Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


Meer nierziekte bij toenemende luchtvervuiling

Luchtvervuiling is nergens goed voor. De laatste jaren is fijnstof een van de meest besproken en bevochten aspecten van luchtvervuiling. Omdat het zo in de belangstelling staat wordt er ook steeds meer aan toegeschreven. En dat zijn niet alleen longziekten. Volgens Chinese onderzoekers gaat meer fijnstof ook samen met meer patiënten met de nierziekte membraneuze nefropathie.

Dat luchtvervuiling longziekten kan veroorzaken ligt voor de hand om te denken. Maar van fijnstof wordt ook wel gedacht dat het elders in het lichaam ook schade aan kan richten, juist omdat het om zulke kleine deeltjes gaat. Chinese onderzoekers hebben een zeer grote studie gedaan om te kijken of er enig verband is tussen de mate van fijnstof in de lucht, en de aanwezigheid van glomerulaire aandoeningen. Ze hebben dus niet gekeken naar alle nierziekten.

Omdat China zo'n groot land is, hadden de onderzoekers heel veel gegevens tot hun beschikking: meer dan 71 duizend nierbiopten uit 938 ziekenhuizen in 282 steden. Deze biopten zijn genomen in de jaren 2004-2014. De meest voorkomende glomerulaire nierziekte in deze set is IgA nefropathie, met membraneuze nefropathie als goede tweede.

Lees meer »

Taiwanees vegetarisme niet zo best voor dialysepatiŽnten »

Het is maar de vraag of vegetarisch eten goed is voor hemodialysepatiënten, stellen Taiwanese onderzoekers. Deze patiënten lopen namelijk een serieus risico op eiwitondervoeding en een gebrek aan vitamine D. Hierdoor zou het positieve effect dat vegetarisch eten op hart en bloedvaten heeft, teniet gedaan kunnen worden. Over het algemeen verlaagt vegetarisch eten het risico op hart- en vaataandoeningen.

Lees meer »

Sanquin waarschuwt voor hepatitis E in leverworst »

Sanquin, de organisatie voor donorbloed, adviseert mensen die een transplantatie hebben ondergaan geen producten te eten waar varkenslever in zit die niet goed doorgegaard is. Het gaat om leverworst en paté. De reden is dat hierdoor mogelijk een besmetting met het hepatitis E virus overgedragen kan worden. Bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen slikken is er een grote kans dat zo'n besmetting chronisch wordt en tot leverproblemen leidt.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.