Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

BelgiŽ stijgt in wereldtop orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 realiseerde BelgiŽ 29,7 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, het hoogste aantal wereldwijd.†Dat is†een recordstijging van 22%. Maar ondanks dit mooie cijfer bestaat er nog steeds een lange wachtlijst.

Dit schrijft Jeroen van Horenbeek in dagblad De Morgen. Spanje meldt 35,3 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, maar daarbij gaat het om donoren waarvan tenminste ťťn orgaan is uitgenomen. In BelgiŽ geldt een strengere norm:†donoren waarvan tenminste ťťn orgaan daadwerkelijk is getransplanteerd. Bovendien worden in Spanje relatief veel uitgenomen organen afgekeurd.†Wie de uiteindelijke winnaar is spant er dus om.

Volgens Luc Colenbie, secretaris van de Belgisch Transplantatieraad, zijn de goede Belgische cijfers vooral te danken aan het†geen bezwaarsysteem. Daardoor is het voor artsen gemakkelijker om met de nabestaanden te communiceren. Artsen hoeven niets te vragen. Zij informeren de nabestaanden als de overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie. Slechts gemiddeld 15% van de nabestaanden weigert dan orgaandonatie.

Geregelde acties van de Belgische overheid om de bevolking ontvankelijker te maken voor orgaandonatie†zijn de tweede reden. De informatiecampagne strekt zich ook uit tot ziekenhuizen zonder transplantatiecentrum. De Belgische Federal Overheidsdienst Volksgezondheid denkt er onder meer over om levende orgaandonoren een vergoeding te betalen voor ziekenhuiskosten, medicijnen en gederfde inkomsten.

Het totaal aantal patiŽnten op de wachtlijst is licht gedaald en bedraagt iets meer dan†1.200† (Eurotransplant). Vooral nier- en leverpatiŽnten werden sneller geholpen dan in 2010. Die wachtlijsten zijn gekrompen met 4,5%. De meeste Belgische patiŽnten moeten gemiddeld 3 tot 4 jaar geduld hebben, voordat er voor hen een orgaan beschikbaar komt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-03-2012
Bron: De Morgen | Nog geen reacties


Weinig prednison na amandelen knippen spaart nierfunctie bij IgA

IgA-nefropathie is de meest voorkomende vorm van glomerulonefritis ter wereld. Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan, verloop, en de beste behandeling van IgA-nefropathie. In Japan, bijvoorbeeld, is het niet ongebruikelijk om patiënten met IgA-nefropathie te behandelen door hun amandelen te knippen, gevolgd door een tijdelijke behandeling met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Uit recent Japans onderzoek blijkt dat het beter is één behandeling te doen met prednison en dan een onderhoudsdosis andere immuunsysteem onderdrukkende medicijnen, dan de prednison uit te smeren over drie behandelingen.

Glomerulonefritis is een verzamelnaam van nierziekten waarbij de nierfilters ontstoken raken. Bij IgA-nefropathie worden die ontstekingen veroorzaakt door op drift geraakte IgA-moleculen, die onderdeel zijn van het immuunsysteem. De enige manier om vast te stellen of iemand IgA heeft, is door een nierbiopt te nemen. Het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Een deel van de patiënten met IgA krijgt vroeger of later te maken met niervervangende therapie; maar hoe groot dit deel precies is, blijkt moeilijk vast te stellen. Schattingen lopen uiteen van tien tot dertig procent. Dat komt mogelijk ook doordat een ander deel van de patiënten niet merkt dat ze IgA hebben (of hebben gehad); pas bij een autopsie blijkt dan dat de nierfilters door IgA zijn aangetast.

Lees meer »

'Extra vitamine D positief bij peritoneale dialyse' »

Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneale dialyse (PD). Deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid, maar geeft ook een vergrote kans op buikvliesontsteking. Onderzoeker Andrea Stavenuiter ontdekte dat vitamine D deze nadelen mogelijk kan verminderen. Stavenuiter promoveert op 8 oktober op dit onderwerp.

Lees meer »

'Gouden Klim' naar Joris Linssen voor serie ĎDeel je levení  »

Op 14 oktober krijgt Joris Linssen de 'Gouden Klim' van de Stichting Nationaal Donor Monument (SNDM) uitgereikt voor het televisieprogramma ‘Deel je leven’. Als dank en blijk van waardering reikt de SNDM jaarlijks tijdens de Donorweek een Gouden Klim uit aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingespannen om bewustwording omtrent donatie en/of transplantatie te bevorderen.

Lees meer »





NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.