Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


Nieuwe vloeistof voor continue IC-hemodialyse

Baxter heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen om een nieuwe vloeistof op de markt te brengen voor continue nierfunctievervangende therapie. Deze vorm van hemodialyse wordt vrijwel alleen toegepast op de intensive care. Naar verwachting is de vloeistof binnen enkele maanden beschikbaar.

Het gaat om een vloeistof, 'pre-mix' met verschillende stoffen erin, met de naam Phoxillum. Patiënten die ernstig ziek zijn, zijn vaak te instabiel om de hoeveelheid vloeistof die tijdens een normale dialyse- of ultrafiltratiebehandeling buiten het lichaam is, tijdelijk te kunnen missen. Dat volume kan worden aangevuld tijdens een langzame, maar continue behandeling.

Ook kan het vocht dat tijdens de ultrafiltratie verwijderd wordt, vervangen worden door Phoxillum. Op deze manier kunnen artsen stoornissen in de elektrolyten- en zuur-basebalans gerichter behandelen. Ze passen als het ware de samenstelling van het bloed aan door een exact berekende hoeveelheid vloeistof te onttrekken en te vervangen door de substitutievloeistof.

Een van de stoornissen die vaak voorkomt bij ernstig zieke patiënten die behandeld worden met continue dialyse, is een tekort aan fosfaat. Phoxillum is volgens Baxter 'de enige door de FDA goedgekeurde pre-mix vloeistof die fosfaat bevat, in een zak van vijf liter'. 

Lees meer »

150.000 dollar voor onderzoek naar anesthesie bij transplantatie »

De anesthesioloog dr. Gertrude Nieuwenhuijs-Moeke van het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft van het farmaceutisch bedrijf Astellas via de Astellas European Foundation een subsidie van 150.000 dollar (134.000 euro) ontvangen. Het geld is bedoeld voor de studie 'Volatile Anaesthetic Protection of Renal Transplants-2' (VAPOR-2). De onderzoekers bestuderen optimalisatie van de anesthesie bij niertransplantaties.

Lees meer »

Ook Nederland schrapt toelating bloeddrukverlagers »

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft, in navolging van onder andere de Duitse geneesmiddelenautoriteit, besloten om de handelsvergunningen van 13 generieke geneesmiddelen te schorsen. Een aantal van deze geneesmiddelen is in meerdere doses of onder verschillende namen beschikbaar. In totaal worden daardoor 39 verschillende handelsvergunningen geschorst. Op de lijst staan onder andere bloeddrukverlagende middelen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.