Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierschade door HIV-medicijn Tenofovir

Door Albert de Vreede 

Een HIV-infectie is tegenwoordig goed te behandelen. Er zijn een heleboel middelen beschikbaar die het virus uitstekend onder de duim houden. Daarmee is een HIV-infectie een 'normale' chronische ziekte geworden.  HIV-patiënten overlijden niet meer aan AIDS. Ze krijgen net als iedereen ouderdomsziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en opvallend veel nierziekten. Tenofovir is een anti-HIV middel dat er van verdacht wordt nierproblemen te veroorzaken.  

Tenofovir is een veel gebruikt middel dat als grote voordeel heeft dat het maar een keer per dag hoeft te worden ingenomen. Tenofovir zit dan ook in ongeveer de helft van alle gebruikte combinatiepillen om HIV te behandelen. Bekende combinaties met tenofovir zijn Truvada, Atripla, en Complera. Truvada wordt niet alleen gebruikt om HIV te behandelen maar ook om besmetting te voorkomen, met wisselend succes.

Nu is bij een grote groep van meer dan 10.000 HIV-patiënten onderzocht welke anti-HIV middelen nierproblemen geven. Middelen als ritonavir (eiwit in urine), atazanavir, en indinavir hebben wel wat invloed op het functioneren van de nieren, maar geven geen grote problemen. Efavirenz zorgt zelfs voor minder eiwit in de urine en verbetert de nierfunctie. Tenofovir blijkt het enige middel te zijn dat ernstige nierproblemen kan geven. Tenofovir kan eiwitverlies in de urine, snelle achteruitgang van de nierfunctie, en verminderde nierfunctie veroorzaken. Een verminderde nierfunctie wordt hier gedefinieerd als een creatinineklaring van minder dan 60 ml/min. Eenmaal opgelopen nierschade blijkt helaas niet snel te herstellen als het gebruik van tenofovir gestopt wordt.

Het gevaar van tenofovir is gelukkig minder erg dan het op het eerste gezicht lijkt. Ten opzichte van de controlegroep, die nooit tenofovir heeft gebruikt, is de kans op verdubbeling van het creatinine in het bloed maar met 10% verhoogd. Het risico op eiwit in de urine samen met verminderde nierfunctie is met 35% verhoogd, maar in absolute zin nog steeds klein.

De Nederlandse en ook de toonaangevende Amerikaanse richtlijnen voor de behandeling van HIV-patiënten schrijven voor dat regelmatig het eiwitgehalte in de urine en het creatinine in het bloed bepaald moet worden. Als dat gedaan wordt en tijdig met tenofovir gestopt wordt, lijkt tenofovir veilig gebruikt te kunnen worden.

De conclusie van deze studie is dat tenofovir een effectief anti-HIV middel is. Een goed inzicht in de effecten van het middel op de lange termijn ontbreekt. Verder onderzoek naar die bijwerkingen van tenofovir is dan ook nodig.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: AIDS | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Wim, Den Haag
    27-03-2012 16:17

    Hiv infecties - dus asymptmatisch en gezond (geen AIDS) - zijn "goed te behandelen" met NIERSCHADE (onder andere leuke levensbedreigende schaden).

    Hulpverleners die deze doodsgevaarlijk onzin propageren zijn oftewel doodstom of criminelen.


Canadese nefrologe wint gezondheidszorgprijs

De voorzitter van de International Society of Nephrology, dr. Adeera Levin, is winnaar van de Aubrey J. Tingle Prize die in april zal worden uitgereikt. De nefrologe krijgt vaker prijzen toegekend, maar in tegenstelling tot recente andere is dit er waarvoor niet alleen mensen die in de nefrologie werken kunnen worden genomineerd.

De prijs wordt op 16 april voor de zesde keer uitgereikt. Initiatiefnemer is de Michael Smith Foundation for Health Research (MSFHR) uit British Columbia, Canada en de Aubrey Tingle prijs is vernoemd naar de oprichter van deze organisatie. Voor het prijzengeld van $ 10.000 komen onderzoekers in de gezondheidszorg in aanmerking die werken in British Columbia en van wie het werk niet alleen internationaal gewaardeerd wordt, maar ook significante invloed heeft op de zorg of het onderzoek daarnaar.

Volgens dr. Diane Finegood, voorzitter van MSFHR, voldoet Adeera Levin hier ruimschoots aan. 'Ze is al twintig jaar een drijvende kracht binnen het veld van chronische nierschade en weet de vooruitgang in onderzoeksbewijs te vertalen naar het bed van de patiënt.'

Lees meer »

Maria ter Welle prijs voor ijslolly's »

De Maria ter Welle prijs 2015 is gisteren gewonnen door Renske Karens, verpleegkundig teamleider nefrologie in het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede. Zij krijgt de prijs van 10.000 euro om de onder haar leiding ontwikkelde ijslolly’s voor nierpatiënten ook in andere centra te introduceren. De Maria ter Welle prijs is een gezamenlijk initiatief van de Willem Kolff stichting en de Nierstichting.

Lees meer »

'In 2025 sterft niemand meer onnodig aan acuut nierfalen' »

In 2025 sterft niemand meer onnodig aan acuut nierfalen. Althans, dat is het streven van de Internationale Organisatie voor Nefrologie (ISN) met het initiatief ‘0by25’ (zero preventable deaths from AKI by 2025). Tijdens het wereldcongres voor Nefrologie in Zuid-Afrika zijn op 14 maart jongstleden de resultaten gepresenteerd van het eerste grote onderzoekproject van dit veelbelovende initiatief.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.