Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Vooral hoge bovendruk risico voor achteruitgang nieren bij ouderen

Door Merel Dercksen 

Een hoge systolische bloeddruk verhoogt het risico op een snelle achteruitgang van de nierfunctie bij ouderen in de algemene bevolking. Met een hoge onderdruk of polsdruk is er geen verband, meldden Californische onderzoekers tijdens de Kidney Week van de American Society of Nephrology.

'Het is altijd de vraag of onderzoeksresultaten die je verkrijgt, generaliseerbaar zijn naar de algemene, oudere, bevolking. In dit geval, denk ik dat we dat wel zo kunnen zeggen,' aldus onderzoeker Dena Rifkin. Zij en haar collega's verzamelden gegevens van 4.365 ouderen, gemiddelde leeftijd 72 jaar. Deze mensen namen deel aan de Cardiovascular Health Study. Ze bepaalden van hen de bloeddruk, en de nierfunctie. Dat laatste deden ze op basis van een cystatine C-meting. Na drie jaar, en na zeven jaar, deden ze dezelfde metingen bij dezelfde proefpersonen.

Aan het begin van het onderzoek was de gemiddelde filtratiesnelheid van de nieren 80 ml/min. De bovendruk van de deelnemers liep aan het begin van het onderzoek erg uiteen: van minder dan 120 mmHg tot meer dan 160. In de loop van de studie ging bij een kwart van de deelnemers de nierfunctie snel achteruit, dat was in dit geval: met ten minste 3 ml/min per jaar.

Na correctie voor verschillende factoren die het beeld kunnen verstoren, concluderen de onderzoekers dat er geen verband is tussen de onderdruk of de polsdruk en een snelle achteruitgang van de nieren. Maar ze vonden wel een sterk verband met een verhoogde bovendruk, meer dan 160 mmHg. Het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen veranderde niets aan dat verband.

De relatie tussen een verhoogde bloeddruk en een groter risico op achteruitgang van de nieren was ook al eens gevolgd uit een andere studie, het Systolic Hypertension in the Elderly Program, dat zich richtte op mensen boven de 60 jaar met een verhoogde bovendruk.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 22-11-2011
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties


Lokeiwit remt nierschade bij membraneuze nefropathie

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester (Verenigd Koninkrijk) hebben een doorbraak geforceerd in het begrip van het mechanisme achter membraneuze nefropathie (MN). Dit opent de weg voor nieuwe behandelmethoden van deze nierziekte.

Membraneuze nefropathie is een auto-immuunziekte waarbij de nierfilters (glomeruli) met de tijd beschadigd raken. Meestal is de ziekte primair (er is dan geen onderliggende oorzaak). De nierfilters raken aangetast doordat antilichamen van het immuunsysteem het PLA2R eiwit aanvallen, en neerslaan tegen de wanden van de nierfilters. De ziekte is zeldzaam (naar schatting jaarlijks 100 nieuwe gevallen in België en 150 in Nederland), maar desondanks wel de belangrijkste oorzaak voor nefrotisch syndroom.

De Engelse onderzoekers zijn er in geslaagd de 'epitoop' van het PLA2R eiwit te identificeren. De epitoop is het deel dat door antilichamen wordt gebruikt om een eiwit als vijand te herkennen. Het gedeelte van het antilichaam dat de epitoop herkent heet zelf de 'paratoop'. Met de kennis hoe de epitoop eruit ziet kan wellicht een 'lokeiwit' worden gemaakt, dat dezelfde epitoop bevat, waardoor de antilichamen het lokeiwit gaan aanvallen, in plaats van het PLA2R eiwit. Een andere optie is om dat lokeiwit te verwerken in een immunoadsorptiekolom waar het bloed van de patiënt doorheen stroomt, zodat deze gebonden antilichamen uit het lichaam kunnen worden verwijderd.

Lees meer »

Nieronderzoek ruim bedeeld in subsidieronde NWO »

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt veel geld in niergerelateerd onderzoek. Gisteren maakte de organisatie de ontvangers van de nieuwste Vidi-beurzen bekend. Onder hen zijn drie onderzoekers die zich bezig houden met een nefrologisch onderwerp. De Vidi-beurs is onderdeel van de vernieuwingsimpuls. Binnen dit programma geeft NWO persoonsgebonden beurzen aan wetenschappers die daarmee een eigen, vernieuwende onderzoekslijn kunnen opzetten.

Lees meer »

Verbetering lange termijn transplantatie in zicht »

De donornieren van getransplanteerden die behandeld zijn met belatacept doen het zeven jaar na de transplantatie beter dan patiënten die met ciclosporine zijn behandeld. Dit blijkt uit onderzoek dat vorige week werd gepresenteerd tijdens het 2015 American Transplant Congress in Philadelphia. Het onderzoek sluit goed aan bij dit artikel van vorige week.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.