Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


Felle reacties op decentralisatie Engelse dialysezorg

De Engelse overheid heeft besloten dat dialyse vanaf 1 april 2015 lokaal georganiseerd zal worden, en niet meer direct onder de National Health Services (NHS) valt. De National Kidney Federation zoekt uit of deze beslissing nog ongedaan gemaakt kan worden.

Per 2013 is de zorg in Engeland anders georganiseerd. Sindsdien is er een zeer grote rol weggelegd voor Clinical Commissioning Groups: samenwerkingsverbanden van huisartsenpraktijken. Deze CCG's zijn verantwoordelijk voor de organisatie en inkoop van het grootste deel van de zorg. De idee is dat deze organisaties beter kunnen inspelen op de lokale behoeften dan de landelijke NHS dat kon, en daarmee gerichtere en goedkopere zorg kunnen bieden. De NHS houdt nog wel toezicht. Alle huisartsenpraktijken zijn aangesloten bij een CCG, waar er in Engeland 211 van zijn.

Hoewel de taken van de CCG's zeer uitgebreid zijn, bleven er met de hervorming van 2013 bepaalde vormen van gespecialiseerde zorg over die direct onder de verantwoordelijkheid van NHS England vielen. Dat is bijvoorbeeld IC-zorg voor pasgeborenen, en tot nu ook dialyse. Per 1 april 2015 zal dat veranderen: dan wordt de verantwoordelijkheid voor dialysezorg ook bij de CCG's ondergebracht.

Lees meer »

Richtlijn moet donatie na euthanasie algemener maken »

Orgaandonatie na euthanasie: het kan wel in Nederland, maar de onbekendheid is groot. Het Rotterdamse Erasmus MC en het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC) hebben een landelijke richtlijn opgesteld waar de Nederlandse Transplantatie Stichting zich momenteel over buigt. Wanneer dit protocol wordt ingevoerd, hebben artsen in het hele land een duidelijke houvast voor hoe ze de procedure moeten uitvoeren. De verwachting is, dat dat ook tot meer donoren zal leiden.

Lees meer »

Prins Daniel van Zweden over zijn niertransplantatie »

Vijf jaar geleden werd prins Daniel geopereerd in het Karolinska Hospital in Stockholm. De man van prinses Victoria kreeg een nieuwe nier van zijn vader, nadat die van hem niet goed meer werkten. Woensdag bracht de prins een bezoek aan het ziekenhuis. Hier ontmoette hij de arts die hem begeleidde voor en na de transplantatie. Ook heeft hij patiŽnten een hart onder de riem gestoken: 'Ik kan hen steunen omdat ik het zelf mee heb gemaakt. Ik kan laten zien hoe goed het kan gaan.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.