Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: SLE en het afweersysteem

Wanneer: maandag 06-11-2017

Een spin maakt een web om zijn prooi te vangen. Vrij recentelijk werd ontdekt dat neutrofielen, witte bloedcellen aan de frontlinie van ons afweersysteem, ook webben produceren om binnendringende ziekteverwekkers een halt toe te roepen.

Dergelijke webben, zogenaamde neutrophil extracellular traps (NETs), bestaan uit 'kleverig' DNA en antimicrobiële eiwitten. Ondanks de belangrijke antimicrobiële functies van NETs, worden deze structuren ook in verband gebracht met (veelvoorkomende) ziekteprocessen zoals trombose, atherosclerose, kanker en auto-immuunziekten.

Voor zijn proefschrift onderzocht Elmar Pieterse de rol van NETs in de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE). Hij ontdekte dat SLE-patiënten meer NETs produceren en tegelijkertijd ook moeite hebben om die NETs tijdig op te ruimen. Deze onbalans in de productie en afbraak van NETs leidt ertoe dat NETs in aanraking komen met cellen van het afweersysteem, wat leidt tot auto-immuniteit en destructie van lichaamseigen weefsels, zoals de nieren. De bevindingen van dit proefschrift openen de weg voor onderzoek naar het herstellen van de balans tussen aanmaak en afbraak van NETs. Niet alleen bij SLE, maar ook bij andere (veelvoorkomende) cardiovasculaire en kwaadaardige ziekten.

Promotie E. Pieterse, MSc : maandag 6 november 2017, 14:30 uur
Titel proefschrift: NET niet in balans: SLE en het afweersysteem - The journey of neutrophil extracellular traps in lupus

Promotor: prof. dr. L.B. Hilbrands
Co-promotor: dr. J. van der Vlag

Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • bmw, amsterdam
    14-11-2017 17:08

    Een hele mooie ontdekking!!!

    Bedankt hiervoor
Promotie: Ischemie-reperfusieschade

Promotie L.G.M. Wijermars: woensdag 21 maart 2018, 11:15 uur
Titel proefschrift: Ischemia/reperfusion injury: a metabolic meltdown

Promotor: prof.dr. J.F. Hamming

Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Bestel nu de ansichtkaart WKD 2018! »

Op initiatief van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie en NierNieuws heeft illustrator Dimitri Laktionov een ansichtkaart ontworpen rondom het thema van World Kidney Day 2018: vrouwen en nieren. U kunt deze kaart nu bestellen om uit te delen op 8 maart. Na een succesvolle editie voor het VUmc ter gelegenheid van World Kidney Day 2017, heeft Laktionov dit jaar een ansichtkaart ontworpen die landelijk gebruikt kan worden.

Lees meer »

Engelse parlement in beginsel akkoord met opt-out »

Het wetsvoorstel voor een opt-outsysteem voor orgaandonatie in Engeland is vandaag unaniem door het parlement geaccepteerd. Daarmee is de weg vrij voor een gedetailleerdere behandeling van het voorstel. De bill, geïntroduceerd door parlementslid Geoffrey Robinson, stelt voor over te stappen op een systeem van geen bezwaar, in plaats van een systeem van expliciete toestemming voor orgaandonatie.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.