Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Synthetische substraten voor tissue engineering

Wanneer: woensdag 07-03-2012

Tissue engineering is een innovatieve techniek die mogelijk een alternatief biedt voor orgaantransplantaties. Deze techniek is geïntroduceerd door Langer en Vacanti in 1993 met de volgende definitie: tissue engineering is het interdisciplinaire gebied dat de principes van engineering en levenswetenschappen combineert voor de ontwikkeling van biologische materialen die in staat zijn om orgaanfuncties te regenereren, behouden of te verbeteren. Cellen, materialen en bioactieve stoffen zijn hiervoor de basiselementen.

De belangrijkste functie van de materialen is het leveren van een stevig substraat om celadhesie en celgroei mogelijk te maken. Daarvoor moeten deze materialen, scaffolds genoemd, biocompatibel en biodegradeerbaar (afbreekbaar) zijn.

Het doel van het promotieonderzoek van Hajar Seyednejad is het ontwikkelen van synthetische scaffolds gebaseerd op gefunctionaliseerde polyesters voor tissue engineeringtoepassingen.

Promotie Hajar Seyednejad: woensdag 7 maart 2012, 14:30 uur
Titel proefschrift: Synthetic scaffolds based on biodegradable, functionalized polyesters for tissue engineering applications

Promotores: prof.dr.ir. W.E. Hennink en prof.dr. W.J.A. Dhert
Copromotores: dr.ir. T. Vermonden en dr. C.F. van Nostrum

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties


Voorlichting nierdonatie en transplantatie in Dordrecht

woensdag 11-05-2016

Op 11 mei 2016 vindt er een voorlichting over niertransplantatie en nierdonatie plaats in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De voorlichting is voor zowel nierpatiënten, als voor hun familie, vrienden of andere belangstellenden. Tijdens de voorlichting kunnen bezoekers aanschuiven bij het onderwerp waar zij meer van willen weten. U kunt zich inschrijven voor drie workshops.

Voor de workshops kunt u kiezen uit onderstaande lijst:

  • Wegwijs door de transplantatie en donatie (transplantatiecoördinator);
  • Doneren en transplanteren: Wat zijn de mogelijkheden? (nefroloog);
  • Alles over de operatie (chirurg);
  • De weg naar en na de operatie (verpleegkundig specialist);
  • Getransplanteerd of gedoneerd: Wat nu? (verpleegkundig specialist niertransplantatie);
  • Beleving en praktische zaken (maatschappelijk werker).

Programma

Lees meer »

Promotie: De rol van serum carnosinase 1 in diabetische nefropathie »

woensdag 11-05-2016 Steeds meer mensen hebben diabetes, en van krijgt een derde last van de nieren. Er zijn sterke aanwijzingen dat naast omgevingsfactoren zoals bloeddruk en bloedglucose-instelling ook genetisch factoren bijdragen aan de gevoeligheid om diabetische nefropathie te ontwikkelen. Een polymorfisme in het gen van serum carnosinase, ook wel CN-1 genoemd, is één van deze genetische factoren die mogelijk in betrekking staan met diabetische nefropathie. Shiqi Zhang deed hier onderzoek naar.

Lees meer »

NVN themadag voor mensen met matig tot ernstig verminderde nierfunctie »

zaterdag 21-05-2016 Op 21 mei organiseert de Nierpatiënten Vereniging Nederland voor het tweede jaar een themadag voor mensen met een matig tot ernstig verminderde nierfunctie (eGFR 20-45). Dialyse of transplantatie is nog niet in zicht, maar u kunt al veel hinder ondervinden van fysieke klachten, terwijl de omgeving nog weinig merkt. De behoefte aan informatie is vaak groot. Hoe past de diagnose in mijn leven, hoe verander ik mijn leefstijl, hoe ga ik om met medicatie, zijn vragen die veel spelen.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.