Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Kaaimaneilanden willen eigen donatieprogramma

Door Merel Dercksen 

Op de Kaaimaneilanden, een eilandengroep ten zuiden van Cuba, is een donatiewet in voorbereiding. Donatie na overlijden is op dit moment niet mogelijk. 'Ik denk dat, in 2012, de Kaaimaneilanden net zo moeten bijdragen aan orgaandonatie als andere landen doen.'

De vorige zin is een uitspraak van dr. Frits Hendricks, nefroloog en lid van de commissie die het kader op moet stellen waarbinnen nieuwe wetgeving de donatie van weefsels en organen legaliseert. Het grootste deel van de bijna twintig inwoners die met een donornier leven, heeft die gekregen van een vriend of familielid. Een postmortale nier krijgen kan wel, als een patiënt zich op de wachtlijst in de Verenigde Staten laat plaatsen. Maar daar gaat niet meer dan 5 procent van de organen naar buitenlanders, dus de kans dat een van de acht Kaaimanse nierpatiënten die die stap hebben gezet aan de beurt komt, is vreselijk klein.

Een andere reden om een donatie- en transplantatiewet op te stellen is dat dat een voorwaarde is die cardioloog dr. Devi Shetty heeft gesteld voor de uitvoering van zijn plannen. Hij wil op de Kaaimaneilanden een ziekenhuis openen dat zich richt op medisch toerisme.

De verwachting is dat er elk jaar ongeveer 16 inwoners overlijden die potentieel geschikt zijn als donor. Als zij volgens de wet eenmaal mogen doneren, moeten er ook nog geschikte faciliteiten en chirurgen komen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-03-2012
Bron: CayCompass | Nog geen reacties


'Ondervoeding nierpatiŽnten komt door slecht ruiken'

Nierpatiënten ruiken over het algemeen veel minder goed dan anderen. En dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn voor het feit dat ze ook vaak ondervoed zijn. Dat denken althans onderzoekers van de Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School in Boston.

Ze presenteerden hun onderzoek tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Amerikaanse National Kidney Foundation. Renal & Urology News sprak daar met de onderzoekers. Onderzoeksleider Sagar Nigwekar vertelde dat de veel voorkomende ondervoeding de aanleiding was voor het onderzoek. Hij noemt ondervoeding een heel belangrijke complicatie van nierziekten.

Vooral dialysepatiënten klagen vaak dat hun het eten niet goed smaakt of dat eten dat ze vroeger lekker vonden, ze niet meer aanspreekt. Waarschijnlijk is de veranderde geurervaring daarvoor de reden. De onderzoekers gebruikten gestandaardiseerde 'scratch-and-sniff' kaarten volgens de University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT) om het vermogen tot geuronderscheiding en -identificatie van 28 patiënten met een relatief milde nierziekte, 42 met een ernstige nieraandoening en 15 gezonde proefpersonen met elkaar te vergelijken. Ook de voedingstoestand van de proefpersonen werd gemeten.

Lees meer »

Ontwikkeling medicijn acuut nierfalen in stroomversnelling »

Het Nederlandse biotechbedrijf AM Pharma heeft deze week van de Amerikaanse FDA toestemming gekregen voor een snelle procedure om verder onderzoek te doen naar een middel tegen acuut nierfalen. Dat schrijft het Pharmaceutisch Weekblad. In westerse landen overlijden elk jaar 700.000 mensen aan nierfalen. De FDA nam het besluit omdat het eerste deel van een fase-II-studie naar ontstekingsremmers bij 120 patiënten met succes was afgerond.

Lees meer »

Verhoogde bloeddruk schaadt hoogbejaarden minder »

Een verhoogde onderdruk lijkt het risico op vaatproblemen bij mensen met een verminderde nierfunctie niet te vergroten. Een verhoogde bovendruk doet dat wel. Maar hoe ouder de patiënt, hoe kleiner het extra risico dat de te hoge bloeddruk met zich meebrengt. Boven de 80 jaar maakt het zelfs niet zo veel meer uit. Van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten is hoge bloeddruk een van de belangrijkste die beïnvloedbaar is.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.