Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: SLE en het afweersysteem

Wanneer: maandag 06-11-2017

Een spin maakt een web om zijn prooi te vangen. Vrij recentelijk werd ontdekt dat neutrofielen, witte bloedcellen aan de frontlinie van ons afweersysteem, ook webben produceren om binnendringende ziekteverwekkers een halt toe te roepen.

Dergelijke webben, zogenaamde neutrophil extracellular traps (NETs), bestaan uit 'kleverig' DNA en antimicrobiële eiwitten. Ondanks de belangrijke antimicrobiële functies van NETs, worden deze structuren ook in verband gebracht met (veelvoorkomende) ziekteprocessen zoals trombose, atherosclerose, kanker en auto-immuunziekten.

Voor zijn proefschrift onderzocht Elmar Pieterse de rol van NETs in de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE). Hij ontdekte dat SLE-patiënten meer NETs produceren en tegelijkertijd ook moeite hebben om die NETs tijdig op te ruimen. Deze onbalans in de productie en afbraak van NETs leidt ertoe dat NETs in aanraking komen met cellen van het afweersysteem, wat leidt tot auto-immuniteit en destructie van lichaamseigen weefsels, zoals de nieren. De bevindingen van dit proefschrift openen de weg voor onderzoek naar het herstellen van de balans tussen aanmaak en afbraak van NETs. Niet alleen bij SLE, maar ook bij andere (veelvoorkomende) cardiovasculaire en kwaadaardige ziekten.

Promotie E. Pieterse, MSc : maandag 6 november 2017, 14:30 uur
Titel proefschrift: NET niet in balans: SLE en het afweersysteem - The journey of neutrophil extracellular traps in lupus

Promotor: prof. dr. L.B. Hilbrands
Co-promotor: dr. J. van der Vlag

Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • bmw, amsterdam
    14-11-2017 17:08

    Een hele mooie ontdekking!!!

    Bedankt hiervoor
IgA-nefropathie kan zich onverwacht ontwikkelen

Het verloop van IgA-nefropathie kan van patiënt tot patiënt behoorlijk verschillen; bij sommige patiënten kent de ziekte een goedaardig verloop, maar anderen krijgen na kortere of langere tijd te maken met nierfalen. In het algemeen wordt aangenomen dat patiënten met een redelijk goede nierfunctie en niet al te veel eiwit in de urine bij diagnose zeer goede vooruitzichten hebben, maar uit recent Noors onderzoek blijkt dat ook bij een deel van deze groep de nierfunctie langzaamaan behoorlijk verslechtert.

Lees meer »

Nieuwe antistollingsmiddelen verlagen risico nierproblemen »

De meeste patiënten met atriumfibrilleren moeten hun leven lang antistollingsmedicijnen slikken om te voorkomen dat ze een beroerte krijgen. Het lijkt erop dat de nierfunctie van deze patiënten minder bedreigd is wanneer ze hiervoor een middel nemen dat op een andere manier werkt dan een coumarinederivaat. Amerikaanse wetenschappers hebben vier antistollingsmedicijnen vergeleken en daarbij gekeken naar het effect op de nieren.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.