Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Subsidie van 800.000 euro voor renale denervatie UMC Utrecht

Door Jeroen van Setten 

Dr. P.J. Blankestijn 

De afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht heeft een aanzienlijke bijdrage ontvangen van de industrie voor klinisch onderzoek naar de effecten van een innovatieve hoge bloeddrukbehandeling. Naast het geld van het Amerikaanse Medtronics, verwacht het UMCU medio maart ook nog zekerheid te hebben over een subsidie van ZonMw. In totaal gaat het om circa 800.000 euro.

Dr. Peter Blankestijn, trekker van het onderzoek, zegt over deze zogenaamde renale denervatie: 'Wanneer medicijnen tegen de hoge bloeddruk niet het gewenste effect hebben, kan een patiënt voor deze behandeling in aanmerking komen. Kortweg gezegd brengt een interventiecardioloog of interventieradioloog dan via de lies een katheter in naar de nierslagaders om van daaruit de zenuwactiviteit van en naar de nieren te onderbreken. De zenuwen worden als het ware platgelegd. In totaal duurt deze behandelprocedure één uur.' 

De eerste resultaten van de behandeling zijn veelbelovend, aldus Blankestijn. 'Ons onderzoek wil de mogelijkheden en beperkingen van deze nieuwe behandelmethode verder in kaart brengen. Het geld van de Amerikanen en van ZonMw is volledig bedoeld voor het uitvoeren van een klinische studie bij circa driehonderd patiënten. Dit gebeurt in samenwerking met meerdere afdelingen binnen het UMC Utrecht en daarbuiten.'

Klik hier voor meer informatie over het Utrechtse project.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-03-2012 | Nog geen reacties


Nieuwe vloeistof voor continue IC-hemodialyse

Baxter heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming gekregen om een nieuwe vloeistof op de markt te brengen voor continue nierfunctievervangende therapie. Deze vorm van hemodialyse wordt vrijwel alleen toegepast op de intensive care. Naar verwachting is de vloeistof binnen enkele maanden beschikbaar.

Het gaat om een vloeistof, 'pre-mix' met verschillende stoffen erin, met de naam Phoxillum. Patiënten die ernstig ziek zijn, zijn vaak te instabiel om de hoeveelheid vloeistof die tijdens een normale dialyse- of ultrafiltratiebehandeling buiten het lichaam is, tijdelijk te kunnen missen. Dat volume kan worden aangevuld tijdens een langzame, maar continue behandeling.

Ook kan het vocht dat tijdens de ultrafiltratie verwijderd wordt, vervangen worden door Phoxillum. Op deze manier kunnen artsen stoornissen in de elektrolyten- en zuur-basebalans gerichter behandelen. Ze passen als het ware de samenstelling van het bloed aan door een exact berekende hoeveelheid vloeistof te onttrekken en te vervangen door de substitutievloeistof.

Een van de stoornissen die vaak voorkomt bij ernstig zieke patiënten die behandeld worden met continue dialyse, is een tekort aan fosfaat. Phoxillum is volgens Baxter 'de enige door de FDA goedgekeurde pre-mix vloeistof die fosfaat bevat, in een zak van vijf liter'. 

Lees meer »

150.000 dollar voor onderzoek naar anesthesie bij transplantatie »

De anesthesioloog dr. Gertrude Nieuwenhuijs-Moeke van het Universitair Medisch Centrum Groningen, heeft van het farmaceutisch bedrijf Astellas via de Astellas European Foundation een subsidie van 150.000 dollar (134.000 euro) ontvangen. Het geld is bedoeld voor de studie 'Volatile Anaesthetic Protection of Renal Transplants-2' (VAPOR-2). De onderzoekers bestuderen optimalisatie van de anesthesie bij niertransplantaties.

Lees meer »

Ook Nederland schrapt toelating bloeddrukverlagers »

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft, in navolging van onder andere de Duitse geneesmiddelenautoriteit, besloten om de handelsvergunningen van 13 generieke geneesmiddelen te schorsen. Een aantal van deze geneesmiddelen is in meerdere doses of onder verschillende namen beschikbaar. In totaal worden daardoor 39 verschillende handelsvergunningen geschorst. Op de lijst staan onder andere bloeddrukverlagende middelen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.