sluiten

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Kaaimaneilanden willen eigen donatieprogramma

Door Merel Dercksen 

Op de Kaaimaneilanden, een eilandengroep ten zuiden van Cuba, is een donatiewet in voorbereiding. Donatie na overlijden is op dit moment niet mogelijk. 'Ik denk dat, in 2012, de Kaaimaneilanden net zo moeten bijdragen aan orgaandonatie als andere landen doen.'

De vorige zin is een uitspraak van dr. Frits Hendricks, nefroloog en lid van de commissie die het kader op moet stellen waarbinnen nieuwe wetgeving de donatie van weefsels en organen legaliseert. Het grootste deel van de bijna twintig inwoners die met een donornier leven, heeft die gekregen van een vriend of familielid. Een postmortale nier krijgen kan wel, als een patiënt zich op de wachtlijst in de Verenigde Staten laat plaatsen. Maar daar gaat niet meer dan 5 procent van de organen naar buitenlanders, dus de kans dat een van de acht Kaaimanse nierpatiënten die die stap hebben gezet aan de beurt komt, is vreselijk klein.

Een andere reden om een donatie- en transplantatiewet op te stellen is dat dat een voorwaarde is die cardioloog dr. Devi Shetty heeft gesteld voor de uitvoering van zijn plannen. Hij wil op de Kaaimaneilanden een ziekenhuis openen dat zich richt op medisch toerisme.

De verwachting is dat er elk jaar ongeveer 16 inwoners overlijden die potentieel geschikt zijn als donor. Als zij volgens de wet eenmaal mogen doneren, moeten er ook nog geschikte faciliteiten en chirurgen komen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-03-2012
Bron: CayCompass | Nog geen reacties


'Buikvliesontsteking geen reactie op type spoelvloeistof'

Peritoneale dialyse (PD) kan leiden tot peritonitis, ontsteking van het buikvlies, wat een ernstige complicatie betekent. Het vermoeden bestond dat vooral het glucosegehalte van de bij PD gebruikte vloeistof bijdraagt aan het ontstaan van die ontsteking. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van vloeistoffen op basis van lactaat/bicarbonaat, die een lager glucosegehalte bevatten. Uit een klein Saoedi-Arabisch onderzoek blijkt nu echter dat de vloeistofkeuze eigenlijk niet uitmaakt, en dat andere zaken belangrijker zijn.

Het onderzoek volgde 39 PD-patiënten gedurende 2,5 jaar. De deelnemers werden blind verdeeld in twee bijna gelijke groepen (19 om 20), waarbij de ene groep de glucose-gebaseerde vloeistof Dianeal gebruikte, en de andere Physianeal, wat op lactaat/bicarbonaat gebaseerd is. Aan het eind van de 2,5 jaar werden van elke deelnemer drie buikvliesbiopten genomen, die vervolgens op complicaties werden onderzocht door een patholoog, die niet op de hoogte was van de situatie van de patiënten of de gekozen vloeistof.

Er bleken tussen alle deelnemers wel verschillen te bestaan in complicaties, maar deze complicaties waren niet terug te voeren op de gebruikte vloeistof. Andere zaken bleken wel significant; vooral als een deelnemer diabetes mellitus had was het risico op buikvliescomplicaties ook hoger.

Lees meer »

NVN-TV: De ERA-EDTA Registratie »

Prof. dr. Kitty Jager is behalve hoogleraar medische informatiekunde in het AMC ook directeur van de ERA-EDTA Registry. Deze, bij veel buitenstaanders onbekende, database bevat ongelofelijk veel informatie over dialyse en niertransplantatie uit heel veel landen in Europa. De internationale database bestaat al sinds 1964 en werd in Amsterdam opgericht door een Nederlander. In deze video vertelt Kitty Jager over haar werk, wat de database inhoudt en wat ermee kan worden gedaan.

Nieuwe behandelwijze zieke nier wint prijs »

Mercurna, een spin-off in oprichting van het Radboudumc, ontwikkelt een nieuwe therapie voor nierpatiënten op basis van messengerRNA. Dit mRNA wordt door een klein eiwitfragment (peptide) precies afgeleverd op de plaats waar het zijn werk moet doen, namelijk in de nierfilters. Als winnaar van de Venture Challenge 2016 Spring Edition ontving Mercurna 25.000 euro voor de verdere ontwikkeling. Dat meldt het Radboudumc.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.