sluiten

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


Pilot Nefrovisie van start

Nefrovisie meldt dat deze maand de pilot PROMs (Patient Reported Outcome Measures) nefrologie van start gaat in twaalf dialysecentra, verspreid over het hele land. In totaal zullen ruim 1.500 dialysepatiënten en nog eens 175 nierfalenpatiënten toegang krijgen tot een online vragenlijst. De vragenlijsten hebben als doel de effectiviteit van een behandeling te meten vanuit het perspectief van de patiënt.

Patiënten kunnen de antwoorden die ze gegeven hebben delen met hun nefroloog, waardoor die aanknopingspunten heeft om de behandeling aan te passen als dat wenselijk en mogelijk is. Maar ook tussen centra kunnen de uitkomsten van de PROMs vergeleken worden. Aan de hand hiervan kan de kwaliteit van zorg in de Nederlandse dialysecentra mogelijk verder verhoogd worden.

Nederland loopt voorop in het ontwikkelen en implementeren van PROMs. De huidige vragenlijst is ontwikkeld door het LUMC, in samenwerking met de NVN en Nefrovisie. De vragenlijst is een combinatie van twee bestaande, gevalideerde vragenlijsten, aangevuld met enkele open vragen. Het eerste deel van de vragenlijst (SF-12) meet de algemene kwaliteit van leven, het tweede deel gaat over symptomen die specifiek zijn voor nierpatiënten (Dialysis Symptom Index, DSI). In de pilot wordt onderzocht of de vragenlijst en werkwijze geschikt zijn voor toepassing op landelijke schaal.

Lees meer »

Acuut nierfalen beter te herkennen »

Het moment waarop sprake is van acuut nierfalen is voor artsen lastig te bepalen. En dat terwijl het wel van belang is; patiënten waarbij sprake is van acuut nierfalen dienen onmiddellijk behandeld te worden. Bij te laat behandelen loopt de patiënt het risico te overlijden. Preventief behandelen is echter ook niet wenselijk; gezonde organen lopen daarbij schade op.

Lees meer »

Genen met veel invloed op hoge bloeddruk ontdekt »

Een groep onderzoekers heeft variaties in drie genen ontdekt die bij ťťn op de honderd mensen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een hoge bloeddruk. Deze ontdekking kan mogelijk in de toekomst helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen hoge bloeddruk. Het internationale onderzoek, waaraan ook het UMC Utrecht meewerkte, is deze week gepubliceerd in†Nature Genetics. In de studie vonden onderzoekers 31 genen die een verband hebben met de bloeddruk.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.