Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Lees voor | Reageer | Verstuur | Druk af   

Griepvaccin effectief en veilig bij uitgezaaide niercelkanker

Door Jeroen van Setten 

Het griepvaccin werkt ook bij patiŽnten met uitgezaaide niercelkanker die worden behandeld met de angiogeneseremmers zoals sunitinib en sorafenib. Tot die conclusie komt een groep Nijmeegse onderzoekers na onderzoek bij deze patiŽnten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Clinical Cancer Research.

PatiŽnten met uitgezaaide niercelkanker worden vaak behandeld met tyrosine kinaseremmers van de angiogenese, zoals sunitinib en sorafenib. Deze medicijnen houden de tumoren in toom door de belangrijke groeifactor VEGF (vascular endothelial growth factor) te blokkeren.

Om te kunnen groeien, heeft een tumor steeds meer zuurstof en voedsel nodig. Voor de aanvoer van die stoffen moeten er voortdurend nieuwe bloedvaten worden aangelegd; een proces dat angiogenese wordt genoemd. De groeifactor VEGF is de belangrijkste aanjager van dit bouwproces. Wordt dit VEGF geblokkeerd, dan groeit de tumor dus minder gemakkelijk. Omdat VEGF bij het niercelcarcinoom fors verhoogd is, zijn deze middelen vooral bij deze aandoening effectief.

Carla van Herpen, medisch oncoloog in het UMC St Radboud: 'Veel patiŽnten met uitgezaaide niercelkanker reageren vaak heel goed op deze angiogeneseremmers, waardoor de kwaliteit van leven voor deze wat oudere patiŽntengroep relatief goed is. Omdat deze kwetsbare groep - vanwege leeftijd en ziekte Ė ook extra gevoelig voor de griep, stellen patiŽnten regelmatig de vraag of het verstandig is om zich daartegen te laten vaccineren.'

Die vraag was niet eenvoudig te beantwoorden. Van Herpen: 'Sinds enige tijd weten we dat deze angiogeneseremmers niet alleen VEGF remmen, maar dat ze ook delen van het afweersysteem beÔnvloeden. De ene remmer doet dat bovendien weer nťt iets anders dan de andere remmer. We konden dus ook niet met zekerheid aangeven of het griepvaccin bij deze patiŽnten werkte of niet. Bewijs ontbrak. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een duidelijk en betrouwbaar antwoord.'

In Clinical Cancer Research presenteren Van Herpen en haar Nijmeegse collegaīs nu de resultaten van hun onderzoek. Omdat sunitinib en sorafenib verschillende onderdelen van het immuunsysteem beÔnvloeden, zijn beide middelen onderzocht. Van Herpen: 'Ons onderzoek laat zien dat het griepvaccin net zo effectief is bij patiŽnten met sunitinib en patiŽnten met sorafenib als bij gezonde vrijwilligers. Vandaar dat we kankerpatiŽnten die met een van beide angiogeneseremmers behandeld worden voortaan aanbevelen om de griepprik te gaan halen.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 29-06-2011 | Nog geen reacties


Wel of niet afklemmen maakt weinig uit voor nierfunctie na nieroperatie

Bij partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van een nier weggehaald, meestal om een tumor die zich in de nier bevindt te verwijderen. Het is vooralsnog onduidelijk welke factoren een rol spelen in het al dan niet goed functioneren van de nier na afloop van de operatie, en hoe die samenhangen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat 'ischemische modaliteit' (de wijze waarop tijdens de operatie de doorbloeding van de nier wordt geregeld) waarschijnlijk geen belangrijke factor is, hoewel dat wel werd vermoed.

Lees meer »

3D-beelden helpen chirurg en patiŽnt bij nierkankeroperatie »

Wanneer radiologen en chirurgen gebruik maken van een pakket dat de nier driedimensionaal in beeld brengt, hebben niet alleen de chirurgen daar baat bij wanneer ze een patiënt met nierkanker opereren. Ook de patiënt zelf begrijpt de ernst van zijn ziekte, én de operatie, beter. Dat is de eerste ervaring van Japanse onderzoekers met deze techniek. De systemen om het inwendige deel van het lichaam in beeld te brengen, worden steeds geavanceerder.

Lees meer »

Natriumtekort nadelig voor behandeling nierkanker »

Een tekort aan natrium vermindert het effect van de behandeling van uitgezaaide nierkanker, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is nog niet duidelijk, waar dat precies aan ligt. Uit eerdere onderzoeken is al bekend dat een tekort aan natrium (hyponatriëmie) samengaat met een verminderde overleving bij verschillende soorten tumoren. Ook bij uitgezaaid niercelcarcinoom die behandeld wordt met immunotherapie blijkt het een voorspellende waarde te hebben.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.