sluiten

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Masterclass GeÔntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken

In 2012 organiseert de Julius Academie voor de vijfde keer de Masterclass Geïntegreerde Zorg voor Chronisch Zieken. Als sterk punt van deze masterclass beschouwden eerdere deelnemers dat in de colleges zowel academische kennis als praktische ervaringen worden ingebracht en verbonden. 

De masterclass start op 27 maart en loopt tot 9 oktober 2012. De colleges worden gegeven in het UMC Utrecht en vinden steeds plaats op een dinsdag van 15.00 tot 19.00 uur, met doorgaans een interval van twee weken. De deelnemers komen uit verschillende sectoren van de zorg, zoals huisartsenzorg, eerstelijns centra, GGZ, ziekenhuizen, zorgnetwerken en verzekeraars. De deelnemers zijn zowel managers in de zorg als praktiserende zorgverleners. Er zijn nog drie plaatsen beschikbaar.

Kosten € 3.250. Lesmateriaal en catering inbegrepen.

Certificaat + accreditatie: ABAN en Kwaliteitsregister V&V

Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier in de brochure

sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012 | Nog geen reacties


Pilot Nefrovisie van start

Nefrovisie meldt dat deze maand de pilot PROMs (Patient Reported Outcome Measures) nefrologie van start gaat in twaalf dialysecentra, verspreid over het hele land. In totaal zullen ruim 1.500 dialysepatiënten en nog eens 175 nierfalenpatiënten toegang krijgen tot een online vragenlijst. De vragenlijsten hebben als doel de effectiviteit van een behandeling te meten vanuit het perspectief van de patiënt.

Patiënten kunnen de antwoorden die ze gegeven hebben delen met hun nefroloog, waardoor die aanknopingspunten heeft om de behandeling aan te passen als dat wenselijk en mogelijk is. Maar ook tussen centra kunnen de uitkomsten van de PROMs vergeleken worden. Aan de hand hiervan kan de kwaliteit van zorg in de Nederlandse dialysecentra mogelijk verder verhoogd worden.

Nederland loopt voorop in het ontwikkelen en implementeren van PROMs. De huidige vragenlijst is ontwikkeld door het LUMC, in samenwerking met de NVN en Nefrovisie. De vragenlijst is een combinatie van twee bestaande, gevalideerde vragenlijsten, aangevuld met enkele open vragen. Het eerste deel van de vragenlijst (SF-12) meet de algemene kwaliteit van leven, het tweede deel gaat over symptomen die specifiek zijn voor nierpatiënten (Dialysis Symptom Index, DSI). In de pilot wordt onderzocht of de vragenlijst en werkwijze geschikt zijn voor toepassing op landelijke schaal.

Lees meer »

Acuut nierfalen beter te herkennen »

Het moment waarop sprake is van acuut nierfalen is voor artsen lastig te bepalen. En dat terwijl het wel van belang is; patiënten waarbij sprake is van acuut nierfalen dienen onmiddellijk behandeld te worden. Bij te laat behandelen loopt de patiënt het risico te overlijden. Preventief behandelen is echter ook niet wenselijk; gezonde organen lopen daarbij schade op.

Lees meer »

Genen met veel invloed op hoge bloeddruk ontdekt »

Een groep onderzoekers heeft variaties in drie genen ontdekt die bij ťťn op de honderd mensen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een hoge bloeddruk. Deze ontdekking kan mogelijk in de toekomst helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen hoge bloeddruk. Het internationale onderzoek, waaraan ook het UMC Utrecht meewerkte, is deze week gepubliceerd in†Nature Genetics. In de studie vonden onderzoekers 31 genen die een verband hebben met de bloeddruk.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.