Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Synthetische substraten voor tissue engineering

Wanneer: woensdag 07-03-2012

Tissue engineering is een innovatieve techniek die mogelijk een alternatief biedt voor orgaantransplantaties. Deze techniek is geïntroduceerd door Langer en Vacanti in 1993 met de volgende definitie: tissue engineering is het interdisciplinaire gebied dat de principes van engineering en levenswetenschappen combineert voor de ontwikkeling van biologische materialen die in staat zijn om orgaanfuncties te regenereren, behouden of te verbeteren. Cellen, materialen en bioactieve stoffen zijn hiervoor de basiselementen.

De belangrijkste functie van de materialen is het leveren van een stevig substraat om celadhesie en celgroei mogelijk te maken. Daarvoor moeten deze materialen, scaffolds genoemd, biocompatibel en biodegradeerbaar (afbreekbaar) zijn.

Het doel van het promotieonderzoek van Hajar Seyednejad is het ontwikkelen van synthetische scaffolds gebaseerd op gefunctionaliseerde polyesters voor tissue engineeringtoepassingen.

Promotie Hajar Seyednejad: woensdag 7 maart 2012, 14:30 uur
Titel proefschrift: Synthetic scaffolds based on biodegradable, functionalized polyesters for tissue engineering applications

Promotores: prof.dr.ir. W.E. Hennink en prof.dr. W.J.A. Dhert
Copromotores: dr.ir. T. Vermonden en dr. C.F. van Nostrum

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: maandag 05-03-2012
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties


Opnieuw poging systeem donorregistratie te veranderen

donderdag 11-02-2016

Op donderdag 11 februari 2016 debatteert de Tweede Kamer weer over een wetsvoorstel om een zogenaamd Actief Donorregistratiesysteem (ADR) in te voeren. Pia Dijkstra (D66) probeert al heel lang in Nederland een dergelijk systeem ingevoerd te krijgen. Ze is ook nu weer de indienster van het aangepaste wetsvoorstel, dat eerder strandde in de Kamer.

In een ADR-systeem wordt mensen een aantal malen gevraagd zich in te schrijven in een systeem voor donorregistratie. Ze hebben daarbij diverse opties, maar het gaat erom dat ze zich in ieder geval registreren, niet zozeer of ze donor willen zijn. Als ze zich na een aantal herinneringen niet hebben geregistreerd, worden ze ingeschreven alsof ze donor wilden worden.

Er zijn op dit moment vier opties voor registratie: 'ik geef toestemming', 'ik geef geen toestemming', 'mijn nabestaanden beslissen', of 'een specifieke persoon beslist'. Ook kan de keuze uitgesplitst worden naar organen en weefsels. In de aangepaste versie van het wetsvoorstel van Dijkstra is daar een vijfde optie aan toegevoegd, namelijk 'ja, ik geef toestemming, mits mijn nabestaanden instemmen'.

Lees meer »

Promotie: Angst en depressieve gevoelens bij nierpatiŽnten »

vrijdag 12-02-2016 Promotie W.L. Loosman: vrijdag 12 februari 2016, 9:45 uurTitel proefschrift: Depressive and anxiety symptoms in Dutch chronic kidney disease patients Promotores: prof.dr. A. Honig en prof.dr. F.W. DekkerCopromotor: dr. C.E.H. Siegert Locatie: Aula, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Oratie hoogleraar preventie chronische nierschade (Groningen) »

dinsdag 16-02-2016 Prof.dr. Ron Gansevoort (UMCG) spreekt op dinsdag 16 februari 2016 zijn oratie uit. Gansevoort is als nefroloog werkzaam in het UMC Groningen en sinds enige tijd hoogleraar interne geneeskunde. Zijn leeropdracht is de screening en preventie van chronische nierschade. Daarnaast is hij bekend van het onderzoek naar cystenieren dat hij uitvoert en coördineert. De oratie is vrij toegankelijk. Aanmelden kan tot een week van te voren door opgave via het online aanmeldingsformulier.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.