Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Synthetische substraten voor tissue engineering

Wanneer: woensdag 07-03-2012

Tissue engineering is een innovatieve techniek die mogelijk een alternatief biedt voor orgaantransplantaties. Deze techniek is geïntroduceerd door Langer en Vacanti in 1993 met de volgende definitie: tissue engineering is het interdisciplinaire gebied dat de principes van engineering en levenswetenschappen combineert voor de ontwikkeling van biologische materialen die in staat zijn om orgaanfuncties te regenereren, behouden of te verbeteren. Cellen, materialen en bioactieve stoffen zijn hiervoor de basiselementen.

De belangrijkste functie van de materialen is het leveren van een stevig substraat om celadhesie en celgroei mogelijk te maken. Daarvoor moeten deze materialen, scaffolds genoemd, biocompatibel en biodegradeerbaar (afbreekbaar) zijn.

Het doel van het promotieonderzoek van Hajar Seyednejad is het ontwikkelen van synthetische scaffolds gebaseerd op gefunctionaliseerde polyesters voor tissue engineeringtoepassingen.

Promotie Hajar Seyednejad: woensdag 7 maart 2012, 14:30 uur
Titel proefschrift: Synthetic scaffolds based on biodegradable, functionalized polyesters for tissue engineering applications

Promotores: prof.dr.ir. W.E. Hennink en prof.dr. W.J.A. Dhert
Copromotores: dr.ir. T. Vermonden en dr. C.F. van Nostrum

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties


Promotie: Aanleg voor nierziekten bij HIV

dinsdag 07-07-2015

Annelot Schoffelen promoveert op haar onderzoek naar de HIV-zorg in Afrika op de lange termijn. Ook daar is HIV steeds vaker een chronische ziekte, met alle bijbehorende problemen als hart- en vaatziekten en nierschade.

Het beloop van een besmetting met HIV bij mensen van Afrikaanse afkomst kan anders zijn dan bij Westerse patiënten. Annelot Schoffelen laat zien dat genetische factoren mogelijk een rol spelen, bijvoorbeeld bij verschillen in het vóórkomen van opportunistische infecties en bij het ontstaan van chronische nierziekte. Inzicht in de effecten van de genetische opmaak van mensen met de Afrikaanse etniciteit kan bijdragen aan verbeterde HIV-zorg.

Promotie A. Schoffelen: dinsdag 7 juli 2015, 10:30 uur
Titel proefschrift: Treating HIV and African ethnicity; towards chronic care

Promotor: prof.dr. A.I.M. Hoepelman
Co-promotor: dr. R.E. Barth

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promotie: De rol van het complementsysteem bij HUS »

woensdag 15-07-2015 Het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) is een zeldzame, maar ernstige nierziekte, die in meer dan 90% van de gevallen wordt voorafgegaan door een infectie met de Shiga-like toxine producerende Escherichia coli (STEC-HUS) bacterie. In de andere gevallen kan HUS veroorzaakt worden door een activatie van het complementsysteem (onderdeel van het aangeboren immuunsysteem) door genetische afwijkingen (atypisch HUS of aHUS).

Lees meer »

World Transplant Games 2015 »

zondag 23-08-2015 t/m zondag 30-08-2015 Aan dit tweejaarlijkse evenement nemen sporters uit de hele wereld deel. Behalve hun sportiviteit is er één ding dat hen bindt: zij hebben allemaal een transplantatie ondergaan; meestal een orgaantransplantatie. De Nederlandse afvaardiging telt rond de 40 atleten, die uitkomen in wedstrijden in een breed scala van sporten: atletiek, zwemmen, wielrennen, tennis, badminton, volleybal, golf, tafeltennis en squash.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.