Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


Intensivisten en SEH-artsen willen wijziging donorregistratie

Spoedeisendehulp-artsen en intensivisten komen regelmatig in aanraking met potentiële orgaandonoren. Beide groeperingen vinden de lage registratiegraad (ongeveer 40%) van potentiële donoren een probleem. Het komt geregeld voor dat de donatievraag op SEH of IC gesteld moet worden op een emotioneel zeer beladen moment. Daarbij zijn volgens de artsen familieleden vaak niet op de hoogte van elkaars wens. Dit vinden zij niet alleen zeer onwenselijk voor de nabestaanden, maar het zorgt volgens de artsen ook voor verlies van potentiële donoren.

Er komt op korte termijn een voorstel tot wetswijziging in de Tweede Kamer. De KNMG heeft aangegeven dat een eventuele wijziging van het systeem gebaseerd moet zijn op draagvlak onder de medische beroepsgroep. De SEH-artsen, verenigd in de NVSHA, hebben daarom hun standpunt gepubliceerd. Ze geven daarin aan dat het huidige systeem niet afdoende werkt. Ook de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) pleit openlijk voor een wetswijziging. De NVIC beschouwt donorzorg als een vanzelfsprekend onderdeel van de reguliere patiëntenzorg op de Intensive Care.

Slechtere nierfunctie verhoogt risico trage schildklier altijd »

Een lagere nierfunctie gaat vaak hand in hand met een verhoog risico op een trage schildklier voor mensen met een normale tot licht verminderde nierfunctie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat deze relatie ook stand houdt bij patiënten met een matig tot ernstig verminderde nierfunctie. Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen.

Lees meer »

Maatschappelijke participatie cruciaal voor later welbevinden jonge nierpatiŽnt »

Volwassenen die al op jonge leeftijd (voor het 15e levensjaar) zijn begonnen met niervervangende therapie, hebben fysiek een lagere kwaliteit van leven dan gezonde leeftijdsgenoten. Opmerkelijk is dat zij wel een goede emotionele kwaliteit van leven hebben. Toch zijn de geleidelijke achteruitgang van de gezondheid en de perceptie van het lichamelijk functioneren zorgelijk. Deze achteruitgang kan het sociale functioneren en het vermogen tot werken nog verder verlagen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.