Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

BelgiŽ stijgt in wereldtop orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 realiseerde BelgiŽ 29,7 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, het hoogste aantal wereldwijd.†Dat is†een recordstijging van 22%. Maar ondanks dit mooie cijfer bestaat er nog steeds een lange wachtlijst.

Dit schrijft Jeroen van Horenbeek in dagblad De Morgen. Spanje meldt 35,3 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, maar daarbij gaat het om donoren waarvan tenminste ťťn orgaan is uitgenomen. In BelgiŽ geldt een strengere norm:†donoren waarvan tenminste ťťn orgaan daadwerkelijk is getransplanteerd. Bovendien worden in Spanje relatief veel uitgenomen organen afgekeurd.†Wie de uiteindelijke winnaar is spant er dus om.

Volgens Luc Colenbie, secretaris van de Belgisch Transplantatieraad, zijn de goede Belgische cijfers vooral te danken aan het†geen bezwaarsysteem. Daardoor is het voor artsen gemakkelijker om met de nabestaanden te communiceren. Artsen hoeven niets te vragen. Zij informeren de nabestaanden als de overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie. Slechts gemiddeld 15% van de nabestaanden weigert dan orgaandonatie.

Geregelde acties van de Belgische overheid om de bevolking ontvankelijker te maken voor orgaandonatie†zijn de tweede reden. De informatiecampagne strekt zich ook uit tot ziekenhuizen zonder transplantatiecentrum. De Belgische Federal Overheidsdienst Volksgezondheid denkt er onder meer over om levende orgaandonoren een vergoeding te betalen voor ziekenhuiskosten, medicijnen en gederfde inkomsten.

Het totaal aantal patiŽnten op de wachtlijst is licht gedaald en bedraagt iets meer dan†1.200† (Eurotransplant). Vooral nier- en leverpatiŽnten werden sneller geholpen dan in 2010. Die wachtlijsten zijn gekrompen met 4,5%. De meeste Belgische patiŽnten moeten gemiddeld 3 tot 4 jaar geduld hebben, voordat er voor hen een orgaan beschikbaar komt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-03-2012
Bron: De Morgen | Nog geen reacties


'Buikvliesontsteking geen reactie op type spoelvloeistof'

Peritoneale dialyse (PD) kan leiden tot peritonitis, ontsteking van het buikvlies, wat een ernstige complicatie betekent. Het vermoeden bestond dat vooral het glucosegehalte van de bij PD gebruikte vloeistof bijdraagt aan het ontstaan van die ontsteking. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van vloeistoffen op basis van lactaat/bicarbonaat, die een lager glucosegehalte bevatten. Uit een klein Saoedi-Arabisch onderzoek blijkt nu echter dat de vloeistofkeuze eigenlijk niet uitmaakt, en dat andere zaken belangrijker zijn.

Het onderzoek volgde 39 PD-patiënten gedurende 2,5 jaar. De deelnemers werden blind verdeeld in twee bijna gelijke groepen (19 om 20), waarbij de ene groep de glucose-gebaseerde vloeistof Dianeal gebruikte, en de andere Physianeal, wat op lactaat/bicarbonaat gebaseerd is. Aan het eind van de 2,5 jaar werden van elke deelnemer drie buikvliesbiopten genomen, die vervolgens op complicaties werden onderzocht door een patholoog, die niet op de hoogte was van de situatie van de patiënten of de gekozen vloeistof.

Er bleken tussen alle deelnemers wel verschillen te bestaan in complicaties, maar deze complicaties waren niet terug te voeren op de gebruikte vloeistof. Andere zaken bleken wel significant; vooral als een deelnemer diabetes mellitus had was het risico op buikvliescomplicaties ook hoger.

Lees meer »

NVN-TV: De ERA-EDTA Registratie »

Prof. dr. Kitty Jager is behalve hoogleraar medische informatiekunde in het AMC ook directeur van de ERA-EDTA Registry. Deze, bij veel buitenstaanders onbekende, database bevat ongelofelijk veel informatie over dialyse en niertransplantatie uit heel veel landen in Europa. De internationale database bestaat al sinds 1964 en werd in Amsterdam opgericht door een Nederlander. In deze video vertelt Kitty Jager over haar werk, wat de database inhoudt en wat ermee kan worden gedaan.

Nieuwe behandelwijze zieke nier wint prijs »

Mercurna, een spin-off in oprichting van het Radboudumc, ontwikkelt een nieuwe therapie voor nierpatiënten op basis van messengerRNA. Dit mRNA wordt door een klein eiwitfragment (peptide) precies afgeleverd op de plaats waar het zijn werk moet doen, namelijk in de nierfilters. Als winnaar van de Venture Challenge 2016 Spring Edition ontving Mercurna 25.000 euro voor de verdere ontwikkeling. Dat meldt het Radboudumc.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.