Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Nierschade door HIV-medicijn Tenofovir

Door Albert de Vreede 

Een HIV-infectie is tegenwoordig goed te behandelen. Er zijn een heleboel middelen beschikbaar die het virus uitstekend onder de duim houden. Daarmee is een HIV-infectie een 'normale' chronische ziekte geworden.  HIV-patiënten overlijden niet meer aan AIDS. Ze krijgen net als iedereen ouderdomsziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk en opvallend veel nierziekten. Tenofovir is een anti-HIV middel dat er van verdacht wordt nierproblemen te veroorzaken.  

Tenofovir is een veel gebruikt middel dat als grote voordeel heeft dat het maar een keer per dag hoeft te worden ingenomen. Tenofovir zit dan ook in ongeveer de helft van alle gebruikte combinatiepillen om HIV te behandelen. Bekende combinaties met tenofovir zijn Truvada, Atripla, en Complera. Truvada wordt niet alleen gebruikt om HIV te behandelen maar ook om besmetting te voorkomen, met wisselend succes.

Nu is bij een grote groep van meer dan 10.000 HIV-patiënten onderzocht welke anti-HIV middelen nierproblemen geven. Middelen als ritonavir (eiwit in urine), atazanavir, en indinavir hebben wel wat invloed op het functioneren van de nieren, maar geven geen grote problemen. Efavirenz zorgt zelfs voor minder eiwit in de urine en verbetert de nierfunctie. Tenofovir blijkt het enige middel te zijn dat ernstige nierproblemen kan geven. Tenofovir kan eiwitverlies in de urine, snelle achteruitgang van de nierfunctie, en verminderde nierfunctie veroorzaken. Een verminderde nierfunctie wordt hier gedefinieerd als een creatinineklaring van minder dan 60 ml/min. Eenmaal opgelopen nierschade blijkt helaas niet snel te herstellen als het gebruik van tenofovir gestopt wordt.

Het gevaar van tenofovir is gelukkig minder erg dan het op het eerste gezicht lijkt. Ten opzichte van de controlegroep, die nooit tenofovir heeft gebruikt, is de kans op verdubbeling van het creatinine in het bloed maar met 10% verhoogd. Het risico op eiwit in de urine samen met verminderde nierfunctie is met 35% verhoogd, maar in absolute zin nog steeds klein.

De Nederlandse en ook de toonaangevende Amerikaanse richtlijnen voor de behandeling van HIV-patiënten schrijven voor dat regelmatig het eiwitgehalte in de urine en het creatinine in het bloed bepaald moet worden. Als dat gedaan wordt en tijdig met tenofovir gestopt wordt, lijkt tenofovir veilig gebruikt te kunnen worden.

De conclusie van deze studie is dat tenofovir een effectief anti-HIV middel is. Een goed inzicht in de effecten van het middel op de lange termijn ontbreekt. Verder onderzoek naar die bijwerkingen van tenofovir is dan ook nodig.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-03-2012
Bron: AIDS | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Wim, Den Haag
    27-03-2012 16:17

    Hiv infecties - dus asymptmatisch en gezond (geen AIDS) - zijn "goed te behandelen" met NIERSCHADE (onder andere leuke levensbedreigende schaden).

    Hulpverleners die deze doodsgevaarlijk onzin propageren zijn oftewel doodstom of criminelen.


'Diabetici met problemen geholpen met transplantatie eilandjes van Langerhans'

Transplantatie van eilandjes van Langerhans blijkt een goede behandeloptie voor patiŽnten met type 1 diabetes. Dat schrijven Leidse onderzoekers in het American Journal of Transplantation. Na de behandeling zijn hun bloedsuikers veel makkelijker te reguleren. De therapie wordt vooralsnog alleen toegepast bij patiŽnten die een niertransplantatie hebben ondergaan en dus al afweerremmende middelen slikken. Het gaat ook alleen om mensen met ernstige complicaties en patiŽnten bij wie het niet lukt om de bloedsuikers op een andere manier goed in te stellen.In 2007 voerde het LUMC de allereerste eilandjestransplantatie in Nederland uit. LUMC-onderzoekers brachten in kaart hoe het deze en volgende patiŽnten verging. Eťn jaar na transplantatie bleek 62% van de 13 patiŽnten geen insuline meer te hoeven spuiten. Na twee jaar gold dit nog voor 42%. De bloedsuikerregulatie bleek gemiddeld sterk verbeterd, en perioden met een gevaarlijk laag bloedsuikerniveau (Ďhypoísí) kwamen nauwelijks meer voor. 'De resultaten die we in Leiden behalen, zijn vergelijkbaar met die in andere landen', zegt bijzonder hoogleraar Diabetologie Eelco de Koning (LUMC). ďDe productie van insuline door de getransplanteerde eilandjes neemt in de loop van de tijd af. Maar belangrijker is dat de bloedsuikers veel stabieler zijn en er vaak geen ernstige hypo-problemen meer optreden.'

Lees meer »

Internationaal project standaarden in nefrologie zoekt deelnemers »

SONG (Standardised Outcomes in Nephrology) is een internationaal project dat standaardisering van diverse procedures in de nefrologie beoogt. De onderzoekers willen procedures rond verschillende vormen van dialyse, transplantie en chronische nieraandoeningen vaststellen. Ze zijn gestart met hemodialyse en zoeken nog patiënten die daaraan mee willen werken. Het zogenaamde Delphi-onderzoek (alleen Engelstalig) omvat drie korte enquêtes met een tussenpoos van ongeveer twee weken.

Lees meer »

Loopt echt een op de drie IJslanders nierschade op? »

Het risico dat een 45-jarige zonder nierproblemen op latere leeftijd matige nierproblemen oploopt, is vrij groot, zo blijkt uit IJslands onderzoek. De onderzoekers analyseerden de gegevens die waren verkregen door middel van een prospectief cohortonderzoek onder inwoners van Reykjavik, over een periode van bijna 50 jaar (1957 - 2005). Daaruit bleek dat vrouwen zonder nierschade op 45-jarige leeftijd 35% kans hadden op het ontwikkelen van matige nierproblemen (of erger) op latere leeftijd.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.