Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Kaaimaneilanden willen eigen donatieprogramma

Door Merel Dercksen 

Op de Kaaimaneilanden, een eilandengroep ten zuiden van Cuba, is een donatiewet in voorbereiding. Donatie na overlijden is op dit moment niet mogelijk. 'Ik denk dat, in 2012, de Kaaimaneilanden net zo moeten bijdragen aan orgaandonatie als andere landen doen.'

De vorige zin is een uitspraak van dr. Frits Hendricks, nefroloog en lid van de commissie die het kader op moet stellen waarbinnen nieuwe wetgeving de donatie van weefsels en organen legaliseert. Het grootste deel van de bijna twintig inwoners die met een donornier leven, heeft die gekregen van een vriend of familielid. Een postmortale nier krijgen kan wel, als een patiënt zich op de wachtlijst in de Verenigde Staten laat plaatsen. Maar daar gaat niet meer dan 5 procent van de organen naar buitenlanders, dus de kans dat een van de acht Kaaimanse nierpatiënten die die stap hebben gezet aan de beurt komt, is vreselijk klein.

Een andere reden om een donatie- en transplantatiewet op te stellen is dat dat een voorwaarde is die cardioloog dr. Devi Shetty heeft gesteld voor de uitvoering van zijn plannen. Hij wil op de Kaaimaneilanden een ziekenhuis openen dat zich richt op medisch toerisme.

De verwachting is dat er elk jaar ongeveer 16 inwoners overlijden die potentieel geschikt zijn als donor. Als zij volgens de wet eenmaal mogen doneren, moeten er ook nog geschikte faciliteiten en chirurgen komen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-03-2012
Bron: CayCompass | Nog geen reacties


Zorgen en twijfels bij patiŽnt verhinderen plaatsing op wachtlijst

Slechts één op de vijf dialysepatiënten staat in Nederland op de wachtlijst voor niertransplantatie. Leeftijd, meerdere ziekten, conditie; allerlei redenen liggen hieraan ten grondslag. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat niet alleen medische redenen, maar vooral ook zorgen over transplantatie een grote rol spelen bij plaatsing op een wachtlijst. Met name bij oudere volwassenen en vrouwen.

Een toekomst waarin vriendschappen, werk en gezinsleven de normaalste zaak van de wereld zijn; het is niet voor iedere nierpatiënt weggelegd. Dialyse neemt ongeveer 10 tot 15 procent van een normale nierfunctie over. Genoeg voor de belangrijkste lichaamsfuncties maar te weinig om van een goede gezondheid te spreken. Transplantatie biedt het beste toekomstperspectief. Toch komt lang niet iedere patiënt – die medisch gezien getransplanteerd kan worden – op een wachtlijst. Waarom niet? Welke factoren liggen hieraan ten grondslag?

Lees meer »

Brandbrief: laat buitenlandse spoelvloeistof toe in VS »

Laat voortaan ook spoelvloeistoffen voor peritoneale dialyse die in het buitenland geproduceerd zijn, toe in de Verenigde Staten. Onder het huidige beleid is een tekort ontstaan dat serieuze gevolgen heeft. Die oproep doet de Amerikaanse vereniging van nefrologen, de Renal Physicians Association, aan de Food and Drug Administration. In het kader van patiëntveiligheid zijn in de VS alleen de steriele spoelvloeistoffen voor buikspoeling toegelaten die in het land zelf geproduceerd zijn.

Lees meer »

Restaurant 'De Zilte Zoen' gaat voor (veel) minder zout »

Foto: PvdAMet zo'n naam zou je het van een restaurant niet verwachten, maar 'De Zilte Zoen', met vestigingen in Bergen, Egmond en Schoorl, biedt als eerste in Nederland een zoutloos menu aan. PvdA Tweede Kamerlid Agnes Wolbert is daar zeer over te spreken. Ze werkt op dit moment aan een initiatiefwet om producenten ertoe te dwingen minder zout in hun producten te gebruiken. Wolbert deed een oproep aan Koninklijke Horeca Nederland om te veel zout in restaurantmaaltijden te voorkomen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.