Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Synthetische substraten voor tissue engineering

 Wanneer: woensdag 07-03-2012

Tissue engineering is een innovatieve techniek die mogelijk een alternatief biedt voor orgaantransplantaties. Deze techniek is geïntroduceerd door Langer en Vacanti in 1993 met de volgende definitie: tissue engineering is het interdisciplinaire gebied dat de principes van engineering en levenswetenschappen combineert voor de ontwikkeling van biologische materialen die in staat zijn om orgaanfuncties te regenereren, behouden of te verbeteren. Cellen, materialen en bioactieve stoffen zijn hiervoor de basiselementen.

De belangrijkste functie van de materialen is het leveren van een stevig substraat om celadhesie en celgroei mogelijk te maken. Daarvoor moeten deze materialen, scaffolds genoemd, biocompatibel en biodegradeerbaar (afbreekbaar) zijn.

Het doel van het promotieonderzoek van Hajar Seyednejad is het ontwikkelen van synthetische scaffolds gebaseerd op gefunctionaliseerde polyesters voor tissue engineeringtoepassingen.

Promotie Hajar Seyednejad: woensdag 7 maart 2012, 14:30 uur
Titel proefschrift: Synthetic scaffolds based on biodegradable, functionalized polyesters for tissue engineering applications

Promotores: prof.dr.ir. W.E. Hennink en prof.dr. W.J.A. Dhert
Copromotores: dr.ir. T. Vermonden en dr. C.F. van Nostrum

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties


Promotie: Nierfunctie op lange termijn in spina bifida-patiŽnten

donderdag 24-04-2014

Spina bifida is een aangeboren aandoening van het ruggenmerg die aanleiding kan geven tot tal van problemen in het gehele lichaam, dus ook de blaas en de nieren. Deze patiënten worden in hun jeugd door de kinderarts gevolgd - maar het is relatief onbekend wat er gebeurt als ze volwassen worden.

Promovendus P.W. Veenboer deed onderzoek in een relatief grote groep volwassen spina bifida-patiënten, met vragenlijsten, bezoek aan de polikliniek en aanvullende onderzoeken. Dit proefschrift laat zien dat de meeste patiënten het goed doen wat betreft nierfunctie, maar dat incontinentie en andere fysieke en psychosociale problemen nog relatief veel voorkomen. Patiënten zouden idealiter ieder jaar op een gespecialiseerde polikliniek moeten komen, op indicatie moeten worden doorgestuurd naar specialisten, en slechts indien nodig (bij klachten bijvoorbeeld) meer aanvullend onderzoek van de urinewegen moeten krijgen.

Promotie drs. P.W. Veenboer: donderdag 24 april 2014, 12:45 uur
Titel proefschrift: Long-term urological outcomes in spinal dysraphism

Promotores: prof. dr. J.L.H.R. Bosch en prof. dr. T.P.V.M. de Jong
Co-promotores: dr. L.M.O. de Kort en dr. F.W.A. van Asbeck

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, 3512 JE Utrecht

Maastricht: EVC Symposium Vaattoegang »

dinsdag 13-05-2014 Tijdens de European Vascular Course vindt een symposium plaats over alle facetten van vaattoegangszorg. Het symposium richt zich op verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en vasculair diagnostisch laboranten. Verschillende sprekers behandelen uiteenlopende aspecten van de vaattoegang bij dialyse. De kosten voor deelname bedragen € 100,-. Meer informatie over programma en aanmelding vindt u op de EVC-site.

Lees meer »

NVN Klimweekends voor jongeren in de Eifel »

vrijdag 16-05-2014 t/m zondag 18-05-2014 De Nierpatiënten Vereniging Nederland organiseert dit jaar twee klimweekenden in de Eifel voor jongeren. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Data en doelgroepen: Van 16 t/m 18 mei voor jongeren van 17 – 20 jaar Van 20 t/m 22 juni voor jongeren van 12 – 16 jaar Inschrijving is mogelijk tot 1 mei via een formulier op deze site. Locatie: De groepen verblijven in een bungalow op het Landalpark in Heimbach.

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.