sluiten

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

BelgiŽ stijgt in wereldtop orgaandonatie

Door Yvette van der Schaaf 

In 2011 realiseerde BelgiŽ 29,7 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, het hoogste aantal wereldwijd.†Dat is†een recordstijging van 22%. Maar ondanks dit mooie cijfer bestaat er nog steeds een lange wachtlijst.

Dit schrijft Jeroen van Horenbeek in dagblad De Morgen. Spanje meldt 35,3 postmortale orgaandonoren per miljoen inwoners, maar daarbij gaat het om donoren waarvan tenminste ťťn orgaan is uitgenomen. In BelgiŽ geldt een strengere norm:†donoren waarvan tenminste ťťn orgaan daadwerkelijk is getransplanteerd. Bovendien worden in Spanje relatief veel uitgenomen organen afgekeurd.†Wie de uiteindelijke winnaar is spant er dus om.

Volgens Luc Colenbie, secretaris van de Belgisch Transplantatieraad, zijn de goede Belgische cijfers vooral te danken aan het†geen bezwaarsysteem. Daardoor is het voor artsen gemakkelijker om met de nabestaanden te communiceren. Artsen hoeven niets te vragen. Zij informeren de nabestaanden als de overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie. Slechts gemiddeld 15% van de nabestaanden weigert dan orgaandonatie.

Geregelde acties van de Belgische overheid om de bevolking ontvankelijker te maken voor orgaandonatie†zijn de tweede reden. De informatiecampagne strekt zich ook uit tot ziekenhuizen zonder transplantatiecentrum. De Belgische Federal Overheidsdienst Volksgezondheid denkt er onder meer over om levende orgaandonoren een vergoeding te betalen voor ziekenhuiskosten, medicijnen en gederfde inkomsten.

Het totaal aantal patiŽnten op de wachtlijst is licht gedaald en bedraagt iets meer dan†1.200† (Eurotransplant). Vooral nier- en leverpatiŽnten werden sneller geholpen dan in 2010. Die wachtlijsten zijn gekrompen met 4,5%. De meeste Belgische patiŽnten moeten gemiddeld 3 tot 4 jaar geduld hebben, voordat er voor hen een orgaan beschikbaar komt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 16-03-2012
Bron: De Morgen | Nog geen reacties


Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiŽnten

Foto: Tulane University

Maakt het nou wel of niet uit of je veel of weinig zout eet? De meningen en de onderzoeksresultaten blijven daarover uiteen lopen. Zie de recente publicatie in The Lancet die stelt dat veel zout samen gaat met meer hart- en vaataandoeningen, maar weinig zout ook. Waaruit sommige nierpatiënten de conclusie trekken dat een zoutbeperking helemaal niet goed voor je is. Het is maar zeer de vraag of dergelijke uitkomsten ook voor mensen met een verminderde nierfunctie gelden. Daarom heeft een groep Amerikaanse onderzoekers gekeken naar het verband tussen natriuminname en hart- en vaatproblemen bij nierpatiënten. Hun conclusie: meer zout is niet goed voor nierpatiënten. Ons bezwaar bij deze studie: het afkappunt ligt bij een wel heel hoge zoutinname.

Lees meer »

Katja van Geffen manager Zorg & Innovatie Nierstichting »

dr. E.C.G. (Katja) van GeffenKatja van Geffen is de nieuwe manager Zorg & Innovatie bij de Nierstichting. Zij volgt daarmee per 1 juni Lidy Vlaskamp op, die zij tijdens haar ziekte en later na haar overlijden al verving. Van Geffen, die vijf jaar bij de Nierstichting werkt, treedt daarmee toe tot het Management Team van de stichting. Directeur Tom Oostrom: 'Katja heeft Lidy op een fantastische manier vervangen naast haar reguliere functie als programmamanager preventie.

Lees meer »

NN-TV: ERA-EDTA Congres Wenen 2016 »

Het ERA-EDTAcongres wordt elk jaar in een ander Europees land gehouden en dit jaar is dat de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nederland was ook dit keer weer sterk vertegenwoordigd. Een aantal Nederlandse deelnemers en bezoekers aan het congres vertelt in deze video wat ze ervan vinden en hoe ze het congres beleven.

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.