sluiten

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Masterclass GeÔntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

In 2012 organiseert de Julius Academie voor de vijfde keer de Masterclass Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken. Als sterk punt van deze masterclass beschouwden eerdere deelnemers dat in de colleges zowel academische kennis als praktische ervaringen worden ingebracht en verbonden. 

De masterclass start op 27 maart en loopt tot 9 oktober 2012. De colleges worden gegeven in het UMC Utrecht en vinden steeds plaats op een dinsdag van 15.00 tot 19.00 uur, met doorgaans een interval van twee weken. De deelnemers komen uit verschillende sectoren van de zorg, zoals huisartsenzorg, eerstelijns centra, GGZ, ziekenhuizen, zorgnetwerken en verzekeraars. De deelnemers zijn zowel managers in de zorg als praktiserende zorgverleners. Er zijn nog drie plaatsen beschikbaar.

Kosten € 3.250. Lesmateriaal en catering inbegrepen.

Certificaat + accreditatie: ABAN en Kwaliteitsregister V&V

Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier in de brochure

sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012 | Nog geen reacties


Verhoogde bloeddruk schaadt hoogbejaarden minder

Een verhoogde onderdruk lijkt het risico op vaatproblemen bij mensen met een verminderde nierfunctie niet te vergroten. Een verhoogde bovendruk doet dat wel. Maar hoe ouder de patiënt, hoe kleiner het extra risico dat de te hoge bloeddruk met zich meebrengt. Boven de 80 jaar maakt het zelfs niet zo veel meer uit.

Van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten is hoge bloeddruk een van de belangrijkste die beïnvloedbaar is. Zeker bij nierpatiënten, die al een extra verhoogd risico op vaatproblemen lopen, is het belangrijk een te hoge bleoddruk goed te behandelen. Maar veel mensen met chronische nierschade zijn niet zo jong meer en volgens Amerikaanse onderzoekers is het niet duidelijk of voor hen dezelfde streefwaarden voor de bloeddruk moeten gelden als voor jongere mensen met een verminderde nierfunctie. 

In een poging de ideale bloeddruk voor ouderen met een verminderde nierfunctie te bepalen, hebben ze bij bijna 340 duizend mensen van wie de nieren een filtratiesnelheid hadden van minder dan 60 ml/min, onderzocht of er een verband is tussen bloeddruk en hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben apart naar de boven- (systolische) en onderdruk (diastolische bloeddruk) gekeken en dan naar de relatie met sterfte, een aandoening van de kransslagaders, herseninfarcten en eindstadium nierfalen.

Lees meer »

Een hobbelige weg  »

Henk leest mijn feuilleton op NierNieuws en herkent zich in mijn verhalen. Als hij een bericht achterlaat op de site en vraagt of ik geïnteresseerd ben in zijn geschiedenis als patiënt, ben ik benieuwd. 'Jazeker!' antwoord ik. Een paar dagen later ontvang ik een lang verhaal in mijn inbox. En lees het met verbazing en bewondering. Het begint met zijn vader: die overlijdt na een hersenbloeding ten gevolge van een veel te hoge bloeddruk.

Lees meer »

ProteÔnurie lijkt erger bij te kort slapen »

Het vermoeden bestaat dat kort slapen relatief vaak samengaat met nierschade of proteïnurie. Recent Amerikaans meta-onderzoek biedt echter geen volledig uitsluitsel of dit vermoeden juist is. Het vermoeden is gebaseerd op het idee dat de nieren onderhevig zijn aan een 24-uurs ritme, oftewel dat een gezonde nierfunctie door de dag en nacht heen enigszins schommelt.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.