Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Filippijnse burgemeesters roepen op tot publieke dialysecentra

Door Merel Dercksen 

De nationale uitvoeringsraad van het Verbond van steden in de Filippijnen heeft de nationale regering opgeroepen om 5 procent van het jaarlijkse budget van een aantal overheidsorganen aan te wenden voor de vestiging van publieke nier- en kankercentra in de 152 steden in het eilandenrijk.

Het zou gaan om verschillende ministeries, waaronder dat van Volksgezondheid en dat van Sociale ontwikkeling. Maar ook om het kantoor van de president, dat een eigen sociaal fonds heeft. Burgemeester Edgardo Pamintuan van Angeles City, die de resolutie heeft voorgesteld, zegt hierover: 'Het vestigen van zulke faciliteiten zou het lijden van arme patiënten die dialyse of chemotherapie nodig hebben sterk verminderen. Ze hoeven dan niet meer steeds heel vroeg naar Manila en ook niet meer de langdurige procedures rondom financiële bijstand te ondergaan.' Sommige patiënten kunnen nu zelfs hun reizen naar de hoofdstad niet betalen.

De resolutie stelt voor dat de 'gaststeden' de supervisie zullen voeren over de centra, en ook een deel zullen betalen. Er zijn wel dialysecentra buiten Manila, maar niet voldoende.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: Philippine Information Agency | Nog geen reacties


AMC symposium 'Een beter leven met nierfalen: nu en later'

Het AMC organiseert een symposium 'Een beter leven met nierfalen: nu en later', over de verschillen in behandeling van terminaal nierfalen bij kinderen. Het symposium sluit aan op de promotie van Maike van Huis, op de resultaten van het RICH-Q onderzoek naar behandeling van nierzieke kinderen.

Kinderen met terminaal nierfalen krijgen niet overal in Europa dezelfde behandeling. Dat is vooral op het gebied van transplantaties, hoge bloeddruk en het gebruik van groeihormonen het geval. De verschillen hebben waarschijnlijk invloed op het verloop van de ziekte. Dat concludeert promovenda Maike van Huis.

In Nederland is jaarlijks gemiddeld bij 30 kinderen sprake van terminaal nierfalen. Zij kunnen terecht in 4 behandelcentra: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Nijmegen. In België zijn 6 behandelcentra voor nierzieke kinderen. Tussen deze behandelcentra ontstonden verschillen in behandeling. In 2007 is de studie RICH-Q gestart om deze verschillen te onderzoeken. Doel is de kwaliteit van zorg voor kinderen met nierinsufficiëntie te verbeteren door centraal data te registreren in een database, regelmatig overleg te hebben over de beste behandeling, en door gemeenschappelijke richtlijnen op te stellen en onderzoek te doen.

Lees meer »

ĎAls ik terugga, teken ik mijn eigen doodvonnis.í »

Terug naar Soedan kan hij niet vanwege zijn gezondheid en het gebrek aan geld en sociale contacten. Hier in Nederland geldt de regel ‘geen status, geen transplantatie’. Ahmed (33) bevindt zich in een kafkaiaanse situatie. Een vreselijke burgeroorlog ontvluchten, asiel aanvragen en niet krijgen. Op straat belanden en je daar jarenlang goed redden. Hoe triest ook, dit is het verhaal van vele vluchtelingen.

Lees meer »

NierpatiŽnten grootverbruikers van spoedeisende hulp »

Amerikaanse nierpatiënten liggen het vaakst van alle chronische patiënten in het ziekenhuis. Nu blijkt dat ze ook erg vaak op de spoedeisende-hulpafdeling belanden: zes keer zo vaak als de gemiddelde Amerikaan. Voor een deel is dat het gevolg van de niet altijd optimale inrichting van de zorg (voor nierpatiënten). Daar valt nog verbetering te behalen en het betekent ook dat deze cijfers niet een op een naar Nederland te vertalen zijn.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.