daarbij de ‘weesgeneesmiddelen’. Deze medicijnen zijn bedoeld voor zeldzame ziektes, waaronder bepaalde nieraandoeningen, die vaak minder dan 1 op 100.000 mensen treffen. Omdat dit naar verhouding heel weinig patiënten per EU-land zijn, kan een firma weinig van een weesgeneesmiddel verkopen en ligt de prijs daardoor vaak hoog.

Nederland en België werden onlangs geconfronteerd met een bijzonder hoge prijs van een Hepatitis C geneesmiddel. Beide landen onderhandelden toen afzonderlijk over de prijs en wisten een lagere prijs te bedingen. Schippers en De Block zijn ervan overtuigd dat gezamenlijk optrekken tot nog betere resultaten kan leiden: 'Als we samenwerken, vertegenwoordigen we meer patiënten en kunnen we gemakkelijker een lagere prijs bedingen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit'.

Lees meer »

Onderzoek orgaanhandel kan van start »

Diepgravend onderzoek gestart naar de rode markt: Online vraag en aanbod van organen en draagmoeders. Door: Jules van Hal De afgelopen weken publiceerde NierNieuws.nl korte blogs over orgaanhandel en de zogenaamde ‘online rode markt’. Deze korte verhalen werden geschreven door journalisten van Yournalism.nl in het kader van een crowdfundingcampagne.

Lees meer »

Kennis bevordert trouw aan fosfaatarm dieet »

Als een zorgprofessional inzicht heeft in de mate waarin een dialysepatiënt bereid is zijn leefstijl aan te passen, leidt de communicatie tussen hen waarschijnlijk eerder tot een beperking van de fosfaatinname. Dit blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek. Hyperfosfatemie, een te hoog fosfaatgehalte in het bloed, kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.