Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

BelgiŽ stijgt in wereldtop orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 realiseerde BelgiŽ 29,7 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, het hoogste aantal wereldwijd.†Dat is†een recordstijging van 22%. Maar ondanks dit mooie cijfer bestaat er nog steeds een lange wachtlijst.

Dit schrijft Jeroen van Horenbeek in dagblad De Morgen. Spanje meldt 35,3 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, maar daarbij gaat het om donoren waarvan tenminste ťťn orgaan is uitgenomen. In BelgiŽ geldt een strengere norm:†donoren waarvan tenminste ťťn orgaan daadwerkelijk is getransplanteerd. Bovendien worden in Spanje relatief veel uitgenomen organen afgekeurd.†Wie de uiteindelijke winnaar is spant er dus om.

Volgens Luc Colenbie, secretaris van de Belgisch Transplantatieraad, zijn de goede Belgische cijfers vooral te danken aan het†geen bezwaarsysteem. Daardoor is het voor artsen gemakkelijker om met de nabestaanden te communiceren. Artsen hoeven niets te vragen. Zij informeren de nabestaanden als de overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie. Slechts gemiddeld 15% van de nabestaanden weigert dan orgaandonatie.

Geregelde acties van de Belgische overheid om de bevolking ontvankelijker te maken voor orgaandonatie†zijn de tweede reden. De informatiecampagne strekt zich ook uit tot ziekenhuizen zonder transplantatiecentrum. De Belgische Federal Overheidsdienst Volksgezondheid denkt er onder meer over om levende orgaandonoren een vergoeding te betalen voor ziekenhuiskosten, medicijnen en gederfde inkomsten.

Het totaal aantal patiŽnten op de wachtlijst is licht gedaald en bedraagt iets meer dan†1.200† (Eurotransplant). Vooral nier- en leverpatiŽnten werden sneller geholpen dan in 2010. Die wachtlijsten zijn gekrompen met 4,5%. De meeste Belgische patiŽnten moeten gemiddeld 3 tot 4 jaar geduld hebben, voordat er voor hen een orgaan beschikbaar komt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-03-2012
Bron: De Morgen | Nog geen reacties


Microdialyse om acute afstoting te meten

Duitse wetenschappers hebben getest of een methode waarbij ze een kleine sonde in de nier prikken om de concentratie van opgeloste stoffen te meten, geschikt is om acute afstoting te ontdekken. Het lijkt erop van wel, als je op deze manier de hoeveelheid lactaat meet. Maar het onderzoek is gedaan bij varkens, niet bij mensen. De methode is niet zonder meer bruikbaar in de dagelijkse praktijk.

Een periode van acute afstoting van een getransplanteerde nier betekent niet per se dat de nier direct verloren gaat. Maar het is wel een complicatie die het risico op chronische afstoting vergroot. Acute afstoting is vaak te behandelen. Hoe eerder het ontdekt wordt, hoe groter de kans dat de schade meevalt.

Onderzoekers van de universiteit Heidelberg hebben bij getransplanteerde varkens onderzocht of microdialyse een rol kan spelen in het vroeg opmerken van acute afstoting. Van 16 getransplanteerde varkens gaven ze de helft afweeronderdrukkende medicijnen, en de andere helft niet. Bij deze laatste acht trad een acute afstoting op, die onder de microscoop te zien was in biopten.

Lees meer »

Alles wordt anders »

'Ik heb een intakegesprek in de buurt op dinsdag, als jij naar het ziekenhuis gaat. Zal ik je afzetten en daarna weer ophalen?' vraagt mijn man. 'Dan rijden we lekker samen.' 'Is goed' knik ik instemmend. Altijd fijn om niet alleen te hoeven. Al helemaal omdat het dit keer een bezoek is met veel gedoe. Ik moet lijstjes meenemen van bloeddrukmetingen, 24 uurs-urine (twee bokalen in mijn geval), een ochtendplas in een potje mikken, mijn medicijnen inleveren.

Lees meer »

Medicijnen bevatten onnodig veel fosfaat »

Dialysepatiënten krijgen al snel te veel fosfaat binnen. Dit kan leiden tot te veel fosfaat in het bloed, wat op zijn beurt gezondheidsproblemen zoals atherosclerose of hartproblemen tot gevolg kan hebben. Voor dialysepatiënten is het daarom belangrijk de hoeveelheid fosfaat die ze binnen krijgen goed in de gaten te houden. Voeding is een voor de hand liggende bron van fosfaat, maar medicijnen zijn een andere belangrijke bron, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.