Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Vooral hoge bovendruk risico voor achteruitgang nieren bij ouderen

Door Merel Dercksen 

Een hoge systolische bloeddruk verhoogt het risico op een snelle achteruitgang van de nierfunctie bij ouderen in de algemene bevolking. Met een hoge onderdruk of polsdruk is er geen verband, meldden Californische onderzoekers tijdens de Kidney Week van de American Society of Nephrology.

'Het is altijd de vraag of onderzoeksresultaten die je verkrijgt, generaliseerbaar zijn naar de algemene, oudere, bevolking. In dit geval, denk ik dat we dat wel zo kunnen zeggen,' aldus onderzoeker Dena Rifkin. Zij en haar collega's verzamelden gegevens van 4.365 ouderen, gemiddelde leeftijd 72 jaar. Deze mensen namen deel aan de Cardiovascular Health Study. Ze bepaalden van hen de bloeddruk, en de nierfunctie. Dat laatste deden ze op basis van een cystatine C-meting. Na drie jaar, en na zeven jaar, deden ze dezelfde metingen bij dezelfde proefpersonen.

Aan het begin van het onderzoek was de gemiddelde filtratiesnelheid van de nieren 80 ml/min. De bovendruk van de deelnemers liep aan het begin van het onderzoek erg uiteen: van minder dan 120 mmHg tot meer dan 160. In de loop van de studie ging bij een kwart van de deelnemers de nierfunctie snel achteruit, dat was in dit geval: met ten minste 3 ml/min per jaar.

Na correctie voor verschillende factoren die het beeld kunnen verstoren, concluderen de onderzoekers dat er geen verband is tussen de onderdruk of de polsdruk en een snelle achteruitgang van de nieren. Maar ze vonden wel een sterk verband met een verhoogde bovendruk, meer dan 160 mmHg. Het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen veranderde niets aan dat verband.

De relatie tussen een verhoogde bloeddruk en een groter risico op achteruitgang van de nieren was ook al eens gevolgd uit een andere studie, het Systolic Hypertension in the Elderly Program, dat zich richtte op mensen boven de 60 jaar met een verhoogde bovendruk.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-11-2011
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties


Overlevers acuut nierfalen komen zelden bij nefroloog

Op een intensive care opgenomen patiënten die acuut nierfalen hebben, worden na hun ontslag bijna nooit opgevolgd door een nefroloog. Dat terwijl acuut nierfalen, ook als het herstelt, een belangrijke risicofactor is voor latere chronische nierproblemen. In elk geval in Londen blijkt het zo te gaan.

Engelse onderzoekers hebben in de regio Oost-Londen de dossiers doorgenomen van een reeks patiënten die op de intensive care waren opgenomen. Daarin vonden ze 219 patiënten die voor de opname geen nierpatiënt waren, tijdens hun opname acuut met dialyse behandeld moesten worden, en daarna levend naar huis konden. Deze patiënten zijn onderwerp van het verdere onderzoek geweest.

Bij nauwelijks meer dan de helft werd na drie tot zes maanden nog eens een schatting van de nierfunctie gemaakt door het creatinine in het bloed te meten. Uit de metingen die wel gedaan zijn, blijkt dat de gemiddelde filtratiesnelheid van de nieren van deze patiënten op het moment dat ze naar huis mochten nog 60 ml/min was. Dat is een licht gestoorde nierfunctie, die wel opvolging vereist. Bij de volgende meting, voor zover die gedaan is, bleek de nierfunctie aanzienlijk gezakt, naar een gemiddelde filtratiesnelheid van 48 ml/min.

Lees meer »

Nieuwe samenwerking voor onderzoek naar ionkanalen »

De bedrijven Hydra Biosciences (VS) en Boehringer Ingelheim (Duitsland) gaan een samenwerkingsverband aan op het gebied van verstoringen van het transport van stoffen in en uit cellen. Ze focussen daarbij op nierziekten. In het membraan dat lichaamscellen omgeeft, bevinden zich TRP-kanalen. Deze kanaaltjes kunnen stoffen als natrium, kalium of magnesium de cel in en uit transporteren. Als ze niet goed werken, kan dat ernstige ziektes opleveren.

Lees meer »

DialysepatiŽnten: beter een laag vet dan graatmager »

Hemodialysepatiënten met overgewicht hebben een betere overlevingskans dan slankere patiënten. Dit staat bekend als de 'obesitasparadox', omdat in het algemene geval de slankere patiënt een betere prognose kent. De obesitasparadox is niet beperkt tot hemodialysepatiënten; voor patiënten met bijvoorbeeld longontsteking of coronair hartfalen geldt de obesitasparadox ook.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.