Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


Google heeft toegang tot patiŽntendossiers 'om nierpatiŽnten op te sporen'

Google heeft volledige toegang tot 1,6 miljoen patiëntendossiers van Engelse ziekenfondspatiënten. Het bedrijf wil met die informatie preventief nierziekten gaan ontdekken. Dat patiëntengegevens van de National Health Service (NHS) op deze schaal ter beschikking zijn gesteld van Google's 'Deep Mind' project is niet officieel bekendgemaakt, maar wordt onthuld in een artikel in de New Scientist van deze week. De discussie erover is in Engeland in alle hevigheid losgebarsten.

In februari kondigden Google en de NHS een samenwerking aan op het gebied van nierziekten. Het leek toen te gaan om een app, 'Streams', die bedoeld zou zijn om ziekenhuispersoneel te helpen bij het monitoren van nierpatiënten. Dat blijkt intussen iets anders te liggen. De inmiddels uitgelekte overeenkomst suggereert volgens de New Scientist dat er veel grotere plannen zijn met de enorme hoeveelheid data waar Google toegang toe krijgt.

Lees meer »

'Ondervoeding nierpatiŽnten komt door slecht ruiken' »

Nierpatiënten ruiken over het algemeen veel minder goed dan anderen. En dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn voor het feit dat ze ook vaak ondervoed zijn. Dat denken althans onderzoekers van de Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School in Boston. Ze presenteerden hun onderzoek tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Amerikaanse National Kidney Foundation. Renal & Urology News sprak daar met de onderzoekers.

Lees meer »

Ontwikkeling medicijn acuut nierfalen in stroomversnelling »

Het Nederlandse biotechbedrijf AM Pharma heeft deze week van de Amerikaanse FDA toestemming gekregen voor een snelle procedure om verder onderzoek te doen naar een middel tegen acuut nierfalen. Dat schrijft het Pharmaceutisch Weekblad. In westerse landen overlijden elk jaar 700.000 mensen aan nierfalen. De FDA nam het besluit omdat het eerste deel van een fase-II-studie naar ontstekingsremmers bij 120 patiënten met succes was afgerond.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.