Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Subsidie van 800.000 euro voor renale denervatie UMC Utrecht

Door Jeroen van Setten 

Dr. P.J. Blankestijn 

De afdeling Nefrologie van het UMC Utrecht heeft een aanzienlijke bijdrage ontvangen van de industrie voor klinisch onderzoek naar de effecten van een innovatieve hoge bloeddrukbehandeling. Naast het geld van het Amerikaanse Medtronics, verwacht het UMCU medio maart ook nog zekerheid te hebben over een subsidie van ZonMw. In totaal gaat het om circa 800.000 euro.

Dr. Peter Blankestijn, trekker van het onderzoek, zegt over deze zogenaamde renale denervatie: 'Wanneer medicijnen tegen de hoge bloeddruk niet het gewenste effect hebben, kan een patiënt voor deze behandeling in aanmerking komen. Kortweg gezegd brengt een interventiecardioloog of interventieradioloog dan via de lies een katheter in naar de nierslagaders om van daaruit de zenuwactiviteit van en naar de nieren te onderbreken. De zenuwen worden als het ware platgelegd. In totaal duurt deze behandelprocedure één uur.' 

De eerste resultaten van de behandeling zijn veelbelovend, aldus Blankestijn. 'Ons onderzoek wil de mogelijkheden en beperkingen van deze nieuwe behandelmethode verder in kaart brengen. Het geld van de Amerikanen en van ZonMw is volledig bedoeld voor het uitvoeren van een klinische studie bij circa driehonderd patiënten. Dit gebeurt in samenwerking met meerdere afdelingen binnen het UMC Utrecht en daarbuiten.'

Klik hier voor meer informatie over het Utrechtse project.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-03-2012 | Nog geen reacties


Weinig prednison na amandelen knippen spaart nierfunctie bij IgA

IgA-nefropathie is de meest voorkomende vorm van glomerulonefritis ter wereld. Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan, verloop, en de beste behandeling van IgA-nefropathie. In Japan, bijvoorbeeld, is het niet ongebruikelijk om patiënten met IgA-nefropathie te behandelen door hun amandelen te knippen, gevolgd door een tijdelijke behandeling met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Uit recent Japans onderzoek blijkt dat het beter is één behandeling te doen met prednison en dan een onderhoudsdosis andere immuunsysteem onderdrukkende medicijnen, dan de prednison uit te smeren over drie behandelingen.

Glomerulonefritis is een verzamelnaam van nierziekten waarbij de nierfilters ontstoken raken. Bij IgA-nefropathie worden die ontstekingen veroorzaakt door op drift geraakte IgA-moleculen, die onderdeel zijn van het immuunsysteem. De enige manier om vast te stellen of iemand IgA heeft, is door een nierbiopt te nemen. Het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Een deel van de patiënten met IgA krijgt vroeger of later te maken met niervervangende therapie; maar hoe groot dit deel precies is, blijkt moeilijk vast te stellen. Schattingen lopen uiteen van tien tot dertig procent. Dat komt mogelijk ook doordat een ander deel van de patiënten niet merkt dat ze IgA hebben (of hebben gehad); pas bij een autopsie blijkt dan dat de nierfilters door IgA zijn aangetast.

Lees meer »

'Extra vitamine D positief bij peritoneale dialyse' »

Wereldwijd maken ongeveer 200.000 patiënten met ernstig nierfalen gebruik van peritoneale dialyse (PD). Deze vorm van dialyse, waarbij het buikvlies afvalstoffen uit het bloed filtert, heeft veel voordelen zoals bewegingsvrijheid, maar geeft ook een vergrote kans op buikvliesontsteking. Onderzoeker Andrea Stavenuiter ontdekte dat vitamine D deze nadelen mogelijk kan verminderen. Stavenuiter promoveert op 8 oktober op dit onderwerp.

Lees meer »

'Gouden Klim' naar Joris Linssen voor serie ĎDeel je levení  »

Op 14 oktober krijgt Joris Linssen de 'Gouden Klim' van de Stichting Nationaal Donor Monument (SNDM) uitgereikt voor het televisieprogramma ‘Deel je leven’. Als dank en blijk van waardering reikt de SNDM jaarlijks tijdens de Donorweek een Gouden Klim uit aan een persoon of instelling die zich bijzonder heeft ingespannen om bewustwording omtrent donatie en/of transplantatie te bevorderen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.